EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document 32013O0045

2014/114/UE: Orientarea Băncii Centrale Europene din 28 noiembrie 2013 de modificare a Orientării BCE/2008/5 privind administrarea activelor din rezervele valutare ale Băncii Centrale Europene de către băncile centrale naționale, precum și documentația juridică aferentă operațiunilor având ca obiect aceste active (BCE/2013/45)

JO L 62, 4.3.2014, p. 23-24 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Statutul juridic al documentului care este în vigoare

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2014/114/oj

4.3.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 62/23


ORIENTAREA BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 28 noiembrie 2013

de modificare a Orientării BCE/2008/5 privind administrarea activelor din rezervele valutare ale Băncii Centrale Europene de către băncile centrale naționale, precum și documentația juridică aferentă operațiunilor având ca obiect aceste active

(BCE/2013/45)

(2014/114/UE)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 127 alineatul (2) a treia liniuță,

având în vedere articolul 3.1 a treia liniuță și articolele 12.1 și 30.6 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene,

întrucât:

(1)

În conformitate cu articolul 30.1 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene (denumit în continuare „Statutul SEBC”), băncile centrale naționale (BCN) ale statelor membre a căror monedă este euro (denumite în continuare „BCN din zona euro”) pun la dispoziția Băncii Centrale Europene (BCE) active din rezervele valutare, iar BCE are dreptul deplin de a deține și a administra activele din rezervele valutare care i-au fost transferate.

(2)

În conformitate cu articolele 9.2 și 12.1 din Statutul SEBC, BCE poate administra anumite activități ale sale prin intermediul BCN din zona euro și poate recurge la BCN din zona euro pentru efectuarea anumitor operațiuni ale sale. În consecință, BCE consideră că BCN din zona euro ar trebui să administreze rezervele valutare transferate BCE în calitate de mandatari ai acesteia.

(3)

Orientarea BCE/2008/5 din 20 iunie 2008 privind administrarea activelor din rezervele valutare ale Băncii Centrale Europene de către băncile centrale naționale, precum și documentația juridică aferentă operațiunilor având ca obiect aceste active (1) prevede că fiecare BCN din zona euro: (a) are dreptul de a participa la administrarea operațională a activelor din rezervele valutare transferate către BCE; sau (b) se poate abține de la această administrare sau poate participa la aceasta împreună cu una sau mai multe BCN din zona euro. Cu toate acestea, Orientarea BCE/2008/5 nu precizează în mod explicit că o BCN din zona euro poate solicita BCE sau uneia sau mai multor BCN din zona euro să asume anumite atribuții în numele său cu privire la această administrare.

(4)

Prin urmare, Orientarea BCE/2008/5 ar trebui modificată în mod corespunzător,

ADOPTĂ PREZENTA ORIENTARE:

Articolul 1

Modificare

La articolul 2 din Orientarea BCE/2008/5, alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:

„(1)   Fiecare BCN din zona euro are dreptul de a participa la administrarea operațională a activelor din rezervele valutare transferate către BCE. O BCN din zona euro poate decide: (a) să se abțină de la această administrare; sau (b) să participe la această administrare împreună cu una sau mai multe BCN din zona euro. În cazul în care o BCN din zona euro decide să se abțină de la această administrare, celelalte BCN din zona euro administrează activele care altfel ar fi fost administrate de BCN din zona euro care a decis să se abțină. De asemenea, este posibil ca o BCN din zona euro să solicite BCE sau unei alte BCN din zona euro să asume anumite atribuții, cu păstrarea totodată a altor atribuții legate de administrarea activelor din rezervele valutare transferate BCE. BCE și BCN relevantă din zona euro sunt libere să accepte sau să respingă această solicitare.”

Articolul 2

Producerea de efecte

Prezenta orientare produce efecte de la data notificării către BCN din zona euro.

Articolul 3

Destinatari

Prezenta orientare se adresează BCN din zona euro.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 28 noiembrie 2013.

Pentru Consiliul guvernatorilor BCE

Președintele BCE

Mario DRAGHI


(1)  JO L 192, 19.7.2008, p. 63.


Sus