EUR-Lex Adgang til EU-lovgivningen

Tilbage til forsiden

Dette dokument er et uddrag fra EUR-Lex

Dokument 52014AB0084

Udtalelse fra Den Europæiske Centralbank af 5. december 2014 om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 184/2005 om fællesskabsstatistikker over betalingsbalance, international handel med tjenester og udenlandske direkte investeringer for så vidt angår tillæggelse af delegerede af beføjelser og gennemførelsesbeføjelser til Kommissionen med henblik på vedtagelsen af visse foranstaltninger (CON/2014/84)

EUT C 31 af 30.1.2015, s. 3–5 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

30.1.2015   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 31/3


UDTALELSE FRA DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK

af 5. december 2014

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 184/2005 om fællesskabsstatistikker over betalingsbalance, international handel med tjenester og udenlandske direkte investeringer for så vidt angår tillæggelse af delegerede af beføjelser og gennemførelsesbeføjelser til Kommissionen med henblik på vedtagelsen af visse foranstaltninger

(CON/2014/84)

(2015/C 31/04)

Indledning og retsgrundlag

Den Europæiske Centralbank (ECB) modtog den 15. juli 2014 en anmodning fra Rådet for Den Europæiske Union om en udtalelse om Europa-Parlamentets og Rådets forslag til forordning om ændring af forordning (EF) nr. 184/2005 om fællesskabsstatistikker over betalingsbalance, international handel med tjenester og udenlandske direkte investeringer for så vidt angår tillæggelse af delegerede af beføjelser og gennemførelsesbeføjelser til Kommissionen med henblik på vedtagelsen af visse foranstaltninger (1) (herefter »den foreslåede forordning«).

ECB's kompetence til at afgive udtalelser fremgår af artikel 127, stk. 4, og artikel 282, stk. 5, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, idet den foreslåede forordning vedrører indsamlingen af betalingsbalancestatistikker, der er pålagt Det Europæiske System af Centralbanker (ESCB) i overensstemmelse med artikel 2 i Rådets forordning (EF) nr. 2533/98 (2). I overensstemmelse med artikel 17.5, første punktum, i forretningsordenen for Den Europæiske Centralbank er denne udtalelse vedtaget af ECB's Styrelsesråd.

1.   Generelle bemærkninger

1.1.

Europæiske statistikker udvikles, udarbejdes og formidles af både det europæiske statistiske system (ESS-partnerskabet) og ESCB, som er underlagt hver deres regelkompleks, der afspejler deres respektive styringsstrukturer (3).

1.2.

I henhold til artikel 2 i forordning (EF) nr. 2533/98 tildeles ECB, med støtte fra de nationale centralbanker, opgaven med at indsamle information om bl.a. betalingsbalancestatistikker og statistikker over kapitalbalancen over for udlandet, enten fra de kompetente nationale myndigheder eller direkte fra de økonomiske aktører. ECB's indledende statistiske rapporteringskrav inden for betalingsbalancestatistikker og statistikker over kapitalbalancen over for udlandet blev fastsat af ECB's Styrelsesråd i retningslinje ECB/1998/17 (4) og omarbejdning af 9. december 2011 ved retningslinje ECB/2011/23.

1.3.

Betalingsbalancestatistikker og statistikker over kapitalbalancen over for udlandet er vigtige datasæt, der støtter ESCB i dennes opgaver med at definere og gennemføre den fælles pengepolitik, potentielt foretage transaktioner i udenlandsk valuta og besidde og forvalte officielle reserver. De støtter også vurderingen af eksterne sårbarheder og indbyrdes relationer med hensyn til finansiel stabilitet, »risikotavlen« under Det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici (ESRB) (5) samt »resultattavlen« for proceduren i forbindelse med makroøkonomiske ubalancer (6). Betalingsbalancestatistikker og statistikker over kapitalbalancen over for udlandet er en del af »Special Data Dissemination Standard« og »Special Data Dissemination Standard Plus« under Den Internationale Valutafond (IMF) (7) og er nødvendige for IMF's »artikel IV-konsultationer« i euroområdet og medlemsstaterne. ECB og de nationale centralbanker offentliggør betalingsbalancestatistikker og statistikker over kapitalbalancen over for udlandet hver måned og hvert kvartal.

1.4.

Den 12. januar 2005 vedtog Europa-Parlamentet og Rådet forordning (EF) nr. 184/2005 (8) om fastlæggelse af rapporteringskrav vedrørende udarbejdelse af EU-statistikker over betalingsbalance, international handel med tjenester og udenlandske direkte investeringer. Betalingsbalanceudvalget, der blev oprettet ved den samme forordning (9), hvor medlemsstaterne hovedsageligt er repræsenteret ved nationale centralbanker, sikrer god tilpasning af rapporteringskrav, metodologi og kvalitetssikringsprocesser vedrørende betalingsbalancestatistikker og statistikker over kapitalbalancen over for udlandet.

1.5.

De nationale centralbanker, der er medlemmer af ESCB, udarbejder europæiske statistikker i henhold til artikel 3 og 5 i ESCB-statutten, som yderligere gennemført ved forordning (EF) nr. 2533/98, og deltager ikke i udarbejdelsen af europæiske statistikker i henhold til forordning (EF) nr. 223/2009 (10). Data udarbejdet af en national centralbank kan efter aftale mellem den nationale centralbank og Kommissionen (Eurostat) således anvendes direkte eller indirekte af Kommissionen (Eurostat) til udarbejdelse af europæiske statistikker.

1.6.

Idet forordning (EF) nr. 2533/98 har tildelt indsamlingen af information om betalingsbalancestatistikker og statistikker over kapitalbalancen over for udlandet til ECB med støtte fra nationale centralbanker, og med henblik på at begrænse indberetningsbyrden og sikre den nødvendige sammenhæng for at udarbejde europæiske statistikker, opfordres Kommissionen til at anvende betalingsbalancestatistikkerne og statistikker over kapitalbalancen over for udlandet, der leveres af ESCB, på passende vis.

2.   Særlige bemærkninger

2.1.   Gennemførelse af et nyt system for vedtagelse af delegerede retsakter og gennemførelsesretsakter på området for betalingsbalancestatistikker og statistikker over kapitalbalancen over for udlandet

2.1.1.

Den foreslåede forordning gennemfører et nyt system for vedtagelse af delegerede retsakter og gennemførelsesretsakter, jf. traktatens artikel 290 og 291, på området for betalingsbalancestatistikker og statistikker over kapitalbalancen over for udlandet. Artikel 1, stk. 1, i den foreslåede forordning har til formål at give Kommissionen beføjelser til at vedtage delegerede retsakter med henblik på at ændre datakravene for betalingsbalancestatistikker og statistikker over kapitalbalancen over for udlandet, herunder ændring, udvidelse og udeladelse af datastrømme og indberetningsfrister. Ligeledes foreslås det i artikel 1, stk. 2, at tildele Kommissionen gennemførelsesbeføjelser med henblik på at fastlægge kvalitetsstandarderne og indholdet og hyppigheden af kvalitetsrapporter vedrørende betalingsbalancestatistikker og statistikker over kapitalbalancen over for udlandet.

2.1.2.

Datakrav, indberetningsfrister og kvalitetssikringsstandarder er væsentlige elementer i forordning (EF) nr. 184/2005 og har direkte indvirkning på dataindsamleres og rapporteringsenheders indberetningsbyrde. Idet Rådet har tildelt ESCB opgaven med at indsamle betalingsbalancestatistikker og statistikker over kapitalbalancen over for udlandet hos enten de kompetente nationale myndigheder eller direkte hos økonomiske aktører siden 1998, skal der sikres et tæt samarbejde mellem ESCB og ESS, når sådanne statistikker defineres, ændres eller ajourføres. I modsat fald kan europæiske betalingsbalancestatistikker og statistikker over kapitalbalancen over for udlandet udarbejdet af ESS og ESCB afvige eller være uoverensstemmende i unødvendig grad.

2.1.3.

Afvigende eller uoverensstemmende indberetningskrav til betalingsbalancestatistikker øger ikke alene indberetningsbyrden for respondenterne, såsom små og mellemstore virksomheder, det kan også medføre forskellige betalingsbalancestatistikker afhængigt af til hvilket formål, dataene skal bruges. Sådanne forskelle er ikke i overensstemmelse med principperne om datarelevans, omkostningseffektivitet og begrænsning af rapporteringsbyrden, som fastsat i forordning (EF) nr. 223/2009 og forordning (EF) nr. 2533/98.

2.1.4.

ECB støtter således ikke forslaget i artikel 1, stk. 1, i den foreslåede forordning om at give Kommissionen beføjelser til at ændre datakravene for betalingsbalancestatistikker og statistikker over kapitalbalancen over for udlandet, herunder vedrørende indberetningsfrister og ændring, udvidelse og udeladelse af datastrømme. Artikel 1, stk. 1 og 3, i den foreslåede forordning bør således udgå.

2.2.   Udvalget for Penge, Kreditmarkeds- og Betalingsbalancestatistik

2.2.1.

Den foreslåede forordning afskaffer Betalingsbalanceudvalget og overdrager alle komitologibeføjelser til Udvalget for det Europæiske Statistiske System, hvor ESCB's medlemmer ikke er repræsenteret (11). Desuden udarbejder de nationale centralbanker, som medlemmer af ESCB, europæiske statistikker i henhold til artikel 3 og 5 i ESCB-statutten, som yderligere gennemført ved forordning (EF) nr. 2533/98, og deltager ikke i udarbejdelsen af europæiske statistikker i henhold til forordning (EF) nr. 223/2009.

2.2.2.

Med henblik på at sikre et forsat tæt samarbejde på dette område bør Udvalget for Penge, Kreditmarkeds- og Betalingsbalancestatistik (CMFB) (12) være det centrale punkt for indbyrdes samarbejde vedrørende betalingsbalancestatistikker og dermed forbundne statistikker (f.eks. international handel med varer, international handel med tjenesteydelser, udenlandske direkte investeringer, statistikker over udenlandske datterselskaber) og skal høres om forslag til nye retsakter, herunder ændring af gældende retsakter, om betalingsbalancestatistikker og dermed forbundne statistikker.

2.2.3.

Der bør derfor indsættes en hensigtsmæssig formulering i artikel 1, stk. 2 og 4, i forslaget til forordning, der forpligter Kommissionen til at anmode om en udtalelse fra CMFB, inden der stilles forslag om ændring af væsentlige elementer i forordning (EF) nr. 184/2005. Dette bør navnlig gælde for ændringer vedrørende: a) datakravene, herunder indberetningsfrister samt ændring, udvidelse og udeladelse af datastrømme, b) ajourføring af definitionerne i bilag II til forordning (EF) nr. 184/2005 og c) de fælles kvalitetsstandarder samt kvalitetsrapporternes indhold og hyppighed.

2.3.   Høring af ECB

Kommissionens gennemførelsesretsakter betegnes som forslag til EU-retsakter, jf. artikel 127, stk. 4, første led, og artikel 282, stk. 5, i traktaten (13). ECB skal derfor høres særskilt i forhold til CMFB om ethvert udkast til gennemførelsesretsakter, der hører under dens kompetenceområder. Denne høringsproces gør det muligt for ECB at bidrage med sin lange erfaring og ekspertise inden for betalingsbalancestatistikker.

Udfærdiget i Frankfurt am Main, den 5. december 2014.

Mario DRAGHI

Formanden for ECB


(1)  COM(2014) 379 endelig.

(2)  Rådets forordning (EF) nr. 2533/98 af 23. november 1998 om Den Europæiske Centralbanks indsamling af statistisk information (EFT L 318 af 27.11.1998, s. 8), jf. også henstilling ECB/2003/8 af 2. maj 2003 om Den Europæiske Centralbanks statistiske rapporteringskrav inden for betalingsbalancestatistik og statistik over kapitalbalancen over for udlandet samt opgørelse af internationale valutareserver (EFT C 126 af 28.5.2003, s. 7) og retningslinje ECB/2011/23 af 9. december 2011 om Den Europæiske Centralbanks rapporteringskrav inden for eksterne statistikker (EUT L 65 af 3.3.2012, s. 1).

(3)  Jf. artikel 338, stk. 1, i traktaten, artikel 5 i statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank (herefter »ESCB-statutten«) og betragtning 8 til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 223/2009 af 11. marts 2009 om europæiske statistikker og om ophævelse af forordning (EF, Euratom) nr. 1101/2008 om fremsendelse af fortrolige statistiske oplysninger til De Europæiske Fællesskabers Statistiske Kontor, Rådets forordning (EF) nr. 322/97 om EF-statistikker og Rådets afgørelse 89/382/EØF, Euratom om nedsættelse af et udvalg for De Europæiske Fællesskabers statistiske program (EUT L 87 af 31.3.2009, s. 164).

(4)  Retningslinje ECB/1998/17 af 1. december 1998 om Den Europæiske Centralbanks statistiske rapporteringskrav inden for betalingsbalancestatistik, opgørelse af internationale valutareserver og statistik over kapitalbalancen over for udlandet (EUT L 115 af 4.5.1999, s. 47).

(5)  Fastlagt ved en særskilt retsakt.

(6)  Jf. artikel 4 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1176/2011 af 16. november 2011 om forebyggelse og korrektion af makroøkonomiske ubalancer (EUT L 306 af 23.11.2011, s. 25).

(7)  Se IMF's dokumenter »Revisions to the Special Data Dissemination Standard and Establishment of the Special Data Dissemination Standard Plus—Proposed Decisions'« af 4. oktober 2012 og »Modifications to the Special Data Dissemination Standard Plus« af 19. marts 2014, der findes på IMF's hjemmeside på www.imf.org

(8)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 184/2005 af 12. januar 2005 om fællesskabsstatistikker over betalingsbalance, international handel med tjenester og udenlandske direkte investeringer (EUT L 35 af 8.2.2005, s. 23).

(9)  Jf. artikel 11, stk. 1, i forordning (EF) nr. 184/2005.

(10)  Jf. betragtning 9 heri.

(11)  Jf. artikel 7, stk. 2, i forordning (EF) nr. 223/2009.

(12)  Jf. artikel 9 i forordning (EF) nr. 223/2009. CMFB blev oprettet ved Rådets afgørelse 2006/856/RF af 13. november 2006, om nedsættelse af et udvalg for penge-, kreditmarkeds- og betalingsbalancestatistik (EUT L 332 af 30.11.2006, s. 21).

(13)  Ifølge traktatens artikel 127, stk. 4, første led, skal ECB høres om »ethvert forslag til EU-retsakt inden for dens kompetenceområder«. Artikel 282, stk. 5, i traktaten fastslår, at: »Den Europæiske Centralbank skal på sine beføjelsesområder høres om ethvert udkast til EU-retsakt«.


Op