EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document 32020D0187

Decizia (UE) 2020/187 a Băncii Centrale Europene din 3 februarie 2020 privind punerea în aplicare a celui de al treilea program de achiziționare de obligațiuni garantate (BCE/2020/8) (reformare)

JO L 39, 12.2.2020, p. 6-11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Statutul juridic al documentului care este în vigoare: Acest act a fost modificat. Versiunea actuală consolidată: 01/01/2021

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2020/187/oj

12.2.2020   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 39/6


DECIZIA (UE) 2020/187 A BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 3 februarie 2020

privind punerea în aplicare a celui de al treilea program de achiziționare de obligațiuni garantate (BCE/2020/8)

(reformare)

CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 127 alineatul (2) prima liniuță,

având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, în special articolul 12.1 al doilea paragraf, coroborat cu articolul 3.1 prima liniuță, și articolul 18.1,

întrucât:

(1)

Decizia BCE/2014/40 (1) a fost modificată substanțial de mai multe ori (2). Deoarece urmează a fi efectuate modificări suplimentare, această decizie ar trebui reformată pentru claritate juridică.

(2)

Decizia BCE/2014/40 a instituit al treilea program de achiziționare de obligațiuni garantate (covered bond purchase programme) (CBPP3). CBPP3 face parte, împreună cu programul de achiziționare de titluri garantate cu active (asset-backed securities purchase programme), cu programul de achiziționare de active de către sectorul public de pe piețele secundare (secondary markets public sector asset purchase programme) și cu programul de achiziționare de obligațiuni emise de sectorul corporativ (corporate sector purchase programme), din programul extins de achiziționare de active (asset purchase programme) (APP) al Băncii Centrale Europene (BCE). APP este menit să contribuie la transmisia politicii monetare, să faciliteze furnizarea de credite către economia zonei euro, să relaxeze condițiile de creditare pentru gospodării și firme și să contribuie la convergența susținută a ratelor inflației către niveluri inferioare, dar apropiate de 2 % pe termen mediu, în conformitate cu obiectivul principal al BCE de menținere a stabilității prețurilor.

(3)

Decizia (UE) 2017/2199 a Băncii Centrale Europene (BCE/2017/37) (3) a detaliat normele aplicabile în ceea ce privește eligibilitatea pentru achiziționare în cadrul CBPP3 a obligațiunilor garantate denumite în comun obligațiuni garantate de tip conditional pass-through. Începând cu 1 ianuarie 2019 obligațiunile garantate de tip conditional pass-through ar trebui să nu mai fie eligibile pentru achiziție în temeiul CBPP3 având în vedere structura mai complexă a acestora și faptul că evenimente predefinite generează o extindere a scadenței obligațiunii și o schimbare în structura de plată a obligațiunii.

(4)

La 13 decembrie 2018, Consiliul guvernatorilor a decis că anumiți parametri ai APP ar trebui ajustați de la 1 ianuarie 2019 pentru a atinge obiectivele APP. Mai exact, Consiliul guvernatorilor a decis să încheie achizițiile nete de active în cadrul APP la 31 decembrie 2018. Consiliul guvernatorilor a confirmat planul ca principalul aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul APP să fie reinvestit în continuare integral pentru o perioadă extinsă dincolo de data la care Consiliul guvernatorilor va fi început să majoreze ratele dobânzilor reprezentative ale BCE și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru menținerea unor condiții favorabile de lichiditate și a unui grad amplu de acomodare monetară.

(5)

La 12 septembrie 2019, Consiliul guvernatorilor a decis reluarea achizițiilor nete în cadrul APP de la 1 noiembrie 2019 și anticipează derularea acestora atât timp cât va fi necesar în vederea consolidării impactului acomodativ al ratelor sale de politică monetară și încetarea acestora puțin înainte de a iniția majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE. Consiliul guvernatorilor a decis, totodată, să continue reinvestirea, în totalitate, a principalului aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul APP pe o perioadă extinsă după data la care va iniția majorarea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE și, în orice caz, atât timp cât va fi necesar pentru menținerea unor condiții favorabile de lichiditate și a unui grad amplu de acomodare monetară. Având în vedere încetinirea prelungită a economiei zonei euro, riscurile persistente în sensul scăderii perspectivelor creșterii economice, precum și perspectivele inflației, care au continuat să rămână inferioare obiectivului său pe termen mediu privind inflația, Consiliul guvernatorilor a concluzionat că un răspuns cuprinzător în materie de politică era justificat pentru a sprijini revenirea inflației pe traiectoria unei convergențe susținute către obiectivul pe termen mediu privind inflația al Consiliului guvernatorilor. Reluarea achizițiilor nete de active este o măsură proporțională, întrucât are un impact mai mare asupra ratelor pe termen mai lung decât politica ratelor dobânzilor și diminuează costurile de finanțare relevante pentru firme și gospodăriile populației.

(6)

CBPP3, ca parte a programelor de achiziționare de active care constituie APP, este o măsură proporțională de atenuare a riscurilor la adresa perspectivelor evoluției prețurilor, deoarece aceste programe relaxează și mai mult condițiile monetare și financiare, inclusiv cele relevante pentru condițiile de creditare a societăților nefinanciare și a gospodăriilor populației din zona euro, sprijinind astfel consumul agregat și cheltuielile de investiții din zona euro și contribuind, în cele din urmă, la o revenire a ratelor inflației la niveluri inferioare, dar apropiate de 2 % pe termen mediu. Într-un context în care ratele dobânzilor reprezentative ale BCE se apropie de limita inferioară, este necesară includerea programelor de achiziționare de active în pachetul de măsuri de politică monetară ale Eurosistemului drept instrumente cu un potențial ridicat de transmisie la nivelul economiei reale.

(7)

CBPP3 include o serie de garanții pentru a se asigura că achizițiile preconizate sunt proporționale cu obiectivele acestuia și că riscurile financiare aferente au fost luate în considerare în mod corespunzător în arhitectura acestuia și vor fi ținute sub control prin intermediul gestionării riscurilor.

(8)

CBPP3 respectă pe deplin obligațiile băncilor centrale din Eurosistem prevăzute de tratate și nu afectează funcționarea Eurosistemului, în conformitate cu principiul unei economii de piață deschise, în care concurența este liberă.

(9)

Ca parte a politicii monetare unice, achiziționarea directă de obligațiuni garantate eligibile de către băncile centrale din Eurosistem în cadrul CBPP3 ar trebui să fie pusă în aplicare în mod uniform și descentralizat, în conformitate cu prezenta decizie,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Inițierea și sfera de aplicare a achiziționării directe de obligațiuni garantate

Eurosistemul inițiază prin prezenta decizie al treilea program de achiziționare de obligațiuni garantate (CBPP3) în cadrul căruia băncile centrale din Eurosistem vor achiziționa obligațiuni garantate eligibile în sensul articolului 3. În cadrul CBPP3, obligațiunile garantate eligibile pot fi achiziționate direct de către băncile centrale din Eurosistem de la contrapărți eligibile pe piețele primare și secundare în conformitate cu criteriile de eligibilitate a contrapărților prevăzute la articolul 4.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentei decizii, se aplică următoarele definiții:

1.

„instituție de credit” are sensul definit la articolul 4 alineatul (1) punctul 1 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (4); și

2.

multi cédulas” are sensul definit la articolul 2 punctul 62 din Orientarea (UE) 2015/510 a Băncii Centrale Europene (BCE/2014/60) (5).

Articolul 3

Criterii de eligibilitate pentru obligațiunile garantate

(1)   Obligațiunile garantate sunt eligibile pentru achiziționarea directă în cadrul CBPP3 dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru activele tranzacționabile pentru operațiunile de creditare ale Eurosistemului, în conformitate cu partea 4 din Orientarea (UE) 2015/510 (BCE/2014/60), îndeplinesc condițiile pentru acceptarea lor drept colateral utilizat în scopuri proprii de către emitent astfel cum este prevăzut la articolul 138 alineatul (3) litera (b) din Orientarea (UE) 2015/510 (BCE/2014/60), sunt emise de instituții de credit înregistrate în zona euro și îndeplinesc condițiile prevăzute la alineatul (3).

(2)   Multi cédulas sunt eligibile pentru achiziționarea directă în cadrul CBPP3 dacă sunt eligibile pentru operațiunile de politică monetară în conformitate cu partea a patra a Orientării (UE) 2015/510 (BCE/2014/60), sunt emise de vehicule investiționale specializate înregistrate în zona euro și îndeplinesc cerințele prevăzute la alineatul (3).

(3)   Obligațiunile garantate și multi cédulas menționate la alineatele (1) și (2) sunt eligibile pentru achiziționarea directă în cadrul CBPP3 dacă îndeplinesc următoarele cerințe:

(a)

Se aplică o evaluare a calității creditului, efectuată conform regulii celui mai bun rating, care să fie de minimum nivelul 3 al calității creditului (credit quality step 3) din grila armonizată de evaluare a Eurosistemului, exprimată sub forma a cel puțin unui rating de credit public furnizat de o instituție externă de evaluare a creditului (ECAI) acceptată în mecanismul Eurosistemului de evaluare a creditului.

(b)

Se aplică o limită de 70 % din emisiune pentru fiecare număr internațional de identificare a valorilor mobiliare pentru deținerile totale de o anumită obligațiune garantată în temeiul primului (6) (CBPP1) și al celui de al doilea (7) (CBPP2) program de achiziționare de obligațiuni garantate și al CBPP3 și pentru celelalte dețineri ale băncilor centrale din Eurosistem.

(c)

Acestea sunt exprimate în euro și deținute și decontate în zona euro.

(d)

Obligațiunile emise de entități a căror participare la operațiunile de creditare din Eurosistem a fost suspendată sunt excluse de la achiziționarea în cadrul CBPP3 pe durata suspendării.

(e)

Obligațiunile garantate din Grecia și Cipru care în prezent nu obțin ratingul de nivel 3 al calității creditului trebuie să aibă un rating minim de activ de nivelul ratingului maxim care poate fi obținut de obligațiunile garantate și care este definit de ECAI corespunzătoare pentru respectiva jurisdicție. Această cerință este valabilă pentru întreaga perioadă în care pragul minim de calitate a creditului din Eurosistem nu este aplicat în cerințele de eligibilitate a colateralului pentru instrumentele de natura datoriei tranzacționabile emise sau garantate de guvernul elen sau cipriot [în temeiul articolului 8 alineatul (2) din Orientarea BCE/2014/31 (8)], iar o limită de 30 % din emisiune pentru fiecare număr internațional de identificare a valorilor mobiliare este aplicabilă deținerilor totale din cadrul CBPP1, CBPP2, CBPP3 și celorlalte dețineri ale băncilor centrale din Eurosistem, cu condiția ca obligațiunile garantate să includă toate elemente următoare în vederea asigurării unei echivalențe a riscului:

(i)

raportare lunară către banca centrală națională (BCN) a țării în care emitentul își are sediul a caracteristicilor fondului de acoperire, inclusiv a datelor la nivel de împrumut, precum și a elementelor structurale ale programului de obligațiuni garantate și a informațiilor privind emitentul; modelul de raportare este pus la dispoziția contrapărților de către BCN respectivă;

(ii)

o supracolateralizare minimă agreată de 25 %; dispozițiile privind calculul supracolateralizării agreate sunt puse la dispozitia contrapărților de către BCN respectivă;

(iii)

tranzacțiile de acoperire a riscului valutar cu contrapărți cu rating BBB– sau mai bun pentru creanțele exprimate în alte monede decât euro din fondul de acoperire al programului sau, alternativ, cel puțin 95% din active sunt exprimate în euro;

(iv)

creanțele private din fondul de acoperire sunt asupra unor debitori cu sediul în zona euro.

(f)

Obligațiunile garantate reținute de emitentul acestora sunt eligibile pentru achizițiile din cadrul CBPP3 dacă îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute mai sus.

(g)

Sunt permise achizițiile de obligațiuni garantate nominale cu un randament la scadență negativ [sau un randament minim (yield to worst)] egal cu sau mai mare decât rata dobânzii pentru facilitatea de depozit. Sunt permise, în măsura necesară, achizițiile de obligațiuni garantate nominale cu un randament la scadență negativ [sau un randament minim (yield to worst)] sub rata dobânzii pentru facilitatea de depozit.

(h)

Emitentul obligațiunilor garantate nu este o entitate publică sau privată care:

(i)

are ca obiectiv principal cesionarea treptată a activelor sale și încetarea activității; sau

(ii)

este o entitate de gestionare sau de cesionare a activelor instituită pentru a sprijini restructurarea și/sau rezoluția sectorului financiar, inclusiv vehicule de gestionare a activelor care rezultă dintr-o măsură de rezoluție sub forma aplicării unui instrument de separare a activelor în conformitate cu articolul 26 din Regulamentul (UE) nr. 806/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (9) sau cu legislația națională de punere în aplicare a articolului 42 din Directiva 2014/59/UE a Parlamentului European și a Consiliului (10).

(i)

Obligațiunile garantate sunt excluse de la achiziționare în cadrul CBPP3 dacă au o structură de tip conditional pass-through, în care evenimente predefinite generează o extindere a scadenței obligațiunii și trecerea la o structură de plată care depinde în principal de fluxurile de fonduri generate de activele din portofoliul constituit drept garanție.

Articolul 4

Contrapărți eligibile

Sunt contrapărți eligibile pentru tranzacțiile directe din cadrul CBPP3 și pentru tranzacțiile de împrumut de titluri de valoare care implică obligațiuni garantate deținute în portofoliile CBPP3 ale Eurosistemului:

(a)

entități care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a participa la operațiunile de politică monetară ale Eurosistemului în conformitate cu articolul 55 din Orientarea (UE) 2015/510 (BCE/2014/60);

(b)

orice alte contrapărți care sunt utilizate de băncile centrale din Eurosistem pentru plasarea portofoliilor lor de investiții exprimate în euro, inclusiv contrapărțile din afara zonei euro active pe piețele de obligațiuni garantate.

Articolul 5

Abrogare

(1)   Decizia BCE/2014/40 se abrogă.

(2)   Trimiterile la decizia abrogată se interpretează ca trimiteri la prezenta decizie și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa II.

Articolul 6

Dispoziție finală

Prezenta decizie intră în vigoare în a patra zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Frankfurt pe Main, 3 februarie 2020.

Președintele BCE

Christine LAGARDE


(1)  Decizia BCE/2014/40 din 15 octombrie 2014 privind punerea în aplicare a celui de al treilea program de achiziționare de obligațiuni garantate (JO L 335, 22.11.2014, p. 22).

(2)  A se vedea Anexa I.

(3)  Decizia (UE) 2017/2199 a Băncii Centrale Europene din 20 noiembrie 2017 de modificare a Deciziei BCE/2014/40 privind punerea în aplicare a celui de al treilea program de achiziționare de obligațiuni garantate (BCE/2017/37) (JO L 312, 28.11.2017, p. 92).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și firmele de investiții și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 176, 27.6.2013, p. 1)

(5)  Orientarea (UE) 2015/510 a Băncii Centrale Europene din 19 decembrie 2014 privind punerea în aplicare a cadrului de politică monetară a Eurosistemului (BCE/2014/60) (JO L 91, 2.4.2015, p. 3).

(6)  Decizia BCE/2009/16 din 2 iulie 2009 privind punerea în aplicare a programului de achiziționare de obligațiuni garantate (JO L 175, 4.7.2009, p. 18).

(7)  Decizia BCE/2011/17 din 3 noiembrie 2011 privind punerea în aplicare a celui de al doilea program de achiziționare de obligațiuni garantate (JO L 297, 16.11.2011, p. 70).

(8)  Orientarea BCE/2014/31 din 9 iulie 2014 privind măsuri suplimentare temporare legate de operațiunile de refinanțare din Eurosistem și eligibilitatea colateralului și de modificare a Orientării BCE/2007/9 (JO L 240, 13.8.2014, p. 28).

(9)  Regulamentul (UE) nr. 806/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 iulie 2014 de stabilire a unor norme uniforme și a unei proceduri uniforme de rezoluție a instituțiilor de credit și a anumitor firme de investiții în cadrul unui mecanism unic de rezoluție și al unui fond unic de rezoluție și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010 (JO L 225, 30.7.2014, p. 1).

(10)  Directiva 2014/59/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 de instituire a unui cadru pentru redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și a firmelor de investiții și de modificare a Directivei 82/891/CEE a Consiliului și a Directivelor 2001/24/CE, 2002/47/CE, 2004/25/CE, 2005/56/CE, 2007/36/CE, 2011/35/UE, 2012/30/UE și 2013/36/UE ale Parlamentului European și ale Consiliului, precum și a Regulamentelor (UE) nr. 1093/2010 și (UE) nr. 648/2012 ale Parlamentului European și ale Consiliului (JO L 173, 12.6.2014, p. 190).


ANEXA I

Decizia abrogată cu lista modificărilor succesive aduse acesteia

Decizia BCE/2014/40 a Băncii Centrale Europene din 15 octombrie 2014 privind punerea în aplicare a celui de al treilea program de achiziționare de obligațiuni garantate (JO L 335, 22.11.2014, p. 22).

Decizia (UE) 2017/101 a Băncii Centrale Europene din 11 ianuarie 2017 de modificare a Deciziei BCE/2014/40 privind punerea în aplicare a celui de al treilea program de achiziționare de obligațiuni garantate (BCE/2017/2) (JO L 16, 20.1.2017, p. 53)

Decizia (UE) 2017/1360 a Băncii Centrale Europene din 18 mai 2017 de modificare a Deciziei BCE/2014/40 privind punerea în aplicare a celui de al treilea program de achiziționare de obligațiuni garantate (BCE/2017/14) (JO L 190, 21.7.2017, p. 22)

Decizia (UE) 2017/2199 a Băncii Centrale Europene din 20 noiembrie 2017 de modificare a Deciziei BCE/2014/40 privind punerea în aplicare a celui de al treilea program de achiziționare de obligațiuni garantate (BCE/2017/37) (JO L 312, 28.11.2017, p. 92)


ANEXA II

Tabel de corespondență

Decizia BCE/2014/40

Prezenta decizie

Articolul 1

Articolul 1

Articolul 2

Articolul 2

Articolul 3

Articolul 3

Articolul 4

Articolul 5

Articolul 4

Articolul 6


Sus