- PENGEPOLITISK ERKLÆRING
PRESSEKONFERENCE
Christine Lagarde, formand for ECB,
Luis de Guindos, næstformand for ECB
Frankfurt am Main, 24. juli 2025
God eftermiddag. Næstformanden og jeg vil gerne byde jer velkommen til denne pressekonference.
Styrelsesrådet besluttede i dag at fastholde ECB's tre officielle renter. Inflationen ligger aktuelt på vores 2 pct.-mål på mellemlangt sigt. Nye data ligger stort set på linje med vores tidligere vurdering af inflationsudsigterne. Det indenlandske prispres er fortsat med at aftage, og lønningerne stiger langsommere. Delvis som resultat af vores tidligere rentenedsættelser har økonomien indtil videre vist sig generelt at være modstandsdygtig i et udfordrende globalt miljø. Samtidig er miljøet fortsat usædvanlig usikkert, især på grund af handelsstridigheder.
Vi er fast besluttet på at sikre, at inflationen stabiliseres på vores 2 pct.-mål på mellemlangt sigt. Vi vil følge en dataforankret tilgang møde for møde til at fastlægge den hensigtsmæssige pengepolitiske kurs. Vores rentebeslutninger baseres især på en vurdering af inflationsudsigterne og de risici, der er forbundet hermed, med udgangspunkt i nye økonomiske og finansielle data samt udviklingen i den underliggende inflation og styrken af den pengepolitiske transmission. Vi forpligter os ikke på forhånd til en bestemt renteudvikling.
De beslutninger, der blev truffet i dag, er beskrevet i en pressemeddelelse, som kan findes på vores websted.
Jeg vil nu nærmere beskrive vores syn på den økonomiske udvikling og inflationsudviklingen og derefter redegøre for vores vurdering af de finansielle og monetære forhold.
Den økonomiske aktivitet
Økonomien voksede mere end forventet i 1. kvartal. Det skyldes dels, at virksomhederne fremskyndede eksporter i forventning om stigende toldsatser. Væksten blev dog også styrket af et stærkere privatforbrug og øgede investeringer.
De seneste undersøgelsesdata tyder på en generelt beskeden vækst i både fremstillings- og servicesektoren. Samtidig betyder højere aktuelle og forventede toldsatser, den stærkere euro og en vedvarende geopolitisk usikkerhed, at virksomhederne er mere tilbageholdende med at investere.
Det stærke arbejdsmarked, stigende realindkomster og robuste balancer i den private sektor understøtter fortsat forbruget. Arbejdsløsheden var 6,3 pct. i maj, hvilket er tæt på det laveste niveau siden indførelsen af euroen. Lempeligere finansieringsvilkår understøtter den indenlandske efterspørgsel, herunder boligmarkedet. Med tiden forventes større offentlige investeringer i forsvar og infrastruktur også at understøtte væksten.
I højere grad end nogensinde mener Styrelsesrådet, at der er afgørende hurtigt at styrke euroområdet og dets økonomi i det aktuelle geopolitiske miljø. Finans- og strukturpolitikken skal gøre økonomien mere produktiv, konkurrencedygtig og robust. Staterne bør prioritere vækstfremmende strukturelle reformer og strategiske investeringer og samtidig sikre holdbare offentlige finanser. Det er vigtigt, at opsparings- og investeringsunionen samt bankunionen fuldføres efter en tydelig og ambitiøs tidsplan, og at de lovgivningsmæssige rammer for den potentielle indførelse af en digital euro fastlægges hurtigt. Styrelsesrådet glæder sig over, at Eurogruppen har forpligtet sig at forebedre effektiviteten, kvaliteten og sammensætningen af offentlige udgifter og støtter de europæiske myndigheders indsats for at bevare de gensidige fordele forbundet med global handel.
Inflation
Den årlige inflation var 2,0 pct. i juni mod 1,9 pct. i maj. Energipriserne steg i juni, men de er fortsat lavere end for et år siden. Fødevareinflationen faldt en anelse til 3,1 pct. Vareinflationen faldt en smule til 0,5 pct. i juni, mens inflationen i servicesektoren steg til 3,3 pct. fra 3,2 pct. i maj.
Indikatorerne for den underliggende inflation er generelt i overensstemmelse med vores 2 pct.-mål på mellemlangt sigt. Lønomkostningerne er fortsat med at aftage. Væksten år-til-år i lønsum pr. ansat faldt til 3,8 pct. i 1. kvartal fra 4,1 pct. i det foregående kvartal. Kombineret med stabil produktivitetsvækst medførte dette en langsommere vækst i enhedslønomkostningerne. De fremadrettede konjunkturbarometre, herunder ECB's løntracker og undersøgelser af virksomhedernes, forbrugernes og professionelle prognosemageres lønforventninger, peger mod et yderligere fald i lønvæksten.
Forbrugernes inflationsforventninger på kort sigt faldt i både maj og juni, og stigningen fra de foregående måneder er således vendt. De fleste mål for inflationsforventningerne på længere sigt ligger fortsat på omkring 2 pct., hvilket understøtter stabiliseringen af inflationen omkring vores mål.
Risikovurdering
Risiciene for den økonomiske vækst var fortsat nedadrettede. Blandt de største risici er en yderligere eskalering af de globale handelsspændinger og de dertil knyttede usikkerheder, som kan lægge en dæmper på eksporten og trække investeringer og forbrug ned. En forværring af stemningen på de finansielle markeder kan føre til strammere finansieringsvilkår og større risikoaversion og kan betyde, at virksomheder og husholdninger bliver mindre villige til at investere og forbruge. Geopolitiske spændinger, såsom Ruslands uberettigede krig mod Ukraine og den tragiske konflikt i Mellemøsten, er fortsat en vigtig kilde til usikkerhed. Hvis handelsspændingerne og de geopolitiske spændinger derimod hurtigt bliver løst, kan det øge optimismen og stimulere aktiviteten. Øgede udgifter til forsvar og infrastruktur vil sammen med produktivitetsfremmende reformer bidrage til at øge væksten. En øget tillid hos erhvervslivet vil også stimulere privat investering.
Inflationsudsigterne er mere usikre end normalt som følge af det ustabile globale handelspolitiske miljø. En stærkere euro vil kunne sænke inflationen til under det forventede niveau. Desuden kan inflationen blive lavere, hvis højere toldsatser fører til lavere efterspørgsel på eksport fra euroområdet, hvilken kan resultere i, at lande med overkapacitet omdirigerer deres eksport til euroområdet. Handelsspændinger kan føre til større volatilitet og risikoaversion på de finansielle markeder, hvilket ville påvirke den indenlandske efterspørgsel negativt og derved også sænke inflationen. Derimod kan inflationen blive højere, hvis en fragmentering af de globale forsyningskæder presser importpriserne op og bidrager til kapacitetsbegrænsninger i den indenlandske økonomi. Øgede udgifter til forsvar og infrastruktur kan også øge inflationen på mellemlangt sigt. Mere generelt kan ekstreme vejrforhold og den aktuelle klimakrise medføre højere fødevarepriser end forventet.
Finansielle og monetære forhold
Markedsrenterne er steget siden vores sidste møde i starten af september, især for længere løbetider. Samtidig gør vores tidligere rentenedsættelser fortsat låntagning billigere for virksomhederne. Den gennemsnitlige rente på nye lån til virksomheder faldt til 3,7 pct. i maj fra 3,8 pct. i april. Omkostningerne ved udstedelse af markedsbaseret gæld fald også til 3,6 pct. i maj. Mens vækstraten for lån til virksomheder aftog til 2,5 pct. i maj, var udstedelsen af virksomhedsobligationer stærkere og voksede med 3,4 pct. på årsbasis.
Som det fremgår af vores seneste undersøgelse af bankernes udlån for euroområdet, var kreditstandarderne for erhvervslån stort set uændret i 2. kvartal. Bankernes bekymringer vedrørende de økonomiske risici, som deres kunder står over for, førte til en stramning af kreditvilkårene, men dette blev stort set opvejet af øget konkurrence blandt långiverne. Samtidig øgedes virksomhedernes efterspørgsel på kredit en smule, eftersom de havde fordel af de lavere renter, men de var fortsat tilbageholdende på grund af den globale usikkerhed og handelsspændingerne.
Den gennemsnitlige rente på nye realkreditlån er stort set ikke ændret siden årets begyndelse og var 3,3 pct. i maj. Væksten i realkreditlån steg en smule til 2,0 pct. i maj på grund af en stærk stigning i efterspørgslen, mens kreditvilkårene blev strammet en anelse i 2. kvartal.
Konklusion
Styrelsesrådet besluttede i dag at fastholde ECB's tre officielle renter. Vi er fast besluttet på at sikre, at inflationen stabiliseres på vores 2 pct.-mål på mellemlangt sigt. Vi vil følge en dataforankret tilgang møde for møde til at fastlægge den hensigtsmæssige pengepolitiske kurs. Vores rentebeslutninger baseres på en vurdering af inflationsudsigterne og de risici, der er forbundet hermed, med udgangspunkt i nye økonomiske og finansielle data samt udviklingen i den underliggende inflation og styrken af den pengepolitiske transmission. Vi forpligter os ikke på forhånd til en bestemt renteudvikling.
Vi er under alle omstændigheder rede til at tilpasse alle instrumenter inden for vores mandat for at sikre, at inflationen stabiliseres vedvarende på vores mellemlangsigtede mål, og for at opretholde den velfungerende transmission af pengepolitikken.
I er nu velkommen til at stille spørgsmål.
Hvad angår den nøjagtige ordlyd, som Styrelsesrådet nåede til enighed om, henvises til den engelske version.
Den Europæiske Centralbank
Generaldirektoratet Kommunikation
- Sonnemannstrasse 20
- 60314 Frankfurt am Main, Tyskland
- +49 69 1344 7455
- media@ecb.europa.eu
Eftertryk tilladt med kildeangivelse.
Pressekontakt