EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document 32012D0006(01)

2012/235/UE: Decizia Băncii Centrale Europene din 29 martie 2012 privind înființarea Comitetului pentru TARGET2-Securities ( TARGET2-Securities Board ) și de abrogare a Deciziei BCE/2009/6 (BCE/2012/6)

JO L 117, 1.5.2012, p. 13-29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Ediţie specială în limba croată: capitol 01 volum 014 p. 138 - 154

Statutul juridic al documentului care nu mai este în vigoare, Data încetării: 06/02/2019; abrogat prin 32019D0003(01)

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2012/235(1)/oj

1.5.2012   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 117/13


DECIZIA BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 29 martie 2012

privind înființarea Comitetului pentru TARGET2-Securities (TARGET2-Securities Board) și de abrogare a Deciziei BCE/2009/6

(BCE/2012/6)

(2012/235/UE)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, în special articolele 3.1, 12.1 și 12.3, precum și articolele 17, 18 și 22,

având în vedere Orientarea BCE/2010/2 din 21 aprilie 2010 privind TARGET2-Securities (1),

având în vedere Decizia BCE/2009/6 din 19 martie 2009 privind înființarea Comitetului pentru Programul TARGET2-Securities (TARGET2-Securities Programme Board) (2),

întrucât:

(1)

În cadrul reuniunii sale din 6 iulie 2006, Consiliul guvernatorilor a decis să analizeze, în colaborare cu depozitarii centrali pentru valori mobiliare (CSD) și cu alți participanți pe piață, posibilitatea înființării unui nou serviciu în Eurosistem pentru decontarea operațiunilor cu valori mobiliare, denumit TARGET2-Securities (T2S). Printre misiunile sale, în conformitate cu articolele 17, 18 și 22 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene (denumit în continuare „Statutul SEBC”), Eurosistemul va înființa T2S ca un serviciu bazat pe o platformă unică care să permită decontarea operațiunilor cu valori mobiliare și numerar în mod centralizat, neutru și fără frontiere la nivel paneuropean, și care va fi furnizat CSD pentru a le permite acestora să ofere propriilor clienți servicii de decontare de tip livrare contra plată armonizate și standardizate în banii băncii centrale într-un mediu tehnic integrat.

(2)

La 17 iulie 2008, Consiliul guvernatorilor a hotărât să lanseze T2S și să ofere resursele necesare până la finalizarea acestuia. Pe baza unei oferte făcute de Deutsche Bundesbank, Banco de España, Banque de France și Banca d’Italia (denumite în continuare „4BC”), Consiliul guvernatorilor a hotărât că T2S va fi dezvoltat și gestionat de aceste bănci centrale naționale (BCN).

(3)

Comitetul pentru Programul T2S a fost înființat ca un organism de gestiune simplificat care să elaboreze propuneri pentru Consiliul guvernatorilor cu privire la aspecte de importanță strategică, să îndeplinească sarcini de natură pur tehnică și să asigure organizarea efectivă și eficientă a T2S care să implice atât participanții interni, cât și pe cei externi.

(4)

În conformitate cu principiul descentralizării prevăzut la articolul 12.1 din Statutul SEBC, în măsura posibilă și adecvată, BCN desfășoară operațiuni care fac parte din misiunile Eurosistemului. Prin urmare, băncile centrale din Eurosistem vor încredința Comitetului pentru T2S anumite misiuni astfel încât acesta să fie pe deplin funcțional și să acționeze în numele Eurosistemului ca ansamblu.

(5)

În conformitate cu cadrul de guvernanță pentru T2S, Comitetul pentru T2S va înlocui Comitetul pentru Programul T2S.

(6)

Prin urmare, Decizia BCE/2009/6 ar trebui abrogată,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Definiții

Termenii utilizați în prezenta decizie au sensul stabilit în Orientarea BCE/2010/2 și în Acordul-cadru privind T2S aprobat de Consiliul guvernatorilor la 17 noiembrie 2011.

Articolul 2

Comitetul pentru T2S

(1)   Se înființează Comitetul pentru T2S ca un organism de gestiune simplificat al Eurosistemului; misiunea acestuia este de a elabora propuneri pentru Consiliul guvernatorilor cu privire la aspecte de importanță strategică și să îndeplinească sarcinile care i-au fost alocate de Consiliul guvernatorilor.

(2)   Mandatul Comitetului pentru T2S, inclusiv obiectivele, responsabilitățile, atribuțiile, componența, procedurile de lucru și bugetul acestuia, sunt prevăzute în anexa I la prezenta decizie.

(3)   Regulamentul de procedură al Comitetului pentru T2S este prevăzut în anexa II la prezenta decizie.

(4)   Codul de conduită aplicabil membrilor Comitetului pentru T2S este prevăzut în anexa III la prezenta decizie.

(5)   Cerințele și procedurile pentru selectarea, numirea și înlocuirea membrilor Comitetului pentru T2S care nu provin de la o bancă centrală sunt prevăzute în anexa IV la prezenta decizie.

(6)   Comitetul pentru T2S își începe activitatea în iulie 2012.

Articolul 3

Abrogare

Decizia BCE/2009/6 se abrogă.

Articolul 4

Dispoziții tranzitorii

Membrii Comitetului pentru Programul T2S continuă să își îndeplinească atribuțiile și responsabilitățile până la numirea tuturor membrilor cu drept de vot ai Comitetului pentru T2S.

Articolul 5

Dispoziție finală

Prezenta decizie intră în vigoare la 29 martie 2012.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 29 martie 2012.

Președintele BCE

Mario DRAGHI


(1)  JO L 118, 12.5.2010, p. 65.

(2)  JO L 102, 22.4.2009, p. 12.


ANEXA I

COMITETUL PENTRU T2S

MANDAT

INTRODUCERE

În conformitate cu Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, Eurosistemul va oferi serviciile T2S depozitarilor centrali pentru valori mobiliare (CSD) din Europa. Obiectivul general al T2S este de a facilita integrarea posttranzacționare prin oferirea de servicii de decontare în banii băncii centrale a operațiunilor cu valori mobiliare și numerar în mod centralizat, neutru și fără frontiere la nivel paneuropean, astfel încât CSD să poată furniza propriilor clienți servicii de decontare armonizate și standardizate într-un mediu tehnic integrat cu posibilități de funcționare transfrontalieră.

RESPONSABILITĂȚILE COMITETULUI PENTRU T2S

Fără a aduce atingere competenței supreme de decizie a Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), Consiliul guvernatorilor a încredințat Comitetului pentru T2S îndeplinirea anumitor atribuții clar definite cu privire la Programul T2S și furnizarea de servicii T2S. În cazul în care apar noi elemente privind T2S, Consiliul guvernatorilor poate aloca Comitetului pentru T2S noi atribuții clar definite, care altfel s-ar afla în responsabilitatea Consiliului guvernatorilor. Din perspectiva competenței supreme a Consiliului guvernatorilor în ceea ce privește T2S, oricare dintre atribuțiile încredințate Comitetului pentru T2S și exercitate de acesta poate fi totuși exercitată de Consiliul guvernatorilor. Comitetul pentru T2S este reglementat și de un Protocol privind T2S semnat de băncile centrale din Eurosistem.

Comitetul pentru T2S acționează în limitele cadrului juridic al T2S (reprezentat în special de acordurile-cadru, acordurile de participare monetară, Acordul pentru nivelul 2-nivelul 3 adoptat la 20 aprilie 2011 și Orientarea BCE/2010/2).

Comitetul pentru T2S se asigură că Programul T2S se desfășoară:

(a)

în conformitate cu așteptările pieței, astfel cum sunt reflectate în Documentul privind cerințele utilizatorului (URD);

(b)

în cadrul regimului financiar al T2S;

(c)

cu respectarea termenelor stabilite de Consiliul guvernatorilor.

Comitetul pentru T2S preia responsabilitățile și atribuțiile Comitetului pentru Programul T2S în iulie 2012. Acest mandat este valabil până la sfârșitul perioadei de migrare la T2S, după care va fi revizuit.

După punerea în aplicare a Programului T2S, Comitetul pentru T2S asigură buna funcționare a sistemului T2S în conformitate cu documentația juridică și tehnică relevantă. De asemenea, acesta facilitează adaptarea continuă a serviciilor T2S la necesitățile viitoare ale pieței.

ATRIBUȚII

Consiliul guvernatorilor a încredințat Comitetului pentru T2S următoarele atribuții:

1.

Elaborarea de propuneri de decizii ale Consiliului guvernatorilor cu privire la:

(a)

strategia generală privind T2S;

(b)

guvernanța T2S;

(c)

finanțarea T2S, inclusiv:

(i)

principalele caracteristici ale regimului financiar al T2S (în special bugetul, valoarea, perioada de timp acoperită, surse de finanțare);

(ii)

analiza regulată a riscurilor financiare la care este expus Eurosistemul;

(iii)

normele privind gestionarea contului pentru proiectul T2S deschis în contabilitatea BCE și administrat de Comitetul pentru T2S în numele Eurosistemului;

(iv)

metodologia de cost pentru T2S;

(v)

politica de comisionare pentru T2S;

(d)

planul general pentru Programul T2S;

(e)

autorizarea și prioritizarea cererilor de schimbare legate de URD;

(f)

orice contract care urmează să fie semnat între Eurosistem și participanți externi;

(g)

cadrul T2S de gestionare a riscului;

(h)

acordurile privind nivelul de servicii încheiate cu CSD, băncile centrale naționale (BCN) și cele 4BC;

(i)

strategiile de testare și migrare pentru T2S;

(j)

strategia privind serviciile de conectivitate;

(k)

strategia pentru gestionarea crizelor;

(l)

descrierea serviciilor T2S;

(m)

răspundere și alte creanțe;

(n)

îndeplinirea de către CSD a criteriilor de eligibilitate a CSD.

2.

Administrarea/direcționarea T2S și relațiile cu cele 4BC

Comitetul pentru T2S:

(a)

realizează administrarea generală a Programului T2S și a serviciilor T2S;

(b)

gestionează un plan detaliat, pe baza planului general pentru Programul T2S, astfel cum a fost aprobat de Consiliul guvernatorilor;

(c)

negociază orice modificări ale Acordului pentru nivelul 2-nivelul 3 și le transmite spre aprobare Consiliului guvernatorilor;

(d)

menține contactul regulat cu cele 4BC pentru a obține toate informațiile necesare pentru îndeplinirea atribuțiilor sale conform Acordului pentru nivelul 2-nivelul 3;

(e)

discută și aprobă produsele celor 4BC (de exemplu, Specificațiile funcționale generale, Specificațiile funcționale detaliate ale utilizatorului și Manualul utilizatorului), conform standardelor de calitate stabilite în prealabil, și asigură consecvența acestora cu URD;

(f)

validează propunerile celor 4BC, în special cele privind strategia IT, furnizarea de servicii de rețea și planificarea capacității strict legate de T2S;

(g)

coordonează procesul de gestionare adecvată a schimbărilor în ceea ce privește setul de documente pentru stabilirea obiectivelor T2S și prioritizarea schimbărilor autorizate legate de noile versiuni ale T2S;

(h)

stabilește scenariile de test pentru Testele de acceptare din Eurosistem și coordonează testele care implică diferite tipuri de participanți;

(i)

creează o substructură responsabilă de Testarea de către utilizator (User Testing) în conformitate cu Planificările pentru testarea de către utilizator (Schedules on User Testing) din acordul-cadru și Acordul de participare monetară;

(j)

pune în aplicare cadrul T2S pentru gestionarea riscului în limitele parametrilor stabiliți de Consiliul guvernatorilor;

(k)

pune în aplicare strategia de migrare la T2S în limitele parametrilor stabiliți de Consiliul guvernatorilor;

(l)

pune în aplicare cadrul operațional pentru T2S, inclusiv strategia T2S pentru gestionarea incidentelor și crizelor, în cadrul parametrilor stabiliți de Consiliul guvernatorilor;

(m)

asigură funcționarea și calitatea adecvată a serviciilor T2S;

(n)

asigură conformitatea serviciilor T2S cu cerințele de reglementare și supraveghere.

3.

Relațiile cu participanții externi

Comitetul pentru T2S:

(a)

se asigură că serviciile T2S răspund necesităților pieței;

(b)

interacționează cu CSD și băncile centrale pentru a facilita migrarea acestora la T2S;

(c)

negociază cu CSD și cu băncile centrale din afara zonei euro care au semnat acordul-cadru și Acordul de participare monetară orice modificări ale acestor acorduri; această negociere este efectuată împreună cu băncile centrale din Eurosistem;

(d)

își coordonează activitatea cu celelalte structuri ce asigură guvernanța T2S, în special cu Comitetul director pentru CSD, Comitetul director pentru monedele din afara zonei euro și Grupul consultativ pentru T2S;

(e)

interacționează cu furnizorii de servicii de conectivitate;

(f)

desemnează președinții grupurilor tehnice după consultarea Comitetului director pentru CSD și a Comitetului director pentru monedele din afara zonei euro și primește rapoarte de la grupurile tehnice;

(g)

în cadrul mandatului său și al Procedurii privind escaladarea și soluționarea disputelor, prevăzută în acordul-cadru și în Acordul de participare monetară, acest comitet, împreună cu CSD și băncile centrale participante, discută, își coordonează activitatea și urmărește găsirea de posibile soluții pentru rezolvarea disputelor apărute în contextul T2S;

(h)

furnizează informațiile relevante autorităților de reglementare și de supraveghere competente;

(i)

îndeplinește, cu ajutorul Departamentului pentru Programul T2S din cadrul BCE (T2S Programme Office) și al rețelei de experți ai băncilor centrale, un rol central în comunicarea privind T2S cu participanții pe piață și autoritățile publice;

(j)

promovează și contribuie la activitatea de armonizare în domeniul T2S;

(k)

cooperează îndeaproape cu toate autoritățile publice și organismele private relevante (de exemplu, Comisia Europeană, Parlamentul European, autoritățile de reglementare a valorilor mobiliare), cu privire la inițiativele relevante în domeniul compensării și decontării valorilor mobiliare;

(l)

asigură transparența prin publicarea consecventă și oportună a documentației relevante.

4.

Regimul financiar al T2S

Comitetul pentru T2S coordonează regimul financiar al T2S astfel cum este prevăzut în Orientarea BCE/2010/2.

Încă de la începutul etapei operaționale, Comitetul pentru T2S transmite regulat CSD contractanți și BCN contractante din afara zonei euro situații financiare care reprezintă în mod adecvat condițiile financiare și comerciale, rezultatele operațiunilor și nivelul recuperării costurilor în legătură cu T2S.

Comitetul director pentru CSD, Comitetul director pentru monedele din afara zonei euro, Grupul consultativ pentru T2S și comitetele relevante din cadrul Sistemului European al Băncilor Centrale sunt consultate înainte de transmiterea către Consiliul guvernatorilor a propunerilor privind regimul financiar al T2S care ar conduce la modificări ale comisionării în T2S.

În măsura necesară, BCE furnizează Comitetului pentru T2S susținerea adecvată. Toate costurile generate de această susținere sunt rambursate BCE.

În plus, Comitetul pentru T2S:

(a)

administrează bugetul T2S prin intermediul contului pentru proiectul T2S;

(b)

aprobă plata tranșelor către cele 4BC în conformitate cu un calendar de plată stabilit de comun acord și aprobat de Consiliul guvernatorilor, după ce produsele celor 4BC au fost acceptate de Comitetul pentru T2S;

(c)

aprobă costurile legate de susținerea suplimentară acordată de cele 4BC băncilor centrale din Eurosistem, în conformitate cu Acordul pentru nivelul 2-nivelul 3;

(d)

aprobă plata tranșelor către BCE, pe baza costurilor înregistrate de aceasta în legătură cu T2S;

(e)

aprobă și inițiază colectarea de comisioane de la clienții T2S și rambursarea către băncile centrale din Eurosistem.

COMPONENȚA

Toți membrii Comitetului pentru T2S sunt desemnați de Consiliul guvernatorilor. Membrii sunt răspunzători în mod colectiv și exclusiv față de organele de decizie ale BCE atunci când acționează în calitate de membri ai Comitetului pentru T2S și respectă principiile prevăzute în Codul de conduită al Comitetului pentru T2S prevăzut în anexa III. În această calitate, membrii care provin din cadrul băncilor centrale din Eurosistem și din cadrul celor din afara zonei euro pot consulta alți angajați ai instituțiilor lor de origine. În niciun caz, aceștia nu pot primi instrucțiuni din partea instituțiilor lor de origine și nici nu se pot angaja să adopte o anumită poziție în cursul deliberărilor și votului din cadrul Comitetului pentru T2S.

Comitetul pentru T2S este alcătuit din:

(a)

președinte, care este un director cu experiență din cadrul BCE;

(b)

nouă membri din alte BCN din Eurosistem, inclusiv unul din fiecare dintre următoarele: Deutsche Bundesbank, Banco de España, Banque de France și Banca d'Italia;

(c)

un membru dintr-o bancă centrală din afara zonei euro care a semnat Acordul de participare monetară (sau doi astfel de membri în cazul în care valoarea decontărilor în monede din afara zonei euro reprezintă cel puțin 20 % din valoarea corespunzătoare zonei euro);

(d)

doi membri care nu fac parte din personalul unei bănci centrale (fără drept de vot) și care nu provin din cadrul băncilor centrale, dar care au experiență solidă în calitate de reprezentanți cu vechime în sectorul decontării titlurilor de valoare și, eventual, au experiență în domeniul gestionării de proiecte, și care nu se află într-o situație de conflict de interese.

Președintele este asistat de un vicepreședinte care este desemnat de Consiliul guvernatorilor. Vicepreședintele este un membru pregătit să îl înlocuiască pe președinte în caz de absență. În cazul în care volumul decontat în T2S în altă monedă decât euro prin sistemul livrare contra plată (DvP) reprezintă cel puțin 40 % din volumul decontat în euro prin sistemul DvP, băncile centrale participante din afara zonei euro pot propune vicepreședintele.

Mandatul unui membru al Comitetului pentru T2S este de 24 luni și poate fi reînnoit.

Consiliul guvernatorilor stabilește componența Comitetului pentru T2S pe baza unei propuneri primite de la Comitetul executiv al BCE. Pentru categoriile (a)-(c), candidaturile sunt depuse de către guvernatorul/președintele băncii centrale relevante. Comitetul executiv acordă prioritate candidaților care raportează direct organului de guvernanță cel mai înalt din banca lor centrală. Comitetul executiv se asigură că în propunerea sa este păstrat un echilibru adecvat între membrii cu experiență IT, cei cu experiență în gestionarea proiectelor și cei cu experiență în activitatea de decontare a operațiunilor cu valori mobiliare (fie ca furnizor de servicii, fie ca utilizator al acelor servicii).

PROCEDURI DE LUCRU

1.   Adoptarea deciziilor

Dacă este posibil, Comitetul pentru T2S decide prin consens. Totuși, în cazul în care nu se poate ajunge la un consens într-un termen rezonabil, președintele poate decide organizarea unui vot bazat pe majoritate simplă.

Se aplică următoarele reguli:

(a)

în principiu, este necesar un cvorum de cel puțin șapte membri pentru ca deliberările Comitetului pentru T2S să fie valide;

(b)

doar membrii Comitetului pentru T2S din categoriile (a)-(c) de mai sus au drept de vot;

(c)

în caz de absență, un membru cu drept de vot poate delega un alt membru să voteze pentru el; niciun membru nu poate vota de mai mult de două ori cu privire la o anumită chestiune;

(d)

în caz de număr egal de voturi, președintele are votul decisiv;

(e)

membrii Comitetului pentru T2S nu participă la adoptarea deciziilor și nu votează atunci când se află într-o situație de conflict de interese;

(f)

membrii respectă Codul de conduită al Comitetului pentru T2S.

2.   Volum de lucru și asistență

Fără a aduce atingere principiilor de bună guvernanță prevăzute la articolul 8 din Orientarea BCE/2010/2:

(a)

președintele lucrează cu normă întreagă pe aspecte ce țin de T2S; ceilalți membri lucrează în regim de timp parțial, în general 30 %;

(b)

Comitetul pentru T2S este asistat de un Departament pentru Programul T2S din cadrul BCE;

(c)

Comitetul pentru T2S primește informații de la un controlor de program;

(d)

Comitetul pentru T2S este asistat de un Comitet tehnic care își va desfășura activitatea pe bază de consens în ceea ce privește chestiunile tehnice; în cazul în care nu se poate ajunge la consens, problema va fi supusă atenției Comitetului pentru T2S;

(e)

Comitetul pentru T2S poate crea alte comitete.

3.   Raportarea și reprezentarea

Comitetul pentru T2S raportează direct organismelor de decizie ale BCE, în mod regulat și structurat. În acest sens, pregătește rapoarte adresate organismelor de decizie ale BCE după cum este necesar. Aceste rapoarte sunt transmise și Comitetului director în domeniul IT al Eurosistemului (Eurosystem IT Steering Committee) (EISC), care poate oferi consultanță organismelor de decizie ale BCE. Comitetul pentru sisteme de plăți și de decontare (Payment and Settlement Systems Committee) (PSSC) primește rapoarte cu scop de informare.

Președintele conduce Grupul consultativ pentru T2S și reprezintă Comitetul pentru T2S pe plan extern, cu excepția cazurilor în care Comitetul pentru T2S decide altfel.

4.   Regulamentul de procedură

Detaliile procedurilor de lucru urmează să fie prevăzute în Regulamentul de procedură al Comitetului pentru T2S prevăzut în anexa II.


ANEXA II

COMITETUL PENTRU T2S

REGULAMENTUL DE PROCEDURĂ

CAPITOLUL I

COMITETUL PENTRU T2S

Articolul 1

Membrii

(1)   Membrii Comitetului pentru T2S (denumiți în continuare „membrii”) acționează pe cont propriu și în interesul Programului T2S, în conformitate cu Principiile generale ale T2S. Membrii au poziții personale pe deplin independente în cursul ședințelor Comitetului pentru T2S.

(2)   Membrii din băncile centrale trebuie să dispună de suficient timp, acordat de băncile lor centrale, iar membrii care nu fac parte din personalul unei bănci centrale trebuie să se asigure că dispun de timp suficient pentru a se implica activ în activitatea Comitetului T2S (în principiu 30 % din timpul de lucru pentru toți membrii, cu excepția președintelui).

(3)   Membrii nu sunt direct implicați în supravegherea T2S sau a depozitarilor centrali pentru valori mobiliare care externalizează către T2S operațiunile de decontare. Membrii nu pot face parte dintr-un comitet din Eurosistem sau SEBC care are vreuna dintre responsabilitățile de supraveghere prevăzute mai sus. Membrii nu fac parte din Comitetul director în domeniul IT al Eurosistemului (EISC) sau din Comitetul pentru audit intern (Internal Auditors Committee) (IAC). Aceștia nu sunt implicați zilnic în activități de nivel 3.

(4)   Membrii trebuie să respecte Codul de conduită al Comitetului pentru T2S (denumit în continuare „Codul”), prevăzut în anexa III.

Articolul 2

Președintele și vicepreședintele

(1)   Președintele este un membru cu normă întreagă al Comitetului pentru T2S.

(2)   Președintele, în cooperare cu ceilalți membri, asigură funcționarea Comitetului pentru T2S, îndeplinirea mandatului Comitetului pentru T2S, respectarea regulamentului de procedură și adoptarea deciziilor în mod eficient. În special, președintele:

(a)

propune ordinea de zi a ședințelor Comitetului pentru T2S și prezidează aceste ședințe;

(b)

propune programul anual al acestor ședințe;

(c)

adoptă toate deciziile administrative referitoare la Departamentul pentru Programul T2S.

(3)   Președintele este asistat de un vicepreședinte care îl înlocuiește pe președinte în caz de absență. Președintele transmite vicepreședintelui o notificare privind această absență cât mai curând posibil.

Articolul 3

Secretariatul

(1)   Președintele desemnează drept secretar al Comitetului pentru T2S un membru cu experiență solidă din cadrul personalului Băncii Centrale Europene (BCE). Președintele poate desemna și un secretar supleant.

(2)   Secretarul îl asistă pe președinte și acționează sub îndrumarea acestuia. Secretarul gestionează fluxul de informații, în timp util: (a) între membri; și (b) între Comitetul pentru T2S și alți participanți, incluzând în special alte comitete din Eurosistem sau din Sistemul European al Băncilor Centrale.

CAPITOLUL II

ȘEDINȚELE COMITETULUI PENTRU T2S

Articolul 4

Data și locul ședințelor Comitetului pentru T2S

(1)   Comitetul pentru T2S hotărăște datele ședințelor sale la propunerea președintelui. Comitetul pentru T2S ar trebui să se întâlnească regulat pe baza programului pregătit din timp înainte de începutul fiecărui an. Frecvența ședințelor este determinată de necesitățile Planului pentru Programul T2S.

(2)   Președintele poate convoca ședințe extraordinare ale Comitetului pentru T2S ori de câte ori este necesar. Președintele convoacă o ședință extraordinară dacă cel puțin trei membri depun o cerere în acest sens.

(3)   Ședințele Comitetului pentru T2S au loc de obicei la sediul BCE.

(4)   Ședințele pot avea loc și prin intermediul teleconferințelor, cu excepția cazului în care trei sau mai mulți membri se opun.

Articolul 5

Participarea la ședințele Comitetului pentru T2S

(1)   În conformitate cu principiile bunei guvernanțe, membrii participă în mod regulat la ședințele Comitetului pentru T2S. Participarea este strict personală; membrii nu pot fi înlocuiți.

(2)   Participarea la ședințele Comitetului pentru T2S este strict limitată la membri și la alte persoane invitate de președinte.

Articolul 6

Desfășurarea ședințelor Comitetului pentru T2S

(1)   Limba de lucru a Comitetului pentru T2S este engleza.

(2)   Comitetul pentru T2S adoptă ordinea de zi a fiecărei ședințe. De regulă, secretarul pregătește ordinea de zi provizorie, aflată în responsabilitatea președintelui, și o transmite membrilor cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte de ședință. La propunerea președintelui sau a oricărui alt membru, Comitetul pentru T2S poate decide eliminarea sau adăugarea unor puncte pe ordinea de zi provizorie. La solicitarea a trei sau mai mulți membri, un punct este eliminat de pe ordinea de zi dacă documentele relevante nu sunt transmise membrilor în timp util.

(3)   De regulă, secretarul transmite membrilor documentele pentru dezbateri cu cinci zile lucrătoare înainte de ședință. Totuși, documentele scurte pot fi transmise și cu o zi lucrătoare înainte de ședință. Documentele transmise cu mai puțin de două zile lucrătoare înainte sunt considerate „documente tardive” (table documents) care nu pot conduce la adoptarea unei decizii de către Comitetul pentru T2S, cu excepția cazului în care toți membrii convin altfel.

(4)   După fiecare ședință a Comitetului pentru T2S, secretarul redactează proiectul minutei în care sunt înregistrate subiectele analizate și rezultatele dezbaterilor. Proiectul minutei include pozițiile exprimate în cursul ședinței de către fiecare membru, atunci când s-a solicitat acest lucru. Proiectul minutei este transmis membrilor în termen de cinci zile lucrătoare după ședință.

(5)   De asemenea, după fiecare ședință a Comitetului pentru T2S, secretarul redactează un proiect de listă de măsuri care include atribuțiile și termenele alocate și convenite în cursul ședinței respective, proiect ce este transmis membrilor în termen de cinci zile lucrătoare după ședință

(6)   Membrii transmit secretarului comentarii privind proiectele de minută și listă de măsuri în termen de cinci zile lucrătoare de la primirea acestora. Proiectele de minută și listă de măsuri sunt transmise Comitetului pentru T2S spre aprobare la următoarea ședință (sau, dacă este necesar, mai devreme prin procedură scrisă) și sunt semnate de către președinte.

Articolul 7

Adoptarea deciziilor de către Comitetul pentru T2S

(1)   În măsura posibilă, deciziile Comitetului pentru T2S sunt adoptate prin consens.

(2)   Pentru validarea deliberărilor este necesar un cvorum de cel puțin șapte membri. În cazul în care cvorumul nu este întrunit, președintele poate convoca o ședință extraordinară în cadrul căreia deciziile pot fi luate indiferent de cvorum.

(3)   După caz, Comitetul T2S recurge la vot la solicitarea președintelui. De asemenea, președintele inițiază o procedură de vot la solicitarea oricărui membru cu drept de vot. Conform Codului, un membru nu trebuie să voteze dacă se află într-o situație de conflict de interese, astfel cum este descris în Cod. În caz de absență, un membru cu drept de vot poate delega un alt membru să voteze pentru el; niciun membru nu poate vota de mai mult de două ori cu privire la orice subiect.

(4)   Președintele poate avea inițiativa organizării unui vot secret dacă acest lucru este solicitat de cel puțin trei membri.

(5)   De asemenea, deciziile pot fi adoptate și prin procedură scrisă, cu excepția cazului în care trei sau mai mulți membri se opun. O procedură scrisă presupune: (i) în general, cel puțin două zile lucrătoare pentru analizarea de către fiecare membru, și (ii) o menționare a oricărei astfel de decizii în concluziile următoarei ședințe a Comitetului pentru T2S.

(6)   O propunere votată cu majoritate simplă este considerată adoptată. În caz de număr egal de voturi, președintele are votul decisiv. În absența președintelui, vicepreședintele nu are un vot decisiv.

CAPITOLUL III

COMUNICARE ȘI TRANSPARENȚĂ

Articolul 8

Comunicarea externă

(1)   Președintele îi informează regulat pe participanții relevanți cu privire la progresul făcut în punerea în aplicare a Programului T2S. Cu ajutorul secretarului, președintele asigură transparența prin publicarea consecventă și la timp a documentației relevante pe website-ul T2S, cu respectarea obligațiilor de confidențialitate prevăzute în Cod.

(2)   Membrii trebuie să îl informeze pe președinte în avans cu privire la orice acțiune de reprezentare externă substanțială și relevantă care are legătură cu responsabilitățile și atribuțiile Comitetului pentru T2S, precum prezentările privind T2S efectuate în cadrul unor conferințe sau ședințe cu participanții la T2S, și trebuie să transmită Comitetului pentru T2S un rezumat scris în termen de cinci zile lucrătoare de la eveniment. Orice comunicare externă substanțială trebuie să fie în interesul Eurosistemului și al Programului T2S și trebuie să respecte orice decizie a Consiliului guvernatorilor și a Comitetului pentru T2S.

(3)   Comitetul pentru T2S desemnează unul sau mai mulți membri și/sau membri ai personalului BCE/ai unei bănci centrale naționale (BCN) care susțin T2S pentru a participa la inițiative publice și private legate de compensarea și decontarea operațiunilor cu valori mobiliare și eventual pentru a reprezenta T2S în comitetele sau grupurile de lucru relevante. Un membru al BCE sau al personalului unei BCN poate fi desemnat conform acestei proceduri doar dacă s-a stabilit că îndeplinește cerințele privind confidențialitatea și conflictul de interese echivalente cel puțin cu obligațiile prevăzute în Cod.

Articolul 9

Comunicarea internă

(1)   Membrii Comitetului pentru T2S care nu fac parte din Eurosistem primesc, în regim de confidențialitate, toată documentația privind T2S transmisă Consiliului guvernatorilor după ședința acestuia, precum și lista de decizii din minuta ședinței Consiliului guvernatorilor privind T2S.

(2)   BCN din Eurosistem care nu au un membru al personalului lor în Comitetul pentru T2s au acces automat la toată documentația Comitetului pentru T2S. Acestea pot, de asemenea, solicita președintelui să participe la un subcomitet din cadrul Comitetului pentru T2S dacă sunt interesate în mod deosebit de un anumit subiect. Un membru este responsabil cu informarea acestor BCN din Eurosistem în cazul în care se apreciază că ar putea fi interesate. Acest membru poate de asemenea să prezinte Comitetului pentru T2S orice subiect ridicat de o astfel de BCN din Eurosistem.

CAPITOLUL IV

REGIMUL FINANCIAR

Articolul 10

Funcționarea contului pentru proiectul T2S

(1)   Comitetul pentru T2S gestionează un cont pentru proiectul T2S în numele Eurosistemului, cont păstrat în contabilitatea BCE și care are statutul de cont de tranzit. Contul pentru proiectul T2S este utilizat pentru: (a) gestionarea fluxurilor financiare (în special colectarea de fonduri și efectuarea de plăți) între băncile centrale din Eurosistem care rezultă din bugetul T2S; și (b) gestionarea fluxurilor financiare legate de comisioanele pentru funcționarea T2S. Comitetul T2S se asigură că soldul contului proiectului este mereu „nul” sau „pozitiv”.

(2)   Președintele invită în timp util BCN din Eurosistem să asigure bugetul pentru costurile care le revin (conform grilei pentru alocarea costurilor T2S) și să efectueze plățile pentru costurile care le revin în contul proiectului T2S în conformitate cu calendarul de plată aprobat de Consiliul guvernatorilor.

(3)   Președintele ordonă efectuarea plăților din contul proiectului T2S, cu aprobarea prealabilă a Comitetului pentru T2S. Efectuarea unei plăți către cele 4BC este considerată a fi aprobată formal de către Comitetul T2S după ce a validat și acceptat un produs al celor 4BC, iar validarea și acceptarea respective sunt aprobate formal în minuta ședinței Comitetului T2S. Efectuarea unei plăți către BCE are loc la începutul fiecărui an în conformitate cu acordurile prevăzute în dosarul financiar.

CAPITOLUL V

AUDIT

Articolul 11

Audit

Activitatea Comitetului pentru T2S face obiectul revizuirii de către IAC.


ANEXA III

COMITETUL PENTRU T2S

CODUL DE CONDUITĂ

Introducere

Comitetul pentru T2S este compus din membri desemnați de Consiliul guvernatorilor. Membrii trebuie să acționeze numai în interesul T2S, în conformitate cu principiile generale ale T2S, și trebuie să aloce suficient timp activităților privind Programul T2S.

Comitetul pentru T2S asistă organele de decizie ale Băncii Centrale Europene (BCE) în vederea asigurării finalizării cu succes și la timp a Programului T2S și prezintă rapoarte Consiliul guvernatorilor. Pentru asigurarea unui proces independent și informat de adoptare a deciziilor de către Consiliul guvernatorilor, este esențial ca activitatea Comitetului pentru T2S să nu fie afectată de nicio circumstanță susceptibilă să genereze un conflict de interese pentru vreun membru.

De asemenea, pentru buna reputație și credibilitatea Eurosistemului/Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) și pentru siguranța juridică a Programului T2S, este esențial ca membrii să urmărească interesul general al Eurosistemului și, în special, interesul Programului T2S. Prin urmare, membrii Comitetului trebuie: (a) să evite orice situație în care există sau pare a exista un conflict de interese; (b) să acționeze numai în capacitatea lor de reprezentanți ai Eurosistemului și ai T2S în toate operațiunile lor cu autorități publice, bănci centrale, reprezentanți ai industriei și alți participanți externi implicați în proiectarea, dezvoltarea și operarea T2S; și (c) să asigure obiectivitatea, neutralitatea și concurența loială între potențialii furnizori interesați de Programul T2S.

Obligația de păstrare a secretului profesional prevăzută la articolul 37.1 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene (denumit în continuare „Statutul SEBC”) se aplică atât personalului BCE, cât și personalului băncilor centrale naționale (BCN) care îndeplinește misiuni legate de SEBC, și acoperă informațiile confidențiale privind secretele comerciale sau informațiile care au o valoare comercială. O obligație echivalentă se aplică și membrilor Comitetului pentru T2S care nu fac parte din personalul unei bănci centrale. Membrii care nu fac parte din personalul unei bănci centrale trebuie să respecte, de asemenea, normele de conduită suplimentare ce pot fi prevăzute în scrisoarea de numire a acestora și în contractul acestora cu BCE.

Este necesară și în conformitate cu bunele practici administrative stabilirea unor standarde etice cu privire la integritatea profesională, principiul concurenței loiale, evitarea conflictelor de interese și protecția informațiilor confidențiale produse de Eurosistem sau furnizate de către terți, asigurându-se în același timp menținerea competenței și experienței în domeniile relevante ale Programului T2S în cadrul Comitetului pentru T2S în interesul general al Eurosistemului/SEBC. De asemenea, este necesar și în conformitate cu bunele practici administrative ca în Condițiile de angajare aplicabile membrilor care fac parte din personalul BCE și dispozițiile echivalente aplicabile membrilor care fac parte din personalul unei BCN să se prevadă posibilitatea unor căi de atac pentru încălcarea prezentului Cod de conduită (denumit în continuare „Codul”). O dispoziție echivalentă se aplică și membrilor Comitetului pentru T2S care nu fac parte din personalul unei bănci centrale.

Prezentul Cod nu aduce atingere niciuneia dintre cerințele care rezultă din alte dispoziții etice care pot fi aplicabile membrilor Comitetului pentru T2S în funcțiile lor de membri ai personalului BCE sau ai unei BCN.

1.   Definiții

În sensul prezentului Cod:

(a)

„președinte” înseamnă persoana numită de Consiliul guvernatorilor pentru a prezida Comitetul pentru T2S;

(b)

„vicepreședinte” înseamnă persoana numită de Consiliul guvernatorilor pentru a-l înlocui pe președinte în caz de absență;

(c)

„informații confidențiale” înseamnă, fără a aduce atingere obligației de păstrare a secretului profesional prevăzute la articolul 37.1 din Statutul SEBC sau documentelor clasificate conform regimului de confidențialitate al BCE care sunt furnizate fiecărui membru al Comitetului pentru T2S: (i) secretele comerciale ale Eurosistemului sau ale unor terți și orice informație cu valoare comercială alta decât în scopul activității Comitetului pentru T2S; (ii) orice informație a cărei divulgare neautorizată poate aduce atingere intereselor esențiale ale Eurosistemului; și (iii) orice informații pe care o persoană rezonabilă le-ar considera confidențiale; termenul de „informație confidențială” nu include informația care: (i) este pusă la dispoziția generală a publicului, altfel decât prin încălcarea dispozițiilor prezentului Cod; sau (ii) este dezvoltată independent de către un terț care nu are acces la informații confidențiale; sau (iii) în conformitate cu secțiunea 3, trebuie divulgată conform legii;

(d)

„membru care nu face parte din personalul unei bănci centrale” înseamnă un membru al Comitetului pentru T2S care nu face parte din personalul BCE sau al unei BCN;

(e)

„mandat” înseamnă mandatul prezentat în anexa I;

(f)

„membru” înseamnă un membru al Comitetului pentru T2S, inclusiv președintele;

(g)

„potențiali furnizori” înseamnă entitățile comerciale interesate să furnizeze bunuri și/sau servicii care au legătură cu T2S unei bănci centrale din zona euro sau din afara zonei euro care s-a angajat să deconteze moneda națională prin intermediul T2S.

2.   Evitarea conflictului de interese

2.1.

Un conflict de interese cu privire la furnizarea de bunuri și/sau servicii care au legătură cu mandatul Comitetului pentru T2S ia naștere atunci când un membru are un interes comercial sau profesional sau deține o participație în cadrul unui potențial furnizor, fie sub formă de proprietate, control, investiție, fie sub orice altă formă, care influențează sau poate influența îndeplinirea în mod imparțial și obiectiv a îndatoririlor ce îi revin ca membru.

2.2.

Membrii acționează în interesul general al Eurosistemului și al Programului T2S. Aceștia evită situațiile care ar pute genera un conflict de interese.

2.3.

În cazul în care intervine sau este posibil să intervină un conflict de interese în legătură cu activitățile Comitetului pentru T2S, membrul în cauză face cunoscut conflictul de interese real sau potențial autorității de conformitate din cadrul băncii sale centrale (sau în cazul unui membru care nu face parte din Consiliul unei bănci centrale, către responsabilul cu probleme de etică al BCE) folosind formularul prezentat în apendicele 2 și informează simultan președintele cu privire la acest aspect. Dacă autoritatea de conformitate (sau, în cazul unui membru care nu face parte din personalul unei bănci centrale, responsabilul cu probleme de etică al BCE) stabilește că există un conflict de interese, transmite o recomandare Guvernatorului băncii centrale în cauză (sau, în cazul unui membru care nu face parte din personalul unei bănci centrale, Președintelui BCE) cu privire la gestionarea corespunzătoare a conflictului de interese, iar Guvernatorul/Președintele îl informează fără întârziere cu privire la aceasta pe președintele Comitetului pentru T2S. Guvernatorul/Președintele furnizează toate detaliile necesare pentru a permite președintelui Comitetului pentru T2S să aibă o opinie avizată cu privire la gestionarea corespunzătoare a conflictului de interese.

2.4.

Dacă, în timpul reuniunii Comitetului T2S, un membru are motive să creadă că participarea unui alt membru la dezbateri, la vot sau la procedura scrisă a Comitetului pentru T2S ar putea genera un conflict de interese, acesta trebuie să informeze imediat președintele.

2.5.

Președintele îl invită pe membrul care a identificat un conflict de interese real sau potențial în conformitate cu secțiunea 2.3, sau cu privire la care există prezumția unui conflict de interese în conformitate cu secțiunea 2.4, să declare dacă există un conflict de interese real sau potențial. În cazul în care președintele nu este mulțumit de declarația membrului respectiv, orice element relevant este retras de pe ordinea de zi. Președintele informează fără întârzieri nejustificate autoritatea de conformitate a băncii centrale respective (sau, în cazul unui membru care nu face parte din personalul unei bănci centrale, responsabilul cu probleme de etică al BCE) cu privire la orice astfel de caz și, dacă consideră necesar, Consiliul guvernatorilor.

2.6.

Dacă secțiunile 2.3, 2.4 sau 2.5 se referă la președinte, atunci acesta informează vicepreședintele.

2.7.

Un membru nu trebuie să voteze referitor la nicio chestiune în legătură cu care se află în conflict de interese. Aceasta se aplică, de asemenea, unui membru care face parte din personalul 4CB în cazul în care Comitetul pentru T2S decide cu privire la validarea livrărilor celor 4CB.

3.   Utilizarea corectă a informațiilor confidențiale

3.1.

Membrii utilizează informațiile confidențiale numai în scopul și în interesul Eurosistemului și Programului T2S și în conformitate cu mandatul Comitetului pentru T2S.

3.2.

Membrii nu trebuie să divulge informații confidențiale terților și, în ceea ce privește membrii care fac parte din personalul BCE sau al unei BCN, aceștia pot divulga informații confidențiale numai membrilor personalului băncii lor centrale sau al unei alte bănci centrale, strict pe baza principiului „ce trebuie știut” (need to know), pentru a furniza consultanță în sensul facilitării formării unei opinii privind o chestiune specifică. În principiu, informațiile confidențiale marcate „numai pentru membri” (members only) nu pot fi divulgate de către membri nici altor membri ai personalului băncii lor centrale, nici altor bănci centrale, cu excepția cazului în care s-a convenit altfel de către Comitetul pentru T2S.

3.3.

Membrii iau toate măsurile necesare pentru a preveniri divulgarea accidentală sau accesul neautorizat la informații confidențiale.

3.4.

Membrii nu trebuie să se folosească de accesul lor la informații confidențiale în beneficiul unei entități din afara Eurosistemului sau, fără nicio justificare corespunzătoare, în interesul băncii lor centrale.

3.5.

În măsura în care unui membru i se ordonă de către o instanță sau de către o autoritate de reglementare sau de supraveghere, sau de către o altă autoritate competentă care are autoritate asupra membrului în cauză, să divulge sau pună la dispoziția sa informații confidențiale, acesta trebuie:

(a)

să notifice în scris imediat, atunci când este permis de lege, orice astfel de ordin președintelui și autorității de conformitate (sau, în cazul unui membru care nu face parte din personalul unei bănci centrale, responsabilului cu probleme de etică din cadrul BCE) a băncii sale centrale, furnizând cât mai multe detalii posibil;

(b)

să obțină consultanță juridică de specialitate cu privire la legalitatea și executarea unui astfel de ordin, dacă acest lucru este considerat necesar de către președinte;

(c)

să coopereze cu toate băncile centrale în cauză și să ofere asistența pe care președintele o poate solicita în mod rezonabil pentru a permite Comitetului pentru T2S sau băncii centrale a membrului în cauză să caute căi juridice de atac pentru protecția informațiilor confidențiale;

(d)

să informeze instanța sau autoritatea în cauză cu privire la caracterului confidențial al informațiilor și să solicite instanței sau autorității în cauză să păstreze confidențialitatea informațiilor, în măsura permisă de lege.

În cazul în care președintele este afectat de dispozițiile acestei secțiuni, acesta îl informează pe vicepreședinte.

4.   Transparență și deschidere

4.1.

În funcție de cerințele referitoare la informațiile confidențiale, în contactele lor cu potențialii furnizori sau cu organizații comerciale care reprezintă potențiali furnizori, membrii se străduiesc să asigure concurența loială și să furnizeze acestor potențiali furnizori sau reprezentanților acestora informații obiective și pertinente într-un mod coordonat și nediscriminatoriu. În funcție de informațiile care urmează să fie furnizate, acest scop poate fi atins prin implicarea acestora într-un dialog constructiv și prin schimbul de documente în cadrul unor grupuri consultative.

4.2.

Un membru acordă atenția cuvenită oricărei comunicări scrise care le este adresată de către potențiali furnizori sau de către organizații comerciale care reprezintă potențiali furnizori. Membrii tratează astfel de comunicări drept confidențiale, cu excepția cazului în care potențialul furnizor sau reprezentantul acestuia fac o declarație explicită în sens contrar.

4.3.

Secțiunile 4.1 și 4.2 nu trebuie interpretate în sensul împiedicării contactelor dintre Comitetul pentru T2S și potențialii furnizori sau organizațiile comerciale care reprezintă potențiali furnizori. Cu toate acestea, membrii efectuează schimburi regulate de informații în cadrul Eurosistemului cu privire la contactele lor cu astfel de potențiali furnizori sau cu reprezentanți ai acestora.

5.   Aviz cu privire la întrebări de natură etică

Dacă un membru are întrebări cu privire la aplicarea Codului, acesta trebuie să se adreseze responsabilului cu problemele de etică din cadrul BCE.

6.   Sancțiuni și dispoziții finale

6.1.

Fără a aduce atingere normelor privind procedurile disciplinare cuprinse în condițiile lor de încadrare în muncă sau oricăror sancțiuni penale, disciplinare, administrative sau contractuale aplicabile, un membru care încalcă prezentul Cod va fi imediat demis din cadrul Comitetului pentru T2S și înlocuit în conformitate cu procedurile stabilite în anexa I.

6.2.

După ce un membru și-a încetat activitatea, prevederile secțiunii 3 îi sunt în continuare aplicabile.

6.3.

Un fost membru nu poate folosi informații confidențiale pentru a fi angajat de un potențial furnizor și nici nu poate divulga sau folosi orice fel de informații confidențiale obținute în virtutea participării sale la Comitetului pentru T2S dacă este angajat al unui potențial furnizor.

6.4.

În primul an după încetarea activității, membrii continuă să evite orice conflict de interese care ar putea apărea datorită oricărei noi activități profesionale sau numiri. Aceștia trebuie, în special, să informeze în scris Comitetul pentru T2S de fiecare dată când intenționează să se angajeze în orice fel de activitate profesională sau să accepte o numire și trebuie să solicite avizul Comitetului pentru T2S înainte de a-și asuma un angajament.

6.5.

În cazul în care un fost membru nu respectă cerințele stabilite în secțiunile 6.3 și 6.4, Comitetul pentru T2S îl poate informa pe angajatorul acestuia cu privire la faptul că a apărut un conflict de interese între noua sa poziție și cea anterioară.

7.   Destinatari și distribuție

Prezentul Cod se adresează membrilor Comitetului pentru T2S. O copie a acestuia este distribuită fiecărui membru existent și noilor membri cu ocazia numirii. Membrii trebuie să semneze apendicele 1 și 2 înainte de a participa la ședințele Comitetului pentru T2S.

Apendicele 1

DECLARAȚIE PRIVIND RESPECTAREA CODULUI DE CONDUITĂ

Prin această declarație, accept Codul atașat și îmi asum obligațiile de mai jos, în special obligația de (a) a menține confidențialitatea informațiilor confidențiale dobândite de mine, și de (b) a evita și declara situațiile care ar implica un conflict de interese în cadrul îndeplinirii atribuțiilor mele în calitate de membru al Comitetului pentru T2S în legătură cu Programul T2S.

(Semnătura și data)

(Nume complet)

(Adresă)

Apendicele 2

DECLARAȚIE DE INTERESE  (1)

(Nume complet)

(Adresă)

(Ocupație)

Programul pentru T2S este direct sau indirect (de exemplu, în legătură cu un membru al familiei) afectat de următoarele interese pecuniare și/sau nepecuniare, care pot crea un conflict de interese în sensul prezentului Cod (2):

Investiție (de exemplu, directă sau indirectă într-o entitate comercială, inclusiv filiale sau alte entități care aparțin aceluiași grup de companii, care are un interes ca potențial furnizor pentru Programul T2S, cu excepția cazului în care investiția s-a făcut prin fonduri de pensii, de investiții sau echivalent):

Poziție (de exemplu, actuală sau anterioară, remunerată sau neremunerată, în cadrul unei entități comerciale care are un interes ca potențial furnizor pentru Programul T2S):

Venituri sau cadouri (de exemplu, remunerație curentă, anterioară sau preconizată, inclusiv beneficii amânate, opțiuni ce urmează să fie exercitate într-o etapă ulterioară și transferuri ale drepturilor de pensie sau cadouri primite de la o entitate comercială care are un interes ca potențial furnizor pentru Programul T2S):

Altele:

Prin prezenta declar pe propria răspundere că informațiile prezentate sunt adevărate și complete după cunoștința mea.

(Semnătura și data)

(Nume complet)


(1)  Dacă un membru nu are un interes relevant, acest lucru trebuie indicat prin mențiunea „niciunul” în câmpul/câmpurile relevant(e).

(2)  Un membru cu un interes relevant ar trebui să descrie toate faptele și circumstanțele relevante, folosind spațiu suplimentar, dacă este necesar.


ANEXA IV

CERINȚELE ȘI PROCEDURILE PENTRU SELECȚIA, NUMIREA ȘI ÎNLOCUIREA MEMBRILOR CARE NU FAC PARTE DIN PERSONALUL UNEI BĂNCI CENTRALE ÎN CADRUL COMITETULUI PENTRU T2S

1.   Apel de concurs

1.1.

Banca Centrală Europeană (BCE) va publica un apel de concurs pentru experți în vederea numirii ca membri ai Comitetului pentru T2S care nu fac parte din personalul unei bănci centrale și a constituirii unei liste de rezervă. Apelul de concurs va fi conform cu Decizia BCE/2007/5 din 3 iulie 2007 de stabilire a normelor privind achizițiile (1) astfel cum a fost implementată în capitolul 8 din documentul Business Practice Handbook al BCE. Totuși, apelul de concurs se abate într-o anumită măsură, în special, de la articolul 16a din Decizia BCE/2007/5 și va respecta cel puțin principiile de bază ale achizițiilor publice și va asigura o concurență adecvată și transparentă.

1.2.

Apelul de concurs cuprinde, printre altele: (a) rolul Comitetului pentru T2S; (b) rolul membrilor Comitetului pentru T2S care nu fac parte din personalul unei bănci centrale; (c) criteriile de selecție; (d) aspectele economice ale mandatului; și (e) procedura de depunere a candidaturii, inclusiv un termen limită pentru primirea candidaturilor.

1.3.

Apelul de concurs se publică simultan în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene și pe website-ul BCE. Dacă este cazul, BCE poate utiliza mijloace suplimentare de publicare a apelului de concurs. În cazul oricărei neconcordanțe, versiunea publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene prevalează față de orice alte versiuni.

1.4.

Termenul limită de depunere a candidaturilor trebuie să fie de cel puțin 21 de zile calendaristice de la data publicării apelului de concurs în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

2.   Procedura de selecție

2.1.

Consiliul guvernatorilor decide cu privire la componența Comitetului pentru T2S pe baza unei propuneri a Comitetului executiv și numește toți membrii Comitetului pentru T2S.

2.2.

În ceea ce îi privește pe membrii Comitetului pentru T2S care nu fac parte din personalul unei bănci centrale, Consiliul guvernatorilor evaluează candidații conform criteriilor de selecție din secțiunea 3.

2.3.

Președintele Comitetului pentru T2S, reprezentanți din cadrul băncilor centrale naționale din Eurosistem și membri ai personalului BCE pot sprijini Comitetul executiv în completarea formularelor de evaluare a candidaților, care cuprind un rezumat al punctelor tari și al celor slabe ale acestora în raport cu criteriile de selecție și o recomandare de numire în funcție de calificările candidatului respectiv.

2.4.

Contrar dispozițiilor articolului 16a alineatul (6) din Decizia BCE/2007/5, vor fi numiți imediat doi candidați și se va întocmi o listă de rezervă cu potențiali candidați pentru posturi vacante ulterioare.

3.   Criterii de selecție

Criteriile de selecție sunt:

(a)

expertiză în domeniul decontării operațiunilor cu valori mobiliare, fie ca furnizor de servicii, fie ca utilizator de servicii în acest domeniu, precum și expertiză în domeniul sectorului financiar al Uniunii în sens larg;

(b)

cel puțin 10 ani de experiență în interacțiunea cu marii participanți pe piețele financiare ale Uniunii;

(c)

preferabil experiență în gestionarea proiectelor;

(d)

limba de lucru în cadrul Comitetului pentru T2S este engleza; prin urmare, membrii care nu fac parte din personalul unei bănci centrale trebuie să fie în măsură să comunice eficient în limba engleză.

4.   Lista de rezervă

4.1.

BCE va întocmi o listă de rezervă cu potențiali candidați.

4.2.

În cazul apariției unui post vacant în cadrul Comitetului pentru T2S, Comitetul executiv poate selecta unul dintre candidații aflați pe lista de rezervă în funcție de poziția acestuia pe lista de rezervă și îl poate propune Consiliului guvernatorilor în calitate de membru al Comitetului pentru T2S pentru un mandat de doi ani, care poate fi reînnoit o singură dată.

4.3.

După aprobarea sa de către Consiliului guvernatorilor, lista de rezervă rămâne valabilă pentru o perioadă de doi ani. Valabilitatea listei de rezervă poate fi extinsă, dacă este necesar, pentru o altă perioadă de doi ani.

4.4.

Contrar dispozițiilor articolului 16a alineatul (7) din Decizia BCE/2007/5, lista de rezervă nu este deschisă pentru noi candidați.

4.5.

Prin derogare de la dispozițiile articolului 16a alineatul (8) din Decizia BCE/2007/5, candidații își pot accesa, actualiza sau corecta datele personale, dar nu pot actualiza sau corecta criteriile de eligibilitate și criteriile de selecție după expirarea apelului de concurs.

5.   Numirea

5.1.

Membrii Comitetului pentru T2S care nu fac parte din personalul unei bănci centrale sunt numiți în nume propriu. Aceștia nu pot delega unui alt membru sau unui terț responsabilitățile ce le revin.

5.2.

Toate numirile sunt condiționate de semnarea de către cel numit a unui contract de numire de către președintele Comitetului pentru T2S, a unui contract cu BCE privind indemnizațiile și rambursarea cheltuielilor, precum și a declarațiilor menționate în secțiunea 6.1.

5.3.

Consiliul guvernatorilor numește membrii Comitetului pentru T2S care nu fac parte din personalul unei bănci centrale ca membri fără drept de vot ai Comitetului pentru T2S pentru un mandat de doi ani, care poate fi reînnoit o singură dată.

6.   Declarații

6.1.

Membrii Comitetului pentru T2S care nu fac parte din personalul unei bănci centrale se angajează să respecte Codul de conduită al Comitetului pentru T2S. În consecință, aceștia trebuie să semneze „Declarația privind respectarea Codului de conduită” din anexa III apendicele 1 și să completeze și să semneze „Declarația de interese” din anexa III apendicele 2.

6.2.

Membrii care nu fac parte din personalul unei bănci centrale din cadrul Comitetului pentru T2S trebuie, de asemenea, să semneze declarațiile prevăzute în apelul de concurs.

7.   Încetarea mandatului și înlocuirea

7.1.

Consiliul guvernatorilor poate pune capăt mandatului unui membru al Comitetului pentru T2S care nu face parte din personalul unei bănci centrale în cazul unui de conflict de interese, al încălcării obligațiilor profesionale, al imposibilității de a-și îndeplini sarcinile, al încălcării Codului de conduită sau al unei abateri grave.

7.2.

Se consideră că mandatul a încetat dacă membrul care nu face parte din personalul unei bănci centrale demisionează sau dacă mandatul acestuia expiră fără a fi reînnoit.

7.3.

Dacă mandatul încetează înainte de scurgerea termenului de doi ani, se aplică secțiunile 4.2 și 4.3.


(1)  JO L 184, 14.7.2007, p. 34.


Sus