EUR-Lex Adgang til EU-lovgivningen

Tilbage til forsiden

Dette dokument er et uddrag fra EUR-Lex

Dokument 32016O0015

Den Europæiske Centralbanks retningslinje (EU) 2016/1061 af 26. maj 2016 om ændring af retningslinje ECB/2008/8 om indsamling af data om euro og driften af Currency Information System 2 (ECB/2016/15)

EUT L 173 af 30.6.2016, s. 102–107 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Dokumentets juridiske status I kraft

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2016/1061/oj

30.6.2016   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 173/102


DEN EUROPÆISKE CENTRALBANKS RETNINGSLINJE (EU) 2016/1061

af 26. maj 2016

om ændring af retningslinje ECB/2008/8 om indsamling af data om euro og driften af Currency Information System 2 (ECB/2016/15)

STYRELSESRÅDET FOR DEN EUROPÆISKE CENTRALBANK HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 128,

under henvisning til statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank, særlig artikel 5 og 16,

under henvisning til Rådets forordning (EF) nr. 3603/93 af 13. december 1993 om fastlæggelse af definitioner med henblik på gennemførelse af forbuddene i traktatens artikel 104 og artikel 104 B, stk. 1 (1), særlig artikel 6, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I henhold til traktatens artikel 128, stk. 1, og artikel 16 i statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank (herefter »ESCB-statutten«) har Den Europæiske Centralbank (ECB) eneret til at bemyndige udstedelse af eurosedler i Unionen.

(2)

I henhold til traktatens artikel 128, stk. 2, må medlemsstaterne udstede mønter, idet omfanget af udstedelsen dog skal godkendes af ECB. Derfor vedtager ECB årlige beslutninger om godkendelse af omfanget af møntudstedelsen i de medlemsstater, som har indført euroen (herefter de »deltagende medlemsstater«) og afgørelser om godkendelse af en eller flere deltagende medlemsstaters yderligere omfang af møntudstedelser på ad hoc-basis.

(3)

I henhold til ESCB-statuttens artikel 5 skal ECB med støtte fra de nationale centralbanker indsamle den statistiske information, som er nødvendig for at udføre Det Europæiske System af Centralbankers (ESCB) opgaver, hvilket omfatter statistiske informationer om udstedelse af eurosedler og mønter.

(4)

Endvidere skal ECB indsamle de informationer, som er nødvendige for at overvåge overholdelse af det forbud, som er fastsat ved traktatens artikel 123 og gennemført ved forordning (EF) nr. 3603/93. Især fastsætter artikel 6 i forordning (EF) nr. 3606/93, at de nationale centralbankers beholdninger af mønter udstedt af den offentlige sektor og krediteret denne ikke betragtes som en kreditfacilitet efter traktatens artikel 123, dersom de ikke udgør mere end 10 % af det samlede møntomløb.

(5)

Uden at dette berører medlemsstaternes beføjelser med hensyn til udstedelse af euromønter, og idet der tages hensyn til den centrale rolle, som de fleste nationale centralbanker spiller i forbindelse med distributionen af euromønter, er det med henblik på udførelsen af ovennævnte opgaver nødvendigt, at ECB, sammen med de nationale centralbanker, indsamler data om eurosedler og euromønter. Hensigten med denne dataindsamling er at gøre det nemmere at træffe beslutninger i forbindelse med udstedelse af eurosedler og -mønter og at gøre det muligt for ECB at overvåge overholdelsen af afgørelser på dette område, som vedrører planlægningen af produktionen af eurosedler og koordineringen af udstedelsen heraf, eurosedler, der sættes i omløb, og tilrettelæggelsen af nødvendige overførsler af eurosedler mellem nationale centralbanker. Synergieffekterne af denne dataindsamling bør også gøre det muligt for ECB at levere data på anmodning til de institutioner og organer, der har kompetence med hensyn til euromønter.

(6)

Det er nødvendigt at forbedre proceduren til indsamling af data vedrørende eurosedler, navnlig ved at integrere visse elementer af artikel 2a i retningslinje ECB/2008/8 (2) i artikel 2 og ved at slette elementer, der ikke længere er nødvendige.

(7)

Proceduren til indsamling af data vedrørende euromønter bør ligeledes forbedres.

(8)

En definition af begrebet »møntudstedende enheder« i overensstemmelse med traktatens artikel 128, stk. 2, bør indsættes af hensyn til retlig klarhed.

(9)

Proceduren til indsamling af data vedrørende kontantinfrastrukturen og tredjeparters operationelle aktiviteter bør også forbedres. Visse bestemmelser, der definerer, hvornår data skal indberettes for første gang, og som definerer overgangsperioder, er ikke længere nødvendige.

(10)

Adgangen til Currency Information System 2 (CIS 2) vil blive begrænset til ECB, de nationale centralbanker og eventuelle fremtidige nationale centralbanker i Eurosystemet. Muligheden for at give godkendte tredjeparter adgang, vil ikke længere findes. Interesserede tredjeparter, som f.eks. Europa-Kommissionen og møntudstedende enheder, med hensyn til møntrelaterede data, vil blive underrettet af ECB's Seddeldirektorat.

(11)

Endvidere er mindre ændringer nødvendige for at opdatere procedurerne til indsamling af statistiske informationer på området udstedelse af eurosedler og -mønter.

(12)

Retningslinje ECB/ 2008/8 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed —

VEDTAGET DENNE RETNINGSLINJE:

Artikel 1

Ændringer

Retningslinje ECB/2008/8 ændres således:

1)

Artikel 1, stk. 1, ændres som følger:

a)

Litra c) erstattes af følgende:

»c)   »CIS 2«: det system, der består af i) den centrale database i ECB, hvor alle relevante informationer om eurosedler, euromønter, kontantinfrastruktur og tredjeparters operationelle aktiviteter, som er indsamlet i henhold til denne retningslinje og afgørelse ECB/2010/14 (*), lagres, ii) den webbaserede online-applikation, som giver mulighed for fleksibel konfiguration af systemet og tilvejebringer informationer om status for indberetning af data og validering, revisioner og diverse former for referencedata og systemparametre, iii) rapporteringsmodulet, hvor de indsamlede data kan ses og analyseres, og iv) CIS 2-overførselsmekanismen

(*)  Afgørelse ECB/2010/14 af 16. september 2010 om kontrol af eurosedlers ægthed og kvalitet og om recirkulering af eurosedler (EUT L 267 af 9.10.2010, s. 1).«"

b)

Litra g)-n) erstattes af følgende:

»g)   »CIS 2-overførselsmekanisme«: ESCB's XML dataintegrations-applikation (EXDI-applikation). EXDI-applikationen anvendes til fortrolig overførsel af datameddelelser mellem de nationale centralbanker, fremtidige nationale centralbanker i Eurosystemet og ECB uafhængigt af den tekniske infrastruktur, f.eks. computernetvæk og softwareapplikationer, der understøtter den

h)   »datameddelelse«: en fil, der indeholder daglige, månedlige eller halvårlige data fra en national centralbank eller en fremtidig national centralbank i Eurosystemet for en rapporteringsperiode eller, ved revisioner, en eller flere rapporteringsperioder, i et dataformat, der er kompatibelt med CIS 2-overførselsmekanismen

i)   »fremtidig deltagende medlemsstat«: en ikke-deltagende medlemsstat, som har opfyldt betingelserne, som er fastsat for indførelsen af euro, og i forhold til hvilken der er truffet en beslutning om ophævelse af dispensationen (i henhold til artikel 140 i traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde)

j)   »arbejdsdag«: en dag, hvor en rapporterende national centralbank er åben

k)   »regnskabsdata«: det uregulerede tal for euroseddelomløbet korrigeret for uforrentede tilgodehavender over for kreditinstitutter, der driver et extended custodial inventory-program, ved udgangen af en rapporteringsperiode i overensstemmelse med artikel 12, stk. 2, litra a) og b), i retningslinje ECB/2010/20 (**)

l)   »databegivenhed«: en begivenhed, som registreres i CIS 2, og som udløser afsendelse af en meddelelse fra CIS 2 til en eller flere nationale centralbanker og ECB. En databegivenhed opstår i) når en national centralbank har sendt en daglig, månedlig eller halvårlig datameddelelse til CIS 2, der udløser en tilbagemeldingsmeddelelse til den pågældende nationale centralbank og ECB, ii) når alle nationale centralbankers datameddelelser er blevet valideret med positivt resultat for en ny rapporteringsperiode, hvilket udløser en statusrapportmeddelelse fra CIS 2 til de nationale centralbanker og ECB, eller iii) når en revideret datameddelelse til en national centralbank, efter afsendelse af en statusrapportmeddelelse, er blevet valideret med positivt resultat af CIS 2, hvilket udløser en revisionsmeddelelse til de nationale centralbanker og ECB

m)   »kontanthåndterende virksomheder«: de i artikel 6, stk. 1, i Rådets forordning (EF) nr. 1338/2001 (***) omhandlede institutter og økonomiske aktører

n)   »møntudstedende enheder«: ethvert organ, som en medlemsstat i euroområdet har betroet opgaven med at sætte euromønter i omløb. Møntudstedende enheder kan omfatte nationale centralbanker, nationale møntfabrikker, staten og udpegede offentlige organer og enheder, der sætter mønter i omløb under en »mønter-held-to-order«-ordning

(**)  Retningslinje ECB/2010/20 af 11. november 2010 om den retlige ramme for bogføring og regnskabsrapportering i Det Europæiske System af Centralbanker (EUT L 35 af 9.2.2011, s. 31)."

(***)  Rådets forordning (EF) nr. 1338/2001 af 28. juni 2001 om fastlæggelse af de foranstaltninger, der er nødvendige for at beskytte euroen mod falskmøntneri (EFT L 181 af 4.7.2001, s. 6).«"

c)

Følgende definitioner indsættes efter litra n):

»o)   »mønter-held-to-order (CHTO)-ordning«: en ordning, der består af individuelle aftalemæssige ordninger mellem en møntudstedende enhed og en eller flere depotforvaltere i den møntudstedende enheds medlemsstat, hvorved den møntudstedende enhed:

i)

forsyner depotforvalterne med euromønter, som de opbevarer andetsteds end i den møntudstedende enheds lokaler med henblik på at sætte dem i omløb, og

ii)

direkte krediterer eller debiterer den konto, som en af følgende har i den nationale centralbank:

depotforvalteren

kreditinstitutter, der er kunder hos, og som køber euromønter af depotforvalteren.

Euromønterne i held-to-order-ordningen deponeres i eller hæves fra opbevaringen i de pågældende lokaler hos den møntudstedende enhed af depotforvalteren eller af depotforvalterens kunder, som meddelt til den nationale centralbank

p)   »kategori 1-datapost«: en datapost, som indberettes af de nationale centralbanker til CIS 2, som defineret i Bilag I til III og Bilag VII, som skal indberettes for hver rapporteringsperiode

q)   »event-driven datapost«: en datapost, som indberettes af de nationale centralbanker til CIS 2, som defineret i Bilag I til III og Bilag VII, og som kun indberettes, hvis den underliggende begivenhed indtræffer i rapporteringsperioden

r)   »Identitets- og adgangsstyring (Identity and Access Management — IAM)«: en delt sikkerhedstjeneste, der anvendes til at give og styre adgang til ESCB's applikationer«.

2)

Artikel 2 erstattes af følgende:

»Artikel 2

Indsamling af data vedrørende eurosedler

1.   De nationale centralbanker indberetter CIS 2-dataene vedrørende eurosedler til ECB, dvs. dataposterne, som er specificeret i Del 1 i Bilag I og i Bilag VII, under iagttagelse af den deri anførte rapporteringshyppighed og de i Del 3 i Bilag I anførte registreringsregler.

2.   De nationale centralbanker overfører månedligt de data, der er angivet som kategori 1- data og event-driven data vedrørende eurosedler senest den sjette arbejdsdag i måneden efter rapporteringsperioden.

3.   De nationale centralbanker overfører dagligt de data, der er angivet som kategori 1-data og event-driven data vedrørende eurosedler senest kl. 17.00 (CET) (****) den første arbejdsdag efter rapporteringsperioden.

4.   De nationale centralbanker anvender CIS 2-overførselsmekanismen til at overføre data vedrørende eurosedler til ECB i henhold til denne retningslinje.

(****)  CET tager højde for ændringen til centraleuropæisk sommertid.«"

3)

Artikel 2a udgår.

4)

Artikel 3 erstattes af følgende:

»Artikel 3

Indsamling af data vedrørende euromønter

1.   De nationale centralbanker indsamler CIS 2-data vedrørende euromønter, dvs. de dataposter, der er specificeret i Del 1 i Bilag II, fra de relevante møntudstedende enheder i deres medlemsstater.

2.   De nationale centralbanker indberetter månedligt CIS 2-dataene vedrørende euromønter til ECB under iagttagelse af de i Del 3 i Bilag II anførte registreringsregler.

3.   De nationale centralbanker anvender CIS 2-overførselsmekanismen til at overføre data vedrørende euromønter til ECB i henhold til denne retningslinje.«

5.

Artikel 4 ændres som følger:

a)

Overskriften affattes således:

»Indsamling af data vedrørende kontantinfrastrukturen og tredjeparters operationelle aktiviteter i henhold til afgørelse ECB/2010/14«

b)

Stk. 1 erstattes af følgende:

»1.   De nationale centralbanker indberetter halvårligt dataene vedrørende kontantinfrastruktur og operationelle aktiviteter, som anført i Bilag IIIa, til ECB. De data, der indberettes til ECB, baseres på data, som de nationale centralbanker har indhentet fra kontanthåndterende virksomheder i henhold til Bilag IV til afgørelse ECB/2010/14.«

c)

Stk. 2, 3 og 7 udgår.

6)

Artikel 5, stk. 1, erstattes af følgende:

»1.   En national centralbank skal i de aftalemæssige ordninger, den indgår med en fremtidig national centralbank i Eurosystemet i henhold til artikel 3, stk. 3, i retningslinje ECB/2006/9 (*****), medtage specifikke bestemmelser om de rapporteringsforpligtelser, der er fastsat i denne retningslinje. Endvidere skal de aftalemæssige ordninger indeholde et krav om, at den fremtidige nationale centralbank i Eurosystemet månedligt indberetter de i afsnit 4 og 5 i tabellen i Bilag I og afsnit 4 og 7 i tabellen i Bilag II anførte dataposter til ECB. Indberetningen foretaget af den fremtidige nationale centralbank i Eurosystemet skal ske under iagttagelse af de tilsvarende registreringsregler anført i Del 3 i Bilag I og Del 3 i Bilag II, vedrørende eurosedler og/eller -mønter, som den låner af og har fået leveret af en national centralbank. Hvis en fremtidig national centralbank i Eurosystemet ikke har indgået sådanne aftalemæssige ordninger med en national centralbank, indgår ECB de aftalemæssige ordninger med den fremtidige nationale centralbank i Eurosystemet, herunder om de i denne artikel omhandlede rapporteringsforpligtelser.

(*****)  Retningslinje ECB/2006/9 af 14. juli 2006 om visse forberedelser til overgangen til eurosedler og -mønter og om forhåndsudsendelse og forhåndsvideresendelse af eurosedler og -mønter uden for euroområdet (EUT L 207 af 28.7.2006, s. 39).«"

7)

Artikel 5, stk. 4, erstattes af følgende:

»4.   De nationale centralbanker anvender CIS 2-overførselsmekanismen til at overføre de i stk. 1 omhandlede data.«

8)

Artikel 6, stk. 3, erstattes af følgende:

»3.   De nationale centralbanker overfører på anmodning de i Bilag IV anførte systemparametre rettidigt til ECB og overfører ligeledes eventuelle efterfølgende ændringer af systemparametrene til ECB.«

9)

Artikel 7, stk. 1, erstattes af følgende:

»1.   De nationale centralbanker træffer passende foranstaltninger til at sikre, at de data, som kræves i henhold til denne retningslinje, er fuldstændige og korrekte, inden de overføres til ECB. Som minimum udfører de:

a)

de procedurer til kontrol af fuldstændighed, dvs. sikrer, at kategori 1- og event-driven dataposter indberettes i henhold til de principper, som er fastsat i denne retningslinje og i Bilag V og VII,

b)

de kontrolprocedurer vedrørende korrekthed, som er anført i Bilag VI.

CIS 2-applikationen afviser datameddelelser, der ikke indeholder kategori 1-dataposter som defineret i Bilag I til III og Bilag VII, som skal indberettes for den pågældende rapporteringsperiode.«

10)

Artikel 8 erstattes af følgende:

»Artikel 8

Adgang til CIS 2

1.   Efter at have modtaget en elektronisk anmodning om brugeradgang via IAM og forudsat, at de i stk. 2 omhandlede særlige aftalemæssige ordninger er indgået, giver ECB adgang til CIS 2 til de individuelle brugere i hver enkelt national centralbank og hver enkelt fremtidige nationale centralbank i Eurosystemet med forbehold af tilgængelighed og kapacitet.

2.   Ansvaret for den tekniske brugerstyring af individuelle brugere fastsættes i separate aftalemæssige ordninger mellem ECB og en national centralbank for dennes individuelle brugere, og mellem ECB og en fremtidig national centralbank i Eurosystemet for dennes individuelle brugere. ECB kan også lade disse aftalemæssige ordninger omfatte henvisninger til brugerstyringsordninger, sikkerhedsstandarder og betingelser for udstedelse af tilladelser gældende for CIS 2.«

11)

Artikel 11, stk. 2, ændres som følger:

»2.   I overensstemmelse med artikel 17.3 i Den Europæiske Centralbanks forretningsorden bemyndiges Direktionen til at foretage tekniske ændringer i bilagene til denne retningslinje og specifikationerne til CIS 2-overførselsmekanismen under hensyntagen til Seddelkomiteens, Den Juridiske Komités og IT-Komiteens synspunkter.«

Artikel 2

Virkning og gennemførelse

1.   Denne retningslinje får virkning på dagen, hvor den meddeles til de nationale centralbanker i de medlemsstater, der har euroen som valuta.

2.   Centralbankerne i Eurosystemet skal overholde denne retningslinje fra den 1. juli 2016.

Artikel 3

Adressater

Denne retningslinje er rettet til alle centralbanker i Eurosystemet.

Udfærdiget i Frankfurt am Main, den 26. maj 2016.

For ECB's Styrelsesråd

Mario DRAGHI

Formand for ECB


(1)  EUT L 332 af 31.12.1993, s. 1. Artikel 104 og 104 B, stk. 1, i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab er blevet erstattet af artikel 126 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

(2)  Retningslinje ECB/2008/8 af 11. september 2008 om indsamling af data om euro og driften af Currency Information System 2 (EUT L 346 af 23.12.2008, s. 89).


Op