content here is the anonymously transparent proxied version of ecb.europa.eu   X
Hakuehdot
Home Media Oheistietoa Tutkimus ja julkaisu Tilastot Rahapolitiikka Euro Maksut ja markkinat Ura EKP:ss
Ehdotukset
Lajitteluperuste

Euro

Euro on yhteinen rahamme

Euroa käyttää yhteisenä rahanaan jo yli 340 miljoonaa ihmistä. Eurosetelit ja ‑kolikot muistuttavat päivittäin EU:n eduista ja mahdollisuuksista. Euro on EU:n yhtenäisyyden symboli.

EKP:n tehtävänä on huolehtia euron arvon säilymisestä. EKP ja euroalueen maiden keskuspankit pitävät yhdessä yllä hintavakautta, jotta euro pysyy ostovoimaisena.

Euron käyttöönotto

Euro otettiin käyttöön 1.1.1999. Tuolloin yksitoista EU-maata liitti yhteen valuuttakurssinsa ja rahapolitiikkansa. Euro oli aluksi olemassa vain sähköisenä tilirahana, kunnes vuonna 2002 otettiin käyttöön eurosetelit ja ‑kolikot. Nyt euro on jo 19 maan yhteinen raha.

Euron käyttö

Vahvempia yhdessä

Euron ansiosta kaupanteko, matkustaminen sekä opiskelu, asuminen ja työskentely ulkomailla on helpompaa. EKP luo toimillaan tulevaisuutta, jossa euro edistää hyvinvointia yhä paremmin.

Pääjohtaja Lagarden puhe euron merkityksestä

Setelien turvallisuus ja kestävyys

EKP tukee uuden seteliteknologian tutkimus- ja kehittämistyötä, jotta eurosetelit kestävät hyvin käyttöä ja niitä on hankala väärentää. Vuosina 2013–2019 otettiin käyttöön toinen eurosetelisarja, jossa on aivan uudenlaisia turvatekijöitä.

Tutustu euroseteleihin

Eurokolikot

Eurokolikoiden liikkeeseenlasku on euroalueen maiden vastuulla. EKP kuitenkin hyväksyy kunakin vuonna liikkeeseen laskettavien kolikoiden määrän. Tavallisten eurokolikoiden lisäksi kukin maa voi laskea joka vuosi liikkeeseen kaksi 2 euron erikoisrahaa valitsemastaan aiheesta.

Tutustu eurokolikoihin

Kansallisten rahojen vaihtaminen euroiksi

Monen euroalueen maan entistä rahaa voi edelleen vaihtaa euroiksi maan kansallisessa keskuspankissa. Monessa maassa vaihdolle on kuitenkin asetettu takaraja, ja osassa maista entisen rahan vaihtaminen on jo lopetettu. Voit tarkistaa tilanteen oheisesta linkistä.

Kansallisten rahojen vaihtaminen euroiksi

Toinen eurosetelisarja on nyt kokonaan käytössä

Toinen eurosetelisarja saatiin kokonaisuudessaan käyttöön toukokuussa 2019, kun viimeisetkin eli uudet 100 ja 200 euron setelit otettiin käyttöön. Toisen sarjan setelit ovat aiempaa kestävämpiä, ja niissä on entistäkin paremmat turvatekijät.

RAHANKÄSITTELIJÖILLE
Työskenteletkö pankissa tai muussa rahaa käsittelevässä organisaatiossa? Oheisessa linkissä on uusinta tietoa käteisrahan käsittelijöille.
LISÄTIETOA EUROSTA

Lue lisää euroseteleistä

Setelien kierto

EKP tutkii tarkasti eurosetelien ja ‑kolikoiden kysyntää ja liikkumista, jotta niitä on aina saatavilla eri maissa.

Rahahuollon tilastoja

Euron kansainvälinen asema

Euro on yksi maailman tärkeimmistä valuutoista. EKP seuraa euron käyttöä euroalueen ulkopuolella ja laatii siitä selvityksiä.

Lue tuorein raportti

Kaikki tähän osioon kuuluvat sivut