EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document 32014D0038(01)

2014/671/UE: Decizia Băncii Centrale Europene din 1 septembrie 2014 de modificare a Deciziei BCE/2013/35 privind măsuri suplimentare legate de operațiunile de refinanțare din Eurosistem și eligibilitatea colateralului (BCE/2014/38)

JO L 278, 20.9.2014, p. 21-23 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Statutul juridic al documentului care nu mai este în vigoare, Data încetării: 30/04/2015; abrogat prin 32015D0009

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/671/oj

20.9.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 278/21


DECIZIA BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 1 septembrie 2014

de modificare a Deciziei BCE/2013/35 privind măsuri suplimentare legate de operațiunile de refinanțare din Eurosistem și eligibilitatea colateralului

(BCE/2014/38)

(2014/671/UE)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 127 alineatul (2) prima liniuță,

având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, în special articolul 3.1 prima liniuță și articolele 12.1, 14.3 și 18.2,

având în vedere Orientarea BCE/2011/14 din 20 septembrie 2011 privind instrumentele și procedurile de politică monetară ale Eurosistemului (1) și Decizia BCE/2013/6 din 20 martie 2013 privind regulile aplicabile utilizării drept colateral pentru operațiunile de politică monetară din Eurosistem a obligațiunilor bancare neacoperite utilizate în scopuri proprii și garantate de stat (2),

întrucât:

(1)

În temeiul articolului 18.1 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, Banca Centrală Europeană (BCE) și băncile centrale naționale ale statelor membre a căror monedă este euro (denumite în continuare „BCN”) pot desfășura operațiuni de creditare cu instituțiile de credit și cu alți participanți pe piață pe baza unor garanții corespunzătoare. Condițiile standard în care BCE și BCN sunt pregătite să participe la operațiuni de creditare, inclusiv criteriile în temeiul cărora este stabilită eligibilitatea colateralului pentru operațiunile de creditare din Eurosistem, sunt prevăzute în anexa I la Orientarea BCE/2011/14, precum și în Decizia BCE/2013/6, Decizia BCE/2013/35 (3) și Decizia BCE//2014/11 (4).

(2)

În temeiul punctului 1.6 din anexa I la Orientarea BCE/2011/14, Consiliul guvernatorilor poate schimba, în orice moment, instrumentele, condițiile, criteriile și procedurile de executare a operațiunilor de politică monetară din Eurosistem.

(3)

În scopul selectării ratingului corespunzător care trebuie utilizat pentru stabilirea eligibilității activelor utilizate în operațiunile de creditare din Eurosistem și a marjei lor de ajustare aferente, se aplică o regulă care definește prioritatea ratingurilor. Această regulă stabilește că utilizarea ratingurilor unei Instituții externe de evaluare a creditului (ECAI) cu privire la emisiune are prioritate față de utilizarea ratingurilor ECAI privind emitentul sau garantul. La 17 iulie 2013, Consiliul guvernatorilor a decis să își întărească în continuare cadrul de control al riscurilor, prin adaptarea criteriilor de eligibilitate și a marjelor de ajustare aplicate colateralului acceptat în operațiunile de politică monetară din Eurosistem și prin adoptarea anumitor măsuri suplimentare pentru îmbunătățirea coerenței generale a cadrului și a punerii în practică a acestuia. Printre adaptările efectuate, Eurosistemul a clarificat regula privind prioritatea ratingurilor. Aceste măsuri au fost stabilite în Decizia BCE/2013/35.

(4)

Regula care stabilește prioritatea ratingurilor ECAI privind emisiunea este adecvată în ceea ce privește emitenții privați în cazul cărora conținutul informațiilor cu privire la ratingurile pentru emisiune este relevant. În cazul emitenților publici, regula prin care se stabilește prioritatea ratingurilor ECAI privind emisiunea trebuie adaptată întrucât ratingurile privind emitentul, iar nu ratingurile privind emisiunea sunt considerate măsura relevantă a bonității acestor emitenți.

(5)

Prin urmare, Decizia BCE/2013/35 trebuie modificată în consecință,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Modificare

Articolul 6 din Decizia BCE/2013/35 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 6

Standarde înalte de creditare suplimentare pentru activele tranzacționabile

(1)   Evaluarea creditului de către o Instituție externă de evaluare a creditului (ECAI) pentru activele tranzacționabile menționate la punctul 6.3 din anexa I la Orientarea BCE/2011/14 este supusă cerințelor prevăzute în prezentul articol.

(2)   Următoarele tipuri de evaluări ECAI ale creditului efectuate de către ECAI acceptate sunt utilizate pentru stabilirea conformității cu pragul de calitate a creditului aplicabil activelor tranzacționabile (5):

(a)

un rating ECAI privind emisiunea, care se referă la o evaluare ECAI a creditului atribuită fie unei emisiuni, fie, în absența unui rating de emisiune din partea aceleiași ECAI, programului/seriei de emisiuni în care a fost emis activul (6). Pentru ratingurile ECAI privind emisiunea, Eurosistemul nu face distincție în funcție de scadența inițială a activului. Orice rating ECAI atribuit emisiunii sau programului/seriei de emisiuni este acceptabil;

(b)

un rating ECAI privind emitentul, care se referă la o evaluare ECAI a creditului atribuită unui emitent. Pentru ratingurile ECAI privind emitentul, Eurosistemul nu face distincție în funcție de scadența inițială a activului în ceea ce privește evaluarea acceptabilă a creditului de către ECAI. Se face distincție între: (i) activele pe termen scurt, și anume activele cu o scadență inițială de până la și inclusiv 390 de zile; și (ii) activele pe termen lung, și anume activele cu o scadență inițială de peste 390 de zile. Pentru activele pe termen scurt, sunt acceptabile ratingurile ECAI pe termen scurt și pe termen lung privind emitenți. Pentru activele pe termen lung, sunt acceptabile numai ratingurile ECAI pe termen lung privind emitenți;

(c)

un rating ECAI privind garantul, care se referă la o evaluare ECAI a creditului atribuită unui garant, dacă garanția îndeplinește cerințele prevăzute la punctul 6.3.2 litera (c) din anexa I la Orientarea BCE/2011/14. Pentru ratingurile ECAI privind garantul, Eurosistemul nu face distincție în funcție de scadența inițială a activului. Sunt acceptabile numai ratingurile ECAI pe termen lung privind garanți.

(3)   BCE publică pragul de calitate a creditului pentru toate ECAI acceptate, în conformitate cu punctul 6.3.1 din anexa I la Orientarea BCE/2011/14 (7). Cu excepția cazului în care există dispoziții contrare, pragul de calitate a creditului pentru activele tranzacționabile corespunde nivelului de calitate a creditului 3 din grila armonizată de evaluare a Eurosistemului.

(4)   Pentru activele tranzacționabile, Eurosistemul ia în considerare, în conformitate cu regulile de mai jos, evaluările ECAI ale creditului care stabilesc conformitatea activului cu pragul de calitate a creditului.

4.1.

Pentru activele tranzacționabile, altele decât activele tranzacționabile emise de administrațiile centrale, regionale sau locale, de agenții (8) sau de instituții supranaționale și altele decât titlurile garantate cu active, se aplică următoarele reguli:

(a)

Eurosistemul consideră că ratingurile ECAI privind emisiunea sunt prioritare față de ratingurile ECAI privind emitentul sau față de ratingurile ECAI privind garantul. Fără a aduce atingere aplicării acestei reguli privind prioritatea, cel puțin o evaluare ECAI a creditului trebuie să fie în conformitate cu pragul de calitate a creditului aplicabil în Eurosistem;

(b)

în cazul în care pentru aceeași emisiune sunt disponibile mai multe ratinguri ECAI privind emisiunea, atunci se aplică regula celui mai bun rating, respectiv, se ia în considerare cel mai bun rating ECAI privind emisiunea disponibil. În cazul în care cel mai bun rating ECAI privind emisiunea nu respectă pragul de calitate a creditului din Eurosistem pentru activele tranzacționabile, activul nu este eligibil, chiar dacă există o garanție acceptabilă în conformitate cu punctul 6.3.2 litera (c) din anexa I la Orientarea BCE/2011/14;

(c)

în absența unui rating ECAI privind emisiunea, Eurosistemul poate lua în considerare un rating ECAI privind emitentul sau un rating ECAI privind garantul. În cazul în care sunt disponibile mai multe ratinguri ECAI privind emitentul și/sau ratinguri ECAI privind garantul pentru aceeași emisiune, atunci se aplică regula celui mai bun rating, respectiv, se ia în considerare cel mai bun rating ECAI privind emitentul sau cel mai bun rating ECAI privind garantul disponibil.

4.2.

Pentru activele tranzacționabile emise de administrațiile centrale, regionale sau locale, de agenții și de instituții supranaționale se aplică următoarele reguli:

(a)

cel puțin o evaluare ECAI a creditului trebuie să fie în conformitate cu pragul de calitate a creditului aplicabil în Eurosistem. Eurosistemul ia în considerare numai ratingurile ECAI privind emitentul sau ratingurile ECAI privind garantul;

(b)

în cazul în care sunt disponibile mai multe ratinguri ECAI privind emitentul și mai multe ratinguri ECAI privind garantul, atunci se aplică regula celui mai bun rating, respectiv, cel mai bun rating disponibil dintre toate ratingurile ECAI privind emitentul și toate ratingurile ECAI privind garantul;

(c)

obligațiunile garantate emise de agenții nu sunt evaluate în conformitate cu normele prevăzute la prezentul punct 4.2, ci sunt evaluate în conformitate cu punctul 4.1 de mai sus.

4.3.

Pentru titlurile garantate cu active se aplică următoarele reguli:

(a)

pragul de calitate a creditului aplicabil titlurilor garantate cu active, astfel cum este prevăzut la punctul 6.3 din anexa I la Orientarea BCE/2011/14, corespunde nivelului de calitate a creditului 2 din grila armonizată de evaluare a Eurosistemului («un singur A») (single A) (9);

(b)

cel puțin două evaluări ECAI ale creditului trebuie să fie în conformitate cu pragul de calitate a creditului aplicabil în Eurosistem. Eurosistemul ia în considerare numai ratingurile ECAI privind emisiunea.

(5)   În sensul punctului 6.3.2 din anexa I la Orientarea BCE/2011/14, dispozițiile privind utilizarea unei evaluări implicite a creditului se aplică în absența unei evaluări ECAI a creditului pentru emitent sau pentru garant în cazul activelor tranzacționabile emise de administrațiile centrale, regionale sau locale, de agenții și de instituții supranaționale, astfel cum se menționează la punctul 4.2.

Articolul 2

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la 19 septembrie 2014.

Se aplică de la 15 decembrie 2014.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 1 septembrie 2014.

Președintele BCE

Mario DRAGHI


(1)  JO L 331, 14.12.2011, p. 1.

(2)  JO L 95, 5.4.2013, p. 22.

(3)  Decizia BCE/2013/35 din 26 septembrie 2013 privind măsuri suplimentare legate de operațiunile de refinanțare din Eurosistem și eligibilitatea colateralului (JO L 301, 12.11.2013, p. 6).

(4)  Decizia BCE/2014/11 din 12 martie 2014 de modificare a Deciziei BCE/2013/35 privind măsuri suplimentare legate de operațiunile de refinanțare din Eurosistem și eligibilitatea colateralului (JO L 166, 5.6.2014, p. 31).


Sus