EUR-Lex Euroopan unionin oikeus ulottuvillasi

Takaisin EUR-Lexin etusivulle

Tämä asiakirja on ote EUR-Lex-verkkosivustolta

Asiakirja 32016D0025

Euroopan keskuspankin päätös (EU) 2016/1734, annettu 21 päivänä syyskuuta 2016, suojattavan euroseteliaineiston ja euroseteliaineiston valmistajien akkreditointimenettelyistä annetun päätöksen EKP/2013/54 muuttamisesta (EKP/2016/25)

EUVL L 262, 29.9.2016, s. 30—33 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Asiakirjan oikeudellinen asema Ei enää voimassa, Voimassaolon päättymispäivämäärä: 17/05/2021; Implisiittinen kumoaja 32020D0637

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/25/oj

29.9.2016   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 262/30


EUROOPAN KESKUSPANKIN PÄÄTÖS (EU) 2016/1734,

annettu 21 päivänä syyskuuta 2016,

suojattavan euroseteliaineiston ja euroseteliaineiston valmistajien akkreditointimenettelyistä annetun päätöksen EKP/2013/54 muuttamisesta (EKP/2016/25)

EUROOPAN KESKUSPANKIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 128 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussäännön ja erityisesti sen 12.1, 16 ja 34.3 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Perussopimuksen 128 artiklan 1 kohdassa ja Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussäännön 16 artiklassa määrätään, että Euroopan keskuspankilla (EKP) on yksinoikeus antaa lupa eurosetelien liikkeeseen laskemiseen unionissa. Tähän oikeuteen sisältyy toimivalta toteuttaa toimenpiteitä, joilla suojataan eurosetelien luotettavuutta maksuvälineinä, ja mahdollisuus muuttaa tarvittaessa tätä toimivaltaa siten, että eurosetelien luotettavuuden suojaamiseksi käytettävissä olevat välineet pysyvät asianmukaisina.

(2)

Eurosetelien luotettavuuden suojelemiseksi akkreditoitujen valmistajien on noudatettava päätöksessä EKP/2013/54 (1) vahvistettuja jatkuvia velvoitteita. Päätöksen EKP/2013/54 voimaantulon jälkeen saatujen käytännön kokemusten perusteella olisi muutettava tiettyjä jatkuvia velvoitteita.

(3)

Tietyt akkreditoidun valmistajan akkreditointistatusta muuttava toimet, akkreditoinnin siirto ja luovutus mukaan luettuina, olisi sallittava, jos EKP on antanut kirjallisen etukäteissuostumuksen. Velvollisuus ilmoittaa EKP:lle omistusrakenteen muutoksista olisi rajattava koskemaan ainoastaan tilanteita, joissa tällainen omistusrakenteen muutos saattaisi suoraan tai välillisesti antaa omistusrakennemuutoksessa mukana olevalle yhteisölle pääsyn luottamuksellisiin tietoihin.

(4)

Lisäksi olisi mahdollistettava, että johtokunta voisi soveltaa yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyviä taloudellisia sanktioita ja ottaa huomioon kansainvälisten sopimusten nojalla määrättyjä sanktioita. Huomioon olisi voitava ottaa myös muita asiaankuuluvia välineitä, kuten YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia.

(5)

Tästä syystä päätös EKP/2013/54 olisi muutettava vastaavasti,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Muutos

Korvataan päätöksen EKP/2013/54 12 artikla seuraavasti:

”12 artikla

Akkreditoitujen valmistajien jatkuvat velvoitteet

1.   Akkreditoidun valmistajan on pidettävä aineelliset vaatimukset salassa.

2.   Akkreditoidun valmistajan on kunkin valmistuspaikan osalta toimitettava EKP:lle jäljennös 4 artiklan 3 kohdassa tarkoitetusta sertifikaatista aina kun sertifikaatti uusitaan tai sitä muutetaan; jäljennös on toimitettava viimeistään kolme kuukautta sertifikaatin uusimisesta tai muuttamisesta. Akkreditoidun valmistajan on heti ilmoitettava EKP:lle kirjallisesti 4 artiklan 3 kohdassa tarkoitetun sertifikaatin peruttamisesta.

3.   Akkreditoidun valmistajan on välittömästi ilmoitettava EKP:lle kirjallisesti, jos se aikoo ryhtyä johonkin seuraavista toimista:

a)

asianomaisen valmistuspaikan järjestelyjen muuttaminen akkreditoinnin myöntämisen jälkeen tavalla, joka vaikuttaa tai saattaa vaikuttaa asianomaisten akkreditointivaatimusten noudattamiseen, 5 artiklan 2 kohdan a–d alakohdassa tarkoitettujen tietojen muutokset mukaan luettuina;

b)

akkreditoinnin siirtäminen tai antaminen kolmannelle osapuolelle, tytäryhtiöt ja osakkuusyhtiöt mukaan luettuina;

c)

omistusrakenteen muuttaminen, jos tällainen muutos saattaisi suoraan tai välillisesti antaa aiottuun omistusrakenteen muutokseen osallistuvalle yhteisölle pääsyn luottamuksellisiin tietoihin, kuten aineellisiin vaatimuksiin, jotka akkreditoidun valmistajan on pidettävä salassa sovellettavien EKP:n säädösten tai sopimusvelvoitteiden – joiden toisena osapuolena on EKP, yksi tai useampi kansallinen keskuspankki tai yksi tai useampi akkreditoitu valmistaja – nojalla;

d)

valmistajan toiminnan lopettamiseen liittyvien menettelyjen tai muiden vastaavien menettelyjen aloittaminen;

e)

liiketoiminnan tai rakenteen uudelleenjärjestely tavalla, joka saattaa vaikuttaa toimintaan, jota akkreditointi koskee;

f)

alihankinnan käyttäminen tai muiden kolmansien osapuolten kuin akkreditoidun valmistajan työntekijöiden ottaminen mukaan euroseteliaineistotoimintaan tai suojattavaan eurosetelitoimintaan, jota valmistajan akkreditointi koskee; merkitystä ei ole sillä, tapahtuuko alihankinta tai kolmansien osapuolten mukaan ottaminen euroseteliaineistotoimintaan tai suojattavaan eurosetelitoimintaan asianomaisessa valmistuspaikassa tai muualla;

g)

suojattavan eurosetelitoiminnan tai euroaineistotoiminnan tai sen osan tai minkä tahansa suojattavan euroseteliaineiston tai euroseteliaineiston ulkoistaminen tai siirtäminen kolmannelle osapuolelle, valmistajan tytäryhtiöt ja osakkuusyhtiöt mukaan luettuina.

4.   Akkreditoitu valmistaja voi ottaa 3 kohdan f ja g alakohdassa tarkoitettuun toimintaan mukaan kolmannen osapuolen, akkreditoidun valmistajan tytäryhtiöt ja osakkuusyhtiöt mukaan luettuina, ainoastaan, jos kolmas osapuoli on saanut akkreditoinnin tai alustavan akkreditoinnin 2 artiklan mukaisesti. Alustavan akkreditoinnin aloittamispyynnössä kolmannen osapuolen on kirjallisesti vahvistettava EKP:lle, jos se aikoo harjoittaa suojattavaa eurosetelitoimintaa tai euroseteliaineistotoimintaa muuttamatta sen valmistuspaikan järjestelyjä, jota varten EKP on myöntänyt akkreditoinnin siirtävälle tai antavalle akkreditoidulle valmistajalle akkreditoinnin tai alustavan akkreditoinnin. Tällaisessa tapauksessa EKP voi rajoittaa aloittamispyynnön arvioinnin siten, että se kohdistuu ainoastaan valmistajan toimittamaan kirjalliseen vahvistukseen sisältyviin tietoihin ja asiakirjoihin, paitsi jos valmistuspaikan tarkastuksessa on todettu asianomaisten aineellisten akkreditointivaatimusten vakava laiminlyönti, jota ei ole vielä korjattu.

5.   Ennen kuin akkreditoitu valmistaja ryhtyy 3 kohdassa lueteltuihin toimiin, sen on saatava EKP:n kirjallinen etukäteissuostumus. Johtokunta voi seuraavissa tilanteissa olla antamatta EKP:n kirjallista etukäteissuostumusta tai antaa EKP:n kirjallisen etukäteissuostumuksen ehdollisena siten, että suostumusta pyytävän yhteisön tai pyytävien yhteisöjen on noudatettava rajoituksia tai toimintavelvoitteita:

a)

Jos on perusteltu syy epäillä, että suostumusta pyytävä yhteisö laiminlyö tai suostumusta pyytävät yhteisöt laiminlyövät minkä tahansa asianomaisen akkreditointivaatimuksen noudattamisen.

b)

Jos aiottuun toimintaan osallistuva yhteisö i) sijaitsee kolmannessa valtiossa joka ei ole unionin jäsenvaltio tai Euroopan vapaakauppajärjestön jäsenvaltio tai ii) sijaitsee unionin jäsenvaltiossa tai Euroopan vapaakauppajärjestön jäsenvaltiossa, mutta sen liiketoiminnasta määräävät – omistuksen tai osittaisen omistuksen taikka muun suoran tai välillisen määräysvallan kautta – unionin jäsenvaltion tai Euroopan vapaakauppajärjestön ulkopuolella sijaitsevat yhteisöt. Tehdessään etukäteissuostumusta koskevan päätöksen johtokunta ottaa huomioon sen, voidaanko suostumuspyynnön kohteena olevan toimen katsoa olevan ristiriidassa osallistuvaan yhteisöön mahdollisesti vaikuttavien sanktiojärjestelyjen kanssa; tällaisia sanktiojärjestelyjä ovat esimerkiksi

i)

Euroopan unionin neuvoston päätös tai asetus, joka koskee ulko- ja turvallisuuspolitiikan alaan kuuluvaa taloudellista sanktiota, tai tällaisen päätöksen tai asetuksen nimenomainen päämäärä taikka tarkoitus;

ii)

jäsenvaltioita koskeva velvoite, joka on asetettu ulko- ja turvallisuuspolitiikan alaan kuuluvien taloudellisten sanktioiden täytäntöön panemiseksi annetussa suoraan sovellettavassa unionin säädöksessä;

iii)

kansainvälinen sopimus, jonka unionin tai kaikkien sellaisten jäsenvaltioiden, joiden rahayksikkö on euro, lainsäädäntöelimet ovat hyväksyneet.

Rajoitusten ja toimintavelvoitteiden on rajoituttava luonteeltaan ja ulottuvuudeltaan vain siihen, mikä on tarpeen johtokunnan päätöksessä ilmaistun tavoitteen saavuttamiseksi. Ne on muotoiltava siten, että ne rajoittavat vapautta harjoittaa taloudellista toimintaa mahdollisimman vähän. Johtokunnan päätös olla antamatta EKP:n kirjallinen etukäteissuostumus tai antaa EKP:n kirjallinen etukäteissuostumus ehdollisena siten, että suostumusta pyytävän yhteisön tai pyytävien yhteisöjen on noudatettava rajoituksia tai toimintavelvoitetta, on annettava EKP:n neuvostolle tiedoksi välittömästi.

Johtokunta voi siirtää EKP:n kirjallisen suostumuksen antovallan edelleen EKP:n operatiiviselle tasolle tapauksissa, joissa kaikkia asianomaisia akkreditointivaatimuksia noudatetaan ja mikään aiottuun toimeen osallistuvista yhteisöistä ei sijaitse Euroopan unionin tai Euroopan vapaakauppajärjestön ulkopuolella.

6.   Siihen katsomatta onko akkreditoidulle valmistajalle annettu EKP:n kirjallinen etukäteissuostumus, akkreditoidun valmistajan on välittömästi ilmoitettava EKP:lle kirjallisesti, jos se suorittaa jonkun 3 kohdassa mainituista toimista, tai mikä tahansa seuraavista tapahtuu:

a)

valmistajan toiminnan lopettamiseen liittyvien menettelyjen tai muiden vastaavien menettelyjen aloittaminen;

b)

valmistajan uudelleenjärjestelyyn liittyvien menettelyjen aloittaminen, jos uudelleenjärjestely saattaa vaikuttaa toimintaan, jota akkreditointi koskee;

c)

selvitysmiehen, pesänhoitajan, toimitusmiehen tai muun vastaavan henkilön nimittäminen valmistajan osalta, tai

d)

viimeisestä tuotannosta on kulunut 34 kuukauden keskeytyksetön ajanjakso.

7.   Jotta asianomaiset tarkastukset voidaan suorittaa niin pian kuin mahdollista, akkreditoidun valmistajan, jolla on alustava akkreditointi, on välittömästi ilmoitettava EKP:lle, kun se saa virallisen toimeksiannon toiselta akkreditoidulta valmistajalta, kansalliselta keskuspankilta tai EKP:ltä. Ilmoitukseen on sisällytettävä tiedot tuotantoa koskevasta virallisesta toimeksiannosta sekä tuotannon suunnitellusta aloitus- ja lopetuspäivämäärästä.

8.   Akkreditoidun valmistajan, jolla on alustava akkreditointi, on aineellisissa vaatimuksissa vaaditulla tavalla annettava EKP:lle tiedot ympäristö-, terveys- ja turvallisuusaspekteista.

9.   Jos akkreditoitu valmistaja on setelipaino, sen on järjestettävä analyysi valmiiden seteleiden kemiallisista aineista ja raportoitava EKP:lle ympäristö-, terveys- ja turvallisuusvaatimusten mukaisesti.”

2 artikla

Loppusäännökset

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se annetaan tiedoksi niille, joille se on osoitettu.

Sitä sovelletaan 1 päivästä marraskuuta 2016.

3 artikla

Osoitus

Tämä päätös on osoitettu suojattavan euroseteliaineiston ja euroseteliaineiston valmistajille ja niiden jäsenvaltioiden, joiden rahayksikkö on euro, kansallisille keskuspankeille, kun viimeksi mainitut suorittavat varasto-, hävittämis- tai kuljetuskontrolleja.

Tehty Frankfurt am Mainissa 21 päivänä syyskuuta 2016.

EKP:n puheenjohtaja

Mario DRAGHI


(1)  Päätös EKP/2013/54, annettu 20 päivänä joulukuuta 2013, suojattavan euroseteliaineiston ja euroseteliaineiston valmistajien akkreditointimenettelyistä ja päätöksen EKP/2008/3 muuttamisesta (EUVL L 57, 27.2.2014, s. 29).


Alkuun