EUR-Lex Adgang til EU-lovgivningen

Tilbage til forsiden

Dette dokument er et uddrag fra EUR-Lex

Dokument 32005O0004

Den Europæiske Centralbanks retningslinje af 15. februar 2005 om ændring af retningslinje ECB/2003/2 om visse krav fra Den Europæiske Centralbank til statistiske indberetninger samt procedurerne for de nationale centralbankers indberetning af statistisk information på det penge- og bankstatistiske område (ECB/2005/4)

EUT L 109 af 29.4.2005, s. 6–80 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
bulgarsk specialudgave: Kapitel 10 bind 007 s. 8 - 82
rumænsk specialudgave: Kapitel 10 bind 007 s. 8 - 82

Dokumentets juridiske status Ikke længere i kraft, Gyldighedsperiodens slutdato: 02/09/2007; stiltiende ophævelse ved 32007O0009

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2005/326/oj

29.4.2005   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 109/6


DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE

af 15. februar 2005

om ændring af retningslinje ECB/2003/2 om visse krav fra Den Europæiske Centralbank til statistiske indberetninger samt procedurerne for de nationale centralbankers indberetning af statistisk information på det penge- og bankstatistiske område

(ECB/2005/4)

(2005/326/EF)

STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK HAR —

under henvisning til statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank, særlig artikel 5.1, 12.1 og 14.3, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Som følge af en gennemgang af retningslinje ECB/2003/2 af 6. februar 2003 om visse krav fra Den Europæiske Centralbank til statistiske indberetninger samt procedurerne for de nationale centralbankers indberetning af statistisk information på det penge- og bankstatistiske område (1) er det fundet nødvendigt at foretage visse ændringer.

(2)

Ændringer er påkrævede i den dispositive del og i bilag I og II, da bilag III, som indeholdt rapporteringskalenderne for forskellige typer statistik, udgår. Bilag III udgår, fordi Den Europæiske Centralbank (ECB) fremover vil fremsende disse kalendere til de nationale centralbanker (NCB’er) hvert år ultimo september vedrørende næste års dataoverførsel.

(3)

Bilag V bør ændres for at bringe rapporteringsordningen for kreditinstitutter i overensstemmelse med den ordning, som anvendes for NCB’er og andre monetære finansielle institutioner.

(4)

I bilag VI bør udtrykket »strukturelle statistiske indikatorer« erstattes af »strukturelle finansielle indikatorer« for at undgå forveksling. Forvekslingen kan opstå, fordi Eurostat udarbejder et sæt strukturelle indikatorer, som også lagres i ECB’s database.

(5)

Bilag VII bør ændres, så posten »eurosedler og -mønter, der indehaves af statslig forvaltning og service«, bliver en memorandumpost med høj prioritet. Dette vil være en hjælp ved beregningen af monetære aggregater.

(6)

Bilag IX bør ændres, så det indeholder et krav om indberetning af de penge- og bankstatistiske memorandumposter, som er nødvendige med henblik på den kvartalsvise udarbejdelse af Den Monetære Unions finansielle konti (MUFA).

(7)

Bilag X skal ændres som følge af en ændring af forordning ECB/2001/13 af 22. november 2001 om den konsoliderede balance i MFI-sektoren (monetære finansielle institutioner) (2) om de regler for værdiansættelse, som skal anvendes ved værdiansættelsen af visse finansielle instrumenter. Desuden bør tabel 5 ændres, så den medtager kvartårlige justeringer vedrørende memorandumposter.

(8)

Bilag XIII bør ændres, så der tages højde for de nye kvartårlige memorandumpostjusteringer, som nu kræves i henhold til bilag X.

(9)

Bilag XVI bør ændres, så rapporteringskalenderen for de data, som skal indberettes i henhold til dette bilag, svarer til kalenderen for statistikken over reservekravsgrundlaget.

(10)

Bilag XVIII bør ændres, så det indeholder et nyt krav om tilvejebringelse af transaktionsdata og data om salg og tilbagekøb af andele udstedt af investeringsforeninger. Desuden bør der også indgå et krav om nye tidsserier, som vil blive anvendt i udarbejdelsen af MUFA.

(11)

Bilag XIX bør ændres, så det indeholder en formel for værdiansættelse af nulkuponobligationer.

(12)

Yderligere ændringer er påkrævede som følge af gennemgangen, blandt andet på grund af de nye medlemsstaters tiltrædelse pr. 1. maj 2004, og fordi visse overgangsordninger for indberetning og undtagelser ophører.

(13)

I overensstemmelse med statuttens artikel 12.1 og 14.3 udgør retningslinjer fastsat af ECB en integrerende del af fællesskabslovgivningen —

VEDTAGET FØLGENDE RETNINGSLINJE:

Artikel 1

Retningslinje ECB/2003/2 ændres således:

1.

Artikel 2, stk. 1, affattes således:

»1.   NCB’erne udarbejder og indberetter to samlede balancer for delsektorerne »centralbank« og »andre MFI’er« i deres respektive medlemsstater i medfør af forordning ECB/2001/13. Særligt for så vidt angår den krævede statistiske information vedrørende centralbankens balance, er denne nærmere fastlagt i forbindelsestabellerne for penge- og bankstatistik i bilag I. Til statistiske formål uddrager ECB data fra sin egen balance svarende til de data, som NCB’erne uddrager fra deres balancer. Som ansvarlige for udarbejdelsen af deres egne balancer anvender NCB’erne den procedure, der er angivet i bilag II, i den regelmæssige overvågning af overensstemmelse mellem Eurosystemets aggregerede balance ultimo måneden til statistiske formål og den ugentlige balance for Eurosystemet og i den regelmæssige indberetning til ECB af resultatet af overvågningen. Som ansvarlig for udarbejdelsen af sin egen balance anvender ECB den samme procedure. Denne statistiske information indberettes efter den årlige kalender, som fastlægges af ECB og fremsendes til NCB’erne hvert år ultimo september.«

2.

Artikel 7, stk. 1, affattes således:

»1.   Til brug for ECB’s regelmæssige udarbejdelse af MFI-rentestatistik indberetter NCB’erne statistisk information i henhold til bilag XX. Denne statistiske information indberettes efter den årlige kalender, som fastlægges af ECB og fremsendes til NCB’erne hvert år ultimo september.«

3.

Bilag I, II, V, VII, X, XV, XVI, XIX og XX ændres i overensstemmelse med bilag I til denne retningslinje.

4.

Bilag III udgår.

5.

Bilag VI erstattes af bilag II til denne retningslinje.

6.

Bilag IX erstattes af bilag III til denne retningslinje.

7.

Bilag XIII erstattes af bilag IV til denne retningslinje.

8.

Bilag XVIII (bortset fra (i) tabellen »Serier om OFI’er undtagen investeringsforeninger, som skal indberettes til ECB (nøgleindikatorer/memorandumposter)«, i bilagets tillæg 1, og (ii) bilagets tillæg 2) erstattes af bilag V til denne retningslinje.

Artikel 2

Denne retningslinje træder i kraft den 17. februar 2005.

Artikel 3

Denne retningslinje er rettet til NCB’erne i de medlemsstater, der har indført den fælles valuta i overensstemmelse med traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab.

Udfærdiget i Frankfurt am Main, den 15. februar 2005.

For ECB’s Styrelsesråd

Jean-Claude TRICHET

Formand for ECB


(1)  EUT L 241 af 26.9.2003, s. 1. Som ændret ved retningslinje ECB/2004/1 (EUT L 83 af 20.3.2004, s. 29).

(2)  EFT L 333 af 17.12.2001, s. 1. Senest ændring ved forordning ECB/2004/21 (EUT L 371 af 18.12.2004, s. 42).


BILAG I

Bilag I, II, V, VII, X, XV, XVI, XIX og XX til retningslinje ECB/2003/2 ændres således:

1.

I bilag I affattes første afsnit således:

»De nationale centralbanker (NCB’er) og Den Europæiske Centralbank (ECB) anvender i forbindelse med udarbejdelsen af statistisk information vedrørende deres egen balance følgende forbindelsestabeller som et led i den regelmæssige kontrol af, at der er overensstemmelse mellem Eurosystemets aggregerede balance ultimo måneden til statistiske formål og de daglige balancer til regnskabs- og likviditetsstyringsformål. Denne statistiske information indberettes efter den årlige kalender, som fastlægges af ECB og fremsendes til NCB’erne hvert år ultimo september.«

2.

Bilag II ændres således:

a)

Afsnit 1-6 affattes således:

»1.

Dette bilag beskriver den procedure, som skal følges i forbindelse med opgørelsen af Den Europæiske Centralbanks (ECB’s)/de nationale centralbankers (NCB’ers) balance, for at kontrollere, at der er overensstemmelse mellem Eurosystemets aggregerede balance ultimo måneden til statistiske formål og dets ugentlige balance. Der foretages en sammenligning mellem regnskabsdataene og de tilsvarende statistiske poster.

2.

Der er udarbejdet en liste over de kontrolprocedurer, som følges for at sikre overensstemmelse (se tillæg 1). Hvis der er uoverensstemmelser mellem de to datasæt, gøres rede for disse. Tillæg 2 indeholder nærmere forklaringer til disse kontrolprocedurer. De statistiske aggregater, som anvendes i sammenligningerne, er opstillet i tillæg 3, som angiver forbindelsen mellem disse aggregater og de grundlæggende balancedata (1). Med hensyn til regnskabsdata giver Den Europæiske Centralbanks retningslinje ECB/2002/10 af 5. december 2002 om den retlige ramme for bogføring og regnskabsrapportering i Det Europæiske System af Centralbanker (2) fuldstændige baggrundsoplysninger om den ugentlige balances struktur og indhold og de regnskabsmæssige konventioner anvendt heri.

3.

De ansvarlige for opgørelsen af balancen anmodes om at foretage denne kontrol hver måned for hvert enkelt land for at sikre, at der er overensstemmelse mellem NCB’ernes grundlæggende data og ECB’s balance. De to datasæt kan naturligvis kun kædes nøjagtigt sammen, når den sidste bogføringsdato i den ugentlige balance er den samme som referencedatoen for de statistiske indberetninger (dvs. ultimo måneden). I de øvrige rapporteringsperioder vil denne kontrol sikre en nær, men ikke fuldstændig overensstemmelse mellem regnskabsdata og statistiske data. I de rapporteringsperioder, hvor de to datoer ikke er sammenfaldende, kan NCB’erne foretage en sammenligning mellem de statistiske data og den »daglige balance« udarbejdet pr. sidste arbejdsdag i måneden.

4.

De ansvarlige for opgørelsen af balancen anmodes om at underrette ECB (Afdelingen for Monetær Statistik og Statistik over Finansielle Institutioner og Markeder (MFMD)) om resultatet af disse kontrolprocedurer. Denne underretning bør finde sted før eller sammen med overførslen af de statistiske data, dvs. senest den 15. arbejdsdag efter referencedatoen. Hvis der under kontrollen konstateres uoverensstemmelser, anmodes de ansvarlige for opgørelsen af balancen om at fremsende en forklarende note til MFMD, der som minimum indeholder en redegørelse for de kontrolprocedurer, der er foretaget, arten af uoverensstemmelserne, den mulige indvirkning på tidligere dataserier, og hvorledes overensstemmelserne forventes at udvikle sig i fremtidige indberetninger.

5.

For at begrænse NCB’ernes arbejdsbyrde mest muligt anbefales det, at en fuldstændig forklarende note som regel kun udarbejdes én gang om året. I de mellemliggende måneder kræves kun en forenklet udgave af den forklarende note udfyldt af NCB’erne, hvori de blot markerer de strukturelle forskelle mellem den ugentlige balance og den statistiske indberetning. Som vejledning er der til dette bilag vedføjet skabeloner, som anvendes ved udarbejdelsen af de forklarende noter. Den første skabelon (tillæg 4) viser hele resultatet af overensstemmelseskontrollen. Den anden skabelon (tillæg 5) viser kontrolresultatet i forenklet form.

6.

Det er vigtigt, at alle NCB’er (og ECB’s Direktorat for Interne Finanser) fremsender fuldstændige forklarende noter på det samme tidspunkt hvert år. Herved får MFMD mulighed for en gang årligt at udarbejde en detaljeret rapport med beskrivelse af de uoverensstemmelser, der er konstateret. For 2005 viser følgende tidsplan, hvilken skabelon der anbefales anvendt på hvilket tidspunkt. Det bemærkes, at den næste detaljerede skabelon bør indsendes i oktober 2005 med reference til data ultimo september 2005.

Rapporteringsperiode

Sidste ugentlige balance i måneden

Sammenfald mellem den ugentlige balance og de statistiske indberetninger

Skabelon

Januar 2005

28. januar 2005

Nej

Forenklet

Februar 2005

25. februar 2005

Nej

Forenklet

Marts 2005

25. marts 2005

Nej

Forenklet

April 2005

29. april 2005

Ja

Forenklet

Maj 2005

27. maj 2005

Nej

Forenklet

Juni 2005

24. juni 2005

Nej

Forenklet

Juli 2005

29. juli 2005

Ja

Forenklet

August 2005

26. august 2005

Nej

Forenklet

September 2005

30. september 2005

Ja

Detaljeret

Oktober 2005

28. oktober 2005

Nej

Forenklet

November 2005

25. november 2005

Nej

Forenklet

December 2005

30. december 2005

Ja

Forenklet

(1)  En komplet beskrivelse af de grundlæggende balancedata findes i del III i bilag I til forordning ECB/2001/13."

(2)  EUT L 58 af 3.3.2003, s. 1.«"

b)

I tabellen i tillæg 1 erstattes overskrifterne »Post i Månedsoversigtens tabel 2.1« og »Post i Månedsoversigtens tabel 1.1« med overskrifterne henholdsvis »Statistisk post« og »Regnskabspost«.

c)

I tabellen i tillæg 3 erstattes overskriften »ECB’s Månedsoversigt — poster i tabel 2.1« med overskriften »Statistiske poster — Eurosystemets aggregerede balance«.

3.

Bilag V ændres således:

a)

Afsnit 1-11 affattes således:

»1.

Data fra særskilte balancer vedrørende Den Europæiske Centralbank (ECB)/de nationale centralbanker (NCB’er) og andre monetære finansielle institutioner (MFI’er) indberettes på nuværende tidspunkt i henhold til tabel 1-4 i forordning ECB/2001/13. Disse data er imidlertid ikke tilstrækkelige til, at der kan foretages en makroøkonomisk analyse af stabiliteten for de lande, hvor rapporteringspopulationen af andre MFI’er består af både kreditinstitutter og pengemarkedsforeninger, og hvor de sidstnævntes påvirkning er signifikant (3). I de tilfælde er en særskilt rapporteringsordning udelukkende for kreditinstitutter påkrævet til udførelsen af den makroøkonomiske analyse af stabiliteten i EU’s banksektor og til beregningen af de makroøkonomiske stabilitetsindikatorer for undergruppen af kreditinstitutter.

Rapporteringsordning

2.

Med henblik på beregningen af de makroøkonomiske stabilitetsindikatorer indberetter de NCB’er, der opfylder de nødvendige kriterier, særskilte data udelukkende for kreditinstitutter, hvad angår tabel 1, 2 og 4 i forordning ECB/2001/13. Data, som er påkrævet efter tabel 4, indberettes fra og med referencemåneden marts 2005. Der kræves ingen data efter tabel 3 (og der kræves således ikke yderligere statistiske data for kreditinstitutter). Data om kreditinstitutter indberettes kvartårligt, både for beholdninger og, hvor dette er relevant, vedrørende justeringer af strømme.

3.

Data indberettes kvartårligt inden for 28 arbejdsdage efter udgangen af referenceperioden.

4.

Efter anmodning fra brugerne indberetter NCB’erne også, som memorandumposter, indlån. Dette sker efter en opdeling i kreditinstitutter (ekskl. centralbanker)/andre MFI’er/ikke-MFI’er. Foreligger disse oplysninger ikke, har brugerne vedtaget at bibeholde begrebet »indlån fra MFI’er«, da det kan udledes af tabel 1 (dvs. uden yderligere opdelinger inden for MFI-sektoren).

5.

Den makroøkonomiske analyse af stabiliteten stiller krav om såvel beholdnings- som strømdata, idet sidstnævnte opgøres til transaktionsværdi. Dette skaber et behov for såkaldte data vedrørende justeringer. Disse data foreligger på nuværende tidspunkt kun for beholdningsdata, der indgår i tabel 1 og 2, men foreligger ikke for tabel 4. I denne forbindelse undersøges det fortsat, om der er behov for at tilvejebringe justeringsdata for tabel 4. I mellemtiden anvender brugerne beholdningsforskydninger korrigeret for valutaudsving (som beregnes af ECB).

Dækning

6.

I princippet bør de supplerende data, der indberettes for kreditinstitutbalancerne, dække 100 % af de institutter, der er klassificeret i denne sektor. I de tilfælde, hvor den faktiske rapporteringsdækning er under 100 % på grund af anvendelsen af »haleinstitut«-princippet, anmodes NCB’erne om at opregne de tilvejebragte data for at sikre en dækning på 100 % Dette vil gøre det nemmere at sammenligne indikatorerne mellem medlemsstaterne og sikre overensstemmelse med MFI-sektorens balancedata, der også opregnes.

Rapporteringskrav

7.

Særskilte balancedata for kreditinstitutter indberettes i henhold til rapporteringsordningerne i tillæg 1 og 2 af NCB’er i de lande, hvor rapporteringspopulationen af andre MFI’er består af både kreditinstitutter og pengemarkedsforeninger, og hvor sidstnævntes påvirkning skønnes at være vigtig statistisk set. Pengemarkedsforeningernes påvirkning skønnes at være vigtig, når begge nedenstående kriterier er opfyldt på samme tid:

Kriterium 1: Forskellen mellem balancesummen for MFI-sektoren og balancesummen for undergruppen af kreditinstitutter udgør vedvarende over 5 mia. euro.

og

Kriterium 2: Andre MFI’er end kreditinstitutter (dvs. pengemarkedsforeninger) påvirker mere end én post på enten aktiv- eller passivsiden af MFI-sektorens balance (4).

(3)  Angående betydningen af pengemarkedsforeningers påvirkning af data for andre MFI’er, se nedenfor. Endvidere er der i visse lande et mindre antal andre institutioner, der klassificeres som MFI’er, men disse institutioner er insignifikante set fra en kvantitativ synsvinkel."

(4)  For eksempel er dette kriterium opfyldt, hvis balancen for pengemarkedsforeningssektoren påvirker én passivpost (»andele i pengemarkedsforeninger«) og to eller flere aktivposter (fx »værdipapirer undtagen aktier udstedt i euro af indenlandsk offentlig forvaltning og service« og »værdipapirer undtagen aktier udstedt i euro af indenlandske MFI’er«). Kriteriet er også opfyldt, når pengemarkedsforeningsbalancen påvirker to passivposter (fx »andele i pengemarkedsforeninger« og »indlån i euro foretaget af indenlandske MFI’er«) og én aktivpost (fx »værdipapirer undtagen aktier udstedt i euro af indenlandsk offentlig forvaltning og service«). Kriteriet er derimod ikke opfyldt, når pengemarkedsforeningsbalancen kun påvirker én passivpost og én aktivpost.«"

b)

Tillæg 1 affattes således:

»PROCEDURER FOR DATAOVERFØRSEL FRA NCB’erne TIL ECB

Rapporteringsordning for kreditinstitutter

1.

Rapporteringsordningen, der er opstillet i tillæg 2, gælder kun for kreditinstitutter, hvorimod tabel 1–4 i forordning ECB/2001/13 omfatter balancedata for hele sektoren andre MFI’er.

2.

De koder, der benyttes for posterne i rapporteringsordningen, tilhører nøglefamilien for balanceposter, hvis dimensioner og attributter er beskrevet i bilag XIII. Det bemærkes, at:

da balancedata for kreditinstitutter kun skal indberettes hvert kvartal, er dimension nr. 1 (hyppighed) altid »Q« (kvartårlig)

dimension nr. 4 (opdeling efter referencesektor i balancen) er for alle poster »R« (kreditinstitutter underlagt reservekrav).

3.

Rapporteringsordningen består af syv tabeller: tabel 1_kreditinstitutter (beholdninger), tabel 2_kreditinstitutter (beholdninger), tabel 4_kreditinstitutter (beholdninger), tabel 1_kreditinstitutter_omklassifikationer, tabel 1_kreditinstitutter_værdiændringer, tabel 2_kreditinstitutter_omklassifikationer og tabel 2_kreditinstitutter_værdiændringer.

4.

Tabel 1_kreditinstitutter (beholdninger) svarer til den månedlige tabel 1 i forordning ECB/2001/13 bortset fra posten »andele i pengemarkedsforeninger« på balancens passivside.

5.

Tabel 2_kreditinstitutter (beholdninger) svarer til den kvartårlige tabel 2 i forordning ECB/2001/13.

6.

Tabel 4_kreditinstitutter (beholdninger) svarer til den kvartårlige tabel 4 i forordning ECB/2001/13.

7.

De fire øvrige tabeller vedrørende justeringsdata indberettes efter den metode, der er angivet i bilag X.«

c)

I tillæg 2, Beholdninger, affattes tabel 4 (kreditinstitutter (beholdninger)) således:

»TABEL 4

Kreditinstitutter (beholdninger)

Balanceposter

Alle valutaer tilsammen

Euro

Andre EU-medlemsstaters valutaer

Andre valutaer (herunder andre EU-medlemsstaters valutaer bortset fra DKK, SEK, GBP)

CZK

DKK

EEK

CYP

LVL

LTL

HUF

MTL

PLN

SIT

SKK

SEK

GBP

Total (5)

USD

JPY

CHF

Øvrige valutaer tilsammen (5)

PASSIVER

Indlån

A.   Indenlandsk

fra MFI’er

Tabel 1

Tabel 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fra ikke-MFI’er

Tabel 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B.   Andre deltagende medlemsstater

fra MFI’er

Tabel 1

Tabel 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fra ikke-MFI’er

Tabel 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C.   Resten af verden

op til 1 år

Tabel 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

over 1 år

Tabel 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fra banker

Tabel 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fra ikke-banker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udstedte gældsinstrumenter

Tabel 1

Tabel 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapital og reserver

Tabel 1

 

Resterende passiver

Tabel 1

 

AKTIVER

Udlån

A.   Indenlandsk

til MFI’er

Tabel 1

 

til ikke-MFI’er

Tabel 1

Tabel 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B.   Andre deltagende medlemsstater

til MFI’er

Tabel 1

 

til ikke-MFI’er

Tabel 1

Tabel 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C.   Resten af verden

op til 1 år

Tabel 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

over 1 år

Tabel 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

til banker

Tabel 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

til ikke-banker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Værdipapirer undtagen aktier

A.   Indenlandsk

udstedt af MFI’er

Tabel 1

Tabel 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

udstedt af ikke-MFI’er

Tabel 1

Tabel 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B.   Andre deltagende medlemsstater

udstedt af MFI’er

Tabel 1

Tabel 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

udstedt af ikke-MFI’er

Tabel 1

Tabel 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

C.   Resten af verden

udstedt af banker

Tabel 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

udstedt af ikke-banker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andele i pengemarkedsforeninger

A.

Indenlandsk

Tabel 1

 

B.

Andre deltagende medlemsstater

Tabel 1

 

C.

Resten af verden

Tabel 1

 

Resterende aktiver

Tabel 1

 

4.

Bilag VII ændres således:

a)

Følgende indledende afsnit indsættes efter overskriften til afsnit 2:

»Definitionerne af de monetære aggregater for euroområdet er baseret på en harmoniseret definition af den pengeudstedende og den pengebesiddende sektor samt harmoniserede kategorier af MFI-passiver. Den pengebesiddende sektor omfatter alle ikke-MFI’er, som er residenter i euroområdet, undtagen sektoren statslig forvaltning og service. Derfor indberettes posten »eurosedler og -mønter, der indehaves af statslig forvaltning og service«, med henblik på beregning af monetære aggregater som memorandumpost med høj prioritet. ECB vil acceptere estimater, som anvender foreliggende data (fx årlige og/eller kvartårlige data for Den Monetære Unions finansielle konti). Denne post indberettes på månedsbasis og med de samme tidsfrister som den månedlige obligatoriske MFI-balancestatistik i henhold til forordning ECB/2001/13.«

b)

Afsnit 2.2. affattes således:

»2.2.   Statslig forvaltning og services beholdninger af instrumenter udstedt af MFI’er i euroområdet

Gældsinstrumenter og andele i pengemarkedsforeninger, som er udstedt af MFI’er i euroområdet, og som indehaves af statslig forvaltning og service.«

5.

Bilag X ændres således:

a)

Fodnote 4 affattes således:

»4.

Udgivet første gang af ECB i december 1999.«

b)

Nr. 10.1. affattes således:

»10.1.

Transaktionsværdien af indlån/udlån (forordning ECB/2001/13, bilag I, del 2, tabel A, post 2 og 9) svarer til det beløb, som en MFI modtager (som indlån) eller stiller til rådighed (som udlån) eksklusive gebyrer osv (6). Transaktionsværdien omfatter ikke påløbne, forfaldne renter på udlån eller indlån, som endnu ikke er modtaget eller betalt. Påløbne renter på udlån/indlån registreres i stedet under »resterende aktiver« eller »resterende passiver«, alt efter omstændighederne (7).

(6)  Det erkendes dog, at afskrivninger forbundet med transaktioner ikke altid indberettes, hvilket indebærer en afvigelse fra dette princip, som accepteres i forordning ECB/2001/13 og den særlige vejledning hertil."

(7)  Reglerne med hensyn til statistisk værdiansættelse af udlån og indlån er indeholdt i bilag I, del 1, afsnit III, nr. 15 og 16, (månedlige data) og bilag I, del 1, afsnit IV, nr. 10, (kvartalsdata) i forordning ECB/2001/13.«"

c)

Nr. 26. og 27. udgår.

d)

Nr. 51.1 affattes således:

»51.1.

Det første trin består i at identificere saldi, der er denomineret i de enkelte centrale udenlandske valutaer (USD, JPY og CHF) og i ikke-deltagende EU-medlemsstaters valutaer (8). Eftersom data opdelt i hver enkelt valuta kun foreligger på kvartalsbasis (ultimo kvartalet), beregnes opdelingen ultimo måneden ved brug af andele, som udledes af de data, der foreligger for det foregående ultimo kvartalet.

(8)  Der foretages ingen justering for saldi denomineret i de øvrige valutaer. Data om USD, JPY og CHF er i henhold til tabel 5 i forordning ECB/1998/16 af 1. december 1998 om den konsoliderede balance i MFI-sektoren (monetære finansielle institutioner, EFT L 356 af 30.12.1998, s. 7, blevet indberettet fra og med december 1998 og på frivilligt grundlag af NCB’er, ved anvendelse af andre nationale datakilder, fra september 1997. Data om GBP er blevet indberettet til ECB af NCB’er på frivilligt grundlag fra og med august 2001, om muligt inklusive historiske data, med samme struktur som indberetningen af andre valutaer i tabel 4 i forordning ECB/2001/13 og fra og med januar 2003 som en del af tabel 4 i forordning ECB/2001/13. ECB vil ligeledes beregne valutakursændringen for de øvrige ikke-deltagende EU-medlemsstaters valutaer.«"

e)

Nr. 51.3 affattes således:

»51.3.

Det antages ligeledes, at andre valutaer end euro (USD, JPY, CHF og ikke-deltagende EU-medlemsstaters valutaer) ikke vejer tungt i MFI-balancen. Endvidere foreligger detaljerede data for de enkelte valutaer kun i den begrænsede opdeling i henhold til forordning ECB/2001/13, bilag I, del 2, tabel 4. For at overvinde denne vanskelighed anvendes de samme valutaandele, som beregnes for posterne i denne tabel, på de mere detaljerede opdelinger i bilag I, del 2, tabel 1.«

f)

Nr. 55 affattes således:

»55.

Rapporteringsenhederne er underlagt et rapporteringskrav som følge af de såkaldte »minimumskrav«, der er angivet i forordning ECB/2001/13, bilag I, del 2, tabel 1A, selv om NCB’erne gives mulighed for at indsamle yderligere data, som ikke indgår i »minimumskravene«. I alle tilfælde udarbejder NCB’erne et fuldstændigt datasæt, som indberettes til ECB i henhold til tabel 5, kolonne E. Under denne proces kan NCB’erne blive nødsaget til at beregne og/eller estimere justeringerne vedrørende nogle af de opdelinger, som ikke indberettes af MFI’erne, fordi de ikke betragtes som »minimumskrav«. Modposten til justeringen for af- og nedskrivninger er enten »kapital og reserver« eller »resterende passiver«, alt efter national bogføringspraksis.«

g)

Nr. 62 affattes således:

»62.

På balancens passivside kan værdiændringer også indberettes vedrørende udstedte gældsinstrumenter. Der indføres imidlertid ingen ændring i MFI’ernes rapporteringsforpligtelser i denne henseende, da værdiændringer af udstedte gældsinstrumenter fortsat holdes uden for »minimumskravene« i forordning ECB/2001/13.«

h)

Afsnit 4.5 »Overgangsperiode for andre værdiændringer« udgår.

i)

Følgende indsættes som afsnit 5.3:

»5.3.   Memorandumposter

87.

Der beregnes også strømme vedrørende kvartårlige memorandumposter med henblik på udarbejdelsen af Den Monetære Unions finansielle konti for euroområdet. For at undgå at øge rapporteringsbyrden er disse memorandumposter blevet integreret i den eksisterende statistiske ramme for den regelmæssige udarbejdelse af penge- og bankstatistik. Derfor beregnes omklassifikationer og andre værdiændringer med hensyn til disse memorandumposter. Disse data indberettes som angivet i tabel 5a.«

j)

I tillæg 1 indsættes følgende som nr. 16a:

»Overgangsperiode vedrørende andre værdiændringer

16 a.

I henhold til forordning ECB/2001/13 kunne datakravene vedrørende af- og nedskrivninger af udlån og værdiændringer af værdipapirer i en overgangsperiode på 12 måneder indberettes til ECB med en forlænget tidsfrist på yderligere en måned fra lukketid den 15. arbejdsdag efter udgangen af den måned, som dataene vedrører. De NCB’er, som gjorde brug af overgangsbestemmelsen, fortsatte imidlertid med at sende data vedrørende de månedlige serier for andre værdiændringer, som tidligere var omfattet af retningslinje ECB/2002/5, med de samme tidsfrister som for de tilsvarende beholdningsserier. De kunne vælge at tilvejebringe foreløbige eller estimerede data, som derefter blev revideret i den efterfølgende månedlige dataoverførsel.«

k)

Følgende indsættes som tabel 5a:

»TABEL 5a

Detaljeret angivelse af kvartårlige strømdata til udarbejdelsen af MUFA — memorandumposter

ECB R = data i henhold til ECB’s forordning

ECB G = data i henhold til ECB’s retningslinje

NCB = Supplerende data tilvejebragt af NCB’er

ECB = Data beregnet af ECB

ECB R kode (se tabel 2)

Balance ultimo rapporteringsmåneden

Balance ultimo den foregående måned

Omklassifikationer og andre justeringer (+/–)

Valutakursændring (+/–)

Andre værdiændringer (+/–)

Strømme (+/–)

A

B

C

D

E

F = [A – B] – C – D – E

PASSIVER

14.   Resterende passiver

Husholdningers nettoformue i pensionskassereserver

D. -

Ikke opdelt

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB

AKTIVER

3.   Værdipapirer undtagen aktier (alle valutaer)

op til 1 år

A. -   

Indenlandsk — ikke-MFI’er

---

Statslig forvaltning og service

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB

B. -   

Andre deltagende medlemsstater — ikke-MFI’er

---

Statslig forvaltning og service

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB

C. -

Resten af verden

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB

over 1 år

A. -   

Indenlandsk — ikke-MFI’er

---

Statslig forvaltning og service

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB

B. -   

Andre deltagende medlemsstater — ikke-MFI’er

---

Statslig forvaltning og service

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB

C. -

Resten af verden

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB

3.e   Værdipapirer undtagen aktier (euro)

op til 1 år

A. -   

Indenlandsk — ikke-MFI’er

---

Statslig forvaltning og service

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB

B. -   

Andre deltagende medlemsstater — ikke-MFI’er

---

Statslig forvaltning og service

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB

C. -

Resten af verden

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB

over 1 år

A. -   

Indenlandsk — ikke-MFI’er

---

Statslig forvaltning og service

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB

B. -   

Andre deltagende medlemsstater — ikke-MFI’er

---

Statslig forvaltning og service

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB

C. -

Resten af verden

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB

5.   Aktier og andre kapitalandele

Børsnoterede aktier

A. -

Indenlandsk

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB

B. -

Andre deltagende medlemsstater

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB

C. -

Resten af verden

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB

Andele i investeringsforeninger (undtagen pengemarkedsforeninger)

A. -

Indenlandsk

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB

B. -

Andre deltagende medlemsstater

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB

C. -

Resten af verden

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB

7.   Resterende aktiver

Præmie- og erstatningsreserver

D. -

Ikke opdelt

- -

ECB G

ECB G

ECB G

ECB

ECB G

ECB«

6.

Bilag XV ændres således:

a)

Afsnittet »Regelmæssig indberetning af data« affattes således:

»Statistikken over reservekravsgrundlaget omfatter seks tidsserier for kreditinstitutter, som vedrører de data om beholdninger ultimo måneden, der via ESCB’s dataudvekslingssystem indberettes månedligt til ECB senest på NCB-bankdagen forud for reservekravsperiodens start. Hale-kreditinstitutter (kreditinstitutter, som ikke er underlagt fulde rapporteringskrav) indberetter en begrænset opdeling til NCB’erne hvert kvartal. For disse haleinstitutter anvendes en forenklet statistik over reservekravsgrundlaget for de tre reservekravsperioder, og NCB’erne vil medtage data for haleinstitutter i overensstemmelse med deres tidsplan for indberetningen (9).

(9)  NCB’erne anvender haleinstitutternes kvartårlige data om reservekravsgrundlaget i de månedlige tal, som de indberetter til ECB i de tre datatransmissioner, der følger efter dataenes frigivelse.«"

b)

Afsnittet »Revisionsprincipper« affattes således:

»Revisioner foretaget af de rapporterende institutioner i reservekravsgrundlaget/reservekravene efter reservekravsperiodens start (sene revisioner) må ikke medføre revisioner af statistikken over reservekravsgrundlaget og over reservekravene.«

7.

I bilag XVI affattes afsnittet »Regelmæssig indberetning af data« således:

»De tre tidsserier for kreditinstitutterne, som angiver beholdningstal ultimo måneden, overføres månedligt til ECB inden lukketid på NCB-bankdagen forud for starten på reservekravsperioden.

For at sikre konsistens i behandlingen af posterne i den konsoliderede balance overføres tidsserierne, også selv om de pågældende balanceposter ikke er relevante for medlemsstaten (10).

(10)  Den korrekte indberetning af ikke-relevante balanceposter er beskrevet i bilag XIII.«"

8.

Bilag XIX ændres således:

a)

Det første afsnit i afsnit 2, »De begrebsmæssige rammer og dataindsamling« affattes således:

»Figur 1 giver en oversigt over de begrebsmæssige rammer for NCB’ernes indberetning af statistik over værdipapirudstedelser til ECB. Hovedsondringen sker på grundlag af udstederens hjemsted (11). NCB’erne indberetter alle udstedelser. De 12 NCB’er i Eurosystemet dækker tilsammen alle udstedelser foretaget af residenter i euroområdet. Den Internationale Betalingsbank (BIS) indberetter udstedelser foretaget af »resten af verden«, dvs. alle ikke-residenter i euroområdet, idet der sondres mellem udstedelser foretaget af residenter i hver af de ikke-deltagende medlemsstater og udstedelser foretaget af de øvrige lande i »resten af verden (12)

(11)  Defineret i afsnit 3."

(12)  Indberetninger fra BIS er medtaget i denne retningslinje, når dette er påkrævet af hensyn til fuldstændigheden og klarheden. Retningslinjen er dog ikke henvendt til BIS.«"

b)

Figur 1 affattes således:

»Figur 1: Oversigt over de begrebsmæssige rammer

Udstedelser af værdipapirer

 

Foretaget af residenter i euroområdet

(hver NCB indberetter vedrørende indenlandske residenter)

Foretaget af residenter i resten af verden

(BIS/NCB)

BE

DE

EL

ES

FR

IE

IT

LU

NL

AT

PT

FI

Ikke-deltagende medlemsstater

Andre lande

I euro/nationale denominationer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blok A

Blok B

 

 

 

 

 

 

I andre valutaer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blok D

Ikke påkrævet«

Blok C

 

 

 

 

c)

Første afsnit i afsnit 6.2 »Rapporteringskrav« affattes således:

»Hvad angår historiske data for perioden før 1. januar 1999, betegnede »euro/nationale denominationer« ecu og de nationale valutaer i de deltagende medlemsstater. Siden 1. januar 1999 har begrebet betegnet euro og nationale eurodenominationer. »Andre valutaer« betegner alle andre valutaer, herunder de nationale valutaer i ikke-deltagende medlemsstater.«

d)

Afsnit 10.1 affattes således:

»10.1.   Prisfastsættelse

Beholdninger og strømme af børsnoterede aktier indberettes til markedsværdi, mens beholdninger og strømme af værdipapirer undtagen aktier indberettes til pålydende værdi. En undtagelse fra reglen om, at beholdninger og strømme af værdipapirer undtagen aktier opgøres til pålydende værdi, er obligationer udstedt til langt under pari og nulkuponobligationer, hvor udstedelser registreres ved det faktisk betalte beløb, dvs. til underkursværdien på købstidspunktet, og indfrielser på forfaldsdatoen registreres til den pålydende værdi. Værdien af udestående obligationer, der er udstedt til langt under pari, og af nulkuponobligationer svarer til det beløb, der faktisk er betalt for værdipapirerne, plus påløbne renter, jf. nedenfor. Førtidige indfrielser registreres ved det faktisk betalte beløb plus påløbne renter på indfrielsestidspunktet.

Formula

idet

A

=

det faktisk betalte beløb plus påløbne renter

E

=

den faktiske værdi (beløbet betalt på udstedelsestidspunktet)

P

=

pålydende værdi (tilbagebetales ved forfald)

T

=

tid fra udstedelsesdato til forfaldsdato (dage)

t

=

tid, der er gået siden udstedelsesdato (dage).

Der accepteres visse forskelle i prisfastsættelsesmetoderne landene imellem. Det enkelte rapporteringsland gør i de nationale forklarende noter indgående rede for de værdiansættelsesmetoder, der er anvendt for 1) kortfristede gældsinstrumenter, 2) langfristede gældsinstrumenter, 3) obligationer til underkurs og 4) børsnoterede aktier. Er der forskel på værdiansættelsen af beholdninger og strømme, forklares denne forskel ligeledes.

I ENS 95 prisfastsættes strømme af gældsinstrumenter og aktier til transaktionsværdi, mens beholdninger opgøres til markedsværdi. Disse principper anvendes ikke i nærværende sammenhæng.

BIS’ aktuelle regler for værdiansættelse er pålydende værdi for gældsinstrumenter og udstedelseskurs for børsnoterede aktier. For obligationer udstedt til langt under pari og nulkuponobligationer beregnes påløbne renter om muligt af den rapporterende NCB.«

e)

Andet afsnit, andet punkt, i afsnit 10.2, »Rapporteringsvaluta og fastsættelse af valutakurs« affattes således:

»Bruttoudstedelser og indfrielser omregnes til euro/nationale denominationer ved hjælp af middelkursen gældende på betalingstidspunktet. Hvis det ikke er muligt præcist at fastslå den nøjagtige valutakurs, der skal anvendes ved omregningen, kan der anvendes en valutakurs, der ligger så tæt som muligt på middelkursen på betalingstidspunktet.«

f)

Afsnit 13.1.2. affattes således:

»13.1.2.   Dimension nr. 2: Referenceområde (REF_AREA; længde: 2 tegn)

Denne dimension repræsenterer den udstedende sektors residensland (13). Kodelisten knyttet hertil er CL_AREA_EE. Da udstederlandene er EU-medlemsstaterne og resten af verden, anvendes kun en undergruppe af værdierne til at definere referenceområdet for nøglefamilien for værdipapirudstedelser.

(13)  For NCB’er er den udstedende sektors residensland NCB’ens residensland.«"

g)

Afsnit 13.1.7 affattes således:

»13.1.7.   Dimension nr.7: Transaktionsvaluta (CURRENCY_TRANS; længde: 3 tegn)

Denne dimension angiver den valuta, hvori værdipapirerne er udstedt, og er knyttet til kodelisten CL_CURRENCY. I nøglefamilien for værdipapirudstedelser anvendes kun en undergruppe af værdierne i kodelisten. Værdipapirer udstedt i euro eller i nationale eurodenominationer indberettes med valutadimensionen EUR (14), mens værdipapirer udstedt i andre valutaer end euro indberettes med Z06. Yderligere værdier (fx DKK, SEK og GBP) indgår allerede nu i kodelisten, da der kan blive behov for disse ved dataoverførsel fra de ikke-deltagende medlemsstater.

(14)  Dette er i overensstemmelse med balancestatistik«."

h)

Afsnit 13.1.9 affattes således:

»13.1.9.   Dimension nr. 9: Seriesuffiks i værdipapirsammenhæng (SEC_SUFFIX; længde: 1 tegn)

Denne dimension er særligt beregnet til at opfylde de krav, der stilles til nøglefamilien for værdipapirudstedelser i henhold til den kortsigtede model. Den giver i denne sammenhæng mulighed for en ny udvikling i eller særlige udvidelser af statistikken over værdipapirudstedelser, som kan blive nødvendige senere. De to værdier (P), »procent« og (Z) »uspecificeret« anvendes på nuværende tidspunkt til denne nøglefamilie og er knyttet til kodelisten CL_SEC_SUFFIX.«

i)

I tillæg 1 affattes afsnit 13 således:

13   Estimeret dækningsgrad for hvert enkelt instrument udstedt af indenlandske residenter: NCB’erne foretager nationale estimater af dækningsgraden inden for hver kategori af værdipapirer, der er udstedt af indenlandske residenter, dvs. udstedelser af kortfristede værdipapirer, af langfristede værdipapirer og af børsnoterede aktier i lokal valuta, i andre euro-/nationale denominationer, inklusive ecu, og i andre valutaer. Estimaterne af »dækningsgrad i %.« angiver for hver instrumentkategori den procentdel, som værdipapirerne udgør af den samlede udstedelse (bestående af både indenlandske og internationale udstedelser), som i henhold til rapporteringsbestemmelserne ideelt skulle indberettes under den relevante overskrift. Der kan gives en kortfattet forklaring under »kommentarer«. NCB’erne angiver desuden ændringer i dækningsgraden som følge af oprettelsen af Den Monetære Union.

 

Dækningsgrad i %

Kommentarer

Udstedelser i euro/nationale denominationer

Lokal denomination

STS

 

 

LTS

 

 

QUS

 

 

Euro/andre nationale denominationer end den lokale valuta inklusive ecu

STS

 

 

LTS

 

 

I andre valutaer

STS

 

 

LTS

 

 

STS

=

kortfristede værdipapirer undtagen aktier

LTS

=

langfristede værdipapirer undtagen aktier

QUS

=

børsnoterede aktier«

9.

Bilag XX ændres således:

a)

I afsnit 4.1 affattes Dimension nr. 2 således:

»Dimension nr. 2: Referenceområde (REF_AREA; længde: 2 tegn)

Denne dimension repræsenterer den rapporterende institutions residensland. Kodelisten knyttet hertil, CL_AREA_EE, indeholder ISO-landelisten. Den undergruppe af kodeværdier, som anvendes i nøglefamilien ECB_MIR1, svarer til medlemsstaterne i euroområdet.«

b)

I afsnit 4.2.2, »Attributter på tidsserieniveau«, »Obligatoriske«, affattes første afsnit således:

»COLLECTION (dataindsamling) (kodeliste: CL_COLLECTION): Denne attribut angiver det tidspunkt, hvor observationerne er indsamlet (fx primo, medio eller ultimo perioden), eller hvorvidt dataene udgør månedlige gennemsnit eller observationer pr. ultimo måneden. Medmindre andet er angivet af NCB’erne, fastsætter ECB dataindsamlingsattributten til standardværdien »E« (ultimo perioden) for MFI-rentesatser på udestående forretninger og til »A« (observationsgennemsnit over perioden) for MFI-rentesatser på nye forretninger. Ved forretningsstørrelser vedrørende udestående forretninger er standardværdien for attributten COLLECTION ligeledes »E« (ultimo perioden), hvorimod størrelser for nye forretninger markeres med »S« (summen af observationer over perioden).«

c)

Afsnit 4.2.3 affattes således:

»4.2.3.   Attributter på observationsniveau

Obligatorisk:

OBS_STATUS (15) (observationsstatus) (kodeliste: CL_OBS_STATUS): NCB’erne indberetter en observationsstatusværdi, som knyttes til hver enkelt observation. Denne attribut er obligatorisk og skal angives ved alle dataoverførsler for hver enkelt observation. Når NCB’erne reviderer værdien af denne attribut, indberettes både observationsværdien (også selv om den er uændret) og den nye observationsstatusmarkering igen.

Nedenstående liste angiver de forventede værdier (opstillet i vedtaget rangorden) for disse attributter med henblik på MIR-statistikken:

»A«

=

normal værdi

»B«

=

databrudsværdi

»M«

=

data findes ikke (ved ikke-relevante data, hvis fx en instrumentkategori ikke er relevant på nationalt niveau) (16)

»P«

=

foreløbig værdi (17)

»E«

=

estimeret værdi.

Betingede:

OBS_CONF (15) (observationsfortrolighed) (kodeliste: CL_OBS_CONF): Hvis en NCB ønsker at skelne mellem fortrolighedsstatus for en eller flere specifikke observationer, kan attributten »fortrolighedsstatus« anvendes. Denne attributs (eventuelle) værdi kan ændres af informationens afsender ved dataoverførslen. Hvis denne attribut ikke anvendes, antages det, at der ikke er begrænsninger i brugerkredsen (OBS_CONF = »F« (fri)).

OBS_PRE-BREAK (15) (førbrudsobservation) (ukodet): Denne attribut indeholder observationsværdien før brud, som er et numerisk felt i lighed med observationen. Den anvendes ved databrud i en serie (og observationsstatus fastsættes til »B«).

OBS_COM (observationskommentar) (ukodet): Denne attribut kan anvendes til kommentarer i form af en tekst (på højst 350 tegn) på observationsniveau (fx til beskrivelse af det estimat eller den antagelse, der ligger til grund for en specifik observation på grund af manglende data, til at gøre rede for årsagen til en eventuel unormal observation eller til at give nærmere oplysninger om en ændring i den tidsserie, der indberettes).

(15)  De fire objekter observationsværdi samt OBS_STATUS, OBS_CONF og OBS_PRE_BREAK behandles som en helhed, hvilket betyder, at NCB’erne er forpligtet til at sende allesupplerende informationer til en observation (hvis attributter ikke indberettes, overskrives deres tidligere værdier af standardværdier)."

(16)  Såfremt en tidsserie (eller en del af en tidsserie) på grund af lokal markedspraksis eller den retlige ramme ikke er relevant (det underliggende fænomen eksisterer ikke), indberettes en manglende værdi (»—«) med observationsstatus »M«. En manglende observation bør under ingen omstændigheder indberettes som »nul«, da nul er en almindelig numerisk værdi, som angiver en præcis rentesats eller forretningsomfang med størrelsen nul."

(17)  Disse observationer antager endelige værdier (observationsstatus »A«) på et senere tidspunkt. De nye reviderede værdier træder i stedet for de tidligere foreløbige observationer.«"

(15)  De fire objekter observationsværdi samt OBS_STATUS, OBS_CONF og OBS_PRE_BREAK behandles som en helhed, hvilket betyder, at NCB’erne er forpligtet til at sende allesupplerende informationer til en observation (hvis attributter ikke indberettes, overskrives deres tidligere værdier af standardværdier)."

(15)  De fire objekter observationsværdi samt OBS_STATUS, OBS_CONF og OBS_PRE_BREAK behandles som en helhed, hvilket betyder, at NCB’erne er forpligtet til at sende allesupplerende informationer til en observation (hvis attributter ikke indberettes, overskrives deres tidligere værdier af standardværdier)."


(5)  Andre EU-medlemsstaters valutaer (undtagen DKK, SEK, GBP) indgår i denne kolonne.«


BILAG II

"BILAG VI

STRUKTURELLE FINANSIELLE INDIKATORER

RAPPORTERINGSORDNING OG FORSKRIFTER FOR OPSTILLING

Indledning

1.

For at kunne foretage en regelmæssig analyse af bankstrukturerne i Den Europæiske Union (EU) har Banktilsynskomitéen brug for data til opstillingen af en række strukturelle indikatorer. Listen over strukturelle indikatorer indeholder 29 serier. 12 af serierne kan opstilles på grundlag af data, som allerede foreligger i Den Europæiske Centralbank (ECB). Yderligere 14 indikatorer kan kun opstilles ved hjælp af yderligere data, som indsamles fra nationale centralbanker (NCB’er), mens de resterende tre indikatorer opstilles af »Working Group on Banking Developments« ved brug af andre ikke-harmoniserede kilder.

2.

Dette bilag indeholder en rapporteringsordning og forskrifter for opstillingen af de 14 indikatorer, som er baseret på data fra NCB’er. Denne indsamling af data vil være baseret på information, som allerede foreligger inden for Det Europæiske System af Centralbanker (ESCB).

3.

Nedenstående liste indeholder samtlige indikatorer. De indikatorer, som skal fremstilles ved brug af yderligere data tilvejebragt af NCB’er, er angivet med fed skrift.

TABEL 1

Strukturelle indikatorer opdelt efter kategori af datakilder

N.

Datakilde

Antal indikatorer

Beskrivelse

1

ECB og SDC Platinum™ (markeret med *)

12

1.

Antal kreditinstitutter (CI)

4.

Antal indenlandske fusioner og overtagelser (M og A), der berører kreditinstitutter*

7.

Kreditinstitutters samlede aktiver

8.

Kreditinstitutters samlede udlån til ikke-kreditinstitutter

9.

Kreditinstitutters samlede indlån fra ikke-kreditinstitutter

11.

Bruttoudstedelser af langfristede gældsinstrumenter foretaget af ikke-finansielle selskaber

12.

Bruttoudstedelser af kortfristede gældsinstrumenter foretaget af ikke-finansielle selskaber

13.

Markedsværdi af børsnoterede aktier

14.

Forhandlere af værdipapirer og derivater: samlede aktiver

16.

Samlede aktiver forvaltet af investeringsforeninger

22.

Antal M og A mellem kreditinstitutter* i landene i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS)

27.

Antal M og A mellem kreditinstitutter* i tredjelande

2

NCB’er: Det penge- og bankstatistiske område og Eurostat/Den Monetære Unions finansielle konti (markeret med **)

14

2.

Antal lokale enheder (»filialer«) af kreditinstitutter**

3.

Antal beskæftigede i kreditinstitutter**

5.

Fem største kreditinstitutters andel af samlede aktiver (CR5)

6.

Herfindahl-indeks for kreditinstitutters samlede aktiver

15.

Forsikringsselskabers samlede investeringer**

17.

Samlede aktiver forvaltet af pensionskasser**

18.

Antal filialer af kreditinstitutter fra EØS-lande

19.

Filialer af kreditinstitutter fra EØS-lande: samlede aktiver

20.

Antal datterselskaber af kreditinstitutter fra EØS-lande

21.

Datterselskaber af kreditinstitutter fra EØS-lande: samlede aktiver

23.

Antal filialer af kreditinstitutter fra tredjelande

24.

Filialer af kreditinstitutter fra tredjelande: samlede aktiver

25.

Antal datterselskaber af kreditinstitutter fra tredjelande

26.

Datterselskaber af kreditinstitutter fra tredjelande: samlede aktiver

3

Brugere/Komitéen for Betalings- og Afviklingssystemer (ikke-harmoniserede data)

3

28.

Antal internetbanker

29.

Internetbankers samlede aktiver

30.

Samlede antal kontantautomater

Afsnit 1. Rapporteringsordning

4.

Den rapporteringsordning, som skal anvendes ved denne dataoverførsel, er angivet i tillæg 1. Data til brug ved beregningen af strukturelle indikatorer vedrørende kreditinstitutter kræves indberettet årligt. Dataene indberettes hvert år ultimo marts vedrørende det foregående år. Det forventes, at denne tidsfrist kan overholdes for alle indikatorer med undtagelse af indikator nr. 3, »antal beskæftigede i kreditinstitutter«, hvor dataene om muligt indberettes hvert år ultimo maj vedrørende det foregående år.

5.

De krævede data er data i form af beholdninger, absolutte tal eller koefficienter som angivet. Ud over beholdninger kræves justeringsdata vedrørende strømme indberettet, hvis de foreligger. Hvad angår balancedata, vedrører strømjusteringer værdiændringer og valutakursændringer, afskrivninger, nedskrivninger og omklassifikationer. For at forenkle rapporteringsordningen indberettes strømjusteringer som et samlet tal uden yderligere opdeling efter justeringstype. Hvis der ikke foreligger strømjusteringer, forlader brugerne sig kun på forskelle i beholdninger justeret for valutakursændringer (som beregnes af ECB). Strømjusteringer er ikke relevante ved absolutte tal og koefficienter.

6.

I princippet bør de indsamlede data dække 100 % af de institutioner, der er defineret som kreditinstitutter (se bilag I, del 1, afsnit I.2 i forordning ECB/2001/13). I de tilfælde, hvor den faktiske rapporteringsdækning er under 100 % på grund af anvendelsen af haleprincippet, anmodes NCB’erne om at foretage en opregning af de indberettede data for at sikre en dækning på 100 % Herved sikres det, at indikatorerne er sammenlignelige medlemsstaterne imellem, og at der er overensstemmelse med de MFI-balancedata, som opregnes i henhold til bilag XIV.

7.

ECB vil foretage en simpel overensstemmelseskontrol, når dataene modtages. Hvis for eksempel indikator nr. 18 er nul, skal indikator nr. 19 også være nul. Det samme gælder for indikatorerne 20-21, 23-24 og 25-26. Desuden kan der foretages krydstjek mellem indikator nr. 18 og 23 og listen over MFI’er. Tillæg 2 indeholder instrukser vedrørende overførsel.

Afsnit 2. Forskrifter for opstilling

8.

NCB’erne tilvejebringer data vedrørende 14 indikatorer (anden gruppe i tabel 1) i henhold til de nedenfor angivne begrebsmæssige og metodologiske bestemmelser. Det overordnede mål er at sikre, at de statistiske principper, som er vedtaget for opgørelsen af penge- og bankstatistiske data (som anvendes for de fleste af indikatorerne i den første gruppe i tabel 1), så vidt muligt følges. For eksempel bør dataene aggregeres og ikke konsolideres, hjemstedsprincippet bør følge den såkaldte »værtslandsmodel«, balancedata indberettes på bruttogrundlag osv.

9.

I det følgende gøres rede for de data, som NCB’erne skal tilvejebringe. Af hensyn til ECB’s overvågning af national praksis indberetter NCB’erne alle afvigelser fra de nedenfor angivne definitioner og bestemmelser til ECB. Oplysninger om eventuelle afvigelser indberettes i den sidste kolonne i rapporteringsordningen.

10.

Indikator nr. 2: Antal lokale enheder (»filialer«) af kreditinstitutter. Denne indikator vedrører antallet af filialer pr. ultimo referenceperioden. Forordning ECB/2001/13 indeholder en definition af en filial: »Filialer […] er [ikke] indregistrerede enheder (og [har] ikke […] selvstændig status som juridisk person), som er helejet af moderselskabet.« (1) Denne indikator bør kun omfatte filialer, som er ejet af kreditinstitutter. Institutionelle enheders kontorer, som ikke selv er kreditinstitutter, medtages ikke, selv om de tilhører samme gruppe som et kreditinstitut. Dette er nødvendigt for at undgå forstyrrelser i sammenligningen mellem denne indikator og for eksempel indikator nr. 7 om kreditinstitutters samlede aktiver.

11.

Af hensyn til ensartetheden anvender alle NCB’er ECB’s definition af filialer.

12.

Indikator nr. 3: Antal beskæftigede i kreditinstitutter. Denne indikator vedrører det gennemsnitlige antal beskæftigede i referenceåret. Definitionen, der anvendes for denne indikator, ligger tæt op ad Eurostats definition (2). Oplysningerne vedrørende denne indikator skal dog kun omfatte beskæftigede i kreditinstitutter. Beskæftigede i finansielle institutioner, som ikke selv er kreditinstitutter, medtages ikke, selv om institutionerne tilhører den samme gruppe.

13.

Indikator nr. 5: De fem største kreditinstitutters andel af samlede aktiver (CR5). Denne indikator vedrører koncentrationen af bankvirksomhed. Brugere har udtrykt ønske om at anvende en konsolideret »gruppemodel« ved beregningen af denne indikator, hvorved to eller flere institutioner, der tilhører den samme gruppe, tælles som én institution. Imidlertid er det af to årsager ikke muligt på nuværende tidspunkt at anvende en sådan model for penge- og bankstatistiske data. For det første er penge- og bankstatistiske data ikke-konsoliderede (3), hvorfor det ikke vil være muligt at medtage balancer for andre grupper af institutioner eller at nette interne aktiver og passiver i gruppen ud. For det andet er det muligt, at der ikke foreligger oplysninger om ejerskabsforhold, som derfor skulle indhentes fra tilsynskilder.

14.

Af disse årsager bør NCB’erne anvende en ikke-konsolideret, »aggregeret« model ved beregningen af indikator nr. 5, således at de 1) opstiller rapporterende kreditinstitutters balancesumme efter størrelse; 2) beregner summen af de fem største balancesumme og summen af alle balancesumme; og 3) dividerer de to tal. De data, som indberettes til ECB, udtrykkes i procenter (fx indberettes en værdi på 72,4296 % som 72,4296 og ikke som 0,7243). Selv om sammensætningen af de fem største banker kan variere gennem tiden, indberetter NCB’erne kun de fem største kreditinstitutters andel på et givet tidspunkt (ultimo december eller ultimo referenceåret).

15.

Indikator nr. 6: Herfindahl-indeks for kreditinstitutters samlede aktiver. I lighed med den foregående vedrører denne indikator koncentrationen af bankvirksomhed. NCB’erne anvender så vidt muligt en »aggregeret« model. Denne indikator ville kun kunne beregnes helt præcist, hvis alle kreditinstitutters individuelle balance var tilgængelig. Da de penge- og bankstatistiske rammer tillader, at grupper af kreditinstitutter i særlige tilfælde indberetter på konsolideret grundlag, er det muligt, at ikke alle de nødvendige statistiske oplysninger foreligger (dette kunne være tilfældet for Rabobank i Nederlandene). I så fald bør beregningen af Herfindahl-indekset omfatte den aggregerede balance for hvert enkelt kreditinstitut i gruppen, idet der eventuelt gøres brug af den regnskabsinformation, som findes i disse institutioners årsregnskaber. Det er desuden muligt, at ikke alle hale-kreditinstitutter indberetter data pr. ultimo året. I så fald opregnes dataene.

16.

Herfindahl-indekset fås ved at summere kvadraterne af samtlige kreditinstitutters (CI) markedsandele i banksektoren og indberettes til ECB efter følgende formel:

Formula

idet:

n = samlede antal CI i landet

Xi = CI’s samlede aktiver

Formula = alle landets CI’s samlede aktiver.

17.

Indikator nr. 15: Forsikringsselskabers samlede investeringer. Med henblik på fremstillingen af denne indikator (4) defineres et forsikringsselskab som et foretagende, der har en administrativ tilladelse i overensstemmelse med artikel 6 i Rådets første direktiv 73/239/EØF af 24. juli 1973 om samordning af de administrativt eller ved lov fastsatte bestemmelser om adgang til udøvelse af direkte forsikringsvirksomhed bortset fra livsforsikring (5) eller artikel 6 i Rådets første direktiv 79/267/EØF om samordning af de administrativt eller ved lov fastsatte bestemmelser om adgang til udøvelse af direkte livsforsikringsvirksomhed (6). Genforsikringsvirksomhed indgår ikke. Oplysningerne vedrører disse virksomheders samlede finansielle aktiver, som fås ved at trække ikke-finansielle aktiver (som fx anlægsaktiver) fra den aggregerede balancesum. Om nødvendigt opregnes tallene for at sikre dækning på 100 % Hvis der ikke foreligger særskilte oplysninger om forsikringsselskaber, kan denne indikator kombineres med indikator nr. 17, »Samlede aktiver forvaltet af pensionskasser«, så der fås en samlet indikator. NCB’erne markerer serien, hvis de vælger »samlet« registrering.

18.

Indikator nr. 17: Samlede aktiver forvaltet af pensionskasser. Disse oplysninger vedrører den aggregerede balancesum for de såkaldte »selvstændige pensionskasser«, dvs. separate institutionelle enheder, hvis hovedaktivitet er pensionsforsikring. Der er ikke tale om forsikringsselskaber (7). Hvis der ikke foreligger selvstændige oplysninger om pensionskasser, kan denne indikator kombineres med indikator nr. 15, så der fremkommer en samlet indikator. I dette tilfælde bør der angives »ingen indberetning« for indikator nr. 17.

19.

Indikator nr. 18: Antal filialer af kreditinstitutter fra EØS-lande. Denne indikator vedrører antallet af filialer tilhørende kreditinstitutter med hjemsted i andre EØS-lande, dvs. eksklusive indenlandske filialer. Hvis et kreditinstitut har mere end én filial i et bestemt land, regnes de som én. Da ECB kun har haft adgang til de data, der er indsamlet til listen over MFI’er, siden januar 1999, bør NCB’erne tilvejebringe de manglende data for ultimo 1997 og 1998. NCB’erne bør sikre, at data fra og med ultimo 1999 stemmer overens med data, som indberettes inden for rammerne af MFI-listen.

20.

Indikator nr. 19: Filialer af kreditinstitutter fra EØS-lande: samlede aktiver. Denne indikator vedrører den aggregerede balancesum for de filialer, der er omfattet af indikator nr. 18.

21.

Indikator nr. 20: Antal datterselskaber af kreditinstitutter fra EØS-lande. Denne indikator vedrører antallet af datterselskaber, som kontrolleres af et kreditinstitut med hjemsted i andre EØS-lande, dvs. eksklusive indenlandske datterselskaber. ECB’s definition af et datterselskab fremgår af forordning ECB/2001/13: »Datterselskaber er selvstændige indregistrerede selskaber, som er enten majoritets- eller helejet af en anden enhed …«. Ikke alle datterselskaber medregnes, kun datterselskaber, som selv er kreditinstitutter.

22.

Indikator nr. 21: Datterselskaber af kreditinstitutter fra EØS-lande: samlede aktiver. Denne indikator vedrører den aggregerede balancesum for de datterselskaber, der er omfattet af indikator nr. 20.

23.

Indikator nr. 23: Antal filialer af kreditinstitutter fra tredjelande. Denne indikator vedrører antallet af residente filialer, som hører under kreditinstitutter med hjemsted i tredjelande. Tredjelande er lande, som ikke indgår i EØS. Hvis en bank har mere end én filial i et bestemt land, regnes de som én. Også her sikrer NCB’erne, at dataene stemmer overens med de data, som indberettes inden for rammerne af MFI-listen.

24.

Indikator nr. 24: Filialer af kreditinstitutter fra tredjelande: samlede aktiver. Denne indikator vedrører den aggregerede balancesum for de filialer, der er omfattet af indikator nr. 23.

25.

Indikator nr. 25: Antal datterselskaber af kreditinstitutter fra tredjelande. Denne indikator vedrører antallet af datterselskaber med hjemsted i deres nationale område, som kontrolleres af kreditinstitutter med hjemsted i tredjelande.

26.

Indikator nr. 26: Datterselskaber af kreditinstitutter fra tredjelande: samlede aktiver. Denne indikator vedrører den aggregerede balancesum for de datterselskaber, der er omfattet af indikator nr. 25.

Tillæg 1

Rapporteringsordning for de 14 strukturelle finansielle indikatorer, som opstilles ved brug af data indberettet af NCB’er

Land: …

Referenceår: …

Indikator

Beholdning

Strømjusteringer

Afvigelser fra definitioner

2.

Antal lokale enheder (»filialer«) af kreditinstitutter

 

-

 

3.

Antal beskæftigede i kreditinstitutter

 

-

 

5.

De 5 største kreditinstitutters andel af samlede aktiver (CR5)

 

-

 

6.

Herfindahl-indeks for kreditinstitutters samlede aktiver

 

-

 

15.

Forsikringsselskabers samlede investeringer

 

 

 

17.

Samlede aktiver forvaltet af pensionskasser

 

 

 

18.

Antal filialer af kreditinstitutter fra EØS-lande

 

-

 

19.

Filialer af kreditinstitutter fra EØS-lande: samlede aktiver

 

 

 

20.

Antal datterselskaber af kreditinstitutter fra EØS-lande

 

-

 

21.

Datterselskaber af kreditinstitutter fra EØS-lande: samlede aktiver

 

 

 

23.

Antal filialer af kreditinstitutter fra tredjelande

 

-

 

24.

Filialer af kreditinstitutter fra tredjelande: samlede aktiver

 

 

 

25.

Antal datterselskaber af kreditinstitutter fra tredjelande

 

-

 

26.

Datterselskaber af kreditinstitutter fra tredjelande: samlede aktiver

 

 

 

Tillæg 2

Elektronisk overførsel af strukturelle finansielle indikatorer for banker — nøglefamilieidentifikator: ECB_SSI1

Nøglefamilien for de strukturelle finansielle indikatorer vedrører de strukturelle indikatorer for sektorerne kreditinstitutter, forsikringsselskaber og pensionskasser i Den Europæiske Unions (EU’s) medlemsstater. Nøglefamilien er udformet således, at den så vidt muligt benytter de kodelister og kodeværdier, som allerede er defineret i balancestatistikken (BSI-statistikken).

Afsnit 1. Dimensioner

Nedenstående tabel viser de dimensioner, der er anvendt i ECB_SSI1-nøglefamilien. Der er for denne statistik specificeret otte dimensioner, som er nødvendige for at kunne identificere tidsserierne.

TABEL 1

Dimensioner anvendt i ECB_SSI1-nøglefamilien

Positioni nøglen

Begreb (symbol)

Begreb

Værdiformat

Kodeliste (symbol)

Kodeliste

1

FREQ

Hyppighed

AN1

CL_FREQ

Hyppighed (BIS, ECB)

2

REF_AREA

Referenceområde

AN2

CL_AREA_EE

Område (Eurostat BoP, ECB)

3

REF_SECTOR

Opdeling efter referencesektor i ENS 95

AN4

CL_ESA95_SECTOR

Opdeling efter referencesektor i ENS 95 (ECB)

4

SSI_INDICATOR

Strukturel finansiel indikators »navn«

AN3

CL_SSI_INDICATOR

Strukturel finansiel indikator (ECB)

5

DATA_TYPE

Datatype

AN1

CL_DATA_TYPE

Penge- og bankstatistisk datatype, strøm og position (ECB, BIS)

6

COUNT_AREA

Modpartsområde

AN2

CL_AREA_EE

Område (Eurostat BoP, ECB)

7

CURRENCY_TRANS

Transaktionsvaluta

AN3

CL_CURRENCY

Transaktionsvaluta (ECB, BIS, Eurostat BoP)

8

SERIES_DENOM

Seriens denomineringsvaluta eller særlige beregningsmetode

AN1

CL_SERIES_DENOM

Seriens denomineringsvaluta eller særlige beregningsmetode (ECB)

Hver af de otte statistiske dimensioner kodes med værdier fra en tilhørende kodeliste. For eksempel kodes dimensionen REF_AREA (referenceområde) i henhold til ovenstående tabel med værdier hentet fra kodelisten CL_AREA_EE. I det følgende gives en nærmere beskrivelse af dimensionerne i ECB-SSI1-nøglefamilien. De enkelte dimensioner beskrives i den rækkefølge, hvori de forekommer i serienøglen.

Dimension nr. 1: Hyppighed (FREQ; længde: 1 tegn)

Denne dimension angiver den hyppighed, hvormed tidsserien indberettes. Den anvendte kodeværdi i ECB-SSI1-nøglefamilien er »A« for årlige data og er hentet fra kodelisten CL_FREQ.

Dimension nr. 2: Referenceområde (REF_AREA; længde: 2 tegn)

Denne dimension repræsenterer den rapporterende institutions residensland. Kodelisten knyttet hertil, CL_AREA_EE, indeholder ISO-landelisten og flere andre værdier, jf. beskrivelsen i afsnit 6 (dimension nr. 6: modpartsområde). Den undergruppe af værdierne, som anvendes i ECB_SSI1-nøglefamilien, svarer til EU-medlemsstaterne.

Dimension nr. 3: Opdeling efter referencesektor i ENS 95 (REF_SECTOR; længde: fire tegn)

Denne dimension angiver de strukturelle indikatorers referencesektor og er knyttet til kodelisten CL_ESA95_SECTOR. På nuværende tidspunkt anvendes en undergruppe bestående af fire værdier: kreditinstitutter (som defineret i fællesskabslovgivningen) (»122C«), forsikringsselskaber og pensionskasser (»1250«), og separat forsikringsselskaber (»1251«) og pensionskasser (»1252«).

Dimension nr. 4: Den strukturelle finansielle indikators »navn« (SSI_INDICATOR, længde: 3 tegn)

Denne dimension repræsenterer listen over indikatorer og er knyttet til kodelisten CL_SSI_INDICATOR. De værdier, som tildeles de forskellige indikatorer, angives med et præfiks. Værdien »H« anvendes for Herfindahl-indekset, værdien »N« for alle indikatorer, som udtrykkes i absolutte tal, værdien »S« for de indikatorer, som udtrykkes i andele, og værdien »T« for samlede aktiver.

Dimension nr. 5: Datatype (DATA_TYPE; længde: 1 tegn)

Denne dimension beskrives af kodelisten CL_DATA_TYPE og angiver den type data, som skal indberettes: bruttobeholdninger (»1«), omklassifikationer og andre justeringer (»5«), andre værdiændringer (»7«) og uspecificeret (»X«). Værdien »X«, uspecificeret, anvendes til indberetning af kvotienter og indeksserier, mens værdien »1«, beholdninger, anvendes til indberetning af absolutte tal og beholdningsserier (fx antal beskæftigede, samlede aktiver).

Data vedrørende justeringer er kun relevante vedrørende BSI-serierne, de er ikke relevante og indberettes ikke for absolutte tal, kvotienter og indeks.

Omklassifikationer og andre justeringer omfatter ændringer i aktiver og passiver på balancen for den rapporterende sektor som følge af 1) ændringer i rapporteringspopulationen; 2) omstrukturering af virksomhed; 3) omklassifikation af aktiver og passiver; 4) korrigering af indberetningsfejl, som af tekniske årsager ikke kan fjernes fra beholdningsdataene for hele den relevante periode. For eksempel vil omklassifikationer for 2001 skulle dække ændringer som følge af Grækenlands optagelse i euroområdet.

Andre værdiændringer omfatter ændringer i kursen på værdipapirer, som er udstedt, solgt eller ejet, og ændringer som følge af, at udlån, der er afskrevet eller nedskrevet, er fjernet fra balancen.

Dimension nr. 6: Modpartsområde (COUNT_AREA; længde: 2 tegn)

Denne dimension angiver hjemstedsområde for den strukturelle indikators modpart. Kodelisten knyttet til dette begreb er CL_AREA_EE, som indeholder ISO-landelisten samt yderligere værdier (fx »U6« — »indenlandsk: samme land som det rapporterende kreditinstituts«). Til ECB_SSI1-nøglefamilien anvendes følgende undergruppe af værdier for rapporteringspligtige institutioner såvel inden for euroområdet som i lande uden for euroområdet: indenlandsk (hjemsted eller referenceområde) (»U6«), andre lande i Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (alle lande bortset fra referenceområdet) (»A0«) og lande uden for Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (»A7«).

Dimension nr. 7: Transaktionsvaluta (CURRENCY_TRANS; længde: 3 tegn)

Denne dimension angiver den valuta, i hvilken de strukturelle indikatorer er denomineret, og er knyttet til kodelisten CL_CURRENCY. I nøglefamilien ECB_SSI1 anvendes kun værdierne »Z01« for alle valutaer tilsammen og »Z0Z« for »ikke-relevant«.

Dimension nr. 8: Seriens denomineringsvaluta eller særlige beregningsmetode (SERIES_DENOM; længde: 1 tegn)

Denne dimension angiver, hvorvidt den indberettede serie er udtrykt i national valuta eller den fælles valuta (euro). Dette begreb er kun relevant ved BSI-serier (fx aktiver i alt). Der anvendes kun tre værdier fra kodelisten CL_SERIES_DENOM i ECB_SSI1-nøglefamilien — »N« for national valuta, »E« for euro og »Z« for ikke relevant. Ikke deltagende medlemsstater og Grækenland (for perioden til og med 2000) vil anvende koden »N«, mens koden »E« anvendes af medlemsstaterne i euroområdet (inklusive Grækenland fra og med 2001).

Tillæg 3 indeholder en fuldstændig liste over de serienøgler, som skal indberettes til ECB.

Afsnit 2. Attributter

Ud over de otte dimensioner, der definerer koden, er der defineret et sæt attributter (8 14), som knyttes til dataene på forskellige niveauer:

TABEL 2

Nøglefamilie for strukturelle finansielle indikatorer (ECB_SSI1): kodede og ukodede attributter

Tildelings Niveau

Statistisk begreb

Værdiformat

Kodeliste

Attributter på siblingniveau

(indsendes ved brug af FNS-sektionen)

Sibling

TITLE_COMPL

Supplerende titel

AN..1050

Ukodet

 

Sibling

UNIT

Enhed

AN..12

CL_UNIT

Enhed (BIS, ECB, Eurostat BoP)

Sibling

UNIT_MULT

Enhedsmultiplikator

AN..2

CL_UNIT_MULT

Enhedsmultiplikator (BIS, ECB, Eurostat BoP)

Sibling

DECIMALS

Decimaler

N1

CL_DECIMALS

Decimaler (BIS, ECB)

Sibling

TITLE

Titel

AN..70

Ukodet

 

Sibling

NAT_TITLE

National titel

AN..350

Ukodet

 

Sibling

COMPILATION

Databehandling

AN..1050

Ukodet

 

Sibling

COVERAGE

Dækning

AN..350

Ukodet

 

Attributter på tidsserieniveau

(indsendes ved brug af FNS-sektionen)

Tidsserie

COLLECTION

Indsamlingsindikator

AN1

CL_COLLECTION

Indsamlingsindikator (BIS, ECB)

Tidsserie

AVAILABILITY

Tilgængelighed

AN1

CL_AVAILABILITY

Begrænsninger i brugerkredsen (BIS, ECB)

Tidsserie

DOM_SER_IDS

National serieidentifikation

AN..70

Ukodet

 

Tidsserie

BREAKS

Databrud

AN..350

Ukodet

 

Attributter på observationsniveau

(indsendes sammen med dataene i ARR-hovedsegmentet)

Observation

OBS_STATUS

Observationsstatus

AN1

CL_OBS_STATUS

Observationsstatus (BIS, ECB, Eurostat BoP)

Observation

OBS_CONF

Observationsfortrolighed

AN1

CL_OBS_CONF

Observationsfortrolighed (Eurostat BoP, ECB)

Observation

OBS_PRE_BREAK

Observationsværdi før brud

AN..15

Ukodet

 

Observation

OBS_COM

Observationskommentar

AN..350

Ukodet

 

Hver enkelt af disse attributter er desuden kendetegnet ved visse tekniske egenskaber, som er angivet i nedenstående tabel.

TABEL 3

NCB’ers indberetning til ECB. Fælles attributegenskaber for nøglefamilien ECB_SSI1

 

Status

Første værdi fastlagt af: (10)

Kan ændres af NCB’er

TITLE_COMPL

M

ECB

Nej

UNIT

M

ECB

Nej

UNIT_MULT

M

ECB

Nej

DECIMALS

M

ECB

Nej

TITLE

C

ECB

Nej

NAT_TITLE

C

NCB

Ja

COMPILATION

C

NCB

Ja (9)

COVERAGE

C

NCB

Ja (9)

COLLECTION

M

ECB

Nej

AVAILABILITY

M

ECB/NCB

Ja

DOM_SER_IDS

C

NCB

Ja

BREAKS

C

NCB

Ja

OBS_STATUS

M

NCB

Ja

OBS_CONF

C

NCB

Ja

OBS_PRE_BREAK

C

NCB

Ja

OBS_COM

C

NCB/ECB

Ja

 

M: Obligatorisk

C: Betinget

 

 

Nedenstående er en beskrivelse af de enkelte attributter med angivelse af referencekodelisten (med versaler som CL_****), hvor dette er relevant.

Afsnit 2.1. Attributter på siblingniveau

Obligatoriske:

TITLE_COMPL (supplerende titel) (ukodet): Denne attribut opstilles, lagres og udsendes af ECB (på engelsk og af en maksimal længde på 1 050 tegn). Hvis en NCB ønsker at ændre teksten, kan den revideres efter samråd med ECB. Revisionen vil dog blive foretaget af ECB.

UNIT (enhed) (kodeliste: CL_UNIT): Denne attribut angiver målingsenheden for de indberettede data. Deltagende medlemsstater indberetter dataene i euro for de poster, hvor dette er relevant, og ECB fastsætter denne attribut til »EUR« (DENOM = »EUR«). Hvad angår ikke-deltagende medlemsstater, er denne attributs værdi lig med den tilsvarende nationale valuta. For de serier, der indberettes som absolutte værdier, og for indekset sætter ECB denne attributværdi til »UNITS«, og for de serier, der indberettes i procenter, sættes den til »PC«.

UNIT_MULT (enhedsmultiplikator) (kodeliste: CL_UNIT_MULT): Denne attribut giver oplysning om, hvorvidt serien er udtrykt i millioner (UNIT_MULT = 6), milliarder (UNIT_MULT = 9) osv. NCB’erne indberetter dataene vedrørende kreditinstitutters BSI-serier i millioner, og ECB fastsætter værdien til 6 (UNIT_MULT = 6). For de serier, der indberettes som absolutte tal, i procenter eller som indeks, sætter ECB værdien til 0 (UNIT_MULT = »0«).

DECIMALS (decimaler) (kodeliste: CL_DECIMALS): Denne attribut angiver antallet af decimaler, som opgives for observationens værdier. NCB’erne indberetter BSI-serierne og de serier, der udtrykkes i absolutte tal, med 0 decimaler, og ECB sætter attributtens værdi til 0 for disse serier (således at DECIMALS = »0«). Indeksserierne og de serier, der udtrykkes i procenter, indberettes med fire decimaler, og ECB sætter attributtens værdi til 4 for disse serier (således at DECIMALS = »4«).

Betingede:

TITLE (titel) (ukodet): Serietitlen giver kun mulighed for maksimalt 70 tegn. På grund af den begrænsede plads anvendes i stedet TITLE COMPLEMENT som den obligatoriske attribut. Attributten TITLE vil eventuelt senere kunne anvendes til oprettelse af korte titler.

NAT_TITLE (national titel) (ukodet): NCB’erne kan anvende denne attribut til en nøjagtig beskrivelse og andre supplerende specifikationer på de pågældende sprog. Selv om anvendelse af store og små bogstaver ikke giver problemer, bør overførsler af tegn med accenter og længere alfanumeriske symboler dog testes inden regelmæssig anvendelse.

COMPILATION (databehandling) (ukodet): Denne attribut anvendes til detaljerede tekstforklaringer af de anvendte databehandlingsmetoder, vægtning, statistiske procedurer, indekstype osv.:

datakilder/dataindsamlingssystem

databehandlingsprocedurer (herunder beskrivelse af estimeringer/antagelser)

afvigelser fra ECB’s rapporteringsforskrifter (klassifikation af geografisk område/sektor og værdiansættelsesmetoder)

oplysninger om de nationale lovrammer (og om relationer til EU-lovgivning) for formidlere, som ikke er kreditinstitutter.

COVERAGE (dækning) (ukodet): Denne attribut beskriver rapporteringspopulationen, og dennes dækning, for de forskellige kategorier af formidlere. Der bør gives en beskrivelse af formidlertypen for de forskellige indikatorer. Hvis der er kendskab til, at dækningen ikke er fuldstændig, estimeres markedsandelen. Den bør desuden angive, om der er tale om opregnede tal.

Afsnit 2.2. Attributter på tidsserieniveau

Obligatoriske:

COLLECTION (dataindsamling) (kodeliste: CL_COLLECTION): Denne attribut indeholder en angivelse af det tidspunkt, hvor observationerne er indsamlet (f.eks. primo, medio eller ultimo perioden) eller en angivelse af, hvorvidt dataene udgør gennemsnitlige, højeste eller laveste værdier i en given periode osv. ECB fastsætter SSI-serierne som »ultimo perioden« (COLLECTION = »E«).

AVAILABILITY (tilgængelighed) (kodeliste: CL_AVAILABILITY): Denne attribut angiver de institutioner, som kan få adgang til dataene. Såfremt der er behov for særlig behandling i forbindelse med særlige observationer, kan attributten OBSERVATION CONFIDENTIALITY anvendes (se nedenfor).

Betingede:

DOM_SER_IDS (national serieidentifikation) (ukodet): Denne attribut gør det muligt at henvise til den anvendte kode i nationale databaser for at identificere den tilsvarende serie (formler, der anvender nationale referencekoder, kan også angives).

BREAKS (databrud) (ukodet): Denne attribut indeholder en beskrivelse af databrud og væsentlige ændringer gennem tiden i indsamlingen, dækningen og opstillingen af tidsserierne. I tilfælde af databrud ønskes en angivelse af, i hvilket omfang gamle og nye data kan betragtes som værende sammenlignelige (højst 350 tegn).

Afsnit 2.3. Attributter på observationsniveau

Obligatorisk:

OBS_STATUS (observationsstatus) (kodeliste: CL_OBS_STATUS): NCB’erne indberetter en observationsstatusværdi, som knyttes til hver enkelt observation. Denne attribut er obligatorisk og skal angives ved alle dataoverførsler for hver enkelt observation. Såfremt NCB’erne reviderer værdien af denne attribut, indberettes både observationsværdien (også selv om den er uændret) og den nye observationsstatusmarkering igen.

Nedenstående liste angiver de forventede værdier (opstillet i vedtaget rangorden) for disse attributter med henblik på denne statistik:

»A«

=

normal værdi

»B«

=

databrudsværdi

»M«

=

data findes ikke (for ikke-relevante data) (11)

»L«

=

data findes, men indsamles ikke (12)

»E«

=

estimeret værdi

»P«

=

foreløbig værdi (denne attribut kan især anvendes ved hver dataoverførsel med henvisning til den sidste observation) (13).

Hvis en observation har to egenskaber, indberettes den vigtigste. Hvis en observation f.eks. er både en foreløbig værdi og resultatet af et estimat, prioriteres »estimat-egenskaben«, og markeringen »E« anvendes.

Betingede:

OBS_CONF (observationsfortrolighed) (kodeliste: CL_OBS_CONF): Hvis en NCB ønsker at skelne mellem fortrolighedsstatus for en eller flere specifikke observationer, kan attributten OBSERVATION CONFIDENTIALITY anvendes. Denne attributs (eventuelle) værdi kan ændres af informationens afsender ved dataoverførslen.

OBS_PRE_BREAK (førbrudsværdi) (ukodet): Denne attribut indeholder førbrudsværdien, som er et numerisk felt i lighed med observationen. Den anvendes ved et seriedatabrud.

OBS_COM (observationskommentar) (ukodet): Denne attribut kan anvendes til kommentarer i form af en tekst på observationsniveau (fx til beskrivelse af det estimat eller den antagelse, der ligger til grund for en specifik observation på grund af manglende data, til at gøre rede for årsagen til en eventuel unormal observation eller til at give nærmere oplysninger om en ændring i den indberettede tidsserie).

Justeringsdata vedrørende strømme indberettes, hvis de foreligger, for indikator nr. 17, 19, 21, 24 og 26. Strømjusteringer vedrører værdiændringer, afskrivninger, nedskrivninger og omklassifikationer.

Afsnit 3. Revisionsprincipper

NCB’erne kan blive nødsaget til at revidere de indberettede data. Der gælder følgende overordnede principper:

I forbindelse med alle regelmæssige årlige dataoverførsler kan der foruden dataene for det seneste år fremsendes både »ordinære« revisioner (dvs. revisioner af det foregående års data) og »historiske« revisioner.

Historiske revisioner, som i betydelig grad forbedrer datakvaliteten, kan undtagelsesvis accepteres i løbet af året.

Betydningsfulde revisioner ledsages af forklarende noter til ECB.

Tillæg 3

TABEL 1

Beholdningsdata

Serienøgler for strukturelle finansielle indikatorer

Ikatorer

1. Indenlandsk område

2. Andre EØS-lande

3. Uden for EØS

Kreditinstitutter

Forsikringsselskaber og pensionskasser

Kreditinstitutter

Kreditinstitutter

I alt

Forsikringsselskaber

Pensionskasser

Antal beskæftigede i kreditinstitutter

S1

 

Antal filialer af kreditinstitutter

S2

 

S3

S4

Antal datterselskaber af kreditinstitutter

 

S5

S6

Herfindahl-indeks for kreditinstitutters samlede aktiver (CR5)

S7

 

De 5 største kreditinstitutters andel af samlede aktiver

S8

 

Samlede aktiver (8 14)

 

S9*

S10

S11

 

Filialers samlede aktiver

 

S12

S13

Datterselskabers samlede aktiver

 

S14

S15


TABEL 2

Justeringsdata

Serienøgler for strukturelle finansielle indikatorer

Indikatorer

1. Indenlandsk område

2. Andre EØS-lande

3. Uden for EØS

Kreditinstitutter

Forsikringsselskaber og pensionskasser

Kreditinstitutter

Kreditinstitutter

I alt

Forsikringsselskaber

Pensionskasser

Omklassifikationer og andre justeringer

Samlede aktiver

 

S16

S17

S18

 

Filialers samlede aktiver

 

S19

S20

Datterselskabers samlede aktiver

 

S21

S22

Andre værdiændringer

Samlede aktiver

 

S23

S24

S25

 

Filialers samlede aktiver

 

S26

S27

Datterselskabers samlede aktiver

 

S28

S29

For »pre-ins« og Grækenland før 2001 anvendes koden N for »denomineringsvaluta« i serienøglens sidste dimension i stedet for E.


(1)  Denne variabel indsamles også af Eurostat, men med en lang tidsforsinkelse. Eurostat anvender følgende definition af en lokal enhed: »En virksomhed eller del heraf (fx et værksted, en fabrik, et lager, et kontor, en mine eller et depot), der er beliggende på et geografisk bestemt sted. På eller fra dette sted foregår en økonomisk virksomhed, i hvilken forbindelse — med visse undtagelser — en eller flere personer arbejder (også selv om det kun er deltidsarbejde) for en og samme virksomhed.« Jf. Eurostat, Methodological manual for statistics on credit institutions (Metodologisk manual for statistik over kreditinstitutter), udg. 1.8, december 2001, s. 11 og 23. Manualen kan bestilles fra Eurostat, dog kun på engelsk.

(2)  Denne indikator indsamles også af Eurostat, der anvender følgende definition: »Antal beskæftigede defineres som det samlede antal personer, der arbejder i observationsenheden (herunder aktive virksomhedsejere, partnere, der regelmæssigt arbejder i enheden, og ulønnede medhjælpende familiemedlemmer) samt personer, der arbejder uden for enheden, men som er ansat og betalt af denne (fx salgsrepræsentanter, udbringningspersonale, reparations- og vedligeholdelsespersonale). Hertil henregnes også personer, som er fraværende i en kortere periode (fx på grund af sygdom, ferie eller orlov), og arbejdstagere, der strejker, men ikke personer, der er fraværende på ubestemt tid. Definitionen omfatter også deltidsbeskæftigede, der i det pågældende lands lovgivning har status som deltidsbeskæftigede, og som er opført på lønningslisten, samt sæsonarbejdere, lærlinge og hjemmearbejdende, som er opført på lønningslisten. Antal beskæftigede omfatter ikke arbejdskraft, som stilles til rådighed for enheden af andre virksomheder, og personer, der udfører reparations- og vedligeholdelsesarbejde i observationsenheden for andre virksomheders regning. Personer, der aftjener deres værnepligt, medregnes heller ikke. Ulønnede medarbejdende familiemedlemmer er personer, der bor sammen med ejeren af enheden, og som regelmæssigt arbejder for enheden, men uden at der foreligger en tjenesteydelsesaftale, og uden at de modtager fast betaling for det udførte arbejde. Der må dog ikke være tale om personer, som er opført på lønningslisten i en anden enhed, hvor de udøver deres hovedbeskæftigelse. Bemærk: Med henblik på kontrol af dataenes sammenlignelighed skal det anføres, om volontører er registreret i denne kategori eller ikke. [Kommissionens forordning (EF) nr. 2700/98 om definitioner af variabler til brug for udarbejdelse af statistik over erhvervsstrukturer, Kode 16110]. Bemærkninger: Opdelingen på virksomhedsniveau skal, når der er tale om virksomhedsgrupper, sikres ved hjælp af en fordelingsnøgle (administrerende direktører skal indgå, ikke-ansatte aktører skal ikke indgå) Antallet af beskæftigede beregnes som et årsgennemsnit.« Jf. Eurostat, Methodological manual for statistics on creditinstitutions, (Metodologisk manual for statistik over kreditinstitutter), udg. 1.8, december 2001, s. 34.

(3)  Forordning ECB/2001/13 tillader dog en enkelt undtagelse, idet den giver mulighed for indberetning af konsoliderede balancedata for grupper af kreditinstitutter (fx Rabobank i Nederlandene).

(4)  I ENS 95 er den tilsvarende sektor til denne indikator S.125a. »ENS 95« er det Europæiske Nationalregnskabssystem, der er indeholdt i bilag A til Rådets forordning (EF) nr. 2223/96 af 25. juni 1996 om det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Det Europæiske Fællesskab, EFT L 310 af 30.11.1996, s. 1.

(5)  EFT L 228 af 16.8.1973, s. 3. Senest ændret ved tiltrædelsesakten af 2003

(6)  EFT L 63 af 13.3.1979, s. 1. Senest ændret ved tiltrædelsesakten af 2003

(7)  Den tilsvarende sektor i ENS 95 er for denne indikator S. 125b.

(8)  Attributter er statistiske begreber, der giver brugeren yderligere informationer i enten kodet (fx om enhederne) eller ukodet (fx om databehandlingsmetode) form om de data, der udveksles. De attributter, hvis værdier kendes af alle parter, betegnes »obligatoriske«. De attributter, der kun tildeles værdier, hvis de kendes af den rapporterende institution (fx en national identifikation af en tidsserie), eller hvis de er relevante (fx databehandling og databrud), kaldes »betingede«. Attributternes værdier skal kun udveksles, når de fastsættes første gang, og derefter kun, hvis de ændres. Kun attributten observationsstatus fremgår af alle dataudvekslinger og er knyttet til hver enkelt observation.

(9)  Ændringer meddeles det ansvarlige forretningsområde i ECB pr. by fax/e-mail.

(10)  ECB henviser til ECB’s Generaldirektorat for Statistik.

(11)  Hvis en tidsserie (eller en del af en tidsserie) på grund af lokal markedspraksis eller den retlige ramme ikke er relevant (det underliggende fænomen eksisterer ikke), indberettes en manglende værdi (»-«) med observationsstatus »M«.

(12)  Hvis data for en tidsserie på grund af lokale statistiske forhold ikke indsamles enten på særlige datoer eller for hele tidsseriens længde (det underliggende økonomiske fænomen eksisterer, men overvåges ikke statistisk), indberettes en manglende værdi (»-«) med observationsstatus »L« i hver periode.

(13)  Disse observationer antager endelige værdier (observationsstatus »A«) på et senere tidspunkt. De nye reviderede værdier træder i stedet for de tidligere foreløbige observationer.

(14)  For »pre-ins« og Grækenland før 2001 anvendes koden N for »denomineringsvaluta« i serienøglens sidste dimension i stedet for E.


BILAG III

»BILAG IX

MEMORANDUMPOSTER, DER SKAL INDBERETTES

Rapporteringsordning

1.

Memorandumposterne i dette bilag tilhører nøglefamilien for balanceposter (BSI), som er beskrevet i bilag XIII. Serierne skal indberettes hver måned (poster i afsnit I og II) eller hvert kvartal (poster i afsnit III) og med de samme tidsfrister som den obligatoriske månedlige og kvartalsvise balancestatistik for monetære finansielle institutioner (MFI’er) i henhold til forordning ECB/2003/13.

I.   Memorandumposter til udledning og vurdering af de monetære aggregater og modposter

2.

Til beregning af de monetære aggregater og Den Monetære Unions finansielle konti (MUFA) for euroområdet indberetter de nationale centralbanker (NCB’er) statistisk information om supplerende opdelinger af »seddel- og møntomløb«, »udstedte gældsinstrumenter« og »resterende aktiver/passiver«. Disse memorandumposter med høj prioritet er angivet som felter med fed markering i tabel A og B og er defineret nedenfor. De øvrige memorandumposter er nødvendige, da de muliggør en mere detaljeret analyse af MFI-balancestatistikken.

3.   Seddel- og møntomløb, heraf eurosedler, sedler i nationale denominationer, mønter, mønter denomineret i euro og mønter i nationale denominationer (M1 — M5)

Eurosedler (M1) er udstedte eurosedler, som indgår i posten »seddel- og møntomløb«.

Sedler i nationale denominationer (M2) er sedler denomineret i de oprindelige valutaer og udstedt af NCB’er før 1. januar 2002, og som endnu ikke er indløst i NCB’erne. Indberettes fra januar 2002 og mindst gennem hele 2002.

Mønter (M3) vedrører værdien af mønter i euro, som er udstedt af nationale myndigheder (NCB/staten) og indberettet som en del af posten »seddel- og møntomløb« i NCB’ens balance.

Mønter denomineret i euro (M4) er mønter denomineret i euro udstedt af nationale myndigheder (NCB/staten).

Mønter i nationale denominationer (M5) er mønter denomineret i de oprindelige valutaer og udstedt af nationale myndigheder (NCB/staten) før 1. januar 2002, og som endnu ikke er indløst i NCB’erne.

4.   Indehavere af omsættelige værdipapirer udstedt af Den Europæiske Centralbank (ECB)/NCB’er (M6 — M8)

Gældsinstrumenter udstedt af ECB/NCB’er, opdelt efter indehavers hjemsted i følgende tre kategorier: indenlandsk/andre deltagende medlemsstater/resten af verden.

5.   Påløbne renter på indlån (M9, M38)

Renter på indlån, som registreres, mens de påløber (periodiseres), og ikke når de faktisk betales (på kontantbasis).

6.   Påløbne renter på udlån (M38, M42)

Renter på udlån, som registreres, mens de påløber (periodiseres), og ikke når de faktisk modtages (på kontantbasis).

TABEL A

Data for ECB/NCB’er (beholdninger) (1)

 

Indenlandsk

Andre deltagende medlemsstater

Resten af verden

Ikke opdelt

PASSIVER

8   Seddel- og møntomløb

heraf sedler

 

eurosedler

 

M1

sedler i nationale denominationer

 

M2

heraf mønter

 

M3

mønter denomineret i euro  (2)

 

M4

mønter i nationale denominationer  (3)

 

M5

11   Udstedte gældsinstrumenter

op til 1 år

M6

M7

M8

 

14   Resterende passiver

heraf påløbne renter på indlån

 

M9

heraf transit items

 

M10

heraf suspense items

 

M11

heraf finansielle derivater

 

M12

heraf intra-Eurosystem-passiver relateret til fordelingen af eurosedler

M13

 

AKTIVER

7   Resterende aktiver

heraf påløbne renter på udlån

 

M14

heraf transit items

 

M15

heraf suspense items

 

M16

heraf finansielle derivater

 

M17

heraf intra-Eurosystem-tilgodehavender relateret til fordelingen af eurosedler

M18

 


TABEL B

Data for andre MFI’er (beholdninger) (4)

 

Indenlandsk

Andre deltagende medlemsstater

Resten af verden

Ikke opdelt

PASSIVER

11   Udstedte gældsinstrumenter

op til 1 år

M19

M20

M21

 

euro

M22↑

M23↑

M24↑

 

fremmed valuta

M25↑

M26↑

M27↑

 

over 1 og op til 2 år

M28

M29

M30

 

euro

M31↑

M32↑

M33↑

 

fremmed valuta

M34↑

M35↑

M36↑

 

13   Kapital og reserver

heraf hensættelser

 

M37

14   Resterende passiver

heraf påløbne renter på indlån

 

M38

heraf transit items

 

M39

heraf suspense items

 

M40

heraf finansielle derivater

 

M41

AKTIVER

7   Resterende aktiver

heraf påløbne renter på udlån

 

M42

heraf transit items

 

M43

heraf suspense items

 

M44

heraf finansielle derivater

 

M45

7.   Resterende aktiver/passiver, heraf intra-Eurosystem-passiver (post M13)/tilgodehavender (post M18) relateret til fordelingen af eurosedler

Nettopositioner over for Eurosystemet, der stammer fra 1) distribution af eurosedler udstedt af ECB (8 % af samlede udstedelser); og 2) anvendelse af »capital share mechanism«. Fortegnet afgør, om den enkelte NCB’s og ECB’s nettokredit- eller nettodebetposition anbringes på balancens aktiv- eller passivside, dvs. en positiv nettoposition over for Eurosystemet indberettes på aktivsiden og en negativ nettoposition på passivsiden.

8.   Indehavere af omsættelige værdipapirer udstedt af andre MFI’er opdelt efter løbetid (post M19 — M21 og M28 — M30) og yderligere efter valuta (post M22 — M27 og M31 — M36)

Gældsinstrumenter og pengemarkedspapirer udstedt af MFI’er, opdelt efter indehavers hjemsted i følgende tre kategorier: indenlandsk/andre deltagende medlemsstater/resten af verden. Data om gældsinstrumenter og pengemarkedspapirer indberettes med en opdeling efter løbetid (op til 1 år, over 1 år og op til 2 år) og med yderligere oplysninger om valuta (euro, fremmed valuta).

II.   Memorandumposter til udledning af oplysninger om vægtgrundlaget for statistik over MFI-rentesatser

9.

Med henblik på den regelmæssige udarbejdelse af statistik over MFI-rentesatser (i det følgende benævnt »MIR«) (5) er det nødvendigt med oplysninger om vægtgrundlaget, for at de nationale MIR-statistikker kan aggregeres til MIR-statistik for euroområdet. For at mindske NCB’ernes rapporteringsbyrde er det blevet besluttet at anvende den statistiske information, som allerede indberettes af NCB’erne i forbindelse med BSI-statistikken, som den primære kilde til udledning af vægtene for MIR-statistik vedrørende udestående forretninger samt udvalgt MIR-statistik vedrørende nye forretninger.

10.

På grundlag af datatilgængeligheden i henhold til forordning ECB/2001/13 kan oplysningerne om vægtgrundlaget for de relevante indlånskategorier vedrørende nye forretninger og udestående forretninger nemt udledes af MFI-balancestatistikken. Vedrørende udlånsinstrumentkategorierne inden for udestående forretninger (6) giver de obligatoriske BSI-data imidlertid ikke et nøjagtigt billede.

11.

For disse udlånsinstrumentkategorier dækker BSI-serierne (obligatoriske) alle transaktionsvalutaer, hvorimod MIR-statistik kun tager eurodenominerede udlån i betragtning. BSI-serier, som kun vedrører euro som transaktionsvaluta i henhold til forordning ECB/2001/13, er tilgængelige med den krævede sektoropdeling, men uden opdeling efter løbetid og udlånstype (inden for sektoren husholdninger).

12.

For disse udlånskategorier er vægtningen derfor baseret på de BSI-serier, der vedrører udlån i alle valutaer. Serierne justeres imidlertid for andelen af euro i de samlede transaktionsvalutaer.

13.

På grundlag af bilaterale kontakter er en række NCB’er (på nuværende tidspunkt Belgien, Spanien, Frankrig, Irland, Italien, Luxembourg, Østrig, Portugal, Finland og Nederlandene med hensyn til udlån til ikke-finansielle selskaber) imidlertid også i stand til at tilvejebringe data om eurodenominerede udlån med de krævede opdelinger. Følgende memorandumposter er fastlagt til dette formål:

TABEL C

Data for andre MFI’er (beholdninger)

Eurodenominerede udlån ydet af andre MFI’er til de angivne underkategorier af »andre residenter«

AKTIVER

Ikke-finansielle selskaber (S.11)

Husholdninger osv. (S.14 + S.15)

Forbrugerkredit

Lån til boligkøb

Andet (restpost)

A.   Indenlandsk

Udlån

 

heraf euro

 

op til 1 år

M46

M47

M48

M49

over 1 og op til 5 år

M50

M51

M52

M53

over 5 år

M54

M55

M56

M57

B.   Andre deltagende medlemsstater

Udlån

 

heraf euro

 

op til 1 år

M58

M59

M60

M61

over 1 og op til 5 år

M62

M63

M64

M65

over 5 år

M66

M67

M68

M69

III.   Memorandumposter til udarbejdelse af MUFA

14.

Penge- og bankstatistiske (MBS) memorandumposter er nødvendige med henblik på den regelmæssige kvartårlige fremstilling af MUFA. Yderligere opdelinger efter instrument og hjemsted med henblik på finansielle konti skal tilvejebringes sammen med de data, der indberettes efter eksisterende MBS-indberetningskrav.

15.

Med henblik på finansielle konti kræves data om beholdninger og transaktioner. For at kunne integrere kravene vedrørende finansielle konti i MBS-rammerne kræves strømjusteringer, dvs. omklassifikationer, valutakursændringer og andre værdiændringer vedrørende de ekstra serier for finansielle konti.

16.

Med hensyn til regler for værdiansættelse indberettes alle yderligere data, som er påkrævet i henhold til dette afsnit, efter de samme værdiansættelsesregler og bogføringsregler, som gælder for de data, der indberettes efter forordning ECB/2001/13. Endelig er der oprettet nye identifikationskoder i forbindelse med penge- og bankstatistik og udarbejdet relevante regler for indberetningen (fx med hensyn til frister) samt kontrolprocedurer i forhold til andre eksisterende data. Følgende memorandumposter er fastlagt til dette formål:

TABEL D

Kvartalsdata: Data for NCB’er/ECB/andre MFI’er (beholdninger)

 

Indenlandsk

Andre deltagende medlemsstater

Resten af verden

Ikke opdelt

I alt

heraf:

statslig forvaltning og service

I alt

heraf:

statslig forvaltning og service

14   Resterende passiver

Husholdningernes nettoformue i pensionskassereserver

 

M70

AKTIVER

3   Værdipapirer undtagen aktier

op til 1 år

 

M71

 

M72

M73

 

heraf: euro

 

M74

 

M75

M76

 

over 1 år

 

M77

 

M78

M79

 

heraf: euro

 

M80

 

M81

M82

 

5   Aktier og andre kapitalandele

Børsnoterede aktier

M83

 

M84

 

M85

 

Andele i investeringsforeninger (ikke pengemarkedsforeninger)

M86

 

M87

 

M88

 

7   Resterende aktiver

Præmie- og erstatningsreserver

 

M89

17.   Husholdningernes nettoformue i pensionskassereserver (M70)

MFI’ers passiver over for husholdninger i form af tekniske hensættelser, der er oprettet med henblik på ansattes pension. Dette henviser typisk til medarbejderpensionskasser, som ikke er blevet skilt ud til en selvstændig institution.

18.   Værdipapirer undtagen aktier

Der kræves opdelinger efter sektor og løbetid, som ikke er indeholdt i forordning ECB/2001/13. Dette omfatter beholdninger af værdipapirer undtagen aktier med en løbetid på op til 1 år, udstedt af statslig forvaltning og service (Indenlandsk M71, M74, andre deltagende medlemsstater M72, M75) og resten af verden (M73, M76) og værdipapirer undtagen aktier med en løbetid på over 1 år, udstedt af statslig forvaltning og service (Indenlandsk M77, M80, andre deltagende medlemsstater M78, M81) og resten af verden (M79, M82).

19.   Aktier og andre kapitalandele

Separat information, med opdeling efter hjemsted, vedrørende børsnoterede aktier og andele i investeringsforeninger, undtagen andele i pengemarkedsforeninger. Børsnoterede aktier (M83-M85) er aktier, hvis pris noteres på en anerkendt fondsbørs eller en anden form for sekundært marked. Andele i investeringsforeninger (M86-M88) er andele, der er udstedt i forbindelse med en organiseret finansiel ordning, hvor investormidler samles i pulje med henblik på erhvervelse af finansielle eller ikke-finansielle aktiver. Hvis de indgår i MFI-sektoren, er de ikke omfattet af denne kategori.

20.   Præmie- og erstatningsreserver (M89)

Denne post repræsenterer den del af de af MFI’er betalte bruttopræmier, der skal henføres til den efterfølgende regnskabsperiode, samt MFI’ers erstatningskrav, som endnu ikke er afgjort.«


(1)  Strømdata kan tilvejebringes inden for en bilateral aftale mellem ECB og NCB’en.

(2)  Indberettes, hvis data foreligger.

(3)  Indberettes, hvis data foreligger.

Felter med fed markering angiver poster med høj prioritet.

(4)  Strømdata kan tilvejebringes inden for en bilateral aftale mellem ECB og NCB’en.

Felter med fed markering angiver poster med høj prioritet.

Indberetning af celler med fed markering og markeret med en pil (↑) kan efter aftale med ECB eventuelt undlades af NCB’en, hvis ECB anvender alternative datakilder.

(5)  I henhold til forordning ECB/2001/18.

(6)  Jf. forordning ECB/2001/18, bilag II, tillæg I: indikator 6-14.


BILAG IV

»BILAG XIII

RAPPORTERINGSSTANDARDER FOR DEN ELEKTRONISKE UDVEKSLING AF STATISTISKE DATA

ECB’S BALANCESTATISTIK

NØGLEFAMILIEIDENTIFIKATOR: ECB_BSI1

MFI-balancestatistik med henblik på udarbejdelsen af den konsoliderede balance

1.   Nøglefamilien ECB_BSI1 og tilhørende kodelister

Nøglefamilien for balanceposter (BSI) vedrører euroområdets harmoniserede balancestatistik, som indberettes af sektoren monetære finansielle institutioner (MFI’er) til Den Europæiske Centralbank (ECB). På det nationale niveau indsamler og aggregerer de nationale centralbanker (NCB’er) balancedata for de enkelte MFI’er (undtagen nationale centralbanker (NCB’er)). NCB’erne og ECB opgør desuden deres egen BSI-statistik. NCB’ernes/ECB’s og andre MFI’ers BSI-statistik indberettes separat på bruttobasis af NCB’er til ECB, som herefter først udarbejder den aggregerede balance for de enkelte landes MFI-sektor og derefter euroområdets konsoliderede balance for MFI-sektoren (1) og de relevante monetære aggregater for euroområdet (2).

ECB beregner euroområdets monetære aggregater og deres modposter på grundlag af konsoliderede månedlige data for MFI-sektorens balance. Til støtte for den monetære analyse indberettes kvartårligt yderligere opdelinger af de vigtigste balanceposter som supplerende oplysninger.

De dimensioner og attributter, der anvendes for BSI-nøglefamilien, beskrives nærmere nedenfor.

er er for BSI-statistikken specificeret 11 dimensioner, som er nødvendige for at kunne identificere tidsserierne (3) D:

TABEL 1

BSI-nøglefamilien (ECB_BSI1): Seriedimensioner

Position i nøglen

Begreb (symbol)

Begreb

Værdiformat

Kodeliste (symbol)

Kodeliste

 

Dimensioner

1

FREQ

Hyppighed

AN1

CL_FREQ

Hyppighed (BIS, ECB)

2

REF_AREA

Referenceområde

AN2

CL_AREA_EE

Område (Eurostat BoP, ECB)

3

ADJUSTMENT

Korrektionsindikator

AN1

CL_ADJUSTMENT

Korrektionsindikator (BIS, ECB)

4

BS_REP_SECTOR

Opdeling efter referencesektor i balancen

AN1

CL_BS_REP_SECTOR

Opdeling efter referencesektor i balancen (ECB)

5

BS_ITEM

Balancepost

AN3

CL_BS_ITEM

Balancepost (ECB)

6

MATURITY_ORIG

Oprindelig løbetid

AN1

CL_MATURITY_ORIG

Oprindelig løbetid (ECB)

7

DATA_TYPE

Datatype

AN1

CL_DATA_TYPE

Penge- og bankdatatype, strøm og position (ECB, BIS)

8

COUNT_AREA

Modpartsområde

AN2

CL_AREA_EE

Område (Eurostat BoP, ECB)

9

BS_COUNT_SECTOR

Balancemodpartssektor

AN4

CL_BS_COUNT_SECTOR

Balancemodpartssektor (ECB, BIS)

10

CURRENCY_TRANS

Transaktionsvaluta

AN3

CL_CURRENCY

Valuta (ECB, BIS, Eurostat BoP)

11

BS_SUFFIX

Balancesuffiks

AN..3

CL_BS_SUFFIX

Seriens denomineringsvaluta eller særlige beregningsmetode (ECB)

Disse dimensioner er statistiske begreber, som kodes med værdier fra kodelister. I sjældne tilfælde vil beskrivelsen af de kodede værdier i kodelisterne ikke svare nøjagtigt til den vedtagne ordlyd i forordning ECB/2001/13. Dette er tilfældet, når en kodeliste eller en del af dens værdier er en internationalt vedtaget, allerede eksisterende, liste (fx koden for modpartens hjemsted).

Den samme nøglefamilie kan også anvendes til at opstille et supplerende datasæt, som kræves med henblik på beregningen af euroområdets monetære aggregater: statslig forvaltning og services aktiver og (nære substitutter for) indlån, jf. bilag VII.

2.   Dimensioner

I det følgende gives en nærmere beskrivelse af dimensionerne i BSI-nøglefamilien. De enkelte dimensioner beskrives i den rækkefølge, hvori de forekommer i serienøglen. Der gives også oplysninger om de enkelte dimensioners længde (værdiformat med angivelse af antal tegn) og referencekodelisten (angivet med versaler som CL_****). For eksempel kodes dimensionen REF_AREA (referenceområde) i henhold til tabel 1 med værdier hentet fra kodelisten CL_AREA_EE.

2.1.   Dimension nr. 1: Hyppighed (FREQ; længde: 1 tegn)

Denne dimension angiver den hyppighed, hvormed tidsserien indberettes. Kodelisten CL_FREQ anvendes. De kodeværdier, der anvendes i BSI-nøglefamilien, er »M« for månedlige data og »Q« for kvartårlige data, som er en undergruppe af værdierne angivet i denne kodeliste.

2.2.   Dimension nr. 2: Referenceområde (REF_AREA; længde: 2 tegn)

Denne dimension repræsenterer de rapporterende institutioners (MFI’ers) residensland. Kodelisten knyttet hertil, CL_AREA_EE, indeholder ISO-landelisten samt flere andre værdier, jf. beskrivelsen i afsnit 2.8 (dimension nr. 8: modpartsområde). Kun en del af værdierne heri anvendes til at definere referenceområdet i BSI-nøglefamilien.

2.3.   Dimension nr. 3: Korrektionsindikator (ADJUSTMENT; længde: 1 tegn)

Denne dimension angiver, hvorvidt der er anvendt en sæsonkorrektion og/eller korrektion for kalendereffekter. Den tilhørende kodeliste er CL_ADJUSTMENT. De kodeværdier, som på nuværende tidspunkt anvendes i BSI-nøglefamilien, er »N« for hverken sæsonkorrigeret eller korrigeret for kalenderaffekter og »Y« for sæsonkorrigeret og korrigeret for kalendereffekter.

2.4.   Dimension nr. 4: Opdeling efter referencesektor i balancen (BS_REP_SECTOR; længde: 1 tegn)

Denne dimension angiver den rapporterende sektor og er knyttet til kodelisten CL_BS_REP_SECTOR. I denne kodeliste er MFI’er opdelt i NCB’er/ECB (»N«) og andre MFI’er (kreditinstitutter, pengemarkedsforeninger og andre institutioner) (»A«), idet der tages højde for de separate balancer, som ECB konsoliderer.

For at imødekomme kravet om data vedrørende statslig forvaltning og services indlån og aktiver anvendes kodeværdien »G« for statslig forvaltning og service.

Andre kodeværdier indgår også i denne kodeliste med henblik på ECB’s beregning og formidling af serier for monetære aggregater for euroområdet.

2.5.   Dimension nr. 5: Balancepost (BS_ITEM; længde: 3 tegn)

Denne dimension angiver balanceposten på MFI-balancen som defineret i forordning ECB/2001/13 og henter sine værdier fra kodelisten CL_BS_ITEM. Dette er den centrale dimension i BSI-nøglefamilien. Kodeværdier for aktiver og passiver identificeres ved præfikset »A« eller »L«, og også i dette tilfælde opstilles og kodes værdierne så vidt muligt hierarkisk, så de følger forholdet mellem posterne. Yderligere balanceposter, der er specifikke for NCB’er (og ECB) identificeres ved bogstavet »C«, som indsættes efter præfikset »A« for aktiver og efter præfikset »L« for passiver.

2.6.   Dimension nr. 6: Oprindelig løbetid (MATURITY_ORIG; længde: 1 tegn)

Denne dimension angiver den oprindelige løbetid for MFI-balancens balancepost og er tilknyttet kodelisten CL_MATURITY_ORIG.

2.7.   Dimension nr. 7: Datatype (DATA_TYPE; længde: 1 tegn)

Denne dimension beskrives af kodelisten CL_DATA_TYPE og angiver den type data, som skal indberettes: udestående beløb ultimo perioden (beholdninger) (»1«), omklassifikationer og andre justeringer (»5«), valutakursændringer (»6«) (4) og andre justeringer (»7«) (andre værdiændringer og af- og nedskrivninger af lån). Andre kodeværdier er defineret for at kunne udlede strømdata af beholdningsdata og foretage de relevante korrektioner samt for at kunne beregne det indeks for teoretiske beholdninger, som anvendes til at udlede årlige vækstrater. ECB anvender disse ekstra kodeværdier til offentliggørelsen af aggregaterne for euroområdet.

2.8.   Dimension nr. 8: Modpartsområde (COUNT_AREA; længde: 2 tegn)

Denne dimension angiver hjemstedsområde for MFI-balancepostens modpart: Kodelisten knyttet til dette begreb er CL_AREA_EE, som indeholder ISO-landelisten og yderligere kodeværdier, som anvendes specifikt for euroområdet (fx U6, »indenlandsk«, der anvendes, når modpartsområdet er det samme land som den rapporterende MFI). I BSI-statistikken anvendes en undergruppe af kodeværdierne: medlemsstaterne i Den Europæiske Union samt nogle yderligere områdekoder.

2.9.   Dimension nr. 9: Balancemodpartssektor (BS_COUNT_SECTOR; længde: 4 tegn)

Denne dimension angiver sektoropdelingen af BSI-modparten og er tilknyttet kodelisten CL_BS_COUNT_SECT. Denne kodeliste er opbygget i nøje overensstemmelse med den sektoropdeling af balanceposter, som krævedes først i forordning ECB/1998/16 af 1. december 1998 om den konsoliderede balance i MFI-sektoren (monetære finansielle institutioner), og derefter i forordning ECB/2001/13. Værdierne opstilles og kodes i overensstemmelse med sektorernes hierarkiske struktur, så de er brugervenlige, idet brugerne hermed får et værktøj, der gør det lettere at administrere dataene.

I tabel 2 og 4 i bilag I til forordning ECB/2001/13 svarer opdelingen »banker«/»ikke-banker«, når den anvendes på modparter i ikke-deltagende medlemsstater, til den opdeling i »MFI’er«/»ikke-MFI’er«, der er angivet i samme forordning. I tabel 3 anvendes opdelingen »MFI’er«/»ikke-MFI’er« i stedet til at klassificere modparter med hjemsted i ikke-deltagende medlemsstater.

2.10.   Dimension nr. 10: Transaktionsvaluta (CURRENCY_TRANS; længde: 3 tegn)

Denne dimension angiver den valuta, i hvilken MFI-balanceposterne er denomineret, og er knyttet til kodelisten CL_CURRENCY. Der anvendes til MFI-balanceposterne en undergruppe af kodeværdierne.

2.11.   Dimension nr. 11: Seriens denomineringsvaluta (BS_SUFFIX; længde: højst 3 tegn)

Denne dimension angiver, hvorvidt den indberettede serie er udtrykt i national valuta eller den fælles valuta (euro). Den har to værdier (»N«, national valuta og »E«, euro), som er repræsenteret ved kodelisten CL_BS_SUFFIX. Denne dimension er af afgørende betydning for at kunne skelne mellem de serier, der repræsenterer det samme økonomiske fænomen, men som indberettes i de forskellige faser af Den Økonomiske og Monetære Union (ØMU). For eksempel indberettes dataene i den nationale valuta for de EU-lande, som ikke er medlemmer af ØMU’en. Når de tiltræder ØMU’en, vil de samme BSI-serier blive udtrykt og indberettet i euro.

3.   Attributter

Ud over de 11 dimensioner, der definerer koden, er der defineret et sæt attributter (5), som knyttes til dataene på forskellige niveauer: Tabel 2 angiver listen over kodede og ukodede attributter, som er defineret for nøglefamilien for BSI-statistik, samt tildelingsniveauet, formatet og de kodelister, hvorfra de kodede attributters værdier hentes.

Hver enkelt af disse attributter er desuden kendetegnet ved visse tekniske egenskaber, som er angivet i tabel 3.

TABEL 2

Kodede og ukodede attributter for ECB_BSI1-nøglefamilien

Tildelingsniveau

Statistisk begreb

Format

Kodeliste

Attributter på siblingniveau

(indsendes ved brug af FNS-sektionen)

Sibling

TITLE

Titel

AN..70

ukodet

 

Sibling

UNIT

Enhed

AN..12

CL_UNIT

Enhed (BIS, ECB, Eurostat BoP)

Sibling

UNIT_MULT

Enhedsmultiplikator

AN..2

CL_UNIT_MULT

Enhedsmultiplikator (BIS, ECB, Eurostat BoP)

Sibling

DECIMALS

Decimaler

AN1

CL_DECIMALS

Antal decimaler (BIS, ECB)

Sibling

TITLE_COMPL

Supplerende title

AN..1050

ukodet

 

Sibling

NAT_TITLE

National titel

AN..350

ukodet

 

Sibling

COMPILATION

Databehandling

AN..1050

ukodet

 

Attributter på tidsserieniveau

(indsendes ved brug af FNS-sektionen)

Tidsserie

COLLECTION

Dataindsamlingsindikator

AN1

CL_COLLECTION

Dataindsamlingsindikator (BIS, ECB)

Tidsserie

AVAILABILITY

Tilgængelighed

AN1

CL_AVAILABILITY

Begrænsninger i brugerkredsen (BIS, ECB)

Tidsserie

DOM_SER_IDS

National serieidentifikation

AN..70

ukodet

 

Tidsserie

UNIT_INDEX_BASE

Enhedsindeksgrundlag

AN..35

ukodet

 

Tidsserie

BREAKS

Databrud

AN..350

ukodet

 

Attributer på observationsniveau

(indsendes sammen med dataene i ARR-hovedsegmentet bortset fra OBS_COM, der indsendes inden for FNS-sektionen)

Observation

OBS_STATUS

Observationsstatus

AN1

CL_OBS_STATUS

Observationsstatus (BIS, ECB, Eurostat BoP)

Observation

OBS_CONF

Observationsfortrolighed

AN1

CL_OBS_CONF

Observationsfortrolighed (Eurostat BoP, ECB)

Observation

OBS_PRE_BREAK

Observationsværdi før brud

AN..15

ukodet

 

Observation

OBS_COM

Observationskommentar

AN..350

ukodet

 


TABEL 3

Fælles attributegenskaber for ECB_BSI1-nøglefamilien: Euroområde-NCB’ers indberetning til ECB

 

Status

Første værdi fastlagt af: (7)

Kan ændres af NCB’er

TITLE_COMPL

M

ECB

Nej

UNIT

M

ECB

Nej

UNIT_MULT

M

ECB

Nej

DECIMALS

M

ECB

Nej

TITLE

C

ECB

Nej

NAT_TITLE

C

NCB

Ja

COMPILATION

C

NCB

Ja (6)

COLLECTION

M

ECB

Nej

AVAILABILITY

M

ECB/NCB

Ja

DOM_SER_IDS (8)

C

NCB

Ja

UNIT_INDEX_BASE

C

ECB

Nej

BREAKS

C

NCB

Ja

OBS_STATUS

M

NCB

Ja

OBS_CONF

C

NCB

Ja

OBS_PRE_BREAK

C

NCB

Ja

OBS_COM

C

NCB

Ja

 

M: obligatorisk,

C: betinget

 

 

Nr. 3.1, 3.2 og 3.3 indeholder en beskrivelse af de enkelte attributter med angivelse af referencekodelisten (med versaler som CL_****), hvor dette er relevant.

3.1.   Attributter på siblingniveau

Obligatoriske:

TITLE_COMPL (supplerende titel) (ukodet): Attributten »supplerende titel« opstilles, lagres og udsendes af ECB (på engelsk og af en maksimal længde på 1 050 tegn). Hvis en NCB ønsker at foretage en ændring, kan dette ske efter samråd med ECB. Revisionen gennemføres af ECB.

UNIT (enhed) (kodeliste: CL_UNIT): Denne attribut angiver målingsenheden for de indberettede data. Deltagende medlemsstater indberetter dataene i euro, og ECB fastsætter denne attribut til euro (UNIT = »EUR«). For ikke-deltagende medlemsstaters vedkommende er denne attributs værdi lig med den tilsvarende nationale valuta.

UNIT_MULT (enhedsmultiplikator) (kodeliste: CL_UNIT_MULT): Denne attribut giver oplysning om, hvorvidt serien er udtrykt i millioner (UNIT_MULT = »6«), milliarder (UNIT_MULT = »9«) osv. NCB’erne indberetter dataene i millioner, og ECB fastsætter værdien til 6 (UNIT_MULT = »6«).

DECIMALS (decimaler) (kodeliste: CL_DECIMALS): Denne attribut angiver antallet af decimaler, som opgives for observationens værdier. NCB’erne indberetter dataene med nul decimaler som angivet i forordning ECB/2001/13 (således DECIMALS = »0«). ECB fastsætter de relevante værdier for denne attribut.

Betingede:

TITLE (titel) (ukodet): Serietitlen giver kun mulighed for maksimalt 70 tegn. På grund af den begrænsede plads anvendes i stedet den supplerende titelattribut som obligatorisk attribut. Tittelattributten kan i fremtiden anvendes til opstilling af korte titler, og den vil i så fald blive lagret og udsendt af ECB.

NAT_TITLE (national titel) (ukodet): NCB’erne kan anvende denne attribut til en nøjagtig beskrivelse og andre supplerende eller forklarende specifikationer på det pågældende sprog (tekst på højst 350 tegn). Den kan opstilles og til enhver tid ændres af NCB’erne. Selv om der ikke er problemer forbundet med anvendelsen af store og små bogstaver, opfordres NCB’erne til udelukkende at anvende tegnsættet Latin-1.

COMPILATION (databehandling) (ukodet): Denne attribut anvendes til en tekst, der redegør for de anvendte databehandlingsmetoder, navnlig hvis de afviger fra ECB’s regler og standarder (tekst på højst 1 050 tegn).

3.2.   Attributter på tidsserieniveau

Obligatoriske:

COLLECTION (dataindsamling) (kodeliste: CL_COLLECTION): Denne attribut angiver det tidspunkt, hvor observationerne er indsamlet (fx primo, medio eller ultimo perioden), eller hvorvidt dataene udgør gennemsnit over perioden eller observationer pr. ultimo perioden. ECB fastsætter dataindsamlingsattributten for BSI-statistik til »E«, ultimo perioden (COLLECTION = »E«) for beholdningsserier og til »S«, summeret over perioden (COLLECTION = »S«) for justerings- og strømserier.

AVAILABILITY (tilgængelighed) (kodeliste: CL_AVAILABILITY): Denne attribut angiver de institutioner, som kan få adgang til dataene. Såfremt der er behov for særlig behandling i forbindelse med særlige observationer, kan fortrolighedsattributten anvendes (se nedenfor).

Betingede:

DOM_SER_IDS (national serieidentifikation) (ukodet): Denne attribut gør det muligt at henvise til den anvendte kode i nationale databaser for at identificere den tilsvarende serie (formler, der anvender nationale referencekoder, kan også angives). Den kan fastsættes og til enhver tid ændres af en rapporterende NCB (tekst på højst 70 tegn).

UNIT_INDEX_BASE (enhedsindeksbasis) (ukodet): Denne attribut angiver basisreferencen og basisværdien for indeks. Værdien anvendes kun for den serie vedrørende indekset for teoretiske beholdninger, som udledes af ECB og udsendes til Det Europæiske System af Centralbanker. Oprindeligt blev den til dette formål fastsat af ECB til »Index Dec98=100« og ændret til »Index Dec01=100«, da ECB udsendte data for oktober 2002.

BREAKS (databrud) (ukodet): Denne attribut indeholder en beskrivelse af databrud og væsentlige ændringer gennem tiden i indsamlingen, dækningen og opstillingen af tidsserierne. I tilfælde af databrud ønskes en angivelse af, i hvilket omfang gamle og nye data kan betragtes som sammenlignelige (tekst på højst 350 tegn).

3.3.   Attributter på observationsniveau (9)

Obligatorisk:

OBS_STATUS (observationsstatus) (kodeliste: CL_OBS_STATUS): NCB’erne indberetter en observationsstatusværdi, som knyttes til hver enkelt observation. Denne attribut er obligatorisk og skal angives ved alle dataoverførsler for hver enkelt observation. Ved NCB’ers revision af værdien af denne attribut indberettes både observationsværdien (også selv om den er uændret) og den nye observationsstatusmarkering.

Nedenstående liste angiver de forventede værdier (opstillet i vedtaget rangorden) for disse attributter med henblik på BSI-statistikken:

»A«

=

normal værdi (standardværdi for ikke-manglende observationer),

»M«

=

manglende værdi, data findes ikke (for ikke-relevante data) (10),

»L«

=

manglende værdi, data findes, men er ikke indsamlet (11),

»E«

=

estimeret værdi (12),

»P«

=

foreløbig værdi (denne værdi kan anvendes ved hver dataoverførsel med henvisning til den sidste observation, hvis denne anses for at være foreløbig).

Under normale omstændigheder indberettes numeriske værdier med observationsstatus »A« (normal værdi) knyttet hertil. Under andre omstændigheder angives en anden værdi end »A« i henhold til ovenstående liste (13).

Hvis en observation har to egenskaber, indberettes den vigtigste.

Hvis en observation fx er både et estimat og en foreløbig værdi, prioriteres estimat-egenskaben i henhold til ovenstående rangorden, og markeringen »E« anvendes.

Betingede:

OBS_CONF (observationsfortrolighed) (kodeliste: CL_OBS_CONF): Hvis en NCB ønsker at skelne mellem fortrolighedsstatus for en eller flere specifikke observationer, kan attributten »fortrolighedsstatus« anvendes. Denne attributs (eventuelle) værdi kan ændres af informationens afsender ved dataoverførslen. Hvis denne attribut ikke anvendes, antages det, at der ikke er begrænsninger i brugerkredsen (OBS_CONF = »F«, fri).

OBS_PRE_BREAK (observationsværdi før brud) (ukodet): Denne attribut indeholder førbrudsværdien, som er et numerisk felt i lighed med observationen. Almindeligvis indberettes den, når der opstår et databrud. Denne attribut er ikke påkrævet i forbindelse med BSI-nøglefamilien, eftersom informationen allerede er tilgængelig fra omklassifikationsserien. Den er medtaget i listen over attributter, fordi den er en del af den fælles undergruppe af attributter for alle nøglefamilier.

OBS_COM (observationskommentar) (ukodet): Denne attribut kan anvendes til kommentarer i form af en tekst på observationsniveau (fx til beskrivelse af det estimat, der ligger til grund for en specifik observation på grund af manglende data, til at gøre rede for årsagen til en eventuel unormal observation eller til at give nærmere oplysninger om en ændring i den indberettede tidsserie). Den kan fastsættes og til enhver tid ændres af en rapporterende NCB (tekst på højst 350 tegn).

4.   Manglende værdier og foreløbige værdier

Manglende værdier (»-«) indberettes, når det ikke er muligt at indberette en numerisk værdi (fx på grund af helligdage, ikke-eksisterende data eller manglende indsamling af data). Det er endvidere muligt at skelne mellem tilfælde, hvor værdierne mangler, fordi der ikke er indsamlet statistisk information om fænomenet, og tilfælde hvor de mangler, fordi fænomenet ikke eksisterer.

Når data for en tidsserie på grund af lokale statistiske omstændigheder ikke indsamles enten på bestemte datoer eller for hele tidsseriens længde (det underliggende økonomiske fænomen eksisterer, men overvåges ikke statistisk), indberettes en manglende værdi (»-«) med observationsstatus »L« i hver periode.

Når en tidsserie (eller en del af den) på grund af lokal markedspraksis eller den retlige/økonomiske ramme ikke er relevant (det underliggende fænomen eksisterer ikke), indberettes en manglende værdi (»-«) med observationsstatus »M«.

En manglende observation må under ingen omstændigheder indberettes som »nul«, da nul er en almindelig numerisk værdi, som angiver en transaktionsværdi på præcis nul.

Hvis en NCB ikke kan identificere den præcise årsag til en manglende værdi eller ikke kan udfylde alle værdierne i kodelisten CL_OBS STATUS (og således ikke er i stand til at vælge mellem »L« og »M« som værdi for denne attribut), anvendes værdien »M« (14).

Forløbige værdier kan indberettes med hver enkelt dataoverførsel, men kun med henvisning til den sidste tilgængelige observation (observationsstatus = »P«). Disse observationer kan antage endelige værdier (observationsstatus = »A«) på et senere tidspunkt. De nye reviderede værdier overskriver på dette tidspunkt de tidligere foreløbige observationer, og det registreres ikke i ECB’s database, at der har fundet en revision sted.

5.   Statistikkrav

I henhold til forordning ECB/2001/13 indberetter NCB’erne med henblik på den regelmæssige udarbejdelse af den konsoliderede balance for MFI-sektoren månedlige, separat identificerede statistiske oplysninger til ECB om balancerne for sektorerne andre monetære finansielle institutioner og NCB’er. Kravene omfatter beholdninger ultimo måneden og månedlige justeringsdata vedrørende strømme. Yderligere oplysninger om bestemte poster i balancerne for andre monetære finansielle institutioner og NCB’er indberettes kvartårligt, hvad angår beholdningsdata.

Endvidere indeholder denne retningslinje visse yderligere datakrav med henblik på den regelmæssige udarbejdelse af monetære aggregater for euroområdet.

ECB udarbejder og ajourfører tabeller med fortegnelser over de BSI-tidsserier, der skal indberettes med henvisning til kravene i forordning ECB/2001/13 og i overensstemmelse med denne retningslinje, og sender disse tabeller til NCB’erne. NCB’erne indberetter følgende dataserier til ECB.

5.1.   Beholdningsdata

a)

Tabel 1 — månedsserier for andre MFI’er og NCB’er/ECB

Som angivet i forordning ECB/2001/13, tabel 1 i bilag I, del 2, indberettes et antal månedlige tidsserier til ECB om MFI-sektorens balance, opdelt i hhv. NCB’ers/ECB’s og andre MFI’ers balancedata.

b)

Tabel 2, 3 og 4 — kvartalsserier for andre MFI’er og NCB’er/ECB

Tabel 2, 3 og 4 i forordning ECB/2001/13 angiver et antal tidsserier, som indberettes til ECB regelmæssigt hvert kvartal, og som angiver mere detaljerede opdelinger for nogle af posterne i den månedlige balance for sektorerne andre MFI’er og NCB’er/ECB. For eksempel vedrører tabel 2 sektoropdelingen af indlån, udlån, værdipapirer undtagen aktier samt aktier og andre kapitalandele, som ikke indberettes i henhold til tabel 1. Tabel 3 repræsenterer landeopdelingen i EU-medlemsstater af samlede indlån, udlån, værdipapirer undtagen aktier, andele i pengemarkedsforeninger og aktier og andre kapitalandele. Endelig vedrører tabel 4 opdelingen efter valuta af samlede indlån, udstedte gældsinstrumenter, udlån og værdipapirer undtagen aktier, opdelt i de andre EU-medlemsstaters og visse ikke-EU-landes valutaer.

c)

Månedsserier for statslig forvaltning og services (nære substitutter for) indlån og kontant — og værdipapirbeholdninger

Med henblik på udledningen af monetære aggregater for euroområdet indberetter NCB’erne ligeledes, som angivet i bilag VII, på månedsbasis yderligere statistiske oplysninger om statslig forvaltning og services monetære passiver og kontant- og værdipapirbeholdninger til ECB. Såfremt fænomenet ikke eksisterer eller er ubetydeligt, kræves i henhold til bagatelprincippet ingen indberetning. I så fald underretter NCB’erne ECB herom på forhånd og fremsender inden den første dataoverførsel listen over relevante serier, som vil blive indberettet regelmæssigt.

d)

Memorandumposter — andre MFI’er og NCB’er/ECB

Der er i bilag IX fastsat en række månedlige tidsserier for sektorerne andre MFI’er og NCB’er/ECB, som er nødvendige for overvågningen af udviklingen, hvad angår visse yderligere opdelinger af de vigtigste MFI-balanceserier. Disse serier indberettes til ECB som memorandumposter og er klassificeret i to blokke alt efter deres relevans: memorandumposter med »høj prioritet« og memorandumposter med »lav prioritet«. Såfremt fænomenet ikke eksisterer, eller dataene ikke er tilgængelige, kræves ingen indberetning. I så fald underretter NCB’erne ECB herom på forhånd og fremsender inden den første dataoverførsel listen over relevante serier, som vil blive indberettet regelmæssigt.

e)

Memorandumposter til udledning af oplysninger om vægtgrundlaget for MFI -rentesatser — månedsserier for andre MFI’er

Med henblik på den regelmæssige udarbejdelse af statistik over MFI-rentesatser (i det følgende benævnt »MIR«) (15) kræves oplysninger om vægtgrundlaget, således at de nationale MIR kan aggregeres til MIR-statistik for euroområdet. Der er til dette formål opstillet relevante memorandumposter i bilag IX for de NCB’er, som eventuelt kan indberette data med de krævede opdelinger. Disse (beholdnings-)serier vil blive indberettet fra og med referenceperioden januar 2003 med de samme tidsfrister som de tilsvarende aggregerede serier, som indgår i tabel 1 i forordning ECB/2001/13.

5.2.   Data vedrørende justeringer

Som anført i forordning ECB/2001/13 kræves yderligere statistiske oplysninger for at udlede strømstatistik, og navnlig data om afskrivninger/nedskrivninger af lån og om værdiændring af værdipapirer indberettes månedligt til ECB af NCB’erne. Denne retningslinje opstiller endvidere yderligere datakrav vedrørende månedlige og kvartårlige omklassifikationsserier og vedrørende serier for andre værdiændringer, som NCB’erne skal indberette til ECB.

a)

Månedsserier for andre MFI’er og NCB’er/ECB

Som angivet i forordning ECB/2001/13, tabel 1A i bilag I, del 2, indberettes et antal månedlige serier for andre værdiændringer vedrørende MFI-sektorens balance, opdelt i hhv. NCB’ers/ECB’s og andre MFI’ers balancedata, til ECB. Især indberettes de serier, som i tabel 1A indberettes som »minimum«-serier, også til ECB på månedsbasis ud over den regelmæssige indberetning af serierne med den tilsvarende opdeling. Dette sker af kontrolhensyn.

Endvidere indberettes, i overensstemmelse med bilag X, et antal månedlige omklassifikationsserier for alle tidsserier, som indgår i tabel 1 i forordning ECB/2001/13.

ECB beregner på grundlag af de beholdningsdata, som NCB’erne indberetter, »valutakursændringen« og strømserierne for MFI-balanceposternes finansielle transaktioner (16).

b)

Kvartalsserier for andre MFI’er og NCB’er/ECB

På grundlag af de i denne retningslinje indeholdte krav og som følge af de ændringer i kravene til kvartårlige beholdningsdata, som er indført med forordning ECB/2001/13, er der fastsat en række kvartårlige justeringsserier. Der stilles derfor krav, angivet i bilag X, om data vedrørende justeringser for de kvartårlige serier, som er omfattet af forordningens tabel 2.

c)

Månedsserier for statslig forvaltning og services indlån og kontant- og værdipapirbeholdninger

Med henblik på udarbejdelse af strømstatistik tilvejebringes desuden data vedrørende justeringer for statslig forvaltning og services monetære passiver og kontant- og værdipapirbeholdninger. Dette sker i overensstemmelse med kravene vedrørende MFI-balancestatistik, jf. bilag X. Selv om andre ændringer end transaktioner er usandsynlige, indberettes data vedrørende justeringer altid, når de tilsvarende beholdningsserier er relevante og indgår i den regelmæssige dataoverførsel til ECB.

d)

Memorandumposter — måneds- og kvartalsserier for andre MFI’er og NCB’er/ECB

NCB’erne/ECB indberetter til ECB en række månedlige og kvartårlige justeringsserier med memorandumposter med henvisning til de beholdningsserier for andre MFI’er og NCB’er/ECB, der defineres som memorandumposter med »høj prioritet«. Disse er nærmere angivet i bilag X. Data vedrørende justeringer indberettes altid, når de tilsvarende beholdningsdata er relevante og/eller foreligger, og når de indgår i den regelmæssige dataoverførsel til ECB.

6.   Indberetning af data

Alle statistiske indberetninger indeholder det antal data, som er angivet i de relevante tabeller i forordning ECB/2001/13 eller i denne retningslinje, uanset om det underliggende fænomen faktisk eksisterer eller ikke. Memorandumpostserier er dog undtaget. Hvis en tidsserie ikke er relevant, indberettes den derfor alligevel (i alle dataoverførsler) med værdier, der angiver manglende data (»-«), som angivet i afsnit 4. For eksempel indberettes »seddel- og møntomløb« for »andre MFI’er« med numeriske værdier eller »-«, alt efter omstændighederne. Den eneste undtagelse er, hvor en hel sektor ikke findes, idet der i så fald ikke kræves data indberettet for denne sektor (dvs. serier vedrørende statslig forvaltning og service).

6.1.   Tidsfrister

NCB’erne indberetter, separat identificeret, de månedlige beholdningsdata og data vedrørende justeringer for sektorerne andre MFI’ers og NCB’ers/ECB’s balance til ECB inden lukketid den 15. arbejdsdag efter udgangen af den måned, som dataene vedrører. NCB'erne fremsender kvartalsstatistikker til ECB inden lukketid den 28. arbejdsdag efter udgangen af den måned, de vedrører.

6.2.   Særlige spørgsmål vedrørende indberetning af data

Fra kvartårlig til månedlig indberetning

En af de ændringer, der blev indført ved forordning ECB/2001/13, drejer sig om indberetning på månedsbasis af visse BSI-serier, som tidligere blev indberettet på kvartalsbasis i henhold til forordning ECB/1998/16. Tabel 4 indeholder yderligere forskrifter for de serier, hvor fristerne for indberetningen er blevet ændret.

Hvad angår historiske data og revisioner af perioder før januar 2003, indberettes disse altid som månedsserier. Revisioner vedrørende kvartalsserier sendes som månedsdata med reference til den sidste måned i det kvartal, de vedrører, ved brug af de månedlige serienøgler. For så vidt angår historiske data før januar 2003 indberettes disse på frivilligt grundlag, når de foreligger, og markeres på rette vis ved brug af attributterne observationsstatus og observationskommentar (17). Historiske data, som er resultat af estimater, kan sendes som estimater med korrekt markering. I så fald gives ved den første dataoverførsel ligeledes en beskrivelse af metoderne anvendt ved estimeringen.

TABEL 4

Balanceposter — ændring af tidsfrister: gennemførelse for beholdningsdata

Nye månedsserier

Frist

Gyldighed

Indberetning (18)

Frem til

Fra og med

Tidligere indberettet på kvartalsbasis

Q

data for december 2002

 

Revisioner: indberettes ved brug af de månedlige serienøgler med reference til den sidste måned i det kvartal, som dataene vedrører

M

 

data for jananuar 2003

Historiske data: indberetning af månedsdata, hvis de foreligger

6.3.   Valideringsregler

I overensstemmelse med mindstestandarderne for ECB’s statistiske rapporteringskrav, som fremgår af bilag IV til forordning ECB/2001/13, angives to generelle områder, hvor der foretages kontrol.

Det første vedrører lineære relationer, hvor det matematiske resultat skal stemme og bevares ved hver overførsel. Således skal alle lineære begrænsninger mellem balanceposterne være korrekte (balancerne skal balancere, addition af subtotaler skal give den samlede total, og disse må ikke overstige seriens samlede værdi). Såfremt dataene ikke opfylder en eller flere af de angivne ligninger, vil NCB’erne blive anmodet om at kontrollere og revidere deres data. ECB fører tabeller over de ligninger, der skal anvendes til den lineære kontrol, og sender disse til NCB’erne.

Det andet område vedrører kvalitativ kontrol, hvis resultater kan kræve, at NCB’erne foretager en nærmere undersøgelse. Fx kan de absolutte og de procentvise (19) forskelle mellem værdier på forskellige tidspunkter for de enkelte balanceposter afsløre ekstreme værdier eller brud i tidsserierne, når de regelmæssigt overvåges af ECB. Der sker også en regelmæssig overvågning af indberetning af nulværdier, negative værdier og manglende værdier. NCB’erne kan anmodes om skriftlige redegørelser for resultaterne af kvalitetskontrollen.

De to former for kontrol foretages af ECB som led i de regelmæssige datamodtagelsesprocedurer.

7.   Revisionsprincipper

NCB’erne kan blive nødsaget til at revidere de data, som vedrører den foregående referencemåned (ordinære revisioner). Revisioner, som skyldes fx fejl, omklassifikationer, forbedrede indberetningsprocedurer osv. vedrørende data forud for den foregående referencemåned (ekstraordinære revisioner) (20) kan også forekomme.

»Money and Banking Statistics Compilation Guide« (21) opstiller principper for revisionsprocedurerne, hvor især følgende bemærkes:

a)

NCB’erne bør ikke foretage systematiske revisioner af data for perioden forud for den foregående referencemåned. Såfremt sådanne revisioner alligevel finder sted, defineres de som ekstraordinære revisioner, og der kræves en forklarende note til ECB.

b)

Generelt gøres der i forklarende noter til ECB rede for betydningsfulde revisioner, der ikke skyldes opregninger eller mindre rutinerevisioner.

c)

Ved overførslen af reviderede data tager NCB’erne hensyn til de fastsatte frister for den regelmæssige indberetning, så der ikke sker sammenfald med den regelmæssige produktionsperiode. Ekstraordinære revisioner bør kun overføres uden for den regelmæssige produktionscyklus.

d)

Generelt kan ekstraordinære revisoner kun accepteres, hvis de ledsages af fyldestgørende redegørelser.

For at sikre en god ligevægt mellem de monetære statistikkers kvalitet og stabilitet og for at forbedre overensstemmelsen mellem måneds- og kvartalsindberetninger anbefales det endvidere, at ekstraordinære revisioner til månedsdataene indsendes sammen med kvartalsindberetningerne.

Det bør bemærkes, at når ekstraordinære og ordinære revisioner og opdateringer indberettes i den samme datafil, behandles alle data samtidig. Hvis ekstraordinære revisioner derimod indberettes separat i løbet af produktionsperioden, efter at opdateringer og ordinære revisioner er overført, kan ECB beslutte at udskyde behandlingen og lagringen af disse data til efter produktionsperioden. Selv om ECB har teknisk kapacitet til at behandle datafiler (indeholdende ekstraordinære/ordinære revisioner og/eller opdateringer), så snart de ankommer til dens gateway, kan ekstraordinære revisioner, der modtages i løbet af produktionsperioden, forsinke den ordinære databehandling og hermed hele processen med at udarbejde aggregater for euroområdet. Hvis der imidlertid er tale om ekstraordinære revisioner, som kan forbedre dataenes signifikans på euroområdeniveau eller korrigere væsentlige fejl, kan sådanne revisoner også accepteres i løbet af produktionsperioden.

8.   Tilbagesendelse af informationer til NBC’erne

ECB udarbejder og ajourfører tabeller over de statistiske serier, der tilbagesendes til NCB’erne, og sender disse tabeller til NCB’erne.«


(1)  ECB’s egen balancestatistik indgår også i konsolideringsprocessen.

(2)  ECB’s Direktorat for Interne Finanser indberetter også sin egen balance til ECB’s Generaldirektorat for Statistik i overensstemmelse med disse forskrifter.

(3)  Ved sammenkædning af de konkrete dimensionsværdier dannes tidsseriernes navne (nøgler).

(4)  Indberetning af serier for valutakursændringer vedrører kun ECB.

(5)  Attributter er statistiske begreber, der giver brugeren yderligere informationer i enten kodet (fx om enhederne) eller ukodet (om fx databehandlingsmetoder) form om de data, der udveksles. De attributter, som skal antage en værdi, da de tilhørende observationer, som de henviser til, ellers ikke ses som relevante, betegnes »obligatoriske« (»M«). De attributter, der kun tildeles værdier, hvis de kendes af den rapporterende institution (fx en national identifikation af en tidsserie), eller hvis de er relevante (fx databrud), og som kan antage tomme værdier, kaldes »betingede« (»C«). Attributternes værdier skal kun udveksles, når de fastsættes første gang, eller hvis de ændres. Kun attributten observationsstatus fremgår af alle dataudvekslinger og er knyttet til hver enkelt observation.

(6)  Ændringer meddeles ECB’s Afdeling for Statistiske Informationssystemer samti det ansvarlige forretningsområde i ECB pr. fax/e-mail.

(7)  ECB henviser her til ECB’s Generaldirektorat for Statistik.

(8)  ECB anbefaler, at NCB’erne indsender disse værdier for at sikre mere gennemsigtig kommunikation.

(9)  Hvis NCB’en ønsker at revidere en attribut, er det nødvendigt at indberette de(n) respektive observation(er) samtidig. Hvis en eller flere af observationsattributterne revideres, vil de eksisterende værdier blive erstattet af standardværdier, medmindre NCB’en indberetter den relevante attributværdi.

(10)  Observationsstatus »M« sendes altid sammen med en observationsværdi »-«. Se nærmere i afsnit 4.

(11)  Observationsstatus »L« sendes altid sammen med en observationsværdi »-«. Se nærmere i afsnit 4.

(12)  Oservationsstatus »E« bør anvendes ved alle observationer eller perioder, hvis dataene er resultat af estimater og ikke kan betragtes som normale værdier.

(13)  Hvis observationsstatus i forbindelse med overførslen af en revision (af en attribut eller af værdien af en observation) ikke overføres sammen med observationens værdi, antages det, at værdien »A« gælder for ikke-manglende observationer og værdien »M« for manglende observationer.

(14)  Hvis en NCB af tekniske årsager ikke er i stand til at anvende kodeværdien »L«, fremsender den listen over berørte serier i skriftligt format til ECB.

(15)  I henhold til forordning ECB/2001/18.

(16)  For så vidt angår ECB’s balance tilvejebringes serien vedrørende valutakursændringer af ECB’s Direktorat for Interne Finanser i overensstemmelse med bilag X.

(17)  Værdier, som er resultatet af en estimering, indsendes med en observationsstatusattribut (OBS_STATUS) »E« og med en observationskommentar (OBS_COM), der indeholder en nærmere beskrivelse af estimeringsproceduren.

(18)  Revisioner: revisioner af data før januar 2003, som tidligere blev indberettet på kvartalsbasis. Historiske data: månedsdata for perioden før januar 2003, for hvilke forordning ECB/2001/13 ikke indeholder specifikke krav.

(19)  Anvendes ikke på poster med værdien nul. For disse poster anvendes forskellen.

(20)  Defineres som revisioner, der er gennemført for værdier vedrørende en periode før den måned, der går forud for den aktuelle referencemåned.

(21)  Det Europæiske Monetære Institut, Money and Banking Statistics Compilation Guide — Guidance provided to NCBs for the compilation of money and banking statistics for submission to the ECB, april 1998.


BILAG V

"BILAG XVIII

STATISTIK OVER ANDRE FINANSIELLE FORMIDLERE UNDTAGEN FORSIKRINGSSELSKABER OG PENSIONSKASSER

RAPPORTERINGSFORSKRIFTER FOR UDARBEJDELSE AF STATISTIK I HENHOLD TIL EN KORTSIGTET MODEL

1.   Målsætning

Kravet til statistisk information om andre finansielle formidlere (»other financial intermediaries«) undtagen forsikringsselskaber og pensionskasser (i det følgende benævnt »OFI’er«) er tosidet. For det første er det vigtigt at indsamle data om OFI’er, for at overvåge deres rolle i den finansielle formidling uden for sektoren monetære finansielle institutioner (MFI’er). OFI’ers aktiviteter ligner og supplerer MFI’ers aktiviteter, og da balancedata om OFI’er, som ejes helt eller delvis af MFI’er, ikke er omfattet af MFI’ernes balance, er det for at få et fuldstændigt statistisk billede over euroområdet nødvendigt at indsamle statistiske data vedrørende OFI’er til Den Europæiske Centralbanks (ECB’s) statistik. For det andet er ECB nødt til at overvåge OFI’er for at sikre, at listen over MFI’er hele tiden er ajourført, nøjagtig, så homogen som muligt og tilstrækkeligt stabil til statistiske formål. Som anført i forordning ECB/2001/13 kan finansiel innovation påvirke udformningen af finansielle instrumenter og foranledige OFI’er til at flytte fokus for deres aktiviteter.

Formålet med dette bilag er at vejlede om udfyldelsen af rapporteringsskemaerne til overførsel af data vedrørende OFI’er til ECB.

2.   Beregning af aggregater for euroområdet og statistiske datatyper, som skal tilvejebringes

2.1.   Beregning af aggregater for euroområdet

Overførslen af data vedrørende andre finansielle formidlere sker efter en kortsigtet model, dvs. på grundlag af de data, som løbende foreligger på nationalt plan. Det er således muligt, at den statistiske information, som skal tilvejebringes, ikke altid foreligger i sin helhed i overensstemmelse med de nedenfor angivne definitioner og specifikationer. I de tilfælde, hvor de indberettede data afviger fra de definitioner, som er angivet i dette bilag, anmodes de nationale centralbanker (NCB’er) om at fremsende forklarende noter til ECB (1). I overensstemmelse med denne model, og på grundlag af den nedenfor angivne begrebsmæssige ramme, bør NCB’erne fremsende faktiske data, hvor disse foreligger. Såfremt der ikke foreligger faktiske data, eller disse ikke kan behandles, fremsendes nationale estimater. Som en nødløsning kan ECB for specifikke opdelinger, hvor der ikke kan tilvejebringes nationale estimater, foretage estimater/antagelser i hvert enkelt tilfælde.

I betragtning af den ekstra arbejdsbyrde, som beregningen af nationale estimater ville pålægge NCB’erne, bør indsatsen hovedsagelig koncentreres om et begrænset antal statistiske nøgledata. Formålet med den kortsigtede model er da også at koncentrere bestræbelserne om en specifik underkategori af OFI’er (jf. afsnit 3.2.a), nemlig investeringsselskaber. Der stilles ingen yderligere krav om tilvejebringelse af data vedrørende formidlere af værdipapirer og derivater, finansielle selskaber beskæftiget med långivning, og andre OFI’er (restpost), såfremt faktiske data ikke indsamles på nationalt plan.

2.2.   Statistiske data, som skal indberettes

Der indberettes to typer indikatorer: nøgleindikatorer og supplerende information

Nøgleindikatorer anvendes til beregningen af aggregater for euroområdet. Alle deltagende medlemsstater indberetter disse detaljerede data, når der foreligger faktiske data. Såfremt der ikke foreligger faktiske data for de krævede opdelinger eller den rapporteringsfrekvens, de tidsfrister eller den tidshorisont, der er vedtaget, indsendes om muligt skøn.

Supplerende information overføres som »memorandumposter«. Disse data overføres af lande, hvor der løbende foreligger yderligere detaljerede data. De vedrører opdelinger, hvor brugerne har formuleret et krav, og hvor det oprindeligt blev vurderet, at det ikke var muligt at beregne et aggregat for euroområdet.

3.   Den begrebsmæssige ramme

3.1.   Rapporteringspopulationen

I det europæiske national- og regionalregnskabssystem (i det følgende benævnt »ENS 95« (2)) defineres OFI’er (S.123) som »finansielle selskaber og kvasi-selskaber (undtagen forsikringsselskaber og pensionskasser), der hovedsagelig beskæftiger sig med finansiel formidling ved at indgå forpligtelser, undtagen i form af penge, indlån og/eller indlånslignende indskud fra andre institutionelle enheder end monetære finansielle selskaber«.

OFI-sektoren adskiller sig fra MFI’er ved den manglende tilstedeværelse af passiver i form af indlån fra ikke-MFI’er, mens den adskiller sig fra pensionskasser og forsikringsselskaber ved den manglende tilstedeværelse af passiver i form af forsikringstekniske reserver.

Rapporteringspopulationen vil i den kortfristede model omfatte alle former for OFI’er, der er residenter i de deltagende medlemsstater. Ordet »resident« anvendes i overensstemmelse med definitionen i Rådets forordning (EF) nr. 2533/98 af 23. november 1998 om Den Europæiske Centralbanks indsamling af statistisk information (3). Rapporteringspopulationen udgøres således af:

institutioner, der har hovedsæde i området, herunder datterselskaber af moderselskaber, der har hovedsæde uden for det område

residente filialer af institutioner, der har hovedsæde uden for det område.

3.2.   Klassifikation af underkategorier af OFI’er

På baggrund af OFI’ers uensartede virksomhed og forskellene i datatilgængelighed for de forskellige OFI-typer er der identificeret fire underkategorier af OFI’er, for hvilke data indberettes separat: 1) investeringsforeninger (undtagen pengemarkedsforeninger); 2) forhandlere af værdipapirer og derivater; 3) finansielle selskaber beskæftiget med långivning; 4) andre OFI’er. Forskellene med hensyn til de statistiske detaljer er beskrevet i dette bilag.

De kategorier/grupper, som danner grundlag for dataindberetningen, er angivet og defineret nedenfor:

a)

Investeringsforeninger undtagen pengemarkedsforeninger

Investeringsforeninger er organiserede finansielle ordninger, hvor investormidler samles i en pulje med henblik på erhvervelse af finansielle eller ikke-finansielle aktiver. Investeringsforeninger i OFI-kategorien omfatter alle typer af investeringsforeninger undtagen investeringsforeninger, der indgår i MFI-sektoren. De kan have forskellige juridiske strukturer (kontraktlig struktur, virksomhedsstruktur og i form af »trust funds«) og kan være »open-end« eller »closed-end« investeringsforeninger. Desuden kan de være oprettet enten som en individuel investeringsforening eller som en »paraplyforening« (investeringsforening med flere afdelinger bestående af diverse underinvesteringsforeninger).

Data vedrørende investeringsforeninger indberettes for:

Investeringsforeninger i alt: Data vedrørende investeringsforeninger i alt omfatter alle typer af investeringsforeninger, som driver virksomhed i landet. Der indberettes nøgleindikatorer samt et antal memorandumposter.

Investeringsforeninger efter type: De indberettede data opdeles efter investeringsforeningstype:

Investeringsforeninger opdelt efter investeringstype:

Ved indberetning af data for investeringsforeninger efter investeringstype foretages en opdeling i 1) aktiebaserede afdelinger; 2) obligationsbaserede afdelinger; 3) blandede afdelinger; 4) afdelinger baseret på fast ejendom; 5) andre afdelinger.

I princippet skal investeringsforeninger i opdelingen efter investeringstype klassificeres efter den type aktiver, som investeringsporteføljen primært investeres i. Hvis investeringsporteføljen primært investeres i aktier og andre kapitalandele, anbringes investeringsforeningen i kategorien »aktiebaserede afdelinger«, hvis den investeres i gældsinstrumenter, anbringes den i kategorien »obligationsbaserede afdelinger«, og hvis den investeres i fast ejendom, i kategorien »afdelinger baseret på fast ejendom«. Investeringsforeninger, der investerer i både aktier og obligationer uden hovedvægt på det ene eller det andet instrument, anbringes i kategorien »blandede afdelinger« (4). Hvis det ikke er muligt at klassificere investeringsforeningerne i de ovennævnte kategorier, anbringes de i restkategorien »andre afdelinger«.

For så vidt angår »investeringsinstitutforeninger« (»funds of funds«, investeringsforeninger, der primært investerer i andele udstedt af investeringsforeninger), tilrådes det at anbringe dem i den kategori af investeringsforeninger, som de primært investerer i. Såfremt dette vurderes ikke at være muligt, anbringes investeringsinstitutforeninger i restkategorien »andre afdelinger«.

De kriterier, der anvendes til at klassificere investeringsforeninger efter type, fremgår af selskabernes børsprospekter, fondsregler, stiftelsesoverenskomster, vedtagne vedtægter, tegningsdokumenter eller investeringskontrakter, markedsføringsmateriale eller anden dokumentation med tilsvarende virkninger.

På et senere tidspunkt vil det muligvis blive overvejet også at indsamle data vedrørende antallet af investeringsforeninger opdelt efter investeringstype.

Investeringsforeninger opdelt efter investortype:

Data vedrørende investeringsforeninger opdelt efter investortype indberettes for 1) offentlige investeringsforeninger, hvis andele sælges til offentligheden; og 2) investeringsforeninger for særlige investorer, hvis andele kun sælges til særlige investortyper. Dataene for disse typer af investeringsforeninger indberettes kun som memorandumposter.

b)

Forhandlere af værdipapirer og derivater

Forhandlere af værdipapirer og derivater, der klassificeres som OFI’er, er finansielle selskaber, som primært beskæftiger sig med følgende finansielle formidlingsaktiviteter:

handel med værdipapirer for egen regning via erhvervelse og salg af disse værdipapirer for formidlerens egen regning og risiko og med det ene formål at drage økonomisk fordel af forskellen mellem erhvervelses- og salgsprisen

handel for egen regning via en finansiel formidler med tilladelse til at handle på aktiemarkedet eller på andre organiserede markeder.

Hvad angår forhandlere af værdipapirer og derivater, indberettes nøgleindikatorer. Dette bilag indeholder nærmere detaljer om opdelingen af dataene.

c)

Finansielle selskaber beskæftiget med långivning

Disse finansielle selskaber, der klassificeres som OFI’er, har primært specialiseret sig i finansiering af aktiver for husholdninger og ikke-finansielle selskaber. Selskaber, der er specialiseret i finansiel leasing (5), factoring, udlån mod pant i fast ejendom og udlån til forbrugsformål, indgår i denne kategori. Disse finansielle selskaber kan drive deres virksomhed under forskellige juridiske former: som byggesparekasse, som kommunalt kreditinstitut, som særlig enhed oprettet med henblik på at eje værdipapirbaserede aktiver osv.

Hvad angår finansielle selskaber beskæftiget med långivning, indberettes nøgleindikatorer. Dette bilag indeholder nærmere detaljer om opdelingen af dataene.

d)

Andre kategorier af OFI’er

De finansielle selskaber i denne restkategori er andre typer finansielle selskaber, som ikke er specialiserede i nogen af de aktivitetsområder, som vedrører de tre andre OFI-kategorier. For eksempel indgår selskaber som finansielle holdingselskaber, ventureselskaber og selskaber, der formidler udviklingskapital, i denne kategori. NCB’erne anmodes om i de forklarende noter at specificere, hvilke typer institutioner der er anbragt i denne kategori.

Hvad angår denne OFI-underkategori, kræves kun indberetning af aktiver i alt som en memorandumpost.

4.   Statistiske rapporteringskrav

4.1.   Balanceposter

For at der kan udarbejdes statistiske nøgleindikatorer for OFI-sektoren, kræves en specifik opdeling af de finansielle instrumenter. Opdelingerne efter instrument, geografisk område og sektor følger så vidt muligt den rapporteringsordning, som er opstillet for MFI-sektoren. Opdelingen er dog i praksis mindre detaljeret end den opdeling, som kræves i MFI-balancestatistikken.

På baggrund af den uensartede virksomhed, som kendetegner finansielle selskaber klassificeret som OFI’er, og forskellene i den aktuelle datatilgængelighed for OFI-underkategorierne, varierer kravene med hensyn til balanceopdelinger endvidere efter typen af OFI-underkategori.

Opdeling efter instrument og løbetid: Nedenstående tabel viser kravene med hensyn til instrumentopdelingen efter OFI-underkategoritype. I det nedenstående gøres nærmere rede for denne instrumentopdeling. I princippet indberettes instrumentopdelingen som nøgleindikator for alle OFI-underkategorier (dog ikke for »investeringsforeninger efter investortype« og »andre OFI’er«).

Overblik over instrument- og løbetidsopdeling

INSTRUMENT- OG LØBETIDSKATEGORIER

AKTIVER

PASSIVER

1.

Indlån (indberettes af A og B)

2.

Udlån (indberettes af C)

3.

Værdipapirer undtagen aktier (indberettes af A, B og C)

 

op til 1 år (indberettes af A)

 

over 1 år (indberettes af A)

4.

Aktier og andre kapitalandele (6) (indberettes af A, B og C)

5.

Andele i investeringsforeninger (indberettes af A og B)

6.

Anlægsaktiver (indberettes af A)

7.

Finansielle derivater (indberettes af A og B)

8.

Andre aktiver (indberettes af A, B og C)

1.

Indlån og lån (indberettes af A, B og C)

2.

Udstedte gældsinstrumenter (indberettes af B og C)

3.

Kapital og reserver (indberettes af B og C)

4.

Udstedte andele i investeringsforeninger (indberettes af A)

5.

Finansielle derivater (indberettes af A og B)

6.

Andre passiver (indberettes af A, B og C)

Aktiver i alt = Passiver i alt (indberettes af alle kategorier)

Yderligere krav med henblik på udarbejdelsen af Den Monetære Unions finansielle konti (MUFA): Nedenstående tabel giver et overblik over den krævede yderligere instrumentopdeling. I de følgende afsnit gøres nærmere rede for denne instrumentopdeling. I princippet skal den ekstra instrumentopdeling kun tilvejebringes som memorandumposter for underkategorien »investeringsforeninger i alt«.

Yderligere krav med henblik på udarbejdelsen af MUFA

INSTRUMENT- OG LØBETIDSKATEGORIER

AKTIVER

PASSIVER

1.

Børsnoterede aktier

2.

Andele i pengemarkedsforeninger

3.

Udlån

 

op til 1 år

 

over 1 år

 

AKTIVER

0.

Aktiver/passiver i alt: Aktiver i alt indberettes for alle OFI-underkategorier. »Aktiver i alt« bør være lig med summen af alle enkeltposterne på balancens aktivside og desuden lig med passiver i alt.

1.

Indlån: Posten »indlån« kræves indberettet separat for alle typer investeringsforeninger, som indberetter enkeltvis, samt for forhandlere af værdipapirer og derivater. Hvad angår finansielle selskaber beskæftiget med långivning, anbringes denne post under »andre aktiver«.

Denne post (7) er opdelt i to hovedkategorier:

Transferable indlån: beholdninger (i national eller fremmed valuta), som umiddelbart kan omsættes til penge, eller som er transferable ved check, bankoverførsel, debitering eller på anden måde, idet ingen af de to transaktioner medfører nogen betydelig begrænsning eller strafgebyr (ENS 95 5.42-5.44).

Andre indlån: alle beholdninger af indlån, som ikke er transferable indlån. Andre indlån kan ikke anvendes til betalinger på et hvilket som helst tidspunkt og kan ikke omsættes til penge eller transferable indlån uden en eller anden form for betydelig begrænsning eller strafgebyr. Underkategorien omfatter tidsindskud, opsparingskonti osv. (ENS 95 5.45-5.49).

Beholdninger af sedler og mønt medtages også i denne post. Disse beholdninger omfatter sedler og mønter i omløb, som almindeligvis anvendes til betalinger. Denne post forventes at være ubetydelig.

Værdiansættelsesregler: I overensstemmelse med ENS 95 indberettes indlån til pålydende værdi, eksklusive påløbne renter.

2.

Udlån: Data vedrørende »udlån« indberettes kun separat for underkategorien finansielle selskaber beskæftiget med långivning. Hvad angår underkategorierne investeringsforeninger og forhandlere af værdipapirer og derivater, anbringes udlån i kategorien »andre aktiver«. Med henblik på udarbejdelsen af MUFA bør lån (med løbetid på op til 1 år og over 1 år) imidlertid også identificeres separat som en memorandumpost for underkategorien »investeringsforeninger i alt«.

Udlån er midler udlånt af de rapporterende OFI’er til låntagere, til grund for hvilke der ikke ligger omsættelige dokumenter, eller som er repræsenteret ved et enkelt dokument (også selv om det er blevet omsætteligt). Denne post består af:

udlån til husholdninger i form af forbrugerkredit (udlån til personligt forbrug af varer og tjenesteydelser), udlån til boligkøb (kredit til investering i bolig, herunder byggeri og forbedring af egen bolig) og andre udlån (udlån ydet i forbindelse med fx virksomhed, gældskonsolidering, studielån osv.)

finansielle leasingarrangementer over for tredjemand

uerholdelige udlån, som endnu ikke er tilbagebetalt eller afskrevet

beholdninger af ikke-omsættelige værdipapirer

efterstillede gældsforpligtelser i form af udlån.

Værdiansættelsesregler: I overensstemmelse med behandlingen af udlån optaget af MFI’er registreres udlån optaget af OFI’er i princippet brutto uden fradrag af afskrivninger, generelle såvel som specifikke, indtil de er afskrevet af den rapporterende institution, hvor udlånene fjernes fra balancen.

I overensstemmelse med det almindelige periodiseringsprincip registreres renter på udlån på balancen, mens de påløber (dvs. periodiseres) og ikke når de reelt modtages eller betales (registrering på kontantbasis). Påløbne renter på udlån klassificeres på bruttobasis under kategorien »andre aktiver«. Påløbne renter medtages ikke i det udlån, som de vedrører, idet udlånet værdiansættes til det udestående nominelle beløb på rapporteringsdatoen.

3.

Værdipapirer undtagen aktier: Denne post kræves separat for alle OFI-underkategorier, dog ikke andre OFI’er.

Posten vedrører beholdninger af værdipapirer undtagen aktier og andre kapitalandele, som normalt er omsættelige og handles på sekundære markeder eller kan modregnes på markedet, og som ikke giver indehaver nogen ejendomsret over den udstedende institution. Posten omfatter beholdninger af værdipapirer, som giver indehaver fuld og ubetinget ret til et fast eller ved aftale fastsat afkast i form af kuponbetalinger og/eller en fastlagt sum på en given dato (eller datoer) eller regnet fra en data, der er defineret på udstedelsestidspunktet. Den omfatter også omsættelige udlån, som er omstruktureret til et større antal identiske dokumenter, og som kan handles på organiserede markeder.

Værdiansættelsesregler: I overensstemmelse med ENS 95 indberettes værdipapirer undtagen aktier til markedsværdi.

For OFI-underkategorien »investeringsforeninger« (investeringsforeninger i alt og investeringsforeninger opdelt efter investeringstype) kræves en opdeling af »værdipapirer undtagen aktier« efter (oprindelig) løbetid i kategorierne »op til 1 år« og »over 1 år«.

4.

Aktier og andre kapitalandele (undtagen andele i investeringsforeninger): Denne post kræves separat for alle OFI-underkategorier undtagen andre OFI’er.

Posten vedrører beholdninger af værdipapirer, som udgør en ejendomsret til selskaber eller kvasi-selskaber. Disse værdipapirer giver generelt indehaverne ret til en andel af overskuddet i selskaber eller kvasi-selskaber og til en andel af egenkapitalen i tilfælde af likvidation. Denne kategori er opdelt i tre hovedkategorier:

børsnoterede aktier undtagen andele i investeringsforeninger: aktier, hvis pris noteres på en anerkendt fondsbørs eller en anden form for sekundært marked (ENS 95 5.88-593). Data om børsnoterede aktier indberettes separat for underkategorien »investeringsforeninger i alt«

ikke-børsnoterede aktier undtagen andele i investeringsforeninger: aktier, der ikke er børsnoterede (ENS 95 5.88-5.93)

andre kapitalandele: alle transaktioner i andre kapitalandele, som ikke er omfattet af børsnoterede og ikke-børsnoterede aktier (ENS 95 5.94-5.95).

Værdiansættelsesregler: I overensstemmelse med ENS 95 indberettes aktier og andre kapitalandele til markedsværdi.

5.

Andele i investeringsforeninger: Beholdninger af andele i investeringsforeninger indberettes kun som en separat post for underkategorierne »investeringsforeninger« (investeringsforeninger i alt og alle typer investeringsforeninger) og forhandlere af værdipapirer og derivater. Hvad angår underkategorierne finansielle selskaber beskæftiget med långivning, indberettes andele i investeringsforeninger under »andre aktiver«.

Andele i investeringsforeninger er andele udstedt af en særlig type finansielt selskab, som udelukkende har til formål at investere de indsamlede midler på pengemarkedet, kapitalmarkedet og/eller ejendomsmarkedet. Andele i investeringsforeninger er udelukkende passiver hos MFI’er (kun pengemarkedsforeninger) og investeringsforeninger klassificeret som OFI’er.

Andele udstedt af investeringsforeninger giver indehaverne rettigheder vedrørende den investerede kapital og over afkastet fra disse investeringer, men giver normalt ikke nogen dokumentation for kontrol over den kollektive investering (såsom stemmeret og deltagelse i forvaltningen).

Værdiansættelsesregler: I overensstemmelse med ENS 95 indberettes andele i investeringsforeninger til markedsværdi.

Desuden indberettes beholdninger af andele i pengemarkedsforeninger for underkategorien »investeringsforeninger i alt«.

6.

Anlægsaktiver: I denne post indgår:

materielle anlægsaktiver til investeringsformål (investeringer i ejendomme, andre bygninger og strukturer, erhvervsejendomme). Denne del identificeres som beholdninger af »fast ejendom«

ikke-finansielle aktiver, materielle eller immaterielle, som skal anvendes flere gange i mere end et år af de rapporterende OFI’er. Heri indgår jord og bygninger, som OFI’er disponerer over, samt maskiner og inventar, software og anden infrastruktur.

»Anlægsaktiver« identificeres separat for investeringsforeninger i alt samt for investeringsforeninger opdelt efter investeringstype og investortype. Ved investeringsforeninger opdelt efter investering angives anlægsaktiver kun separat for afdelinger baseret på fast ejendom, blandede afdelinger og andre afdelinger, da disse tre typer forventes at besidde fast ejendom til investeringsformål. Alle andre kategorier af investeringsforeninger opdelt efter investering har også anlægsaktiver, men størrelsen forventes at være ubetydelig, da der hovedsagelig vil være tale om anlægsaktiver til eget brug (bygninger, som OFI’er disponerer over, maskiner og inventar, software og anden infrastruktur). I de tilfælde, hvor anlægsaktiver ikke skal indberettes som en separat post, anbringes de under »andre aktiver«.

7.

Finansielle derivater:Data vedrørende »finansielle derivater« indberettes kun som en separat post for underkategorierne »investeringsforeninger« (investeringsforeninger i alt og alle typer investeringsforeninger) og forhandlere af værdipapirer og derivater. I forbindelse med finansielle selskaber beskæftiget med långivning anbringes denne post under »andre aktiver«.

Denne post består af alle transaktioner i finansielle derivater, dvs. finansielle aktiver baseret på eller afledt af et andet underliggende instrument. Det underliggende instrument er som regel et andet finansielt aktiv, men kan også være en råvare eller et indeks (ENS 95 5.65).

Indberetningen af »finansielle derivater« i rapporteringsordningen for OFI’er skal i princippet stemme overens med den anbefalede behandling i MFI-rapporteringsordningen. I denne sammenhæng fremgår det af Guidance Notes to the Regulation ECB/2001/13 on the MFI balance sheet statistics (8), at finansielle derivater, som har en markedsværdi, i overensstemmelse med gældende internationale standarder på statistikområdet i princippet skal registreres som balanceposter. Derivater har en markedsværdi, hvis de handles på organiserede markeder (børser) eller under omstændigheder, hvor de regelmæssigt kan modregnes på »over-the-counter-markeder« (OTC-markeder).

Følgende finansielle derivater indberettes under denne post:

omsættelige optioner og OTC-optioner

tegningsretter (warrents)

futures, men kun hvis de har en markedsværdi, fordi de kan handles eller føres i modregning

swaps, men kun hvis de har en markedsværdi, fordi de kan handles eller føres i modregning.

Finansielle derivater, som er registreret på balancen, registreres til deres markedsværdi, som er den gældende markedskurs eller en nær ækvivalent (dagsværdi).

Derivater opgøres på balancen på bruttobasis. Individuelle derivataftaler med positive bruttomarkedsværdier registreres på balancens aktivside, og derivataftaler med negative bruttomarkedsværdier registreres på passivsiden. Brutto fremtidige forpligtelser som følge af derivataftaler registreres ikke som balanceførte poster. Det anerkendes, at finansielle derivater kan registreres på nettobasis efter forskellige værdiansættelsesmetoder. Såfremt der kun foreligger nettopositioner, eller positionerne er registreret til anden værdi end markedsværdien, indberettes disse positioner i stedet.

Der kræves ingen opdeling (efter sektor, valuta m.m.).

8.

Andre aktiver: Denne post kræves separat for alle OFI-underkategorier undtagen andre OFI’er.

Posten omfatter aktiver, som ikke indgår i andre poster, fx:

påløbne renter på lån og påløben leje for bygninger

dividende, der skal modtages

beløb, der skal modtages, og som ikke kan henføres til OFI’ers primære virksomhed

bruttobeløb, som henføres til suspense items

bruttobeløb, som henføres til transit items

andre aktiver, som ikke identificeres separat, fx anlægsaktiver, udlån, indlån (afhængigt af OFI-underkategorien).

Listen er ikke udtømmende og varierer alt efter rapporteringskategorien (jf. sidste punkt på listen). Kravene med hensyn til balancen varierer også for de forskellige OFI-underkategorier alt efter den pågældende underkategoris virksomhed. Kun balancens hovedposter identificeres separat. Alle de beløb, som ikke kan henføres til en af hovedbalanceposterne, anbringes under »andre aktiver«. Fx forventes investeringsforeninger ikke at yde lån, hvorfor posten »udlån« ikke identificeres separat på balancen; men såfremt investeringsforeninger faktisk har ydet lån, opføres dette beløb under »andre aktiver«.

Det kræves, at NCB’erne i de forklarende noter giver nærmere oplysninger om, hvad der indgår i »andre aktiver«.

PASSIVER

0.

Aktiver/passiver i alt: Passiver i alt bør være lig med summen af alle enkeltposterne på balancens passivside og desuden lig med aktiver i alt (se også »Aktiver — aktiver/passiver i alt«).

9.

Indlån og lån: Denne post identificeres separat for investeringsforeninger, forhandlere af værdipapirer og derivater og finansielle selskaber beskæftiget med långivning.

I posten indgår:

Indlån: transferable indlån og andre indlån (se aktivsiden) i OFI’er. Der er almindeligvis tale om indlån fra MFI’er.

Lån: Lån ydet til de rapporterende OFI’er, til grund for hvilke der ikke ligger dokumenter, eller som er repræsenteret ved et enkelt dokument (også selv om det er blevet omsætteligt).

10.

Udstedte gældsinstrumenter: Denne post indberettes separat for forhandlere af værdipapirer og derivater og finansielle selskaber beskæftiget med långivning. Hvad angår investeringsforeninger, opføres denne post under »andre passiver«. Den forventes at være ubetydelig.

Denne post vedrører værdipapirer undtagen aktier, som normalt er omsættelige instrumenter, der handles på sekundære markeder eller kan modregnes på markedet, og som ikke giver indehaver nogen ejendomsret over den udstedende institution. I nogle lande kan OFI’er udstede omsættelige instrumenter med de samme karakteristika som gældsinstrumenter udstedt af MFI’er. I denne rapporteringsordning vil alle sådanne instrumenter blive klassificeret som gældsinstrumenter.

11.

Kapital og reserver: Denne post indberettes separat for forhandlere af værdipapirer og derivater og finansielle selskaber beskæftiget med långivning. Hvad angår investeringsforeninger, opføres denne post under »andre passiver«.

Posten omfatter de beløb, som hidrører fra udstedelsen af aktiekapital i de rapporterende OFI’er til aktionærer eller andre ejere, som for indehaveren udgør en ejendomsret til den pågældende OFI og generelt en ret til en andel af dens overskud og andel af egenkapitalen i tilfælde af likvidation. Omfattet er tillige midler af ikke-fordelt overskud eller midler, der er afsat af rapporterende OFI’er til sandsynlige fremtidige betalinger og forpligtelser. Kapital og reserver omfatter følgende elementer:

aktiekapital

ikke-fordelt overskud eller andre midler

særlige hensættelser til dækning af lån, værdipapirer og andre aktiver

driftsoverskud/-tab.

12.

Udstedte andele i investeringsforeninger: Denne post indberettes kun separat for underkategorien investeringsforeninger, da det kun er investeringsforeninger, der udsteder andele i investeringsforeninger.

Posten vedrører andele udstedt af investeringsforeninger undtagen pengemarkedsforeninger.

13.

Finansielle derivater: (se »Aktiver — finansielle derivater«).

14.

Andre passiver: Denne post kræves separat for alle OFI-underkategorier undtagen andre OFI’er. Kategorien svarer til MFI-kategorien »resterende passiver«, idet den dog ikke omfatter finansielle derivater.

I posten indgår passiver, som ikke er omfattet af andre poster, fx:

bruttobeløb, som henføres til suspense items

bruttobeløb, som henføres til transit items

påløbne renter på indlån

dividende, der skal betales

beløb, der skal betales, og som ikke kan henføres til OFI’ers primære virksomhed

hensættelser for forpligtelser over for tredjemand

marginbetalinger under derivatkontrakter, som udgør kontanter indskudt som sikkerhed for at beskytte mod kreditrisiko, men som forbliver i indskyders eje og skal tilbagebetales til indskyder ved kontraktens realisering

nettopositioner, som hidrører fra værdipapirudlån uden kontant sikkerhedsstillelse

nettobeløb, der henføres til fremtidig afvikling af værdipapirtransaktioner.

Listen er ikke udtømmende og varierer alt efter rapporteringskategorien. Kravene med hensyn til balancen varierer også for de forskellige OFI-underkategorier, alt efter den pågældende underkategoris virksomhed. Kun balancens hovedposter identificeres separat. Alle beløb, som ikke kan henføres til en af hovedposterne på passivsiden, opføres under »andre passiver«. Fx forventes investeringsforeninger ikke at udstede »gældsinstrumenter«, hvorfor posten »gældsinstrumenter« ikke identificeres separat på passivsiden; men såfremt en investeringsforening faktisk har udstedt værdipapirer, opføres dette beløb under »andre passiver«.

Det kræves, at NCB’erne i de forklarende noter giver nærmere oplysninger om, hvad der indgår i »andre passiver«.

BOGFØRINGSREGLER

De bogføringsregler, som anvendes af OFI’er i forbindelse med udarbejdelsen af regnskaber, skal i princippet være i overensstemmelse med den nationale lovgivning, der gennemfører Rådets direktiv 86/635/EØF af 8. december 1986 om bankers og andre penge- og finansieringsinstitutters årsregnskaber og konsoliderede regnskaber (9) samt andre gældende internationale standarder. Med forbehold af gældende bogføringspraksis i medlemsstaterne indberettes alle aktiver og alle passiver på bruttobasis til statistiske formål. Der gives under de relevante kategorier særlig vejledning med hensyn til værdiansættelsesmetoderne.

OPDELING EFTER GEOGRAFISK OMRÅDE, SEKTOR OG FORMÅL

For visse OFI-underkategorier og for et begrænset antal balanceposter kræver ECB en opdeling efter geografisk område og sektor, som svarer til opdelingen af MFI-balanceposter.

Opdeling efter geografisk område og sektor

AKTIVER

PASSIVER

A.

Indenlandske residenter

 

MFI’er

 

Ikke-MFI’er

 

heraf ikke-finansielle selskaber (S.11) (10)

 

heraf husholdninger osv. (S.14)

B.

Residenter i andre deltagende medlemsstater

 

MFI’er

 

Ikke-MFI’er

 

heraf ikke-finansielle selskaber (S.11)

 

heraf husholdninger osv. (S.14)

C.

Residenter i resten af verden

A.

Indenlandske residenter

 

MFI’er

 

Ikke-MFI’er

B.

Residenter i andre deltagende medlemsstater

 

MFI’er

 

Ikke-MFI’er

C.

Residenter i resten af verden

Geografiske opdelinger

Til udarbejdelsen af statistik for OFI’er i euroområdet kræves en identifikation af modparter i de deltagende medlemsstater med en opdeling i indenlandsk område og andre deltagende medlemsstater. Der kræves derfor en fuldstændig geografisk opdeling i »indenlandsk/andre deltagende medlemsstater/resten af verden«. For ikke-deltagende medlemsstaterne er opdelingen »indenlandsk/deltagende medlemsstater/resten af verden«.

Den krævede geografiske opdeling vedrører balanceposter for:

Investeringsforeninger i alt/investeringsforeninger opdelt efter investeringstype: især vedrørende »værdipapirer undtagen aktier«, »aktier og andre kapitalandele«, »andele i investeringsforeninger« (aktivsiden) og »udstedte andele i investeringsforeninger« (passivsiden). For så vidt angår aktivsiden indberettes informationen som nøgleindikator, mens den for passivsiden indberettes som memorandumpost.

Finansielle selskaber beskæftiget med långivning: Posten »udlån« indberettes med en geografisk opdeling i indenlandsk/andre deltagende medlemsstater (som nøgleindikator).

Sektoropdelinger (11)

Den krævede hovedopdeling efter sektor er »MFI/ikke-MFI«. Definitionen af MFI’er er velkendt. »Ikke-MFI’er« omfatter følgende sektorer: »Offentlig forvaltning og service« (12) og sektoren »andre residenter« (13).

Der gælder de samme krav med hensyn til sektoropdelingen for indenlandske data og for data vedrørende andre deltagende medlemsstater. Der kræves ikke sektoropdeling af data for resten af verden.

Der kræves sektoropdeling for et begrænset antal poster:

Den indberettes som »memorandumpost« for delsektoren »investeringsforeninger« (investeringsforeninger i alt og investeringsforeninger opdelt efter investeringstype) og kun for poster, hvor der kræves en geografisk opdeling.

Den indberettes som »nøgleindikator« for delsektoren »finansielle selskaber beskæftiget med långivning«, hvad angår posten »udlån«. Der kræves dog også yderligere identifikation af »udlån« til »ikke-finansielle selskaber og husholdninger«, dog kun for denne OFI-underkategori og denne post.

Opdeling efter formål

Denne opdeling kræves kun for data vedrørende finansielle selskaber beskæftiget med långivning. Den vedrører balanceposten »udlån«, navnlig »udlån« til husholdninger, idet udlånets formål identificeres (opdelt i forbrugerkredit, udlån til boligkøb og andre udlån (restpost)). Denne opdeling kræves som nøgleindikator.

4.2.   Data vedrørende justeringer

Data vedrørende justeringer indberettes kun i tilfælde af betydelige brud i beholdningsdataene. For eksempel indberettes data vedrørende justeringer i tilfælde af omklassifikationer i forbindelse med gennemførelsen af rammen i henhold til ENS 95. Data, der foreligger på nuværende tidspunkt, indberettes på frivilligt grundlag.

4.3.   Transaktionsdata

Efter den kortsigtede model for OFI-statistik indberettes data om finansielle transaktioner og salg og tilbagekøb af andele udstedt af investeringsforeninger som memorandumposter for delsektoren »investeringsforeninger« (for investeringsforeninger i alt og for investeringsforeninger efter investeringstype).

Opdeling efter instrument og løbetid: Nedenstående tabel viser kravene med hensyn til instrument- og løbetidsopdeling af transaktionsdata.

Overblik over instrument- og løbetidsopdeling af transaktionsdata

INSTRUMENT- OG LØBETIDSKATEGORIER

AKTIVER

PASSIVER

1.

Indlån

2.

Værdipapirer undtagen aktier

 

op til 1 år

 

over 1 år

3.

Aktier og andre kapitalandele (14)

4.

Andele i investeringsforeninger

5.

Anlægsaktiver (15)

6.

Andre aktiver (inkl. udlån og finansielle derivater) (16)

1.

Indlån og lån

2.

Udstedte andele i investeringsforeninger

3.

Andre passiver (inkl. gældsinstrumenter, kapital og reserver, finansielle derivater)

Aktiver i alt = Passiver i alt (indberettes af alle kategorier)

Salg og tilbagekøb af andele i investeringsforeninger: Nedenstående tabel giver et overblik over kravene med hensyn til instrumentopdeling af data om salg og tilbagekøb af andele i investeringsforeninger.

Salg og tilbagekøb af andele i investeringsforeninger

INSTRUMENTKATEGORIER

AKTIVER

PASSIVER

 

1.

Udstedte andele i investeringsforeninger — salg af nye andele

2.

Udstedte andele i investeringsforeninger — tilbagekøb af andele

Yderligere krav med henblik på udarbejdelsen af mufa: Nedenstående tabel viser kravene med hensyn til den ekstra instrument- og løbetidsopdeling af transaktionsdata.

Yderligere krav med henblik på udarbejdelsen af MUFA

INSTRUMENT- OG LØBETIDSKATEGORIER

AKTIVER

PASSIVER

1.

Børsnoterede aktier

2.

Andele i pengemarkedsforeninger

3.

Udlån

 

op til 1 år

 

over 1 år

 

4.4.   Rapporteringsfrekvens, tidsfrister og tidshorisonter

Dataene indberettes til ECB med en kvartårlig hyppighed

OFI-statistikken indberettes til ECB senest den sidste kalenderdag i den tredje måned efter udgangen af referenceperioden eller den foregående NCB-bankdag (17), hvis den sidste kalenderdag i måneden ikke er en NCB-bankdag. NCB’erne modtager på forhånd en rapporteringskalender med de præcise datoer, hvor indberetningerne finder sted. Historiske kvartalsdata indberettes til ECB fra og med data for den første tilgængelige referenceperiode, mindst fra og med data for referenceperioden fjerde kvartal 1998.

5.   Elektronisk overførsel af OFI-statistik — nøglefamilieidentifikator: OFI

OFI-nøglefamilien vedrører balancestatistikken for OFI’er i euroområdet. Nøglefamilien er udformet således, at den så vidt muligt benytter de nøglefamiliekodelister og værdier, som allerede er defineret for balancestatistikken.

5.1.   Dimensioner

Nedenstående tabel beskriver de dimensioner, der er anvendt i OFI-nøglefamilien. Der er for OFI-statistikken specificeret 11 dimensioner, som er nødvendige for at kunne identificere tidsserierne.

Position i nøglen

Begreb (symbol)

Begreb

Værdiformat

Kodeliste (symbol)

Kodeliste

Dimensioner

1

FREQ

Hyppighed

AN1

CL_FREQ

Hyppighed (BIS, ECB)

2

REF_AREA

Referenceområde

AN2

CL_AREA_EE

Område (Eurostat BoP, ECB)

3

ADJUSTMENT

Korrektionsindikator

AN1

CL_ADJUSTMENT

Korrektionsindikator (BIS, ECB)

4

OFI_REP_SECTOR

Opdeling efter OFI-referencesektor

AN2

CL_OFI_REP_SECTOR

Opdeling efter OFI-referencesektor (ECB)

5

OFI_ITEM

OFI-balancepost

AN3

CL_OFI_ITEM

OFI-balancepost (ECB)

6

MATURITY_ORIG

Oprindelig løbetid

AN1

CL_MATURITY_ORIG

Oprindelig løbetid (ECB)

7

DATA_TYPE

Datatype

AN1

CL_DATA_TYPE

Penge- og bankdatatype, strøm og position (ECB, BIS)

8

COUNT_AREA

Modpartsområde

AN2

CL_AREA_EE

Område (Eurostat BoP, ECB)

9

BS_COUNT_SECTOR

Balancemodpartssektor

AN4

CL_BS_COUNT_SECTOR

Balancemodpartssektor (ECB, BIS)

10

CURRENCY_TRANS

Transaktionsvaluta

AN3

CL_CURRENCY

Valuta (ECB, BIS, Eurostat BoP)

11

SERIES_DENOM

Seriens denomineringsvaluta eller særlige beregningsmetode

AN1

CL_SERIES_DENOM

Seriens denomineringsvaluta eller særlige beregningsmetode (ECB)

Hver af disse 11 statistiske dimensioner kodes med værdier fra en tilhørende kodeliste. For eksempel kodes dimensionen REF_AREA (referenceområde) i henhold til ovenstående tabel med værdier hentet fra kodelisten CL_AREA_EE. Nedenfor gives en nærmere beskrivelse af dimensionerne i OFI-nøglefamilien. Dimensionerne er angivet i den rækkefølge, i hvilken de indgår i nøglefamilien.

Dimension nr. 1: Hyppighed (FREQ; længde: 1 tegn)

Denne dimension angiver den hyppighed, hvormed tidsserien indberettes. Den anvendte værdi i OFI-nøglefamilien er »Q« for kvartårlig og er en undergruppe af de værdier, som er specificeret i kodelisten CL_FREQ. I de tilfælde, hvor nationale data kun foreligger med en lavere hyppighed (dvs. halvårligt eller årligt), estimerer NCB’erne kvartalsdata. Såfremt det ikke er muligt at estimere kvartalsdata, indberettes dataene under alle omstændigheder som kvartalsvise tidsserier (således at årlige data indberettes som yyyyQ4 og halvårlige data som yyyyQ2 og yyyyQ4, idet de resterende kvartaler enten ikke indberettes eller indberettes som manglende data med observationsstatus »L« (18)).

Dimension nr. 2: Referenceområde (REF_AREA; længde: 2 tegn)

Denne dimension angiver den rapporterende institutions residensland. Kodelisten knyttet hertil, CL_AREA_EE, indeholder ISO-landelisten og flere andre værdier (se også dimension nr. 8: modpartsområde). Den del af værdierne, som anvendes i OFI-nøglefamilien, svarer til medlemsstaterne i Den Europæiske Union.

Dimension nr. 3: Korrektionsindikator (ADJUSTMENT; længde: 1 tegn)

Denne dimension angiver, hvorvidt der er anvendt en sæsonkorrektion og/eller korrektion for kalendereffekter. Den tilhørende kodeliste er CL_ADJUSTMENT. Den anvendte værdi i OFI-nøglefamilien er »N« for serier med hverken sæson- eller kalenderkorrektion.

Dimension nr. 4: Opdeling efter OFI-referencesektor (OFI_REP_SECTOR; længde: 2 tegn)

Denne dimension angiver typen af de rapporterende OFI’er og er tilknyttet kodelisten CL_OFI_REP_SECTOR. Følgende 11 værdier er defineret: investeringsforeninger i alt (»10«); investeringsforeninger opdelt efter investeringstype: »aktiebaserede afdelinger« (»11«), obligationsbaserede afdelinger (»12«), blandede afdelinger (»13«), afdelinger baseret på fast ejendom (»14«) og andre afdelinger (»15«); investeringsforeninger opdelt efter investortype: offentlige investeringsforeninger (»1G«) og investeringsforeninger for særlige investorer (»1S«); forhandlere af værdipapirer og derivater (»20«); finansielle selskaber beskæftiget med långivning (»30«) og andre OFI-kategorier (»40«).

Dimension nr. 5: OFI-balancepost (OFI_ITEM; længde: 3 tegn)

Denne dimension angiver balanceposten på OFI-balancen og er knyttet til kodelisten CL_OFI_ITEM. Værdier for aktiver og passiver identificeres ved præfikset »A« eller »L« og opstilles og kodes, hvor dette er muligt, hierarkisk, så de følger forholdet mellem posterne. Eftersom OFI’er fokuserer på forskellige finansielle aktiviteter, alt efter OFI-type, vedrører ikke alle balanceposter alle typer. Således er der på aktivsiden defineret to forskellige poster for »andre aktiver«.

andre aktiver (herunder udlån) (»A8A«), som vedrører alle OFI-kategorier bortset fra finansielle selskaber beskæftiget med långivning,

og

andre aktiver (herunder indlån, kassebeholdning, andele i investeringsforeninger, anlægsaktiver og finansielle derivater) (»A8B«), som vedrører finansielle selskaber beskæftiget med långivning.

Der er på passivsiden defineret tre forskellige poster for »andre passiver«.

andre passiver (undtagen gældsinstrumenter, kapital og reserver og finansielle derivater) (»L6A«), som vedrører forhandlere af værdipapirer og derivater,

andre passiver (herunder finansielle derivater) (»L6B«), som vedrører finansielle selskaber beskæftiget med långivning,

og

andre passiver (herunder gældsinstrumenter og kapital og reserver) (»L6C«), som vedrører kategorierne af investeringsforeninger.

Dimension nr. 6: Oprindelig løbetid (MATURITY_ORIG; længde: 1 tegn)

Denne dimension angiver balancepostens oprindelige løbetid og er tilknyttet kodelisten CL_MATURITY_ORIG. Løbetidsopdelingen »op til 1 år« (»F«) og »over 1 år« (»K«) vedrører posten »værdipapirer undtagen aktier« for kategorierne af investeringsforeninger. Selv om der i denne forbindelse ikke kræves en opdeling efter løbetid, vedrører oprindelig løbetid begrebsmæssigt set også aktivposterne »udlån« og »indlån« og passivposterne »indlån og lån« samt »udstedte gældsinstrumenter«. I disse tilfælde anvendes derfor værdien »A« for den samlede løbetid. Ved alle andre poster angives værdien »X«, som står for ikke relevant.

Dimension nr. 7: Datatype (DATA_TYPE; længde: 1 tegn)

Denne dimension beskrives af kodelisten CL_DATA_TYPE og angiver den type data, som skal indberettes: bruttobeholdninger (»1«), salg (»2«), tilbagekøb (»3«), finansielle transaktioner (»4«) og omklassifikationer og andre justeringer (»5«). Omklassifikationer og andre justeringer omfatter ændringer i aktiver og passiver på balancen for den rapporterende OFI-sektor som følge af 1) ændringer i rapporteringspopulationen; 2) omstrukturering af virksomheder; 3) omklassifikation af aktiver og passiver; og 4) korrigering af rapporteringsfejl, som af tekniske årsager ikke kan fjernes fra beholdningsdataene for hele den relevante periode.

Dimension nr. 8: Modpartsområde (COUNT_AREA; længde: 2 tegn)

Denne dimension angiver hjemstedsområde for modparten i OFI-balancen: Kodelisten knyttet til dette begreb er CL_AREA_EE, som indeholder ISO-landelisten samt yderligere værdier (fx »U6« — »indenlandsk: samme land som den rapporterende OFI«). Til OFI-nøglefamilien anvendes en undergruppe af værdier: indenlandsk (hjemsted eller referenceområde) (»U6«); andre deltagende medlemsstater (alle lande undtagen referenceområdet) (»U5«); resten af verden (»U4«) og verden (alle enheder) (»A1«). Når et land bliver deltagende medlemsstat, indberettes historiske data vedrørende perioden inden indtrædelsen ved brug af modpartsområdekoderne Den Monetære Union (»U2«) og alle områder undtagen deltagende medlemsstater og referenceområde/hjemsted (»U8«) (19).

Dimension nr. 9: Balancemodpartssektor (BS_COUNT_SECTOR; længde: 4 tegn)

Denne dimension angiver sektoropdelingen af OFI-balanceposter og er tilknyttet kodelisten CL_BS_COUNT_SECTOR. Der kræves fire modpartssektorer: MFI’er (»1000«), ikke-MFI’er (»2000«); andre residenter — heraf ikke-finansielle selskaber (»2240«); andre residenter — heraf husholdninger (»2251«) og uspecificeret sektor (»0000«).

Dimension nr. 10: Transaktionsvaluta (CURRENCY_TRANS; længde: 3 tegn)

Denne dimension angiver den valuta, i hvilken OFI-balanceposterne er denomineret, og er knyttet til kodelisten CL_CURRENCY. Værdien »Z01« anvendes som den eneste for alle valutaer tilsammen.

Dimension nr. 11: Seriens denomineringsvaluta eller særlige beregningsmetode (SERIES_DENOM; længde: 1 tegn)

Denne dimension angiver, hvorvidt den indberettede serie er udtrykt i national valuta eller den fælles valuta (euro). Den har to værdier (»N«, national valuta og »E«, euro), som er repræsenteret ved kodelisten CL_SERIES_DENOM. Koden »E« anvendes af de deltagende medlemsstater, mens koden »N« anvendes af nye deltagende medlemsstater til indberetning af historiske data for perioden inden indtrædelsen (20).

5.2.   Attributter

Ud over de 11 dimensioner, der definerer nøglen, er der defineret et sæt attributter (21), som knyttes til dataene på forskellige niveauer:

Nøglefamilie for balanceposter (ECB_OFI): kodede og ukodede attributter

Tildelingsniveau

Statistisk begreb

Værdiformat

Kodeliste

Attributter på siblingniveau

(indsendes ved brug af FNS-sektionen)

Sibling

TITLE_COMPL

Supplerende titel

AN..1050

Ukodet

 

Sibling

UNIT

Enhed

AN..12

CL_UNIT

Enhed (BIS, ECB, Eurostat BoP)

Sibling

UNIT_MULT

Enhedsmultiplikator

AN..2

CL_UNIT_MULT

Enhedsmultiplikator (BIS, ECB, Eurostat BoP)

Sibling

DECIMALS

Decimaler

N1

CL_DECIMALS

Antal decimaler (BIS, ECB)

Sibling

TITLE

Titel

AN..70

Ukodet

 

Sibling

NAT_TITLE

National titel

AN..350

Ukodet

 

Sibling

COMPILATION

Databehandling

AN..1050

Ukodet

 

Sibling

COVERAGE

Dækning

AN..350

Ukodet

 

Attributter på tidsserieniveau

(indsendes ved brug af FNS-sektionen)

Tidsserie

COLLECTION

Dataindsamlingsindikator

AN1

CL_COLLECTION

Dataindsamlingsindikator (BIS, ECB)

Tidsserie

AVAILABILITY

Tilgængelighed

AN1

CL_AVAILABILITY

Begrænsninger i brugerkredsen (BIS, ECB)

Tidsserie

DOM_SER_IDS

National serieidentifikation

AN..70

Ukodet

 

Tidsserie

BREAKS

Databrud

AN..350

Ukodet

 

Attributter på observationsniveau

(indsendes sammen med dataene i ARR-hovedsegmentet)

Observation

OBS_STATUS

Observationsstatus

AN1

CL_OBS_STATUS

Observationsstatus (BIS, ECB, Eurostat BoP)

Observation

OBS_CONF

Observationsfortrolighed

AN1

CL_OBS_CONF

Observationsfortrolighed (Eurostat BoP, ECB)

Observation

OBS_PRE_BREAK

Observationsværdi før brud

AN..15

-

 

Observation

OBS_COM

Observationskommentar

AN..350

Ukodet

 

Hver af disse attributter er kendetegnet ved visse tekniske egenskaber, som er angivet i nedenstående tabel.

Euroområdets NCB’ers indberetning til ECB

Fælles attributegenskaber for nøglefamilien ECB_OFI

 

Status

Første værdi fastlagt af: (23)

Kan ændres af NCB’er

TITLE_COMPL

M

ECB

Nej

UNIT

M

ECB

Nej

UNIT_MULT

M

ECB

Nej

DECIMALS

M

ECB

Nej

TITLE

C

ECB

Nej

NAT_TITLE

C

NCB

Ja

COMPILATION

C

NCB

Ja (22)

COVERAGE

C

NCB

Ja (22)

COLLECTION

M

ECB

Nej

AVAILABILITY

M

ECB/NCB

Ja

DOM_SER_IDS

C

NCB

Ja

BREAKS

C

NCB

Ja

OBS_STATUS

M

NCB

Ja

OBS_CONF

C

NCB

Ja

OBS_PRE_BREAK

C

NCB

Ja

OBS_COM

C

NCB/ECB

Ja

 

M: obligatorisk

C: betinget

 

 

Nedenstående er en beskrivelse af de enkelte attributter med angivelse af referencekodelisten (med versaler som CL_****), hvor denne er relevant.

5.2.1.   Attributter på siblingniveau

Obligatoriske:

TITLE_COMPL (supplerende titel)(ukodet): Den supplerende titel opstilles, lagres og udsendes af ECB (på engelsk og af en maksimal længde på 350 tegn). Hvis en NCB ønsker at ændre teksten, kan den revideres efter samråd med ECB. Ændringen vil dog blive foretaget af ECB.

UNIT (enhed) (kodeliste: CL_UNIT): Denne attribut angiver målingsenheden for de indberettede data. Deltagende medlemsstater indberetter dataene i euro, og ECB fastsætter denne attribut til »EUR« (DENOM = »EUR«). Såfremt et land bliver deltagende medlemsstat, fastsætter ECB kodeværdien af denne attribut til den tilsvarende nationale valuta i forbindelse med historiske data vedrørende perioden frem til indtrædelsen (24).

UNIT_MULT (enhedsmultiplikator) (kodeliste: CL_UNIT_MULT): Denne attribut oplyser om, hvorvidt serien er udtrykt i millioner (UNIT_MULT = »6«), milliarder (UNIT_MULT = »9«), osv. NCB’erne indberetter dataene i millioner, og ECB fastsætter attributtens værdi til 6 (UNIT_MULT = »6«).

DECIMALS (decimaler) (kodeliste: CL_DECIMALS): Denne attribut angiver antallet af decimaler, som indgår i observationernes værdier. NCB’erne indberetter dataene med tre decimaler, og ECB fastsætter attributtens værdi til 3 for alle serier (således DECIMALS = »3«).

Betingede:

TITLE (titel) (ukodet): Serietitlen giver kun mulighed for maksimalt 70 tegn. På grund af den begrænsede plads anvendes i stedet TITLE COMPLEMENT som den obligatoriske attribut. Attributten TITLE kan anvendes til oprettelse af korte titler.

NAT_TITLE (national titel) (ukodet): NCB’erne kan anvende denne attribut til en nøjagtig beskrivelse og andre supplerende specifikationer på det pågældende sprog. Selv om anvendelse af store og små bogstaver ikke giver problemer, bør overførsler af tegn med accenter og længere alfanumeriske symboler dog testes inden regelmæssig anvendelse.

COMPILATION (databehandling) (ukodet): Denne attribut anvendes til detaljerede tekstforklaringer af de anvendte databehandlingsmetoder og indeholder oplysninger som fx:

datakilder/dataindsamlingssystem

databehandlingsprocedurer (herunder beskrivelse af foretagne estimeringer/antagelser)

den retlige ramme: informationer om den nationale retlige ramme og forbindelserne til EU-direktiver for de enkelte OFI-typer

afvigelser fra ECB’s rapporteringsforskrifter (klassifikation af instrument/løbetid/geografisk område/sektor og værdiansættelsesmetoder)

kriterier for klassifikationen af investeringsforeninger efter type.

Tillæg 2 (pkt. 1-5) indeholder en detaljeret angivelse af, hvilken information der skal indgå under denne attribut.

COVERAGE (dækning) (ukodet): Denne attribut angiver dækningen med hensyn til rapporteringspopulation og bør specificeres i serien aktiver/passiver i alt. Med denne angives, hvilken OFI-type der indgår i hovedkategorierne. Hvis det vides, at dækningen ikke er fuldstændig, estimeres markedsandelen. Den bør desuden angive, om der er tale om opregnede tal. Tillæg 2 (pkt. 6) indeholder en detaljeret angivelse af, hvilken information der skal indgå under denne attribut.

5.2.2.   Attributter på tidsserieniveau

Obligatoriske:

COLLECTION (dataindsamling) (kodeliste: CL_COLLECTION): Denne attribut indeholder en angivelse af det tidspunkt, hvor observationerne er indsamlet (fx primo, medio eller ultimo perioden) eller en angivelse af, hvorvidt dataene udgør gennemsnitlige, højeste eller laveste værdier i en given periode osv. ECB fastsætter OFI-serien som »ultimo perioden« (COLLECTION = »E«).

AVAILABILITY (tilgængelighed) (kodeliste: CL_AVAILABILITY): Denne attribut angiver de institutioner, som kan få adgang til dataene. Såfremt der er behov for særlig behandling i forbindelse med specifikke observationer, kan fortrolighedsattributten anvendes (se nedenfor).

Betingede:

DOM_SER_IDS (national serieidentifikation) (ukodet): Denne attribut gør det muligt at henvise til den anvendte kode i nationale databaser for at identificere den tilsvarende serie (formler, der anvender nationale referencekoder, kan også angives).

BREAKS (databrud) (ukodet): Denne attribut indeholder en beskrivelse af databrud og væsentlige ændringer gennem tiden i indsamlingen, dækningen og opstillingen af tidsserierne. I tilfælde af databrud ønskes en angivelse af, i hvilket omfang gamle og nye data kan betragtes som værende sammenlignelige (højst 350 tegn).

5.2.3.   Attributter på observationsniveau

Obligatoriske:

OBS_STATUS (observationsstatus) (kodeliste: CL_OBS_STATUS): NCB’erne indberetter en observationsstatusværdi, som knyttes til hver enkelt observation, der indberettes. Denne attribut er obligatorisk og skal angives ved alle dataoverførsler for hver enkelt observation. Såfremt NCB’erne reviderer værdien af denne attribut, indberettes både observationsværdien (også selv om den er uændret) og den nye observationsstatusværdi.

Nedenstående liste angiver de forventede værdier (opstillet i vedtaget rangorden) for disse attributter med henblik på OFI-statistikken:

»A«

=

normal værdi

»B«

=

databrudsværdi (25)

»M«

=

ikke-relevante data (26)

»L«

=

data findes, men indsamles ikke (27)

»E«

=

estimeret værdi/antagelse

»P«

=

foreløbig værdi (denne attribut kan især anvendes ved hver dataoverførsel med henvisning til den sidste observation) (28).

Hvis en observation har to egenskaber, indberettes den vigtigste. Hvis en observation fx er både en foreløbig værdi og resultatet af et estimat, prioriteres »estimat«-egenskaben, og værdien »E« anvendes.

Betingede:

OBS_CONF (observationsfortrolighed) (kodeliste: CL_OBS_CONF): Hvis en NCB ønsker at skelne mellem fortrolighedsstatus for en eller flere specifikke observationer, kan attributten OBS_CONF anvendes. Denne attributs eventuelle værdi kan af informationens afsender ændres på det tidspunkt, hvor dataoverførslen finder sted.

OBS_PRE_BREAK (førbrudsværdi): Denne attribut indeholder førbrudsobservationsværdien, som er et numerisk felt i lighed med observationen. Den anvendes ved et seriedatabrud. Denne attribut er ikke påkrævet i forbindelse med OFI-nøglefamilien, eftersom informationen allerede er tilgængelig fra omklassifikationsserien. Den er medtaget i listen over attributter, fordi den er en del af den fælles undergruppe af attributter for alle nøglefamilier. Hvis observationsstatus »B« (databrudsværdi) indberettes, skal den imidlertid ledsages af en førbrudsobservationsværdi.

OBS_COM (observationskommentar) (ukodet): Denne attribut kan anvendes til kommentarer i form af tekst på observationsniveau (fx til beskrivelse af det estimat eller den antagelse, der er foretaget for en specifik observation på grund af manglende data, til at gøre rede for årsagen til en eventuel unormal observation eller til at give nærmere oplysninger om en ændring i den tidsserie, der indberettes.

6.   Udveksling af information

6.1.   Seriefortegnelse

ECB udarbejder og ajourfører tabeller med fortegnelser over serienøgler for de OFI-tidsserier, der skal indberettes, og sender disse tabeller til NCB’erne. De serier, som skal indberettes til ECB, fremgår af tillæg 1. Der indberettes følgende serier:

NØGLEINDIKATORER

Under denne kategori indberettes beholdningsdata vedrørende:

Investeringsforeninger i alt og investeringsforeninger opdelt efter investeringstype:

investeringsforeninger i alt: balancer opdelt efter instrument, løbetid og geografisk modpart (i alt 29 serier)

investeringsforeninger opdelt efter investeringspraksis: Der kræves stort set den samme opdeling som for investeringsforeninger i alt. Under denne kategori indberettes data vedrørende:

balancer for aktiebaserede afdelinger og obligationsbaserede afdelinger (i alt 28 serier for hver kategori)

balancer for blandede afdelinger (i alt 29 serier)

balancer for afdelinger baseret på fast ejendom (i alt 20 serier)

balancer for andre afdelinger (i alt 29 serier)

forhandlere af værdipapirer og derivater (i alt 12 serier)

balancer for finansielle selskaber beskæftiget med långivning opdelt efter instrument, sektor og geografisk modpart og balanceposten »udlån« opdelt efter formål (i alt 32 serier).

MEMORANDUMPOSTER

Under denne kategori indberettes beholdningsdata vedrørende:

investeringsforeninger i alt: balancedata opdelt efter sektor MFI/ikke-MFI (i alt 27 serier); yderligere krav med henblik på udarbejdelsen af MUFA (5 serier)

aktiebaserede afdelinger (27 serier), obligationsbaserede afdelinger (27 serier), blandede afdelinger (27 serier), afdelinger baseret på fast ejendom (15 serier), andre afdelinger (27 serier): balancedata for investeringsforeninger opdelt efter investeringstype og efter sektor MFI/ikke-MFI

balancedata om offentlige investeringsforeninger (12 serier) og investeringsforeninger for særlige investorer (12 serier)

aktiver/passiver i alt for andre kategorier af OFI’er (1 serie).

DATA VEDRØRENDE JUSTERINGER OG TRANSAKTIONER

Foruden serierne om beholdninger kræves de tilsvarende serier om »omklassifikationer og andre justeringer« samt »transaktioner«, herunder data om salg og tilbagekøb af andele i investeringsforeninger, hvor disse er tilgængelige.

6.2.   Datakrav

Nøgleindikatorer indberettes af alle deltagende medlemsstater, såfremt der foreligger faktiske data. Hvor der ikke foreligger faktiske data for bestemte opdelinger eller for den vedtagne kvartårlige hyppighed, foretages om muligt estimater.

»Supplerende data« indberettes kun af de lande, hvor der foreligger faktiske data.

Såfremt det underliggende økonomiske fænomen eksisterer, men ikke overvåges statistisk, og der derfor ikke kan tilvejebringes nationale estimater, kan NCB’erne vælge enten at undlade at indberette tidsserien eller indberette den som manglende med observationsstatus »L«. En tidsserie, som ikke indberettes, vil derfor blive fortolket som »data, der findes, men ikke indsamles«, og der kan foretages antagelser/estimater på ECB-niveau med henblik på beregning af aggregater for euroområdet.

For transaktionsdata, hvor transaktionerne estimeres ved at tage ændringen i beholdninger (Qt-Qt-1), skal NCB’erne enten undlade at indberette tidsserien eller indberette den som manglende med observationsstatus »L«.

Hvis det underliggende fænomen ikke eksisterer, indberettes tidsserien som manglende med observationsstatus »M«.

For så vidt angår »omklassifikationer og andre justeringer« skal data kun indberettes i tilfælde af en omklassifikation eller anden justering som beskrevet i afsnit 4.2.

7.   Revisionsprincipper

NCB’erne kan blive nødsaget til at revidere de data, som er overført i det foregående kvartal (ordinære revisioner). Der kan desuden forekomme revisioner af data for tidligere kvartaler (historiske revisioner).

Der gælder følgende almindelige principper:

I forbindelse med alle regelmæssige kvartårlige dataoverførsler kan der foruden dataene for det seneste kvartal kun fremsendes »ordinære« revisioner (dvs. revisioner vedrørende data indsendt det foregående kvartal).

»Historiske« revisioner bør begrænses og ikke indberettes samme dag som den regelmæssige indberetning. I princippet indsendes mindre rutinemæssige historiske datarevisioner kun på årsbasis (sammen med overførslen af data for fjerde kvartal). Historiske revisioner, som i betydelig grad forbedrer datakvaliteten, kan dog undtagelsesvis accepteres i løbet af året (uden for den regelmæssige produktionscyklus).

Betydningsfulde revisioner skal ledsages af forklarende noter til ECB.

Tillæg 1

SERIER VEDRØRENDE INVESTERINGSFORENINGER, SOM SKAL INDBERETTES TIL ECB — BEHOLDNINGSDATA

(Nøgleindikatorer/Memorandumposter)

AKTIVER

Post og løbetid/geografisk opdeling/sektoropdeling

Investeringsforeninger/i alt

Aktiebaserede afdelinger

Obligationsbaserede afdelinger

Blandede afdelinger

Afdelinger baseret på fast ejendom

Andre afdelinger

Offentlige investeringsforeninger

Investeringsforeninger for særlige investorer

Indlån/verden/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Memo

Memo

Udlån samtlige løbetider/verden/i alt

Memo

 

 

 

 

 

 

 

Udlån kortfristede/verden/i alt

Memo

 

 

 

 

 

 

 

Udlån langfristede/verden/i alt

Memo

 

 

 

 

 

 

 

Værdipapirer undtagen aktier samtlige løbetider/verden/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Memo

Memo

Værdipapirer undtagen aktier samtlige løbetider/indenlandsk/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

 

Nøgle

 

 

Værdipapirer undtagen aktier samtlige løbetider/indenlandsk/MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

 

Memo

 

 

Værdipapirer undtagen aktier samtlige løbetider/indenlandsk/ikke-MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

 

Memo

 

 

Værdipapirer undtagen aktier samtlige løbetider/andre deltagende medlemsstater/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

 

Nøgle

 

 

Værdipapirer undtagen aktier samtlige løbetider/andre deltagende medlemsstater/MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

 

Memo

 

 

Værdipapirer undtagen aktier samtlige løbetider/andre deltagende medlemsstater/ikke-MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

 

Memo

 

 

Værdipapirer undtagen aktier samtlige løbetider/resten af verden/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

 

Nøgle

 

 

Værdipapirer undtagen aktier op til 1 år/verden/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

 

 

Værdipapirer undtagen aktier op til 1 år/indenlandsk/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

 

Nøgle

 

 

Værdipapirer undtagen aktier op til 1 år/indenlandsk/MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

 

Memo

 

 

Værdipapirer undtagen aktier op til 1 år/indenlandsk/ikke-MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

 

Memo

 

 

Værdipapirer undtagen aktier op til 1 år/andre deltagende medlemsstater/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

 

Nøgle

 

 

Værdipapirer undtagen aktier op til 1 år/andre deltagende medlemsstater/MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

 

Memo

 

 

Værdipapirer undtagen aktier op til 1 år/andre deltagende medlemsstater/ikke-MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

 

Memo

 

 

Værdipapirer undtagen aktier op til 1 år/resten af verden/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

 

Nøgle

 

 

Værdipapirer undtagen aktier over 1 år/verden/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

 

 

Værdipapirer undtagen aktier over 1 år/indenlandsk/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

 

Nøgle

 

 

Værdipapirer undtagen aktier over 1 år/indenlandsk/MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

 

Memo

 

 

Værdipapirer undtagen aktier over 1 år/indenlandsk/ikke-MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

 

Memo

 

 

Værdipapirer undtagen aktier over 1 år/andre deltagende medlemsstater/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

 

Nøgle

 

 

Værdipapirer undtagen aktier over 1 år/andre deltagende medlemsstater/MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

 

Memo

 

 

Værdipapirer undtagen aktier over 1 år/andre deltagende medlemsstater/ikke-MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

 

Memo

 

 

Værdipapirer undtagen aktier over 1 år/resten af verden/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

 

Nøgle

 

 

Aktier og andre kapitalandele/verden/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Memo

Memo

Aktier og andre kapitalandele/indenlandsk/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

 

 

Aktier og andre kapitalandele/indenlandsk/MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Aktier og andre kapitalandele/indenlandsk/ikke-MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Aktier og andre kapitalandele/andre deltagende medlemsstater/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

 

 

Aktier og andre kapitalandele/andre deltagende medlemsstater/MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Aktier og andre kapitalandele/andre deltagende medlemsstater/ikke-MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Aktier og andre kapitalandele/resten af verden/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

 

 

Børsnoterede aktier/verden/i alt

Memo

 

 

 

 

 

 

 

Andele i investeringsforeninger/verden/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Memo

Memo

Andele i investeringsforeninger/indenlandsk/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

 

 

Andele i investeringsforeninger/indenlandsk/MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Andele i investeringsforeninger/indenlandsk/ikke-MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Andele i investeringsforeninger/andre deltagende medlemsstater/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

 

 

Andele i investeringsforeninger/andre deltagende medlemsstater/MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Andele i investeringsforeninger/andre deltagende medlemsstater/ikke-MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Andele i investeringsforeninger/resten af verden/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

 

 

Andele i pengemarkedsforeninger/verden/MFI'er

Memo

 

 

 

 

 

 

 

Anlægsaktiver/verden/i alt

Nøgle

 

 

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Memo

Memo

Finansielle derivater/verden/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Memo

Memo

Andre aktiver (inklusive »udlån«)/verden/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Memo

Memo

AKTIVER/PASSIVER I ALT/verden/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Memo

Memo


PASSIVER

Post og løbetid/geografisk opdeling/sektoropdeling

Investeringsforeninger/i alt

Aktiebaserede afdelinger

Obligationsbaserede afdelinger

Blandede afdelinger

Afdelinger baseret på fast ejendom

Andre afdelinger

Offentlige investeringsforeninger

Investeringsforeninger for særlige investorer

Indlån og lån/verden/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Memo

Memo

Andele i investeringsforeninger/verden/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Memo

Memo

Andele i investeringsforeninger/indenlandsk/i alt

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Andele i investeringsforeninger/indenlandsk/MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Andele i investeringsforeninger/indenlandsk/ikke-MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Andele i investeringsforeninger/andre deltagende medlemsstater/i alt

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Andele i investeringsforeninger/andre deltagende medlemsstater/MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Andele i investeringsforeninger/andre deltagende medlemsstater/ikke-MFI'er

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Andele i investeringsforeninger/resten af verden/i alt

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Finansielle derivater/verden/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Memo

Memo

Andre passiver (inklusive »gældsinstrumenter« og »kapital og reserver«)/verden/i alt

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Nøgle

Memo

Memo

SERIER VEDRØRENDE INVESTERINGSFORENINGER, SOM SKAL INDBERETTES TIL ECB — TRANSAKTIONSDATA

(Memorandumposter)

AKTIVER

Post og løbetid/geografisk opdeling/sektoropdeling

Investeringsforeninger/i alt

Aktiebaserede afdelinger

Obligationsbaserede afdelinger

Blandede afdelinger

Afdelinger baseret på fast ejendom

Andre afdelinger

Offentlige investeringsforeninger

Investeringsforeninger for særlige investorer

Indlån/verden/i alt

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Udlån samtlige løbetider/verden/i alt

Memo

 

 

 

 

 

 

 

Udlån op til 1 år/verden/i alt

Memo

 

 

 

 

 

 

 

Udlån over 1 år/verden/i alt

Memo

 

 

 

 

 

 

 

Værdipapirer undtagen aktier samtlige løbetider/verden/i alt

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Værdipapirer undtagen aktier op til 1 år/verden/i alt

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Værdipapirer undtagen aktier over 1 år/verden/i alt

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Aktier og andre kapitalandele/verden/i alt

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Børsnoterede aktier/verden/i alt

Memo

 

 

 

 

 

 

 

Andele i investeringsforeninger/verden/i alt

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Andele i pengemarkedsforeninger/verden/MFI'er

Memo

 

 

 

 

 

 

 

Anlægsaktiver/verden/i alt

Memo

 

 

Memo

Memo

Memo

 

 

Andre aktiver (inklusive »udlån« og »finansielle derivater«)/verden/i alt

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

AKTIVER/PASSIVER I ALT/verden/i alt

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 


PASSIVER

Post og løbetid/geografisk opdeling/sektoropdeling

Investeringsforeninger/i alt

Aktiebaserede afdelinger

Obligationsbaserede afdelinger

Blandede afdelinger

Afdelinger baseret på fast ejendom

Andre afdelinger

Offentlige investeringsforeninger

Investeringsforeninger for særlige investorer

Indlån og lån/verden/i alt

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Andele i investeringsforeninger/verden/i alt

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Andre passiver (inklusive »gældsinstrumenter«, »kapital og reserver« og »finansielle derivater«)/verden/i alt

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

SERIER VEDRØRENDE INVESTERINGSFORENINGER, SOM SKAL INDBERETTES TIL ECB — SALG OG TILBAGEKØB

(Memorandumposter)

PASSIVER

Post og løbetid/geografisk opdeling/sektoropdeling

Investeringsforeninger/i alt

Aktiebaserede afdelinger

Obligationsbaserede afdelinger

Blandede afdelinger

Afdelinger baseret på fast ejendom

Andre afdelinger

Offentlige investeringsforeninger

Investeringsforeninger for særlige investorer

Andele i investeringsforeninger/verden/i alt — salg af nye andele

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 

Andele i investeringsforeninger/verden/i alt — tilbagekøb af andele

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

Memo

 

 


(1)  Se tillæg 2.

(2)  Indeholdt i bilag A til Rådets forordning (EF) nr. 2223/96 af 25. juni 1996 om det europæiske national- og regionalregnskabssystem i Det Europæiske Fællesskab (EFT L 310 af 30.11.1996, s. 1).

(3)  EFT L 318 af 27.11.1998, s. 8.

(4)  Såfremt investeringsforeninger, der investerer i omsættelige værdipapirer og fast ejendom, på nationalt plan klassificeres som »blandede afdelinger«, placeres disse investeringsforeninger i kategorien »blandede afdelinger«.

(5)  Til statistiske formål defineres leasing som finansiel leasing, når leasingperioden dækker hele eller næsten hele det varige godes økonomiske levetid. Leasingtageren har ofte mulighed for at købe godet til den pålydende værdi, når leasingperioden er udløbet (ENS 95, bilag II).

(6)  Undtagen andele i investeringsforeninger.

A

:

Investeringsforeninger

B

:

Forhandlere af værdipapirer og derivater

C

:

Finansielle selskaber beskæftiget med långivning

D

:

Andre OFI’er.

(7)  Det bør bemærkes, at der i MFI-balancen ikke skelnes mellem indlån og udlån på aktiv- og passivsiden. Derimod betragtes alle ikke-omsættelige midler anbragt hos/udlånt til MFI’er (= passiver) som »indlån«, mens alle midler anbragt af/udlånt af MFI’er (= aktiver) betragtes som »udlån«. ENS 95 angiver imidlertid en forskel, hvor kriteriet er initiativtageren til transaktionen. Hvor initiativet ligger hos låntageren, klassificeres den finansielle transaktion som et udlån. Hvis initiativet ligger hos långiveren, klassificeres transaktionen om indlån.

(8)  Den Europæiske Centralbank, november 2002.

(9)  EFT L 372 af 31.12.1986, s. 1. Senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/51 (EUT L 178 af 17.7.2003, s. 16).

(10)  Kræves kun for posten »udlån«.

(11)  ENS 95 ligger til grund for sektorklassifikationen.

(12)  Offentlig forvaltning og service: residente enheder, som hovedsagelig er ikke-markedsproducenter, og hvis produktion er bestemt for individuelt og kollektivt konsum, og/eller som beskæftiger sig med omfordeling af nationalindkomsten og -formuen (ENS 95 2.68-2.70). Offentlig forvaltning og service omfatter statslig forvaltning og service, offentlig forvaltning og service på delstatsniveau, kommunal forvaltning og service og sociale kasser og fonde (ENS 95 2.71-2.74). Yderligere vejledning med hensyn til sektorklassifikation fås i »Money and Banking Statistics Sector Manual: Guidance for the statistical classification of customers«, Den Europæiske Centralbank, 2. udg., november 1999.

(13)  Sektoren andre residenter omfatter:

OFI’er som defineret inden for disse rammer

finansielle hjælpeenheder

forsikringsselskaber og pensionskasser. Ikke-monetære finansielle selskaber og kvasi-selskaber, der hovedsagelig beskæftiger sig med finansiel formidling som følge af sammenlægning af risici i puljer (ENS 95 2.60-2.67)

ikke-finansielle selskaber. Selskaber og kvasi-selskaber, der ikke beskæftiger sig med finansiel formidling, men hovedsagelig beskæftiger sig med produktion af varer og ikke-finansielle tjenester (ENS 95 2.21-2.31)

husholdninger. Enkeltpersoner eller grupper af enkeltpersoner i deres egenskab af forbrugere og producenter af varer og ikke-finansielle tjenester udelukkende til eget forbrug og som producenter af markedsmæssige varer og ikke-finansielle og finansielle tjenester, såfremt de dertil svarende aktiviteter ikke udøves af kvasi-selskaber. Omfattet er også non-profit institutioner rettet mod husholdninger, som hovedsagelig beskæftiger sig med produktion af ikke-markedsmæssige varer og tjenester rettet mod bestemte grupper af husholdninger (ENS 95 2.75-2.88).

(14)  Undtagen andele i investeringsforeninger.

(15)  Indberettes ikke for aktiebaserede afdelinger og obligationsbaserede afdelinger.

(16)  Udlån indberettes også separat for delsektoren »investeringsforeninger i alt«.

(17)  Ved »NCB-bankdag« forstås: alle dage, hvor en given NCB i en deltagende medlemsstat holder åbent med det formål at udføre ESCB-pengepolitiske operationer.

(18)  Se også afsnit 6.2, »Datakrav«.

(19)  For eksempel anvendes for Grækenlands vedkommende modpartskoderne »U2« og »U8« for data vedrørende tidligere perioder til og med 2000Q4, og koderne »U5« og »U4« anvendes fra og med 2001Q1.

(20)  For eksempel anvendes koden »N« for Grækenlands vedkommende for data vedrørende perioderne til og med 2000Q4, og koden »E« fra og med 2001Q1.

(21)  Attributter er statistiske begreber, der giver brugeren yderligere informationer i enten kodet (fx om enhederne) eller ukodet (om fx databehandlingsmetode) form om de data, der udveksles. De attributter, hvis værdier kendes af alle parter, betegnes »obligatoriske« (»M«). De attributter, der kun tildeles værdier, hvis de kendes af den rapporterende institution (fx en national identifikation af en tidsserie), eller hvis de er relevante (fx databehandling og databrud), kaldes »betingede« (»C«). Attributternes værdier skal kun udveksles, når de fastsættes første gang, og derefter kun, hvis de ændres. Kun attributten observationsstatusfremgår af alle dataudvekslinger og er knyttet til hver enkelt observation.

(22)  Ændringer sendes pr. fax/e-mail til det ansvarlige forretningsområde i ECB.

(23)  ECB henviser til ECB’s Generaldirektorat for Statistik.

(24)  For eksempel fastsættes værdien af denne attribut i Grækenlands tilfælde til »GRD« for perioden til og med 2000Q4 og til »EUR« fra og med 2001Q1.

(25)  Denne attribut er ikke påkrævet i forbindelse med OFI-nøglefamilien, eftersom denne information allerede er tilgængelig fra omklassifikationsserien. Den er medtaget på listen, fordi den indgår i den fælles liste over mulige værdier for attributten observationsstatus for alle nøglefamilier. Hvis observationsstatus »B« indberettes, skal den imidlertid ledsages af en førbrudsobservationsværdi (OBS_PRE_BREAK).

(26)  Hvis en tidsserie (eller en del af en tidsserie) på grund af lokal markedspraksis eller den retlige ramme ikke er relevant (det underliggende fænomen eksisterer ikke), indberettes en manglende værdi (»-«) med observationsstatus »M«.

(27)  Hvis data for en tidsserie på grund af lokale statistiske omstændigheder ikke indsamles enten på særlige datoer eller for hele tidsseriens længde (det underliggende økonomiske fænomen eksisterer, men overvåges ikke statistisk), indberettes en manglende værdi (»-«) med observationsstatus »L« i hver periode.

(28)  Disse observationer antager endelige værdier (observationsstatus »A«) på et senere tidspunkt. De nye reviderede værdier træder i stedet for de tidligere foreløbige observationer.


Op