Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Χαιρετισμός επ' ευκαιρία της θέσης σε κυκλοφορία του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ

Χαιρετισμός του Mario Draghi, Προέδρου της ΕΚΤ, σε εκδήλωση για την έκδοση του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ, Φρανκφούρτη, 4 Απριλίου 2017

Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ αυτό το απόγευμα για τη θέση σε κυκλοφορία του νέου τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ. Πρόκειται για το τελικό αποτέλεσμα σημαντικής έρευνας καθώς και της αφοσίωσης των συναδέλφων μου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Ευρωσύστημα, προς τους οποίους και εκφράζω τα συγχαρητήριά μου για την παραγωγή ενός ακόμη προϊόντος κορυφαίας ποιότητας. Μπορεί τα τραπεζογραμμάτια να μην προσελκύουν τόση προσοχή όσο άλλες πτυχές της νομισματικής μας πολιτικής, αποτελούν όμως αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων μας. Και, κατά κάποιον τρόπο, ο ρόλος τους είναι ακόμη πιο σημαντικός στη ζώνη του ευρώ από ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου.

Παρόλο που οι ηλεκτρονικές πληρωμές γίνονται ολοένα πιο δημοφιλείς, τα μετρητά είναι ακόμη για τους πολίτες το σημαντικότερο μέσο πληρωμής. Βάσει των αποτελεσμάτων έρευνας σχετικά με τη χρήση μετρητών που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΕΚΤ και θα δημοσιευθεί σύντομα διαπιστώνεται ότι πάνω από τα τρία τέταρτα όλων των πληρωμών σε σημεία πώλησης στη ζώνη του ευρώ γίνονται σε μετρητά. Κάτι παραπάνω δηλαδή από το 50%, αν λάβουμε υπόψη την αξία των συναλλαγών. Άρα, ακόμη και στη σημερινή ψηφιακή εποχή, τα μετρητά εξακολουθούν να αποτελούν βασικό παράγοντα για την οικονομία μας.

Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση του τραπεζογραμματίου των 50 ευρώ, το οποίο αποτελεί τη σημαντικότερη ονομαστική μας αξία. Πάνω από 9 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια των 50 ευρώ βρίσκονται σε κυκλοφορία, αντιπροσωπεύοντας το 46% του συνόλου των τραπεζογραμματίων ευρώ. Η ποσότητα αυτή υπερβαίνει τον συνολικό αριθμό τραπεζογραμματίων που είχαν εκδοθεί για την εισαγωγή του ευρώ σε φυσική μορφή το 2002.

Είναι επομένως σαφές ότι η ομαλή λειτουργία της οικονομίας προϋποθέτει ότι οι πολίτες πρέπει να μπορούν να εμπιστεύονται τα τραπεζογραμμάτια, δηλαδή αυτά πρέπει να είναι ανθεκτικά, να ελέγχονται εύκολα ως προς τη γνησιότητά τους και να είναι άμεσα διαθέσιμα. Και ίσως το σημαντικότερο, πρέπει να είναι ασφαλή: είναι απαραίτητο να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από τους παραχαράκτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο νόμισμα. Γι' αυτό, η καινοτομία βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας στον τομέα της ανάπτυξης τραπεζογραμματίων και επιδιώκουμε να χρησιμοποιούμε την πιο σύγχρονη και πλέον αποδοτική τεχνολογία παραγωγής τραπεζογραμματίων.

Στο νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ, για παράδειγμα, έχουν ενσωματωθεί όλα τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας του νέου τραπεζογραμματίου των 20 ευρώ, τα οποία το καθιστούν ανθεκτικότερο έναντι της παραχάραξης σε σχέση με τα τραπεζογραμμάτια της πρώτης σειράς. Επίσης, το νέο τραπεζογραμμάτιο είναι πιο εύκολο στη χρήση για άτομα με προβλήματα όρασης, χάρη στα εντονότερα, μεγάλα γράμματα και αριθμούς στην πρόσθια όψη του και την ανάγλυφη εκτύπωση στις άκρες.

Για να διασφαλιστεί η εξοικείωση του κοινού με το νέο τραπεζογραμμάτιο, το Ευρωσύστημα διενέργησε μια εκστρατεία επικοινωνίας ευρείας κλίμακας, με σκοπό να προσεγγίσει τους αποδέκτες μέσω πολλαπλών διαύλων. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς έλαβαν έτσι τις απαραίτητες πληροφορίες για το τραπεζογραμμάτιο και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του.

Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος για τον οποίο τα τραπεζογραμμάτια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των δραστηριοτήτων μας, ο οποίος είναι σημαντικότερος για τη ζώνη του ευρώ από ό,τι για άλλα μέρη. Σε μια ένωση πολλών χωρών όπως η δική μας είναι αναπόφευκτα δυσκολότερο να δημιουργηθεί κοινή ταυτότητα από ό,τι σε ένα μόνο κράτος με τη δική του πολιτισμική κληρονομιά και ιστορία. Το ευρώ είναι κοινό για όλους μας – είναι ένα απτό σύμβολο της ευρωπαϊκής ενότητας.

Η γνώση ότι το τραπεζογραμμάτιο ευρώ που κρατάτε στα χέρια σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε 19 χώρες αποτελεί υπενθύμιση της βαθιάς ολοκλήρωσης που έχει επιτύχει η Ευρώπη. Πράγματι, όταν οι πολίτες της ζώνης του ευρώ ερωτώνται για τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής ταυτότητας, το ενιαίο νόμισμα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που αναφέρεται συχνότερα μετά τη δημοκρατία και την ελευθερία. Παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, η στήριξη προς το ενιαίο νόμισμα αγγίζει σήμερα το 70%, βρίσκεται δηλαδή στα ίδια σχεδόν υψηλά επίπεδα όπως την περίοδο πριν από την κρίση.

Με τη συνεργασία των εθνικών κεντρικών τραπεζών, των πιστωτικών ιδρυμάτων και των κατασκευαστών εξοπλισμού τραπεζογραμματίων, εκατοντάδες χιλιάδες μηχανήματα και συσκευές αναβαθμίστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών και έτσι, από σήμερα, είναι διαθέσιμο το νέο τραπεζογραμμάτιο των 50 ευρώ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας

Η αναπαραγωγή επιτρέπεται εφόσον γίνεται αναφορά στην πηγή.

Εκπρόσωποι Τύπου