EUR-Lex Ingång till EU-rätten

Tillbaka till EUR-Lex förstasida

Det här dokumentet är ett utdrag från EUR-Lex webbplats

Dokument 52014AB0084

Europeiska centralbankens yttrande av den 5 december 2014 om ett förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 184/2005 om gemenskapsstatistik över betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar vad gäller tilldelning av delegerade befogenheter och genomförandebefogenheter till kommissionen för antagande av vissa åtgärder (CON/2014/84)

EUT C 31, 30.1.2015, s. 3–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

30.1.2015   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 31/3


EUROPEISKA CENTRALBANKENS YTTRANDE

av den 5 december 2014

om ett förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 184/2005 om gemenskapsstatistik över betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar vad gäller tilldelning av delegerade befogenheter och genomförandebefogenheter till kommissionen för antagande av vissa åtgärder

(CON/2014/84)

(2015/C 31/04)

Inledning och rättslig grund

Den 15 juli 2014 mottog Europeiska centralbanken (ECB) en begäran från Europeiska unionens råd om ett yttrande över ett förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av förordning (EG) nr 184/2005 om gemenskapsstatistik över betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar vad gäller tilldelning av delegerade befogenheter och genomförandebefogenheter till kommissionen för antagande av vissa åtgärder (1) (nedan kallat förslaget till förordning).

ECB:s behörighet att avge ett yttrande grundas på artiklarna 127.4 och 282.5 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt eftersom förslaget till förordning avser insamling av statistik över betalningsbalansen, vilket är en av Europeiska centralbankssystemets (ECBS) uppgifter i enlighet med artikel 2 i rådets förordning (EG) nr 2533/98 (2). I enlighet med artikel 17.5 första meningen i arbetsordningen för Europeiska centralbanken har detta yttrande antagits av ECB-rådet.

1.   Allmänna kommentarer

1.1

Europeisk statistik utvecklas, framställs och sprids av både partnerskapet för det europeiska statistiksystemet (ESS) och ECBS och båda verkar i enlighet med separata rättsliga ramar som speglar deras respektive styrelsestrukturer (3).

1.2

Genom artikel 2 i förordning (EG) nr 2533/98 tilldelas ECB uppgiften att, med hjälp av de nationella centralbankerna, samla in information om bland annat betalningsbalansstatistik och statistik över den internationella investeringspositionen, antingen från behöriga nationella myndigheter eller direkt från ekonomiska aktörer. Europeiska centralbankens inledande krav på rapportering av statistiska uppgifter på områdena betalningsbalansstatistik och statistik över utlandsställningen angavs av ECB-rådet i riktlinje ECB/1998/17 (4) och omarbetades den 9 december 2011 genom riktlinje ECB/2011/23.

1.3

Statistik över betalningsbalansen och utlandsställningen utgör centrala datauppsättningar till stöd för ECBS inom ramen för dess uppgifter att utforma och genomföra den gemensamma monetära politiken, eventuellt genomföra valutatransaktioner samt inneha och förvalta officiella reserver. Den fungerar även som stöd för bedömningen av externa sårbarheter och nära kopplingar för att uppnå finansiell stabilitet, Europeiska systemrisknämndens (ESRB) ”risk dashboard” (5) samt resultattavlan för förfarandet vid makroekonomiska obalanser (6). Statistik över betalningsbalansen och utlandsställningen är en del av Internationella valutafondens (IMF) särskilda statistikutgivningsstandard och särskilda statistikutgivningsstandard plus (7) och krävs för IMF:s samråd enligt artikel IV för euroområdet och medlemsstaterna. ECB och de nationella centralbankerna offentliggör statistik över betalningsbalansen och utlandsställningen på månads- och kvartalsbasis.

1.4

Den 12 januari 2005 antog Europaparlamentet och rådet förordning (EG) nr 184/2005 (8) som fastställde krav på rapportering för framställningen av unionsstatistik över betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar. I betalningsbalanskommittén, som upprättades genom samma förordning (9), representeras medlemsstaterna huvudsakligen av de nationella centralbankerna. Kommittén säkerställer en tydlig anpassning av kraven på rapportering, metod och kvalitetssäkringsförfaranden med anknytning till statistik över betalningsbalansen och utlandsställningen.

1.5

De nationella centralbankerna framställer, som medlemmar av ECBS, europeisk statistik i enlighet med artiklarna 3 och 5 i ECBS-stadgan, vilket vidare genomförs i förordning (EG) nr 2533/98, och deltar inte i framställningen av europeisk statistik i enlighet med förordning (EG) nr 223/2009 (10). Efter en överenskommelse mellan en nationell centralbank och kommissionen (Eurostat) kan därför uppgifter som framställts av den nationella centralbanken användas direkt eller indirekt av kommissionen (Eurostat) för framställningen av europeisk statistik.

1.6

Eftersom förordning (EG) nr 2533/98 har tilldelat ECB uppgiften att, med hjälp av de nationella centralbankerna, samla in information om betalningsbalans och internationell investeringsposition, och för att begränsa rapporteringsbördan och säkerställa den samstämmighet som krävs för att framställa europeisk statistik, uppmanas kommissionen att på lämpligt sätt använda den statistik över betalningsbalansen och utlandsställningen som tillhandahålls av ECBS.

2.   Särskilda kommentarer

2.1   Genomförande av ett nytt system för antagande av delegerade akter och genomförandeakter inom området statistik över betalningsbalansen och utlandsställningen

2.1.1

Förslaget till förordning genomför ett nytt system för antagande av delegerade akter och genomförandeakter, i enlighet med artiklarna 290 och 291 i fördraget, inom området statistik över betalningsbalansen och utlandsställningen. Artikel 1.1 i förslaget till förordning syftar till att ge kommissionen befogenhet att anta delegerade akter för att ändra uppgiftskraven för betalningsbalansen och utlandsställningen, inbegripet revidering, utvidgning och eliminering av dataflöden samt tidsfrister för inlämning. I artikel 1.2 föreslås även att kommissionen ska ges genomförandebefogenheter att anta kvalitetsstandarderna samt bestämmelser om kvalitetsrapporternas innehåll och frekvens när det gäller statistik över betalningsbalansen och utlandsställningen.

2.1.2

Uppgiftskraven, tidsfristerna för inlämning och kvalitetssäkringsstandarderna utgör väsentliga delar av förordning (EG) nr 184/2005 och har direkt inverkan på rapporteringsbördan för dem som sammanställer uppgifter och för uppgiftslämnare. Eftersom rådet sedan 1998 har tilldelat ECBS uppgiften att samla in statistik över betalningsbalansen och utlandsställningen, antingen från behöriga nationella myndigheter eller direkt från ekonomiska aktörer, måste nära samarbete mellan ECBS och ESS säkerställas vid utformning, ändring eller uppdatering av sådana statistiska uppgifter. I annat fall kan europeisk statistik över betalningsbalansen och utlandsställningen som framställs av ESS och ECBS vara onödigt avvikande eller sakna överensstämmelse.

2.1.3

Avvikande och ej överensstämmande krav på rapportering av statistik över betalningsbalansen ökar inte bara rapporteringsbördan för uppgiftslämnare, till exempel små och medelstora företag, utan de kan också leda till avvikande betalningsbalansstatistik beroende på i vilket syfte uppgifterna används. Sådana skillnader skulle inte överensstämma med principerna för relevansen hos uppgifter, kostnadseffektivitet och begränsning av rapporteringsbördan som fastställs i förordning (EG) nr 223/2009 och förordning (EG) nr 2533/98.

2.1.4

ECB stöder följaktligen inte förslaget i artikel 1.1 i förslaget till förordning om att delegera befogenheter till kommissionen för att ändra uppgiftskraven för betalningsbalansen och utlandsställningen, inbegripet de som avser tidsfrister för inlämning, revidering, utvidgning och eliminering av dataflöden. Därmed bör artikel 1.1 och 1.3 i förslaget till förordning strykas.

2.2   Rollen för kommittén för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik

2.2.1

Genom förslaget till förordning avskaffas betalningsbalanskommittén och alla kommittéförfarandebefogenheter överförs till kommittén för det europeiska statistiksystemet, i vilken medlemmarna i ECBS inte finns representerade (11). Dessutom framställer de nationella centralbankerna, som medlemmar av ECBS, europeisk statistik i enlighet med artiklarna 3 och 5 i ECBS-stadgan, vilket vidare genomförs i förordning (EG) nr 2533/98, och deltar inte i framställningen av europeisk statistik i enlighet med förordning (EG) nr 223/2009.

2.2.2

För att säkerställa fortsatt nära samarbete inom detta område bör kommittén för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik (12) stå i centrum för det gemensamma samarbetet när det gäller betalningsbalans och relaterad statistik (t.ex. statistik över internationell handel med varor, internationell handel med tjänster, utländska direktinvesteringar, utländska dotterbolag) och skulle behöva rådfrågas angående nya rättsakter, inbegripet ändringsrättsakter, om betalningsbalans och relaterad statistik.

2.2.3

Därför bör en lämplig formulering föras in i artiklarna 1.2 och 1.4 i förslaget till förordning för att förpliktiga kommissionen att begära ett yttrande från kommittén för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik innan ändringar föreslås för väsentliga delar i förordning (EG) nr 184/2005. Detta ska i synnerhet gälla ändringar avseende a) uppgiftskraven, inbegripet tidsfrister för inlämning samt revidering, utvidgning och eliminering av dataflöden, b) uppdatering av de definitioner som anges i bilaga II till förordning (EG) nr 184/2005 och c) de gemensamma kvalitetsstandarderna samt kvalitetsrapporternas innehåll och frekvens.

2.3   Samråd med ECB

Kommissionens genomförandeakter är utkast till unionsakter enligt artikel 127.4 första strecksatsen och artikel 282.5 i fördraget (13). ECB behöver därför rådfrågas, separat från kommittén för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik, om alla utkast till genomförandeakter som faller inom ECB:s behörighetsområde. Detta samrådsförfarande kommer att göra det möjligt för ECB att bidra fullt ut med sin mångåriga erfarenhet och sakkunskap inom statistik över betalningsbalansen.

Utfärdat i Frankfurt am Main den 5 december 2014.

Mario DRAGHI

ECB:s ordförande


(1)  COM(2014) 379 final.

(2)  Rådets förordning (EG) nr 2533/98 av den 23 november 1998 om Europeiska centralbankens insamling av statistiska uppgifter (EGT L 318, 27.11.1998, s. 8). Se även Rekommendation ECB/2003/8 av den 2 maj 2003 om Europeiska centralbankens krav på rapportering av statistik över betalningsbalansen och utlandsställningen samt likviditeten i utländsk valuta (EUT C 126, 28.5.2003, s. 7) och riktlinje ECB/2011/23 av den 9 december 2011 om Europeiska centralbankens krav på statistikrapportering inom området extern statistik (EUT L 65, 3.3.2012, s. 1).

(3)  Se artikel 338.1 i fördraget, artikel 5 i stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken (nedan kallad ECBS-stadgan) och skäl 8 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 av den 11 mars 2009 om europeisk statistik och om upphävande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG, Euratom) nr 1101/2008 om utlämnande av insynsskyddade statistiska uppgifter till Europeiska gemenskapernas statistikkontor, rådets förordning (EG) nr 322/97 om gemenskapsstatistik och rådets beslut 89/382/EEG, Euratom, om inrättande av en kommitté för Europeiska gemenskapernas statistiska program (EUT L 87, 31.3.2009, s. 164).

(4)  Riktlinje ECB/1998/17 av den 1 december 1998 om Europeiska centralbankens krav på rapportering av statistiska uppgifter på områdena betalningsbalansstatistik och statistik över utlandsställningen (EGT L 115, 4.5.1999, s. 47).

(5)  Behandlas i en separat rättsakt.

(6)  Se artikel 4 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1176/2011 av den 16 november 2011 om förebyggande och korrigering av makroekonomiska obalanser (EUT L 306, 23.11.2011, s. 25).

(7)  Se IMF:s policydokument Revisions to the Special Data Dissemination Standard and Establishment of the Special Data Dissemination Standard Plus – Proposed Decisions, 4 oktober 2012, och Modifications to the Special Data Dissemination Standard Plus, 19 mars 2014, som finns tillgängliga på IMF:s webbplats på www.imf.org

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 184/2005 av den 12 januari 2005 om gemenskapsstatistik över betalningsbalansen, internationell handel med tjänster och utländska direktinvesteringar (EUT L 35, 8.2.2005, s. 23).

(9)  Se artikel 11.1 i förordning (EG) nr 184/2005.

(10)  Se skäl 9.

(11)  Se artikel 7.2 i förordning (EG) nr 223/2009.

(12)  Se artikel 9 i förordning (EG) nr 223/2009. Kommittén för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik upprättades genom rådets beslut 2006/856/EG av den 13 november 2006 om upprättandet av en kommitté för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik (EUT L 332, 30.11.2006, s. 21).

(13)  I artikel 127.4 första strecksatsen i fördraget anges att ECB ska höras ”om varje förslag till unionsrättsakt inom Europeiska centralbankens behörighetsområde”. I artikel 282.5 i fördraget anges följande: ”Inom området för sina befogenheter ska Europeiska centralbanken höras om varje utkast till unionsakt”.


Upp