Alegeți funcționalitățile experimentale pe care doriți să le testați

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document 32015O0044

    Orientarea (UE) 2016/450 a Băncii Centrale Europene din 4 decembrie 2015 de modificare a Orientării BCE/2014/15 privind statisticile monetare și financiare (BCE/2015/44)

    JO L 86, 1.4.2016, p. 42-96 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Statutul juridic al documentului care nu mai este în vigoare, Data încetării: 31/01/2022; abrogat prin 32021O0835

    ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2016/450/oj

    1.4.2016   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    L 86/42


    ORIENTAREA (UE) 2016/450 A BĂNCII CENTRALE EUROPENE

    din 4 decembrie 2015

    de modificare a Orientării BCE/2014/15 privind statisticile monetare și financiare (BCE/2015/44)

    CONSILIUL GUVERNATORILOR BĂNCII CENTRALE EUROPENE,

    având în vedere Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene, în special articolele 5.1, 12.1 și 14.3,

    având în vedere Regulamentul (CE) nr. 2533/98 al Consiliului din 23 noiembrie 1998 privind colectarea informațiilor statistice de către Banca Centrală Europeană (1),

    întrucât:

    (1)

    Este necesar să se actualizeze metodele de compilare ale statisticilor monetare și financiare având în vedere că, potrivit Regulamentului (UE) nr. 1374/2014 al Băncii Centrale Europene (BCE/2014/50) (2), societăților de asigurare vor fi supuse cerințelor de raportare statistică începând cu perioada de referință T1 din 2016. Prin urmare, este necesar să se înceapă compilarea statisticilor privind societățile de asigurare (SA) în cadrul instituit prin Orientarea BCE/2014/15 (3).

    (2)

    Orientarea BCE/2014/15 ar trebui modificată în mod corespunzător,

    ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

    Articolul 1

    Modificări

    Orientarea BCE/2014/15 se modifică după cum urmează:

    1.

    articolul 1 alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

    BCN raportează posturile menționate la articolele 3-26a în conformitate cu sistemele stabilite în anexa II și în conformitate cu standardele de raportare electronică prevăzute în anexa III. Până la sfârșitul lunii septembrie a fiecărui an, BCE comunică BCN datele exacte de transmitere sub forma unui calendar de raportare pentru anul următor.”;

    2.

    la articolul 25 alineatul (1) se adaugă următorul paragraf:

    „Pentru a permite crearea și actualizarea listei de SA în scopuri statistice, prevăzută la articolul 3 din Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50) al Băncii Centrale Europene (*), variabilele specificate în părțile 1 și 2 ale anexei V trebuie colectate în RIAD la intervalele prescrise. BCN raportează orice actualizări ale acestor variabile, în special atunci când o instituție se alătură populației SA sau o părăsește. BCN transmit date de referință complete, astfel cum se specifică în părțile 1 și 2 ale anexei V, cu privire la întreprinderile de asigurare-mamă rezidente și filiale, cu privire la toate sucursalele rezidente, indiferent de sediul întreprinderilor-mamă ale acestora, precum și cu privire la sucursalele întreprinderilor de asigurare-mamă rezidente și filialele care sunt rezidente în afara teritoriului economic al Uniunii. Acest set de informații este completat cu datele de referință complete specificate în părțile 1 și 2 din anexa V cu privire la sucursalele întreprinderilor de asigurare-mamă rezidente și filialele care sunt rezidente în state membre neparticipante fără obligații de raportare. Această raportare se poate baza pe o colectare de date mai cuprinzătoare, care acoperă toate sucursalele întreprinderilor de asigurare-mamă rezidente și filialele, indiferent de țara lor de reședință.

    (*)  Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 al Băncii Centrale Europene din 28 noiembrie 2014 privind cerințele de raportare de statistică pentru societățile de asigurare (BCE/2014/50) (JO L 366, 20.12.2014, p. 36).”;"

    3.

    la articolul 25 al alineatul (2) se adaugă următorul paragraf:

    „În cadrul primei transmiteri a listei de SA, BCN transmit BCE, cel mai târziu la 31 martie 2016, datele de referință trimestriale complete specificate în partea I a anexei V cu privire la întreprinderile de asigurare-mamă rezidente și filiale. Cu toate acestea, BCN sunt încurajate să transmită aceste informații până la 31 decembrie 2015. BCN transmit BCE, cel mai târziu la 31 iulie 2016, datele de referință complete specificate în părțile 1 și 2 ale anexei V cu privire la toate sucursalele rezidente, indiferent de sediul întreprinderilor-mamă ale acestora, precum și cu privire la sucursalele întreprinderilor de asigurare-mamă rezidente și filialele care sunt rezidente în afara teritoriului economic al Uniunii și în statele membre neparticipante fără obligații de raportare. Atributele solicitate pe bază anuală sunt raportate pentru toate instituțiile până la 31 iulie 2016.

    În cadrul transmiterilor ulterioare, BCN transmit BCE actualizări ale variabilelor trimestriale prevăzute pentru SA, cel puțin trimestrial, în termen de două luni de la data de referință. Variabilele anuale sunt actualizate anual pentru toate SA, în termen de maximum șase luni de la data de referință 31 decembrie.”;

    4.

    la articolul 25 alineatul (3) se adaugă următorul paragraf:

    „Până la ora 18:00 CET în a patra zi lucrătoare care urmează termenului de transmitere a actualizărilor, BCE preia o copie a setului de date privind SA și o pune la dispoziția BCN. BCE publică apoi pe website-ul său lista de SA.”;

    5.

    articolul 26 alineatul (2) se înlocuiește cu următorul text:

    Frecvența raportării către BCE este trimestrială. Statisticile FP descrise la alineatul (1) litera (a) sunt raportate BCE într-o perioadă care nu depășește 80 de zile calendaristice de la sfârșitul trimestrului de referință. Datele exacte de transmitere sunt comunicate BCN în avans sub forma unui calendar de raportare furnizat de BCE până în luna septembrie a fiecărui an.”;

    6.

    se introduce următorul articol 26a:

    „Articolul 26a

    Statistici privind SA

    BCN raportează informații statistice privind activele și pasivele SA, precum și informații privind primele, indemnizațiile și comisioanele în conformitate cu partea 23 din anexa II. Informațiile vor fi furnizate pentru fiecare dintre următoarele tipuri de SA: asigurare de viață, asigurare generală, asigurare mixtă și reasigurare. Aceste cerințe acoperă stocurile de la sfârșitul trimestrului, ajustările de fluxuri trimestriale cu privire la activele și pasivele SA, precum și informații anuale privind primele, indemnizațiile și comisioanele.

    Informațiile suplimentare se transmit sub formă de posturi pro memoria de țările pentru care aceste informații sunt disponibile, inclusiv pe baza celei mai bune estimări, în conformitate cu partea 23 a anexei II.

    BCN raportează BCE date separate privind ajustările din reevaluare (care acoperă atât modificările prețurilor, cât și ale cursului valutar) și ajustările din reclasificare, astfel cum se prevede în partea 23 a anexei II și în conformitate cu anexa IV.

    Tranzacțiile financiare, inclusiv ajustările, sunt calculate în conformitate cu SEC 2010.

    BCN se pot abate de la SEC 2010 datorită practicilor naționale divergente, în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50). În cazurile în care sunt disponibile informații despre stocuri activ-cu-activ, ajustările din reevaluare pot fi obținute conform unei metode comune din Eurosistem, respectiv metoda derivării din flux menționată în partea 6 a anexei IV.

    Aproximările tranzacțiilor financiare privind pasivele pot fi calculate în conformitate cu partea 6 a anexei IV.

    BCN raportează BCE trimestrial date privind SA până la încheierea activității în a zecea zi lucrătoare care urmează termenului specificat pentru datele trimestriale la articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50). Pentru o perioadă de tranziție care acoperă raportarea primelor trei trimestre din 2016, acest termen este extins până în a treizecea zi lucrătoare care urmează termenului menționat mai sus pentru perioada de referință T1 din 2016, până în a douăzeci și cincea zi lucrătoare care urmează termenului menționat mai sus pentru perioada de referință T2 din 2016 și până în a douăzecea zi lucrătoare care urmează termenului menționat mai sus pentru perioada de referință T3 din 2016.

    BCN raportează BCE date anuale privind SA până la încheierea activității în a zecea zi lucrătoare care urmează termenului specificat pentru datele anuale la articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50).

    Datele exacte de transmitere sunt comunicate BCN în avans sub forma unui calendar de raportare furnizat de BCE până în luna septembrie a fiecărui an.

    În cadrul primei raportări către BCE a datelor trimestriale privind SA, se solicită BCN să furnizeze date privind soldurile. Ajustările de fluxuri sunt trimise cu maximă dligență posibilă.

    Următoarele reguli generale se aplică revizuirilor datelor trimestriale și anuale:

    (a)

    pe parcursul perioadelor trimestriale regulate de producție, respectiv pentru o perioadă de referință specifică, începând cu termenul specificat la alineatul (2) până în ziua în care datele sunt retransmise către BCN, BCN pot revizui datele referitoare la trimestrul de referință precedent;

    (b)

    pe parcursul perioadelor anuale regulate de producție, respectiv pentru un an de referință specific, începând cu termenul specificat la alineatul (2) până în ziua în care datele sunt retransmise către BCN, BCN pot revizui datele referitoare la anul de referință precedent;

    (c)

    în afara perioadelor regulate de producție, BCN pot, de asemenea, revizui datele referitoare la perioadele de referință anterioare.

    Pentru a asigura calitatea statisticilor privind SA din zona euro, în cazul în care BCN acordă derogări pentru cele mai mici SA în conformitate cu articolul 7 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50), acestea extrapolează până la o acoperire de 100 % datele trimestriale privind SA raportate BCE.

    BCN pot alege procedura pentru extrapolare până la o acoperire de 100 % pe baza datelor colectate în conformitate cu articolul 7 articolul 1 literele (b) și (c) din Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50), cu condiția ca estimările să se bazeze pe tipul corespunzător de SA (și anume, asigurare de viață, asigurare generală, reasigurare, asigurare mixtă).

    BCN se asigură de asemenea că, pentru trimestrele de referință din 2016, datele raportate către BCE reprezintă 100 % din unitățile de observare statistică cu obligații de raportare. BCN care intenționează să acorde derogări celor mai mici SA în conformitate cu articolul 7 alineatul (1) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50) colectează toate informațiile necesare pentru a se asigura că datele transmise către BCE sunt de calitate înaltă. BCN care extrag datele solicitate din datele colectate în scopuri de supraveghere în conformitate cu Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului (**) pot, în acest scop: (i) să extindă datele colectate pentru ziua inițială la dată de referință 1 ianuarie 2016 [a se vedea alineatul (5)]; (ii) să crească acoperirea unității de observare statistică cu obligații de raportare aferente primului (primelor) trimestru(e) de referință; sau (iii) să utilizeze surse de date alternative din care să poată fi extrase date extrapolate cu o calitate la fel de înaltă.

    BCN transmit BCE date privind stocurile de la sfârșitul anului 2015 care, dacă este necesar, pot conține aproximări, pentru agregatele principale prevăzute în partea 23 a anexei II. În acest sens, BCN pot utiliza datele aferente datei de 1 ianuarie 2016 care au fost colectate în scopuri de supraveghere în conformitate cu Directiva 2009/138/CE. Aceste date sunt transmise BCE împreună cu datele pentru T1 din 2016.

    BCN obțin date trimestriale agregate privind activele și pasivele pentru fiecare tip de SA în conformitate cu tabelele 2a și 2b din partea 23 a anexei II în felul următor:

    (a)

    Pentru valorile mobiliare cu coduri ISIN, BCN vor pune în corespondență informațiile furnizate titlu-cu-titlu cu informațiile obținute din baza de date centralizată a valorilor mobiliare (Centralised Securities Database – CSDB) ca bază de date de referință. Informațiile titlu-cu-titlu puse în corespondență sunt folosite pentru compilarea valorii activelor și pasivelor în euro și pentru obținerea defalcărilor necesare pentru fiecare valoare mobiliară individuală deținută sau emisă de SA. BCN estimează datele lipsă în cazul în care identificatorii valorilor mobiliare nu sunt găsiți în CSDB sau informația necesară pentru compilarea activelor și pasivelor în conformitate cu tabelele 2a și 2b din partea 23 a anexei II nu este disponibilă în CSDB.

    (b)

    BCN agregă datele privind valorile mobiliare derivate în temeiul literei (a) și le adaugă informațiilor raportate pentru valorile mobiliare lipsite de coduri ISIN în scopul de a elabora agregate pentru: (i) titlurile de natura datoriei defalcate pe scadență (inițială și reziduală) și contraparte (sector și rezidență); (ii) participații defalcate pe instrument și contraparte (sector și rezidență); și (iii) acțiunile/unitățile fondurilor de investiții defalcate pe tipul de fond de investiții și rezidență al contrapărții.

    BCN transmit BCE cele mai bune estimări ale deținerilor de către SA de acțiuni/unități FI defalcate pe obiectiv principal de investiție (și anume, fonduri de plasament în obligațiuni, fonduri de plasament în acțiuni, fonduri mixte, fonduri imobiliare, fonduri de hedging și alte fonduri). Aceste date pot fi extrase prin punerea în corespondență a informațiilor furnizate titlu-cu-titlu în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50) cu informațiile extrase din CSDB ca bază de date de referință.

    BCN estimează datele lipsă sau utilizează surse alternative pentru extragerea datelor în cazul în care acțiunile/unitățile FI deținute nu sunt disponibile în CSDB.

    Ca măsură tranzitorie, BCN pot transmite BCE aceste date pentru prima dată cu ocazia transmiterii datelor pentru T2 2016, acoperind și datele pentru T1 2016.

    În conformitate cu articolul 4 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50), BCN colectează pe bază anuală date privind provizioanele tehnice de asigurări generale defalcate pe sectoare de activitate și arie geografică. BCN transmit BCE date trimestriale care pot fi estimate pe baza datelor colectate anual.

    Normele contabile și/sau de evaluare din Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50) se aplică și atunci când BCN raportează date privind SA către BCE.

    BCN transmit note explicative pentru a explica motivele revizuirilor semnificative și ale revizuirilor transmise în afara perioadelor de producție regulată în conformitate cu articolul 26a alineatul (3) litera (c). În plus, BCN transmit BCE note explicative cu privire la ajustările din reclasificare.

    BCN pot colecta date de la toate societățile de asigurare rezidente în țară („abordarea țării-gazdă”), în conformitate cu articolul 2 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50), sau pot extrage datele necesare în scopurile SEBC din datele colectate în scopuri de supraveghere în temeiul Directivei 2009/138/CE, în conformitate cu articolul 2 alineatul (2) din Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50) („abordarea țării de origine”).

    În principiu, datele transmise către BCE în conformitate cu prezenta orientare se bazează pe abordarea țării-gazdă. Cu toate acestea, BCN care extrag datele necesare în scopuri SEBC din datele colectate în scopuri de supraveghere pot transmite aceste date în baza abordării țării de origine doar dacă diferența dintre abordarea țării-gazdă și abordarea țării de origine nu este considerată semnificativă.

    Aspectul dacă diferența dintre abordarea țării-gazdă și abordarea țării de origine este sau nu este semnificativă va fi evaluat pe baza datelor privind primele raportate în conformitate cu tabelul 3 din partea 23 a anexei II la prezenta orientare. După această evaluare, BCE, în strânsă colaborare cu BCN, va defini abordarea care trebuie urmată în ceea ce privește transmiterea de date în baza abordării țării-gazdă către BCE. Până la definirea abordării relevante, BCN sunt scutite de obligația de ajustare a datelor lor.

    BCN care doresc să își ajusteze datele pot, în mod voluntar și cu maximă diligență posibilă, să extragă datele în baza abordării țării-gazdă din datele colectate în conformitate cu abordarea țării de origine. În acest scop, între BCN interesate pot avea loc contacte bilaterale și schimburi de date.

    (**)  Directiva 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II) (JO L 335, 17.12.2009, p. 1).”;"

    7.

    anexele II, III, IV și V se modifică în conformitate cu anexa la prezenta orientare.

    Articolul 2

    Producerea de efecte și implementarea

    Prezenta orientare produce efecte din ziua notificării sale către BCN ale statelor membre. BCN ale statelor membre din a căror monedă este euro respectă prezenta orientare de la 1 ianuarie 2016.

    Articolul 3

    Destinatari

    Prezenta orientare se adresează BCN ale statelor membre a căror monedă este euro.

    Adoptată la Frankfurt pe Main, 4 decembrie 2015.

    Președintele BCE

    Mario DRAGHI


    (1)  JO L 318, 27.11.1998, p. 8.

    (2)  Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 al Băncii Centrale Europene din 28 noiembrie 2014 privind cerințele de raportare statistică pentru societățile de asigurare (BCE/2014/50) (JO L 366, 20.12.2014, p. 36).

    (3)  Orientarea Băncii Centrale Europene din 4 aprilie 2014 privind statisticile monetare și financiare (BCE/2014/15) (JO L 340, 26.11.2014, p. 1).


    ANEXĂ

    Anexele II, III, IV și V se modifică după cum urmează:

    1.

    În anexa II, tabelul referitor la statisticile fondurilor de pensii din partea 22 se înlocuiește cu următorul tabel:

    Active ale fondurilor de pensii

     

    Total

     

    Teritoriul național

    Total

    IFM (S.121 + S.122 + S.123)

     

    Non-IFM

    Total

    Administrații publice (S.13)

     

    Non-IFM, cu excepția administrațiilor publice

    Total

    Fonduri de investiții, altele decât fondurile de piață monetară (S.124)

    AIF+auxiliari financiari+instituții financiare captive și alte entități creditoare (S.125 + S.126 + S.127)

    SA (S.128)

    FP (S.129)

    SNF (S.11)

    Gospodăriile populației și instituțiile fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației (S.14 și S.15)

    Numerar și depozite

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Până la 1 an

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Peste 1 an și până la 2 ani

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Peste 2 ani

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    din care: Depozite transferabile

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Titluri de natura datoriei

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Până la 1 an

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Peste 1 an și până la 2 ani

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Peste 2 ani

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Instrumente financiare derivate

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Credite

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Până la 1 an

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Peste 1 an și până la 5 ani

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Peste 5 ani

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Participații

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    d/c acțiuni cotate

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Acțiuni/unități ale fondurilor de investiții

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Acțiuni/unități ale FPM

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Acțiuni/unități ale fondurilor de investiții, altele decât fondurile de piață monetară

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Provizioane tehnice de asigurări și creanțe aferente  (1)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Alte active

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Total active nefinanciare

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


     

     

    Statele membre din zona euro, altele decât teritoriul național

    Restul lumii

    Total

    IFM (S.121 + S.122 + S.123)

     

    Non-IFM

    Total

    Administrații publice (S.13)

     

    Non-IFM, cu excepția administrațiilor publice

    Total

    Fonduri de investiții, altele decât fondurile de piață monetară (S.124)

    AIF+auxiliari financiari+instituții financiare captive și alte entități creditoare (S.125 + S.126 + S.127)

    SA (S.128)

    FP (S.129)

    SNF (S.11)

    Gospodăriile populației și instituțiile fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației (S.14 și S.15)

    Numerar și depozite

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Până la 1 an

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Peste 1 an și până la 2 ani

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Peste 2 ani

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    din care: Depozite transferabile

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Titluri de natura datoriei

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Până la 1 an

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Peste 1 an și până la 2 ani

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Peste 2 ani

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Instrumente financiare derivate

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Credite

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Până la 1 an

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Peste 1 an și până la 5 ani

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Peste 5 ani

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Participații

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    d/c acțiuni cotate

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Acțiuni/unități ale fondurilor de investiții

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Acțiuni/unități ale FPM

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Acțiuni/unități ale fondurilor de investiții, altele decât fondurile de piață monetară

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Provizioane tehnice de asigurări și creanțe aferente  (1)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Alte active

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Total active nefinanciare

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Pasive ale fondurilor de pensii

     

    Total

     

    Teritoriul național

    Total

    IFM (S.121 + S.122 + S.123)

     

    Non-IFM

    Total

    Administrații publice (S.13)

     

    Non-IFM, cu excepția administrațiilor publice

    Total

    Fonduri de investiții altele decât fondurile de piață monetară (S.124)

    AIF (S.125 + S.126 + S.127)

    SA (S.128)

    FP (S.129)

    SNF (S.11)

    Gospodăriile populației și instituțiile fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației (S.14 și S.15)

    Titluri de natura datoriei emise

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Instrumente financiare derivate

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Credite

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Până la 1 an

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Peste 1 an și până la 5 ani

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Peste 5 ani

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Participații

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    d/c acțiuni cotate

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Provizioane tehnice de asigurări

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    din care: Drepturi de pensie (2)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Cotizații predefinite

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Prestații predefinite

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Sisteme hibride

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Alte pasive

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


     

     

    Statele membre din zona euro, altele decât teritoriul național

    Restul lumii

    Total

    IFM (S.121 + S.122 + S.123)

     

    Non-IFM

    Total

    Administrații publice (S.13)

     

    Non-IFM, cu excepția administrațiilor publice

    Total

    Fonduri de investiții altele decât fondurile de piață monetară (S.124)

    AIF (S.125 + S.126 + S.127)

    SA (S.128)

    FP (S.129)

    SNF (S.11)

    Gospodăriile populației și instituțiile fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației (S.14 și S.15)

    Titluri de natura datoriei emise

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Instrumente financiare derivate

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Credite

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Până la 1 an

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Peste 1 an și până la 5 ani

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Peste 5 ani

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Participații

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    d/c acțiuni cotate

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Provizioane tehnice de asigurări

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    din care: Drepturi de pensie (2)

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Cotizații predefinite

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Prestații predefinite

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Sisteme hibride

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Alte pasive

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    2.

    În anexa II, se adaugă următoarea parte 23:

    „PARTEA 23

    Statistici privind SA

    Tabelul 1

    Date privind activele și pasivele care trebuie furnizate pentru T4 2015: stocuri  (3)

     

    Total

    ACTIVE (F)

    1.

    Numerar și depozite (SEC 2010: F.21+F.22+F.29) – valoare justă

     

    1x.

    Numerar și depozite din care depozite transferabile (F.22)

     

    2.

    Titluri de natura datoriei (SEC 2010: F.3)

     

    3.

    Credite (SEC 2010: F.4) – valoare justă

     

    3x.

    Credite din care garanții la depozite în legătură cu activitatea de reasigurare – valoare justă

     

    4.

    Participații (SEC 2010: F.51)

     

    4a.

    Participații din care acțiuni cotate

     

    5.

    Acțiuni/unități ale fondurilor de investiții (SEC 2010: F.52)

     

    6.

    Instrumente financiare derivate (SEC 2010: F.7)

     

    7.

    Provizioane tehnice de asigurări generale (SEC 2010: F.61)

     

    8.

    Active nefinanciare (SEC 2010: AN)

     

    9.

    Alte active

     

    PASIVE (F)

    1.

    Titluri de natura datoriei emise și credite (SEC 2010: F.3 + F.4)

     

    1.x.

    din care garanții la depozite în legătură cu activitatea de reasigurare

     

    2.

    Participații (SEC 2010: F.51)

     

    2a.

    Participații din care acțiuni cotate

     

    2b.

    Participații din care acțiuni necotate

     

    2c.

    Participații din care alte participații

     

    3

    Provizioane tehnice de asigurări (SEC 2010: F.6)

     

    3.1

    Provizioane tehnice de asigurări de viață

     

    din care bazate pe unități

     

    din care nebazate pe unități

     

    3.2

    Provizioane tehnice de asigurări generale

     

    4

    Instrumente financiare derivate (SEC 2010: F.7)

     

    5

    Alte pasive

     


    Tabelul 2a

    Date privind activele care trebuie furnizate trimestrial: stocuri și ajustări de fluxuri

     

    Total

    Zona euro

    Restul lumii

    Teritoriul național

    Statele membre din zona euro, altele decât teritoriul național

    Statele membre din zona euro, altele decât teritoriul național

    (informații pentru fiecare țară în parte)

    Total

    State membre neparticpante

    (informații pentru fiecare țară în parte)

    Contrapărți principale din afara Uniunii Europene (informații pentru fiecare țară în parte pentru Brazilia, Canada, China, Hong Kong, India, Japonia, Rusia, Elveția, SUA)

    ACTIVE (F)

    1.

    Numerar și depozite (SEC 2010: F.21 + F.22 + F.29) – valoare justă

     

     

     

     

     

     

     

    până la 1 an (rămas până la data scadenței)

     

     

     

     

     

     

     

    peste 1 an (rămas până la data scadenței)

     

     

     

     

     

     

     

    1x.

    Numerar și depozite d/c depozite transferabile (F.22)

     

     

     

     

     

     

     

    1.

    Numerar și depozite (SEC 2010: F.21 + F.22 + F.29) – valoare nominală

     

     

     

     

     

     

     

    2.

    Titluri de natura datoriei (SEC 2010: F.3)

     

     

     

     

     

     

     

    emise de IFM

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AIF

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SA

     

     

     

     

     

     

     

    emise de FP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SNF

     

     

     

     

     

     

     

    emise de GP și IFSLSGP

     

     

     

     

     

     

     

    până la 1 an (scadența inițială)

     

     

     

     

     

     

     

    emise de IFM

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AIF

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SA

     

     

     

     

     

     

     

    emise de FP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SNF

     

     

     

     

     

     

     

    emise de GP și IFSLSGP

     

     

     

     

     

     

     

    1-2 ani (scadența inițială)

     

     

     

     

     

     

     

    emise de IFM

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AIF

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SA

     

     

     

     

     

     

     

    emise de FP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SNF

     

     

     

     

     

     

     

    emise de GP și IFSLSGP

     

     

     

     

     

     

     

    peste 2 ani (scadența inițială)

     

     

     

     

     

     

     

    emise de IFM

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AIF

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SA

     

     

     

     

     

     

     

    emise de FP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SNF

     

     

     

     

     

     

     

    emise de GP și IFSLSGP

     

     

     

     

     

     

     

    până la 1 an (rămas până la data scadenței)

     

     

     

     

     

     

     

    emise de IFM

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AIF

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SA

     

     

     

     

     

     

     

    emise de FP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SNF

     

     

     

     

     

     

     

    emise de GP și IFSLSGP

     

     

     

     

     

     

     

    1-2 ani (rămași până la data scadenței)

     

     

     

     

     

     

     

    emise de IFM

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AIF

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SA

     

     

     

     

     

     

     

    emise de FP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SNF

     

     

     

     

     

     

     

    emise de GP și IFSLSGP

     

     

     

     

     

     

     

    2-5 ani (rămași până la data scadenței)

     

     

     

     

     

     

     

    emise de IFM

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AIF

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SA

     

     

     

     

     

     

     

    emise de FP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SNF

     

     

     

     

     

     

     

    emise de GP și IFSLSGP

     

     

     

     

     

     

     

    Peste 5 ani (rămași până la data scadenței)

     

     

     

     

     

     

     

    emise de IFM

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AIF

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SA

     

     

     

     

     

     

     

    emise de FP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SNF

     

     

     

     

     

     

     

    emise de GP și IFSLSGP

     

     

     

     

     

     

     

    3.

    Credite (SEC 2010: F.4) – valoare justă

     

     

     

     

     

     

     

    scadență inițială până la 1 an – valoare justă

     

     

     

     

     

     

     

    acordate IFM

     

     

     

     

     

     

     

    acordate AP

     

     

     

     

     

     

     

    acordate FI

     

     

     

     

     

     

     

    acordate AIF

     

     

     

     

     

     

     

    acordate SA

     

     

     

     

     

     

     

    acordate FP

     

     

     

     

     

     

     

    acordate SNF

     

     

     

     

     

     

     

    acordate GP și IFSLSGP

     

     

     

     

     

     

     

    scadență inițială 1-5 ani – valoare justă

     

     

     

     

     

     

     

    acordate IFM

     

     

     

     

     

     

     

    acordate AP

     

     

     

     

     

     

     

    acordate FI

     

     

     

     

     

     

     

    acordate AIF

     

     

     

     

     

     

     

    acordate SA

     

     

     

     

     

     

     

    acordate FP

     

     

     

     

     

     

     

    acordate SNF

     

     

     

     

     

     

     

    acordate GP și IFSLSGP

     

     

     

     

     

     

     

    scadență inițială peste 5 ani – valoare justă

     

     

     

     

     

     

     

    acordate IFM

     

     

     

     

     

     

     

    acordate AP

     

     

     

     

     

     

     

    acordate FI

     

     

     

     

     

     

     

    acordate AIF

     

     

     

     

     

     

     

    acordate SA

     

     

     

     

     

     

     

    acordate FP

     

     

     

     

     

     

     

    acordate SNF

     

     

     

     

     

     

     

    acordate GP și IFSLSGP

     

     

     

     

     

     

     

    până la 1 an rămas până la data scadenței – valoare justă

     

     

     

     

     

     

     

    1-2 ani rămași până la data scadenței – valoare justă

     

     

     

     

     

     

     

    2-5 ani rămași până la data scadenței – valoare justă

     

     

     

     

     

     

     

    peste 5 ani rămași până la data scadenței – valoare justă

     

     

     

     

     

     

     

    3x.

    Credite din care garanții la depozite în legătură cu activitatea de reasigurare – valoare justă

     

     

     

     

     

     

     

    3.

    (SEC 2010: F.4) – valoare nominală

     

     

     

     

     

     

     

    scadență inițială până la 1 an – valoare nominală

     

     

     

     

     

     

     

    scadență inițială 1-5 ani – valoare nominală

     

     

     

     

     

     

     

    scadență inițială peste 5 ani – valoare nominală

     

     

     

     

     

     

     

    4.

    Participații (SEC 2010: F.51)

     

     

     

     

     

     

     

    4a.

    Participații din care acțiuni cotate

     

     

     

     

     

     

     

    emise de IFM

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AIF

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SA

     

     

     

     

     

     

     

    emise de FP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SNF

     

     

     

     

     

     

     

    4b.

    Participații din care acțiuni necotate

     

     

     

     

     

     

     

    emise de IFM

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AIF

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SA

     

     

     

     

     

     

     

    emise de FP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SNF

     

     

     

     

     

     

     

    4c.

    Participații din care alte participații

     

     

     

     

     

     

     

    emise de IFM

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de AIF

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SA

     

     

     

     

     

     

     

    emise de FP

     

     

     

     

     

     

     

    emise de SNF

     

     

     

     

     

     

     

    5.

    Acțiuni/unități ale fondurilor de investiții (SEC 2010: F.52)

     

     

     

     

     

     

     

    5a.

    Acțiuni/unități ale FPM

     

     

     

     

     

     

     

    5b.

    Acțiuni/unități ale non-FPM

     

     

     

     

     

     

     

    Fonduri de plasament în acțiuni

     

     

     

     

     

     

     

    Fonduri de plasament în obligațiuni

     

     

     

     

     

     

     

    Fonduri mixte

     

     

     

     

     

     

     

    Fonduri imobiliare

     

     

     

     

     

     

     

    Fonduri de hedging

     

     

     

     

     

     

     

    Alte fonduri

     

     

     

     

     

     

     

    6.

    Instrumente financiare derivate (SEC 2010: F.7)

     

     

     

     

     

     

     

    7.

    Provizioane tehnice de asigurări și creanțe aferente  (4)

     

     

     

     

     

     

     

    8.

    Active nefinanciare (SEC 2010: AN)

     

     

     

     

     

     

     

    9.

    Alte active

     

     

     

     

     

     

     

    10.

    Total active

     

     

     

     

     

     

     

    Abrevieri utilizate în acest tabel: d/c=din care, IFM=instituție financiară monetară, AP=administrație publică, FI=fond de investiții, AIF=alți intermediari financiari, SA=societate de asigurare, FP=fond de pensii, SNF=societate nefinanciară, GP=gospodăriile populației, IFSLSGP=instituție fără scop lucrativ aflată în serviciul gospodăriilor populației, FPM=fond de piață monetară.


    Tabelul 2b

    Date privind pasivele care trebuie furnizate trimestrial: stocuri și ajustări de fluxuri

     

    Total

    Zona euro

    Restul lumii

    Teritoriul național

    Statele membre din zona euro, altele decât teritoriul național

    Statele membre din zona euro, altele decât teritoriul național (informații pentru fiecare țară în parte)

    Total

    State membre neparticpante (informații pentru fiecare țară în parte)

    Contrapărți principale din afara Uniunii Europene (informații pentru fiecare țară în parte pentru Brazilia, Canada, China, Hong Kong, India, Japonia, Rusia, Elveția, SUA)

    PASIVE (F)

    1.

    Titluri de natura datoriei emise (SEC 2010: F.3)

     

     

     

     

     

     

     

    2.

    Credite (SEC 2010: F.4)

     

     

     

     

     

     

     

    emise de instituțiile financiare monetare (IFM) (5)

     

     

     

     

     

     

     

    emise de non-IFM (5)

     

     

     

     

     

     

     

    2.x.

    Credite din care garanții la depozite în legătură cu activitatea de reasigurare

     

     

     

     

     

     

     

    3.

    Participații (SEC 2010: F.51)

     

     

     

     

     

     

     

    Acțiuni cotate

     

     

     

     

     

     

     

    Acțiuni necotate

     

     

     

     

     

     

     

    Alte participații

     

     

     

     

     

     

     

    4

    Provizioane tehnice de asigurări (SEC 2010: F.6)

     

     

     

     

     

     

     

    4.1

    Provizioane tehnice de asigurări de viață

     

     

     

     

     

     

     

    bazate pe unități

     

     

     

     

     

     

     

    nebazate pe unități (6)

     

     

     

     

     

     

     

    4.1.a

    Provizioane tehnice de asigurări de viață d/c drepturi de pensie  (7)

     

     

     

     

     

     

     

    Sisteme de cotizații predefinite

     

     

     

     

     

     

     

    Sisteme de prestații predefinite

     

     

     

     

     

     

     

    Sisteme hibride

     

     

     

     

     

     

     

    4.1.b

    Provizioane tehnice de asigărări de viață d/c reasigurări acceptate  (7)

     

     

     

     

     

     

     

    4.2

    Provizioane tehnice de asigurări generale  (8)

     

     

     

     

     

     

     

    în funcție de sectorul de activitate

     

     

     

     

     

     

     

    Asigurare pentru cheltuieli medicale

     

     

     

     

     

     

     

    Asigurare pentru protecția nivelului veniturilor

     

     

     

     

     

     

     

    Asigurare compensatorie pentru lucrători

     

     

     

     

     

     

     

    Asigurare de răspundere civilă auto

     

     

     

     

     

     

     

    Alte asigurări ale autovehiculelor

     

     

     

     

     

     

     

    Asigurare maritimă, aeriană și de transport

     

     

     

     

     

     

     

    Asigurare împotriva incendiilor și a altor daune provocate proprietăților

     

     

     

     

     

     

     

    Asigurare de răspundere generală

     

     

     

     

     

     

     

    Asigurare pentru credite și garanții

     

     

     

     

     

     

     

    Asigurare pentru cheltuieli juridice

     

     

     

     

     

     

     

    Asistență

     

     

     

     

     

     

     

    Diverse pierderi financiare

     

     

     

     

     

     

     

    Reasigurare

     

     

     

     

     

     

     

    5

    Instrumente financiare derivate (SEC 2010: F.7)

     

     

     

     

     

     

     

    6

    Alte pasive

     

     

     

     

     

     

     

    Abrevieri utilizate în acest tabel: d/c=din care.


    Tabelul 3

    Date privind primele, indemnizațiile și comisioanele care trebuie furnizate pe bază anuală

     

    Total

     

    Teritoriul național

    Sucursale în cadrul SEE (informații pentru fiecare țară în parte)

    Sucursale în afara SEE (total)

    1.

    Prime

     

     

     

     

    2.

    Indemnizații

     

     

     

     

    3.

    Comisioane”

     

     

     

     

    3.

    În anexa III, părțile 2, 3 și 4 se înlocuiesc cu următorul text:

    „PARTEA 2

    DSD și seturi de date

    1.   În mesajele SDMX transmise, conceptele statistice pot fi folosite fie ca dimensiuni (în compunerea «cheilor» de identificare a seriilor de timp), fie ca atribute (furnizând informații despre date). Dimensiunile și atributele codate își iau valorile din liste de coduri predefinite. DSD definesc structura cheilor de serii transmise, în ceea ce privește conceptele și listele de coduri asociate. În plus, acestea definesc relația lor cu atributele relevante. Aceeași structură poate fi utilizată pentru mai multe fluxuri de date, care sunt diferențiate de informațiile privind seturile de date.

    2.   În contextul statisticilor financiare și monetare, BCE a definit 12 DSD utilizate în mod curent pentru schimbul de statistici cu SEBC și alte organizații internaționale. Pentru majoritatea acestor DSD, se transmite un singur set de date și, în consecință, identificatorul DSD și identificatorul setului de date (ISD) asociat utilizat în mesajele de date SDMX sunt aceiași. În scopul tratamentului, responsabilității și al respectării termenelor, la nivelul ISD au fost definite și se disting două seturi de date diferite care urmează DSD «ECB_BSI1». În mod similar, la nivelul ISD au fost definite și se disting două seturi de date diferite care urmează DSD «ECB_ICPF1». Următoarele caracteristici ale fluxurilor de date sunt în producție:

    posturi din bilanț (PB), identificator DSD și ISD «ECB_BSI1»;

    posturi din bilanț în contextul Blue Book (BSP), identificator DSD «ECB_BSI1» și «ISD ECB_BSP»;

    indicatori financiari structurali bancari (ISS), indicator DSD și ISD «ECB_SSI1»;

    indicatori financiari structurali bancari în contextul Blue Book (SSP), identificator DSD «ECB_SS1» și ISD «ECB_SSP»;

    ratele dobânzii practicate de IFM (RMD), identificator DSD și ISD «ECB_MIR1»;

    alți intermediari financiari (AIF), identificator DSD și ISD «ECB_OFI1»;

    emisiuni de valori mobiliare (SEC), identificator DSD și ISD «ECB_SEC1»; |

    sisteme de plăți și decontare (SPD), identificator DSD și ISD «ECB_PSS1»;

    fonduri de investiții (FI), identificator DSD și ISD «ECB-IVF1»;

    societăți vehicul investițional (SVI), identificator DSD și ISD «ECB_FVC1»;

    date bancare consolidate (DBC), identificator DSD și ISD «ECB_CBD1»;

    statistici bancare consolidate internaționale (SBC), identificator DSD și ISD «BIS_CBS»;

    active și pasive ale societăților de asigurare (APA), identificator DSD «ECB_ICPF1» și ISD «ECB_ICB»;

    operațiuni ale societăților de asigurare (prime, indemnizații, comisioane) (OSA), identificator DSD și ISD «ECB_ICO1»;

    active și pasive ale fondurilor de pensii (BFP), identificator DSD «ECB_ICPF1» și ISD «ECB_PFB»;

    2.1.   ISD «ECB_BSI1» este utilizat pentru a defini cheile seriilor pentru datele referitoare la următoarele:

    statistici privind bilanțul IFM;

    monedă electronică;

    statistici privind bilanțul instituțiilor de credit;

    statistici privind bilanțul FPM;

    pasive sub formă de depozite și dețineri de numerar și valori mobiliare ale administrației centrale;

    posturi pro memoria;

    date suplimentare privind posturile din bilanț raportate de BCN către Fondul Monetar Internațional prin utilizarea serviciilor de comunicare ale BCE;

    credite IFM securitizate și vândute unor terți;

    statistici privind baza de calcul a rezervelor minime obligatorii,

    indicatori macro;

    credite acordate societăților nefinanciare defalcate în funcție de ramura de activitate;

    linii de credit.

    2.2.   Pentru societățile de asigurări și fondurile de pensii (SAFP) se folosește ISD «ECB_ICPF1» pentru a defini cheile de serii pentru datele privind activele și pasivele societăților de asigurare și activele și pasivele fondurilor de pensii.

    PARTEA 3

    Dimensiuni

    Tabelul de mai jos identifică dimensiunile care compun cheile seriilor statisticilor monetare și financiare specifice enumerate în partea 2, formatul acestora și listele de coduri din care își iau valorile codurilor.

    Definiție a structurii datelor (DSD)

    Concept

    Denumirea conceptului

    Valoare

    Listă de coduri

    Denumirea listei de coduri

    PB

    ISS

    RMD

    AIF

    SEC

    SPD

    FI

    SVI

    DBC

    SBC (9)

    SAFP

    ICO

    (identificator)

     

    format (10)

     

     

    ORDINEA DIMENSIUNILOR ÎN CHEIE

    DIMENSIUNI

    1

    1

    1

    1

    1

    1

    1

    1

    1

    1

    1

    1

    FREQ

    Frecvență

    AN1

    CL_FREQ

    Listă de coduri pentru frecvență

    2

    2

    2

    2

    2

    2

    2

    2

    2

     

     

     

    REF_AREA

    Zonă de referință

    AN2

    CL_AREA_EE

    Listă de coduri pentru zonă

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    2

    2

    REF_AREA

    Zonă de referință

    AN2

    CL_AREA (11)

    Listă de coduri pentru zonă

    3

     

     

    3

     

     

    3

    3

     

     

     

     

    ADJUSTMENT

    Indicator de ajustare

    AN1

    CL_ADJUSTMENT

    Listă de coduri pentru indicatorii de ajustare

    4

     

    3

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    BS_REP_SECTOR

    Defalcarea bilanțului pe sectoare de referință

    AN..2

    CL_BS_REP_SECTOR

    Listă de coduri pentru defalcarea bilanțului pe sectoare de referință

     

    3

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    REF_SECTOR

    Defalcare pe sectoare de referință

    AN4

    CL_ESA95_SECTOR

    Listă de coduri pentru defalcarea sectorială de referință din SEC 95

     

     

     

     

    3

     

     

     

     

     

     

     

    SEC_ISSUING SECTOR

    Sectorul emitent de valori mobiliare

    AN4

    CL_ESA95_SECTOR

    Listă de coduri pentru defalcarea sectorială de referință din SEC 95

     

     

     

     

     

    3

     

     

     

     

     

     

    PSS_INFO_TYPE

    Tipul informațiilor SPD

    AN4

    CL_PSS_INFO_TYPE

    Listă de coduri pentru tipul de informații privind sistemul de plăți și decontare

     

     

     

     

     

    4

     

     

     

     

     

     

    PSS_INSTRUMENT

    Instrument SPD

    AN4

    CL_PSS_INSTRUMENT

    Listă de coduri pentru instrumentul din sistemul de plăți și decontare

     

     

     

     

     

    5

     

     

     

     

     

     

    PSS_SYSTEM

    Punct de intrare SPD

    AN4

    CL_PSS_SYSTEM

    Listă de coduri pentru punctul de intrare în sistemul de plăți și decontare

     

     

     

     

     

    6

     

     

     

     

     

     

    DATA_TYPE_PSS

    Tip de date SPD

    AN2

    CL_DATA_TYPE_PSS

    Listă de coduri pentru tipul de date privind sistemul de plăți și decontare

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    3

     

    COMP_APPROACH

    Indicatorul metodei de compilare

    AN1

    CL_COMP_APPROACH

    Listă de coduri pentru indicatorul metodei de compilare

     

     

     

    4

     

     

     

     

     

     

     

     

    OFI_REP_SECTOR

    Sector de raportare privind alți intermediari financiari

    AN2

    CL_OFI_REP_SECTOR

    Listă de coduri pentru defalcarea sectorială de referință privind alți intermediari financiari

     

     

     

     

     

     

    4

     

     

     

     

     

    IVF_REP_SECTOR

    Sector de raportare privind fondurile de investiții

    AN2

    CL_IVF_REP_SECTOR

    Listă de coduri pentru defalcarea sectorială de referință privind fondurile de investiții

     

     

     

     

     

     

     

    4

     

     

     

     

    FVC_REP_SECTOR

    Sector de raportare privind societățile vehicul investițional

    AN1

    CL_FVC_REP_SECTOR

    Listă de coduri pentru defalcarea sectorială de referință privind societățile vehicul investițional

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    4

    3

    SECTOR DE RAPORTARE

    Sector de raportare

    AN..6

    CL_SECTOR (11)

    Listă de coduri pentru sectorul instituțional

     

     

     

     

     

     

     

     

    3

     

     

     

    CB_REP_SECTOR

    Defalcare pe sectoare de referință DBC

    AN2

    CL_CB_REP_SECTOR

    Listă de coduri pentru defalcarea bilanțului pe sectoare de referință privind datele bancare consolidate

     

     

     

     

     

     

     

     

    4

     

     

     

    CB_SECTOR_SIZE

    Dimensiunea sectorului de referință DBC

    AN1

    CL_CB_SECTOR_SIZE

    Listă de coduri pentru dimensiunea sectoarelor de referință privind datele bancare consolidate

     

    4

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    SSI_INDICATOR

    Indicator financiar structural

    AN3

    CL_SSI_INDICATOR

    Listă de coduri pentru indicatorul financiar structural

    5

     

    4

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    BS_ITEM

    Post din bilanț

    AN..7

    CL_BS_ITEM

    Listă de coduri pentru postul din bilanț

     

     

     

    5

     

     

     

     

     

     

     

     

    OFI_ITEM

    Postul din bilanț «alți intermediari financiari»

    AN3

    CL_OFI_ITEM

    Listă de coduri pentru postul din bilanț «alți intermediari financiari»

     

     

     

     

    4

     

     

     

     

     

     

     

    SEC_ITEM

    Post de valori mobiliare

    AN6

    CL_ESA95_ACCOUNT

    Listă de coduri pentru contul SEC 95

     

     

     

     

     

     

    5

     

     

     

     

     

    IF_ITEM

    Activele și pasivele fondurilor de investiții

    AN3

    CL_IF_ITEM

    Listă de coduri pentru postul din bilanț «FI»

     

     

     

     

     

     

     

    5

     

     

     

     

    FVC_ITEM

    Activele și pasivele societăților vehicul investițional

    AN3

    CL_FVC_ITEM

    Listă de coduri pentru postul din bilanț «societăți vehicul investițional»

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    5

     

    ICPF_ITEM

    Activele și pasivele societăților de asigurare și ale fondurilor de pensii

    AN..4

    CL_ICPF_ITEM

    Listă de coduri pentru activele și pasivele societăților de asigurare și ale fondurilor de pensii

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    4

    ICO_PAY_ITEM

    Postul operațiunilor societăților de asigurare

    AN1

    CL_ICO_PAY

    Listă de coduri pentru postul operațiunilor societăților de asigurare

     

     

     

     

     

     

     

     

    5

     

     

     

    CB_ITEM

    Postul datelor bancare consolidate

    AN5

    CL_CB_ITEM

    Listă de coduri pentru postul datelor bancare consolidate

    6

     

    5

    6

     

     

    6

    6

    6

     

     

     

    MATURITY_ORIG

    Scadență inițială

    AN..3

    CL_MATURITY_ORIG

    Listă de coduri pentru scadența inițială

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    6

     

    MATURITY

    Scadență

    AN..6

    CL_MATURITY (11)

    Listă de coduri pentru scadență

     

     

     

     

    5

     

     

     

     

     

     

     

    SEC_VALUATION

    Evaluarea valorilor mobiliare

    AN1

    CL_MUFA_VALUATION

    Listă de coduri pentru evaluarea din cadrul MUFA

    7

    5

     

    7

     

     

    7

    7

    7

     

    7

     

    DATA_TYPE

    Tip de date

    AN1

    CL_DATA_TYPE

    Listă de coduri pentru tipul de date, fluxurile și pozițiile monetare și bancare

     

     

    6

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    DATA_TYPE_MIR

    Tip de date RMD

    AN1

    CL_DATA_TYPE_MIR

    Listă de coduri pentru tipul de date referitoare la ratele dobânzii practicate de IFM

     

     

     

     

    6

     

     

     

     

     

     

     

    DATA_TYPE_SEC

    Tip de date privind valorile mobiliare

    AN1

    CL_DATA_TYPE_SEC

    Listă de coduri pentru tipul de date privind valorile mobiliare

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    2

     

     

    L_MEASURE

    Stoc, flux

    AN1

    CL_STOCK_FLOW

    Stoc, flux

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    3

     

     

    L_REP_CTY

    Codul zonei de referință pentru statisticile financiare internaționale BRI (BIS-IFS)

    AN2

    CL_BIS_IF_REF_AREA

    Codul zonei de referință pentru BIS-IFS

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    4

     

     

    CBS_BANK_TYPE

    Tip de bancă pentru SBC

    AN2

    CL_BIS_IF_REF_AREA

    Tip de bancă pentru SBC

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    5

     

     

    CBS_BASIS

    Bază de raportare pentru SBC

    AN1

    CL_CBS_BASIS

    Bază de raportare pentru SBC

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    6

     

     

    L_POSITION

    Tipul poziției pentru SBC

    AN1

    CL_L_POSITION

    Tipul poziției

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    7

     

     

    L_INSTR

    Tip de instrument pentru SBC

    AN1

    CL_L_INSTR

    Tip de instrument

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    8

     

     

    REM_MATURITY

    Scadențe reziduale pentru SBC

    AN1

    CL_ISSUE_MAT

    Listă de coduri pentru scadența emisiunii

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    9

     

     

    CURR_TYPE_BOOK

    Tipul monedei locului efectuării pentru SBC

    AN3

    CL_CURRENCY_3POS

    Tipul monedei locului efectuării

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    10

     

     

    L_CP_SECTOR

    Sectorul contrapărții pentru SBC

    AN1

    CL_L_SECTOR

    Sectorul contrapărții pentru SBC

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    11

     

     

    L_CP_COUNTRY

    Zona contrapărții pentru SBC

    AN2

    CL_BIS_IF_REF_AREA

    Codul zonei de referință pentru BIS-IFS

    8

    6

     

    8

     

    7

    8

    8

    8

     

     

     

    COUNT_AREA

    Zona contrapărții

    AN2

    CL_AREA_EE

    Listă de coduri pentru zonă

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    8

    5

    COUNTERPART_AREA

    Zona contrapărții

    AN2

    CL_AREA

    Listă de coduri pentru zonă

     

     

    7

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    AMOUNT_CAT

    Categoria sumei

    AN1

    CL_AMOUNT_CAT

    Listă de coduri pentru categoria sumei

    9

     

    8

    9

     

     

    9

    9

    9

     

     

     

    BS_COUNT_SECTOR

    Sectorul contrapărții din bilanț

    AN..7

    CL_BS_COUNT_SECTOR

    Listă de coduri pentru sectorul contrapărții din bilanț

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    9

     

    COUNTERPART_SECTOR

    Sectorul contrapărții

    AN..6

    CL_SECTOR

    Listă de coduri pentru sectorul instituțional

     

     

     

     

     

    8

     

     

     

     

     

     

    COUNTERPART_SECTOR

    Sectorul contrapărții

    AN2

    CL_PS_COUNT_SECTOR

    Sector de primire/achiziție al sistemului de plăți și decontare

     

     

     

     

     

     

     

    10

     

     

     

     

    FVC_ORI_SECTOR

    Sector inițiator pentru societățile vehicul investițional

    AN2

    CL_FVC_ORI_SECTOR

    Listă de coduri pentru sectorul inițiator pentru societățile vehicul investițional

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    6

    ICO_UNIT

    Unitate a societăților de asigurare

    AN1

    CL_ICO_UNIT

    Listă de coduri pentru unitatea referitoare la societățile de asigurare

    10

    7

    9

    10

    7

    9

    10

    11

    10

     

    10

     

    CURRENCY_TRANS

    Monedă de tranzacție

    AN3

    CL_CURRENCY

    Listă de coduri pentru monedă

     

    8

     

    11

    8

    10

    11

     

    11

     

     

     

    SERIES_DENOM

    Moneda în care sunt exprimate seriile sau calcul special

    AN1

    CL_SERIES_DENOM

    Listă de coduri pentru moneda în care sunt exprimate seriile sau pentru calculul special

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    11

    7

    CURRENCY_DENOM

    Monedă de exprimare

    AN..15

    CL_UNIT

    Listă de coduri pentru unitate

    11

     

     

     

     

     

     

    12

     

     

     

     

    BS_SUFFIX

    Sufixul bilanțului

    AN..3

    CL_BS_SUFFIX

    Listă de coduri pentru sufixul bilanțului

     

     

     

     

    9

     

     

     

     

     

     

     

    SEC_SUFFIX

    Sufixul seriilor în contextul valorilor mobiliare

    AN1

    CL_SEC_SUFFIX

    Listă de coduri pentru sufixul valorilor mobiliare

     

     

    10

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    IR_BUS_COV

    Aria de aplicabilitate a ratelor dobânzilor

    AN1

    CL_IR_BUS_COV

    Listă de coduri pentru aria de aplicabilitate a ratelor dobânzilor

    Frecvență. Această dimensiune precizează frecvența seriei de timp raportate. Cerințele specifice privind schimbul de date sunt următoarele:

    pentru DSD «ECB_OFI1»: atunci când datele naționale sunt disponibile doar cu o frecvență mai redusă, respectiv semestrial sau anual, BCN procedează la estimarea datelor trimestriale. Dacă nu există posibilitatea de a se realiza estimări trimestriale, datele sunt furnizate, totuși, ca serii de timp trimestriale, respectiv datele anuale sunt furnizate ca aaaaQ4 și datele semestriale sunt furnizate ca aaaaQ2 și aaaaQ4, trimestrele rămase fiind fie neraportate, fie raportate ca indisponibile cu statutul observației «L»;

    pentru DSD «ECB_SEC1»: dacă datele lunare solicitate nu sunt disponibile și nu se poate realiza nici o estimare, atunci pot fi trimise datele trimestriale sau anuale.

    Zonă de referință. Această dimensiune se referă la țara de rezidență a instituției raportoare. În DSD «ECB_SEC1» este indicată țara de rezidență a sectorului emitent (*).

    Indicator de ajustare. Această dimensiune arată dacă a fost efectuată o ajustare sezonieră și/sau o ajustare în funcție de numărul de zile lucrătoare.

    Defalcarea bilanțului pe sectoare de referință. Această dimensiune se referă la sectorul de raportare în conformitate cu defalcarea definită în lista de coduri asociată.

    Defalcare pe sectoare de referință. Această dimensiune indică sectorul de referință pentru indicatorii financiari structurali (în DSD «ECB_SSI1»).

    Sector emitent de valori mobiliare. Această dimensiune se referă la sectorul emitenților de valori mobiliare (în DSD «ECB_SEC1»).

    Tipul informațiilor SPD. Această dimensiune reprezintă tipul general de informații care trebuie furnizate în cadrul DSD «ECB_PSS1».

    Instrument SPD. Această dimensiune, utilizată în DSD «ECB_PSS1», indică tipul specific de instrument/dispozitiv utilizat pentru operațiunile de plată, de exemplu cardurile cu o funcție de numerar sau transferurile credit etc.

    Punct de intrare SPD. Această dimensiune are legătură cu tipul de terminal sau de sistem prin care operațiunea de plată de bază a fost efectuată. Pentru corespondența sistemelor de plăți și a valorii codului punctului de intrare SPD, a se vedea partea 16 a anexei II.

    Tip de date SPD. În cadrul SPD, această dimensiune dă unitatea de măsură pentru observație, respectiv dacă un număr sau o valoare ar trebui raportată pentru postul respectiv (de exemplu, numărul de operațiuni pentru fiecare card, valoarea operațiunilor pentru fiecare card etc.).

    Metodă de compilare Această dimensiune indică dacă datele reprezintă abordarea țării gazdă sau abordarea țării de origine.

    Sector de raportare privind alți intermediari financiari. Această dimensiune indică sectorul instituției raportoare în cadrul sectorului AIF.

    Sector de raportare privind fondurile de investiții. Această dimensiune indică sectorul instituției raportoare în cadrul sectorului FI.

    Sector de raportare privind societățile vehicul investițional. Această dimensiune indică sectorul instituției raportoare în cadrul sectorului SVI.

    Sector de raportare. Această dimensiune indică dacă instituția raportoare este un FP sau un tip de SA.

    Defalcare pe sectoare de referință DBC. Această dimensiune indică forma de proprietate și tipul de instituție raportoare (instituții de credit naționale ori filiale sau sucursale sub control străin).

    Dimensiunea sectorului DBC. Această dimensiune indică mărimea instituției raportoare în ceea ce privește totalul activelor acesteia. Se aplică doar instituțiilor de credit naționale.

    Indicator financiar structural. Această dimensiune este specifică DSD «ECB_SSI1» și reprezintă tipul de indicator financiar structural.

    Post din bilanț. Această dimensiune indică postul din bilanțul IFM, astfel cum este definit în Regulamentul (UE) nr. 1071/2013 (BCE/2013/33).

    Postul din bilanț «alți intermediari financiari». Această dimensiune indică un post din bilanțul AIF. AIF se concentrează pe diferite activități financiare, în funcție de tipul instituției, și nu toate posturile din bilanț se aplică tuturor tipurilor de intermediari. Prin urmare, în timp ce majoritatea posturilor din bilanț sunt comune tuturor tipurilor de alți intermediari financiari, «alte active» și «alte pasive» pot avea definiții diferite pentru diferite tipuri de intermediari. În coloana activelor, sunt adoptate două definiții diferite pentru postul «alte active»: (a) pentru brokeri în valori mobiliare și produse financiare derivate (BVMPFD), acest post include credite; și (b) pentru societăți financiare care desfășoară activități de creditare (SFAC), postul include depozite, numerar, acțiuni ale fondurilor de investiții, active fixe și instrumente financiare derivate. În ceea ce privește postul «alte pasive»: (a) pentru BVMPFD, acest post exclude titlurile de natura datoriei, capitalul și rezervele, precum și instrumente financiare derivate; și (b) pentru SFAC, acest post include instrumentele financiare derivate.

    Postul valorilor mobiliare. Această dimensiune se referă la posturile preluate din lista de posturi întocmită pentru conturile financiare ale uniunii monetare (MUFA) în conformitate cu conceptele Sistemului european de conturi. Este folosită doar pentru DSD «ECB_SEC1».

    Activele și pasivele fondurilor de investiții. Această dimensiune se referă la postul activelor și pasivelor FI, astfel cum este definit în Regulamentul (UE) nr. 1073/2013 (BCE/2013/38).

    Activele și pasivele societăților vehicul investițional. Această dimensiune se referă la postul activelor și pasivelor SVI, astfel cum este definit în Regulamentul (UE) nr. 1075/2013 (BCE/2013/40).

    Activele și pasivele societăților de asigurare și ale fondurilor de pensii. Această dimensiune indică un post al activelor și pasivelor SA și ale FP. În cazul SA, posturile sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50). În cazul FP, posturile sunt definite în SEC 2010.

    Postul operațiunilor societăților de asigurare. Această dimensiune se referă la postul operațiunilor SA, și anume prime, indemnizații și comisioane, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50).

    Postul datelor bancare consolidate. Această dimensiune indică postul din sistemul de raportare DBC care trebuie raportat (din contul de profit și pierdere al băncilor, din bilanț și din rapoartele privind adecvarea capitalului).

    Scadență inițială. Pentru DSD «ECB_BSI1», «ECB_FVC1», «ECB_IVF1», «ECB_CBD1» și «ECB_OFI1», această dimensiune indică scadența inițială a postului din bilanț. Pentru DSD «ECB_MIR1», această dimensiune indică, pentru posturile referitoare la solduri, defalcarea în funcție de scadența inițială sau perioada de preaviz a depozitelor sau creditelor; pentru posturile referitoare la contracte noi, ea indică defalcarea în funcție de scadența inițială sau perioada de preaviz, în cazul depozitelor, și în funcție de perioada inițială de stabilire, în cazul creditelor.

    Scadență. Această dimensiune indică scadența inițială și reziduală a instrumentului în DSD «ECB_ICPF1».

    Evaluarea valorilor mobiliare. Această dimensiune identifică metoda de evaluare folosită pentru statisticile emisiunilor de valori mobiliare în DSD «ECB_SEC1».

    Tip de date. Această dimensiune descrie tipul de date raportate în DSD «ECB_BSI1», «ECB_SSI1», «ECB_OFI1», «ECB_IVF1», «ECB_FVC1», «ECB_CBD1», «ECB_ICPF1» și «ECB_ICO1».

    Tip de date RMD. În DSD «ECB_MIR1», această dimensiune face distincția între statisticile privind ratele dobânzii practicate de IFM și cele privind valoarea contractelor noi sau soldurile.

    Tip de date privind valorile mobiliare. Această dimensiune indică tipul de date conținute în statisticile emisiunilor de valori mobiliare în DSD «ECB_SEC1». Emisiunile nete sunt transmise numai dacă emisiunile și răscumpărările nu pot fi identificate separat.

    Stoc, flux. Această dimensiune, care este specifică pentru «BIS_CBS», indică tipul de date, stoc sau flux, pentru datele care sunt raportate.

    Codul zonei de referință pentru BIS-IFS. Această dimensiune, care este specifică pentru «BIS_CBS», reprezintă zona de rezidență a instituțiilor raportoare.

    Tip de bancă pentru SBC. Această dimensiune, care este specifică pentru «BIS_CBS», se referă la grupul sectorului raportor corespunzător. Pentru transmiterea la BCE ar trebui utilizat codul «4P», respectiv datele ar trebui raportate numai pentru sediile bancare naționale legate de grupurile bancare mari DBC.

    Bază de raportare pentru SBC. Această dimensiune, care este specifică pentru «BIS_CBS», reprezintă baza de înregistrare a unei creanțe sau expuneri.

    Tipul poziției pentru SBC. Această dimensiune, care este specifică pentru «BIS_CBS», reprezintă tipul de poziție financiară înregistrat de către date.

    Scadență reziduală pentru SBC. Această dimensiune, care este specifică pentru «BIS_CBS», reprezintă scadența reziduală a creanțelor sau expunerilor înregistrate.

    Tipul monedei locului efectuării pentru SBC. Această dimensiune, care este specifică pentru «BIS_CBS», reprezintă tipul monedei pentru creanțele înregistrate.

    Sectorul contrapărții pentru SBC. Această dimensiune, care este specifică pentru «BIS_CBS», reprezintă defalcarea sectorială a contrapărții pentru creanțele sau expunerile înregistrate.

    Zona contrapărții pentru SBC. Această dimensiune, care este specifică pentru «BIS_CBS», indică țara de rezidență a contrapartidei postului relevant.

    Zona contrapartidei. Această dimensiune indică zona de rezidență a contrapartidei postului relevant.

    Categoria sumei. Această dimensiune reprezintă categoria corespunzătoare valorii creditelor noi acordate societăților nefinanciare; creditele noi sunt, de asemenea, raportate în conformitate cu valoarea lor. Este relevant doar pentru DSD «ECB_MIR1».

    Sectorul contrapartidei din bilanț. Această dimensiune este legată de defalcarea sectorială a contrapartidei posturilor din bilanț. În DSD «ECB_ICPF1», indică sectorul contrapartidei postului relevant.

    Sectorul contrapartidei. Această dimensiune, definită în DSD «ECB_PSS1», reprezintă defalcarea pe sectoare a tipului de beneficiar (contrapartidă) implicat în operațiunea de plată.

    Sector inițiator pentru societățile vehicul investițional. Această dimensiune, definită în DSD «ECB_FVC1», reprezintă sectorul cedentului (inițiatorului) activelor sau al unui grup de active și/sau al riscului de credit al activului sau grupului de active către structura de securitizare.

    Unitatea societăților de asigurare. Această dimensiune indică unitatea de afaceri relevantă a SA.

    Monedă de tranzacție. Această dimensiune descrie moneda în care sunt emise valorile mobiliare (pentru DSD «ECB_SEC1») sau în care sunt exprimate următoarele: (a) posturile din bilanțul IFM (pentru DSD «ECB_BSI1»); (b) indicatorii financiari structurali (pentru DSD «ECB_SSI1»); (c) depozitele și creditele (pentru DSD «ECB_MIR1»); (d) activele și pasivele FI (pentru DSD «ECB_IVF1»); (e) operațiunile de plată (pentru DSD «ECB_PSS1»); (f) activele și pasivele SVI (pentru DSD«ECB_FVC1»); (g) posturile din bilanțul AIF (pentru DSD «ECB_OFI1»); (h) posturile DBC (pentru DSD «ECB_CBD1»); și (i) operațiunile cu activele și pasivele SA și ale FP (pentru DSD «ECB_ICPF1»).

    Moneda de exprimare. Această dimensiune descrie moneda în care sunt exprimate: (a) activele și pasivele SA și ale FP (pentru DSD «ECB_ICPF1»); și (b) operațiunile SA (pentru DSD «ECB_ICO1»).

    Moneda în care sunt exprimate seriile sau calcul special. Această dimensiune indică moneda în care sunt exprimate observațiile în cadrul seriilor de timp sau specifică calculul de bază.

    Sufixul bilanțului. Această dimensiune, prezentă în DSD «ECB_BSI1», indică moneda în care sunt exprimate observațiile în cadrul unei serii de timp sau specifică calculul subiacent.

    Sufixul seriilor în contextul valorilor mobiliare. Această dimensiune conține tipuri de date suplimentare pentru seriile derivate. Este folosită doar pentru DSD «ECB_SEC1».

    Aria de aplicabilitate a ratelor dobânzilor. Această dimensiune, specifică pentru DSD «ECB_MIR1», indică dacă statisticile privind ratele dobânzii practicate de IFM se referă la solduri sau la un contract nou.

    PARTEA 4

    Atribute

    Următoarele secțiuni explică detaliat atributele asociate datelor transmise. Secțiunea 1 definește atributele pentru fiecare DSD, inclusiv formatul acestora și nivelul de atașare. Secțiunea 2 indică responsabilitatea partenerilor de schimb de date din SEBC în crearea și actualizarea atributelor, precum și statutul acestor atribute. Secțiunile 3, 4 și 5 se concentrează pe conținutul atributelor, clasificat în funcție de nivelul de atașare, respectiv nivelul seriei înrudite, al seriilor de timp și al observației.

    Secțiunea 1: Atribute codificate și necodificate definite în DSD ECB_BSI1, ECB_SSI1, ECB_MIR1, ECB_OFI1, ECB_SEC1, ECB_PSS1, ECB_IVF1, ECB_FVC1, ECB_CBD1, BIS_CBS, ECB_ICPF1 și ECB_ICO1

    Pe lângă dimensiunile care definesc cheile seriilor, este definit și un set de atribute. Atributele sunt atașate la mai multe niveluri ale informațiilor transmise: la nivelul seriei înrudite, la cel al seriilor de timp sau la nivelul observației. Așa cum este ilustrat mai jos, acestea fie își iau valorile din liste predefinite de coduri, fie sunt necodificate și sunt utilizate pentru a adăuga explicații textuale cu privire la aspecte relevante ale datelor.

    Valorile atributelor sunt transmise numai când sunt stabilite pentru prima dată și ori de câte ori sunt modificate, cu excepția atributelor obligatorii atașate nivelului observației, care sunt atașate fiecărei observații și raportate la fiecare transmisiune de date.

    Tabelul de mai jos furnizează informații cu privire la atributele definite pentru fiecare DSD luată în considerare, nivelul la care acestea sunt atașate, formatul acestora și numele listelor de coduri din care atributele codificate își iau valorile.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Concept statistic

    Format (12)

    Listă de coduri

    PB

    ISS

    RMD

    AIF

    SEC

    SPD

    FI

    SVI

    DBC

    SBC

    SAFP

    ICO

    ATRIBUTE LA NIVELUL SERIEI ÎNRUDITE

    (care se transmit folosind grupul FNS)

     

     

     

     

    TITLE

    Titlu

    AN..70

    necodificat

     

    UNIT

    Unitate

    AN..12

    CL_UNIT

    Listă de coduri pentru unitate

    UNIT_MULT

    Coeficient multiplicator

    AN..2

    CL_UNIT_MULT

    Listă de coduri pentru coeficientul multiplicator

    DECIMALS

    Zecimale

    N1

    CL_DECIMALS

    Listă de coduri pentru zecimale

    TITLE_COMPL

    Complementul titlului

    AN..1050

    necodificat

     

     

     

     

     

     

    NAT_TITLE

    Titlu în limba națională

    AN..350

    necodificat

     

    COMPILATION

    Compilare

    AN..1050

    necodificat

     

     

     

     

     

     

     

    COVERAGE

    Acoperire

    AN..350

    necodificat

     

    SOURCE_AGENCY

    Agenție sursă

    AN3

    CL_ORGANISATION

    Listă de coduri pentru organizație

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    METHOD_REF

    Referință metodologică

    AN..1050

    necodificat

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    ATRIBUTE LA NIVELUL SERIEI DE TIMP

    (care se transmit folosind grupul FNS)

    COLLECTION

    Indicator de colectare

    AN1

    CL_COLLECTION

    Listă de coduri pentru indicatorii de colectare

     

    DOM_SER_IDS

    Identificatorul seriilor naționale

    AN..70

    necodificat

     

     

     

     

     

    BREAKS

    Rupturi

    AN..350

    necodificat

     

     

     

     

     

     

    UNIT_INDEX_BASE

    Baza indicelui unitar

    AN..35

    necodificat

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    AVAILABILITY

    Disponibilitate

    AN1

    CL_AVAILABILITY

    Listă de coduri pentru disponibilitate

     

     

     

    PUBL_PUBLIC

    Publicarea sursei

    AN..1050

    necodificat

     

     

     

    PUBL_MU

    Publicarea sursei (doar pentru zona euro)

    AN..1050

    necodificat

     

     

     

     

     

     

     

    PUBL_ECB

    Publicarea sursei (doar pentru BCE)

    AN..1050

    necodificat

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    ATRIBUTE LA NIVELUL OBSERVAȚIEI

    (care se transmit împreună cu datele principalului segment ARR, cu excepția OBS_COM, care se transmit în cadrul grupului FNS)

    OBS_STATUS

    Statutul observației

    AN1

    CL_OBS_STATUS

    Listă de coduri pentru statutul observației

    OBS_CONF

    Confidențialitatea observației

    AN1

    CL_OBS_CONF

    Listă de coduri pentru confidențialitatea observației

    OBS_PRE_BREAK

    Valoarea observației înainte de ruptură

    AN..15

    necodificat

     

    OBS_COM

    Comentariul observației

    AN..1050

    necodificat

     

    Secțiunea 2: Proprietățile atributelor comune pentru DSD ECB_BSI1, ECB_SSI1, ECB_MIR1, ECB_OFI1, ECB_SEC1, ECB_PSS1, ECB_IVF1, ECB_FVC1, ECB_CBD1, BIS_CBS, ECB_ICPF1 și ECB_ICO1: BCN care raportează către BCE  (15)

    Fiecare atribut este caracterizat de anumite proprietăți tehnice, care sunt enumerate în tabelul de mai jos.


     

    Statut

    Prima valoare fixată, înregistrată și transmisă de… (13)

    Poate fi modificată de BCN

    TITLE_COMPL

    M

    BCE

    Nu (**)

    NAT_TITLE

    C

    BCN

    Da

    COMPILATION

    C

    BCN

    Da (***)

    COVERAGE

    C

    BCN

    Da (***)

    METHOD_REF

    M

    BCN

    Da

    DOM_SER_IDS (14)

    C

    BCN

    Da

    BREAKS

    C

    BCN

    Da

    OBS_STATUS

    M

    BCN

    Da

    OBS_CONF

    C

    BCN

    Da

    OBS_PRE_BREAK

    C

    BCN

    Da

    OBS_COM

    C

    BCN

    Da

    Definiția unui set de atribute ce urmează a fi transmise împreună cu datele permite furnizarea de informații suplimentare referitoare la seriile de timp. Informațiile furnizate de atributele pentru seturile de date statistice ale BCE avute în vedere sunt detaliate mai jos.

    Secțiunea 3: Atribute la nivelul seriei înrudite

    Obligatoriu

    TITLE_COMPL (Complementul titlului). Acest atribut permite un număr mai mare de caractere decât atributul TITLE și, din acest motiv, înlocuiește TITLE ca atribut obligatoriu pentru înregistrarea titlului seriilor.

    UNIT (unitate)

    PB

    Pentru statele membre din zona euro: EUR

    ISS

    Pentru statele membre din zona euro: EUR

    Pentru seriile raportate ca valori absolute și pentru indici: PURE_NUMB

    Pentru seriile raportate ca procente: PCT

    AIF

    Pentru statele membre din zona euro: EUR

    RMD

    Pentru volumele de contracte: EUR

    Pentru ratele dobânzilor PCPA

    SEC

    Pentru statele membre din zona euro: EUR

    SPD

    Pentru seriile referitoare la unitățile originale (tabelul 5 din partea 16 a anexei II), numărul de operațiuni (tabelele 3, 4, 6 și 7 din partea 16 a anexei II) și seriile referitoare la procentele de concentrare (tabelul 6 din partea 16 a anexei II): PURE_NUMB

    Pentru seriile referitoare la valoarea operațiunilor (tabelele 3, 4, 6 și 7 din partea 16 a anexei II): EUR

    FI

    Pentru statele membre din zona euro: EUR

    SVI

    Pentru statele membre din zona euro: EUR

    DBC

    Pentru statele membre din zona euro: EUR sau PURE_NUMB (atunci când nicio monedă de exprimare nu este relevantă)

    SBC

    Pentru datele raportate de către toate țările în dolari SUA: USD; pentru datele pentru care nicio monedă de exprimare nu este relevantă: PURE_NUMB

    SAFP

    Pentru statele membre din zona euro: EUR

    ICO

    Pentru statele membre din zona euro: EUR


    UNIT_MULT (coeficient de multiplicare)

    PB

    6

    ISS

    0

    AIF

    6

    RMD (16)

    Pentru volumele de contracte: 6

    Pentru ratele dobânzilor 0

    SEC

    6

    SPD

    Pentru seriile referitoare la unitățile originale, cu excepția seriilor referitoare la operațiuni (tabelul 5 din partea 16 a anexei II): 0

    Pentru seriile referitoare la operațiuni (tabelele 3, 4, 6 și 7 din partea 16 a anexei II, cu excepția procentelor de concentrare): 6

    Pentru seriile referitoare la procentele de concentrare (tabelul 6 din partea 16 a anexei II): 0

    FI

    6

    SVI

    6

    DBC

    3

    SBC

    6

    SAFP

    6

    ICO

    6


    DECIMALS (zecimale)

    PB

    0

    ISS

    Pentru valori absolute: 0

    Pentru seriile de indici și procente: 4

    AIF

    0

    RMD

    Pentru volumele operațiunilor: 0

    Pentru ratele dobânzilor: 4

    SEC

    0

    SPD

    Serii referitoare la unitățile originale, cu excepția operațiunilor și procentelor de concentrare (tabelul 5 din partea 16 a anexei II): 0

    Serii referitoare la operațiuni și procente de concentrare (tabelele 3, 4, 6 și 7 din partea 16 a anexei II): 3

    FI

    0

    SVI

    0

    DBC

    0

    SBC

    0

    SAFP

    0

    ICO

    0

    METHOD_REF (referință metodologică). Acest atribut este folosit doar pentru setul de date SPD și indică dacă, pentru fiecare serie de timp sau pentru o parte a acesteia, este folosită definiția 2005 «îmbunătățită» sau o definiție anterioară. Sunt definite două valori:

    Atributul ar trebui, de asemenea, să indice perioada pentru care se aplică fiecare definiție. De exemplu «definițiile din 2005 pentru seriile întregi», «definițiile din 2005 de la datele referitoare la 2003, definițiile precedente pentru restul», sau «definițiile precedente până la datele referitoare la 2004».

    Condițional

    TITLE (titlu). BCN pot utiliza atributul TITLE pentru construcția titlurilor scurte.

    NAT_TITLE (titlu în limba națională). BCN pot utiliza atributul NAT_TITLE pentru a furniza o descriere exactă, precum și alte precizări suplimentare sau caracteristice în limbile lor naționale. Deși utilizarea literelor majuscule și minuscule nu generează nici o problemă, se solicită BCN să se limiteze la setul de caractere Latin-1. În general, schimbul de caractere accentuate și simboluri alfanumerice extinse trebuie testat înainte de a fi utilizat cu regularitate.

    COMPILATION (compilare). Pentru seturile de date privind posturile din bilanț, FI, SVI, SAFP, ICO și RMD, acest atribut poate fi folosit pentru explicații textuale suplimentare privind metodele de compilare, sistemele de ponderare și procedurile statistice utilizate pentru compilarea seriilor suport, în special dacă acestea diferă de normele și standardele BCE. În general, structura notelor explicative naționale solicitate este următoarea:

    sursele datelor/sistemul de colectare a datelor;

    proceduri de compilare (inclusiv descrierea estimărilor/ipotezelor formulate);

    abateri de la instrucțiunile de raportare ale BCE (clasificare geografică/sectorială și/sau metode de evaluare);

    informații privind cadrul juridic național.

    Pentru setul de date ISS, atributul «compilare» include informațiile privind legăturile cu cadrul de reglementare al Uniunii pentru intermediari, alții decât instituțiile de credit.

    Pentru setul de date privind AIF, o descriere detaliată a informațiilor ce urmează a fi incluse în acest atribut este prevăzută la punctele 1-5 din notele explicative naționale (a se vedea partea 11 a anexei II).

    Similar, pentru setul de date privind SEC, o descriere detaliată a informațiilor ce urmează a fi incluse în acest atribut este prevăzută la punctele 1, 2, 4, 5, 8, 9 și 10 din notele explicative naționale (a se vedea partea 12 a anexei II).

    COVERAGE (acoperire)

    Informații privind

    Note

    ISS

    acoperirea diferitelor categorii de intermediari

    tipul de intermediar pentru diferiți indicatori

    dacă estimarea a fost folosită în cazul acoperirii parțiale

    indicarea extrapolării (dacă există)

    AIF

    acoperirea seriilor activelor/pasivelor totale

    tipul de AIF acoperit de categoriile principale

    dacă estimarea a fost folosită în cazul acoperirii parțiale

    indicarea extrapolării (dacă există)

    a se face trimitere și la partea 11 a anexei II (a se vedea notele explicative naționale, punctul 6)

    RMD

    criteriile de stratificare, procedura de selecție (probabilitate egală/probabilitate proporțională cu mărimea/selectarea celor mai mari instituții) în caz de eșantionare

     

    SEC

    clasificarea emisiunilor

    a se vedea și partea 12 a anexei II [secțiunea 2 (punctul 4) și secțiunea 3 (punctul 6)]

    DBC

    descrierea unităților de observare statistică cu obligații de raportare

    dacă anumite instituții au fost excluse de la colectare

    motivele care au stat la baza excluderii

    SOURCE_AGENCY (agenție sursă). Acest atribut este stabilit de BCE la o valoare care reprezintă numele BCN care furnizează datele.

    Secțiunea 4: Atribute la nivelul seriei de timp

    Obligatoriu

    COLLECTION (indicator de colectare). Acest atribut furnizează informații referitoare la perioada sau momentul în care este măsurată o serie de timp (de exemplu, începutul, mijlocul sau sfârșitul perioadei) sau indică dacă datele sunt medii.

    Condițional

    DOM_SER_IDS (identificatorul seriilor naționale). Acest atribut permite trimiterea la codul utilizat în bazele de date naționale pentru identificarea seriilor corespondente (de asemenea, pot fi specificate formule care utilizează coduri naționale de referință).

    UNIT_INDEX_BASE (baza indicelui unitar). Acest atribut este obligatoriu atunci când este asociat unei chei de serii care exprimă un indice. Acesta indică referința de bază și valoarea de bază pentru indici și este folosit doar pentru seriile indicelui stocurilor noționale determinate de BCE și transmise SEBC.

    BREAKS (rupturi). Acest atribut furnizează o descriere a rupturilor și a modificărilor majore apărute în timp în colectarea, acoperirea raportării și compilarea seriilor. În cazul rupturilor, se recomandă, atunci când este posibil, să se arate în ce măsură datele vechi și datele noi pot fi considerate comparabile.

    PUBL_PUBLIC, PUBL_MU, PUBL_ECB [publicarea sursei, publicarea sursei (doar zona euro), publicarea sursei (doar BCE)]. Aceste atribute vor fi stabilite de BCE dacă datele sunt publicate în publicațiile BCE, fie în publicațiile publice ale BCE, fie în cele confidențiale. Se face o trimitere (respectiv publicații, posturi etc.) la datele publicate.

    Secțiunea 5: Atribute la nivelul observației

    Dacă o BCN dorește să revizuiască un atribut stabilit pentru nivelul observației, observația (observațiile) respectivă(e) trebuie să fie retransmisă(e) în același timp. Dacă o BCN revizuiește o observație fără a transmite și valoarea atributului relevant, valorile existente vor fi înlocuite cu valorile implicite.

    Obligatoriu

    OBS_STATUS (statutul observației). BCN raportează o valoare a statutului observației anexată fiecărei observații transmise. Acest atribut este obligatoriu și trebuie furnizat cu fiecare transmitere de date pentru fiecare observație în parte. Când BCN revizuiesc valoarea acestui atribut, atât valoarea observației (chiar dacă este nemodificată), cât și noul indicativ al statutului observației sunt retransmise.

    Lista următoare precizează valorile prevăzute pentru acest atribut, conform ierarhiei convenite, în scopul elaborării acestor statistici:

    «A»= valoare normală (alocată automat observațiilor disponibile);

    «B»= valoarea de ruptură pentru următoarele seturi de date: ISS, RMD, DBC și SPD (****),

    «M»= valoare lipsă, datele nu există;

    «L»= valoare lipsă, date existente, dar necolectate;

    «E»= valoare estimată (*****),

    «P»= valoare provizorie (această valoare poate fi utilizată, la fiecare transmitere de date, cu trimitere la ultima observație disponibilă, dacă aceasta este considerată provizorie).

    În condiții normale, valorile numerice ar trebui raportate cu statutul observației «A» (valoare normală) atașat. Altfel, se oferă o valoare diferită de «A», în conformitate cu lista de mai sus. Dacă o observație este calificată de două caracteristici, se raportează cea mai importantă, conform ierarhiei indicate mai sus.

    În fiecare transmitere de date, cele mai recente observații disponibile pot fi raportate ca provizorii și semnalate cu valoarea statutului observației «P». Aceste observații iau valori definite și sunt raportate cu indicativul statutului observației «A», într-o etapă ulterioară când noile valori revizuite și indicativele statutului observației le înlocuiesc pe cele provizorii.

    Valorile lipsă («-») sunt raportate în cazul în care nu este posibilă raportarea unei valori numerice (de exemplu, datorită datelor inexistente sau în situația în care datele nu au fost colectate). O observație care nu este disponibilă nu trebuie niciodată să fie raportată ca «zero», deoarece zero este o valoare numerică normală care indică o valoare precisă și validă. Dacă BCN nu pot identifica motivul lipsei unei valori sau dacă nu pot utiliza întreaga gamă de valori prezentate în lista de coduri CL_OBS_STATUS pentru raportarea observațiilor lipsă («L» sau «M»), ar trebui folosită valoarea «M».

    În cazul în care, datorită condițiilor statistice locale, datele pentru o serie de timp nu sunt colectate fie la date specifice, fie pentru întreaga durată a seriei de timp (fenomenul economic de bază există, dar nu este monitorizat statistic), este raportată o valoare lipsă («-») cu statutul observației «L» pentru fiecare perioadă.

    În cazul în care, datorită practicilor locale de piață sau cadrului juridic/economic, o serie de timp (sau o parte a seriei) nu este aplicabilă (fenomenul de bază nu există), atunci este raportată o valoare lipsă («-») cu statutul observației «M».

    Condițional

    OBS CONF (confidențialitatea observației). BCN raportează o valoare a confidențialității observației atașată fiecărei observații comunicate. În timp ce acest atribut este definit ca fiind condițional în fișierul definiției structurale a BCE, ar trebui furnizat cu ocazia fiecărei transmiteri de date pentru fiecare observație individuală, întrucât fiecare observație confidențială trebuie să aibă indicativul adecvat. Când BCN revizuiesc valoarea acestui atribut, atât valoarea observației asociate, cât și indicativul statutului observației (chiar dacă este nemodificat) ar trebui retransmise.

    Lista următoare precizează valorile prevăzute pentru acest atribut în scopul elaborării acestor statistici:

    «F»= liber pentru publicare;

    «N»= nu poate fi publicat, limitat doar la utilizare internă;

    «C»= informație statistică confidențială în sensul articolului 8 din Regulamentul (CE) nr. 2533/98;

    «S»= confidențialitate secundară stabilită și gestionată de către destinatar, nu poate fi publicat;

    «D»= confidențialitate secundară stabilită de expeditor, nu poate fi publicat; Acest cod poate fi utilizat de BCN care fac deja diferența în sistemele lor de raportare între confidențialitatea primară și cea secundară. Dacă nu, BCN raportoare trebuie să folosească «C» pentru a semnala confidențialitatea secundară.

    OBS_PRE_BREAK (valoarea observației înainte de ruptură). Acest atribut conține valoarea observației înainte de ruptură, care este un câmp numeric, ca și observația (******). În general, este transmis când intervine o ruptură; în acest caz, statutul observației trebuie setat la „B”(valoare de ruptură).

    În scopul seturilor de date pentru posturile din bilanț, FI, SVI, AIF, SAFP și ICO, acest atribut nu este solicitat, de vreme ce seriile privind reclasificările sau seriile care exprimă operațiuni financiare furnizează deja această informație. El a fost adăugat la lista de atribute deoarece face parte din subsetul comun al atributelor pentru toate seturile de date.

    OBS_COM(comentariul observației). Acest atribut poate fi utilizat pentru a furniza comentarii textuale la nivelul observației (de exemplu, pentru descrierea estimării realizate pentru o anumită observație din cauza lipsei de date, pentru explicarea motivului unei posibile observații anormale sau pentru detalierea unei modificări în seria de timp raportată).

    (*)  Pentru BCN, țara de rezidență a sectorului emitent este țara de rezidență a BCN."

    (****)  Dacă OBS_STATUS este raportat ca «B», trebuie raportată o valoare pentru atributul OBS_PRE_BREAK."

    (*****)  Statutul observației «E» trebuie utilizat pentru toate observațiile sau perioadele de date care rezultă din estimări și care nu pot fi considerate valori normale."

    (******)  Cele patru atribute valoarea observației plus OBS_STATUS, OBS_CONF și OBS_PRE_BREAK sunt considerate o singură entitate. Aceasta înseamnă că BCN sunt obligate să trimită toate informațiile suplimentare pentru o observație. (Când atributele nu sunt raportate, valorile lor anterioare se înlocuiesc cu valorile implicite.)”"

    4.

    Anexa IV se modifică după cum urmează:

    (a)

    titlul se înlocuiește cu următorul text:

    „DERIVAREA OPERAȚIUNILOR ÎN CONTEXTUL STATISTICILOR PRIVIND POSTURILE DIN BILANȚ ALE INSTITUȚIILOR FINANCIARE MONETARE, FONDURILE DE INVESTIȚII, SOCIETĂȚILE VEHICUL INVESTIȚIONAL ȘI SOCIETĂȚILE DE ASIGURARE”;

    (b)

    partea I se înlocuiește cu următorul text:

    „PARTEA 1

    Descriere generală a procedurii de derivare a operațiunilor

    Secțiunea 1: Cadrul

    1.

    Cadrul de derivare a operațiunilor pentru statisticile privind posturile din bilanț ale instituțiilor financiare monetare (IFM) și activele și pasivele fondurilor de investiții (FI), ale societăților vehicul investițional (SVI) și ale societăților de asigurare (SA) se bazează pe Sistemul european de conturi (denumit în continuare «SEC 2010»). Dacă este necesar, se derogă de la acest standard internațional atât în privința conținutului datelor, cât și a denumirii conceptelor statistice. Prezenta anexă se interpretează în conformitate cu SEC 2010, cu excepția cazului în care Regulamentul (UE) nr. 1071/2013 (BCE/2013/33), Regulamentul (UE) nr. 1073/2013 (BCE/2013/38), Regulamentul (UE) nr. 1075/2013 (BCE/2013/40), Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50) sau prezenta orientare îi anulează, explicit sau implicit, dispozițiile.

    2.

    În conformitate cu SEC 2010, tranzacțiile financiare sunt definite ca fiind achizițiile nete de active financiare sau creșterile nete de pasive pentru fiecare tip de instrument financiar, respectiv suma tuturor tranzacțiilor financiare care au loc în cursul perioadei de raportare relevante (*******). Tranzacțiile care acoperă fiecare post specificat în Regulamentul (UE) nr. 1071/2013 (BCE/2013/33), Regulamentul (UE) nr. 1073/2013 (BCE/2013/38), Regulamentul (UE) nr. 1075/2013 (BCE/2013/40) și Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50) se calculează pe bază netă, respectiv nu există o cerință privind identificarea valorii brute a tranzacțiilor financiare sau a cifrei de afaceri (********). Metoda de evaluare a fiecărei tranzacții presupune considerarea valorii la care se dobândesc/înstrăinează activele și/sau se creează, se lichidează sau se schimbă elementele de pasiv. Cu toate acestea, sunt permise abateri de la SEC 2010.

    3.

    Prezenta anexă examinează metodologia de derivare a operațiunilor în contextul statisticilor posturilor din bilanț, FI, SVI și SA. Prezenta parte se concentrează pe calcularea datelor privind tranzacțiile la Banca Centrală Europeană (BCE) și pe raportarea informațiilor subiacente de către BCN, în timp ce partea 2 se axează pe conceptele de ajustări ale fluxurilor. Părțile 3, 4, 5 și 6 oferă apoi informații specifice referitoare la cadrul de elaborare pentru statisticile posturilor din bilanț, FI, SVI și, respectiv, SA.

    Detalii suplimentare și exemple numerice sunt cuprinse în manualele referitoare la aceste statistici, publicate pe website-ul BCE.

    Secțiunea 2: Calcularea de către BCE a datelor privind tranzacțiile și raportarea de către BCN la BCE

    1.   Introducere

    1.

    Pentru statisticile privind posturile din bilanț, FI și SA, BCE calculează tranzacțiile luând în considerare, pentru fiecare post de activ și de pasiv, diferența dintre pozițiile de stoc la datele de raportare de la sfârșitul perioadei, din care elimină efectul evenimentelor care nu rezultă din tranzacții, respectiv «alte modificări». «Alte modificări» sunt grupate în două categorii principale, «reclasificări și alte ajustări» și «ajustări din reevaluare», acestea din urmă acoperind reevaluările datorate modificărilor prețurilor și cursurilor de schimb (*********). Băncile centrale naționale (BCN) raportează «reclasificări și alte ajustări» și «ajustări din reevaluare» la BCE, astfel încât aceste efecte, care nu sunt legate de tranzacții, să poată fi înlăturate din calcularea statisticilor privind fluxurile.

    În cazul statisticilor privind posturile din bilanț, BCN raportează către BCE datele privind ajustările în conformitate cu partea 1 a anexei II. «Ajustările din reevaluare» raportate de BCN constau în scoateri din evidențele contabile/reduceri ale valorii contabile a creditelor și ajustări din reevaluare datorate unor modificări de preț. Ajustările din reevaluare datorate modificării cursurilor de schimb se calculează în mod normal de către BCE, dar, atunci când BCN se află în poziția de a compila ajustări mai precise, acestea pot transmite, de asemenea, aceste ajustări direct către BCE (**********).

    În cazul statisticilor privind FI, BCN raportează către BCE datele privind ajustările în conformitate cu partea 17 a anexei II. „Ajustările din reevaluare” raportate de BCN constau în ajustările din reevaluare datorate unor modificări de prețuri și cursuri de schimb.

    În cazul statisticilor privind SA, BCN raportează către BCE datele privind ajustările în conformitate cu partea 23 a anexei II. „Ajustările din reevaluare” raportate de BCN constau în ajustările din reevaluare datorate unor modificări de prețuri și cursuri de schimb.

    2.

    În contextul statisticilor privind SVI, tranzacțiile, nu ajustările fluxurilor, sunt raportate direct de către BCN către BCE. Calcularea tranzacțiilor (fie direct de către agenți raportori, fie de către BCN) ar trebui să corespundă abordării generale față de reclasificări și alte ajustări și reevaluări prevăzută în prezenta anexă.

    2.   Reclasificări și alte ajustări

    1.

    BCN compilează datele referitoare la „reclasificări și alte ajustări”, conform cerințelor prezentei orientări, folosind informații de supraveghere, verificări de credibilitate, cercetări ad-hoc (de exemplu, în legătură cu valorile aberante), cerințele statistice naționale, informații privind entitățile care intră sau ies din unitățile de observare statistică cu obligații de raportare și orice alte surse aflate la dispoziția lor. Nu este preconizat ca BCE să opereze ajustări ex post, cu excepția situațiilor în care BCN identifică modificări importante în datele finale.

    2.

    BCN identifică modificările de stocuri care se datorează reclasificărilor și înscriu valoarea netă identificată la „reclasificări și alte ajustări”. O creștere netă a stocurilor datorată reclasificărilor se înscrie cu semn pozitiv, iar o descreștere netă a stocurilor cu semn negativ.

    3.

    În principiu, BCN îndeplinesc toate cerințele referitoare la „reclasificări și alte ajustări” specificate în prezenta orientare. BCN transmit cel puțin toate „reclasificările și alte ajustări” de peste 50 de milioane EUR. Acest prag este menit să ajute BCN să decidă dacă este sau nu este cazul să opereze o ajustare. Totuși, atunci când informațiile nu sunt disponibile cu ușurință sau sunt de calitate inferioară, se poate lua decizia fie de a nu face nimic, fie de a efectua estimări. Din acest motiv, precum și datorită eterogenității procedurilor existente pentru calcularea ajustărilor, este nevoie ca un astfel de prag să fie aplicat în mod flexibil. De exemplu, atunci când sunt colectate informații relativ detaliate fără a se lua în considerare pragul, încercarea de a aplica un astfel de prag s-ar putea dovedi contraproductivă.

    3.   Ajustări din reevaluare

    1.

    Pentru a îndeplini cerințele referitoare la „ajustările din reevaluare” specificate în prezenta orientare, BCN ar putea fi nevoite să calculeze ajustările din tranzacții, din date titlu-cu-titlu sau din alte date raportate de către unitățile de observare statistică cu obligații de raportare și/sau să estimeze ajustările în funcție de anumite defalcări care nu au fost raportate de către unitățile de observare statistică cu obligații de raportare deoarece nu sunt considerate „cerințe minime”.

    2.

    În mod normal, „ajustările din reevaluare” sunt compilate de către BCN pe baza datelor raportate de către unitățile de observare statistică cu obligații de raportare. Cu toate acestea, BCN pot acoperi aceste cerințe de raportare și indirect (de exemplu, prin colectarea directă a datelor privind tranzacțiile) și, în orice caz, pot colecta date suplimentare de la agenții raportori. Indiferent de abordarea utilizată la nivel național, BCN au obligația de a depune un set complet de date la BCE, în conformitate cu partea 1 a anexei II, pentru statisticile privind posturile din bilanț, cu partea 17 a anexei II, pentru statisticile privind FI, și cu partea 23 a anexei II, pentru statisticile privind SA.

    (*******)  Aceasta este în conformitate cu SEC 2010 și alte standarde statistice internaționale."

    (********)  Cu toate acestea, în cazul statisticilor privind FI, Regulamentul (UE) nr. 1073/2013 (BCE/2013/38) impune raportarea separată a emisiunilor noi și a răscumpărărilor de acțiuni/unități ale FI în cursul lunii de raportare."

    (*********)  Definiția și clasificarea postului «alte modificări» sunt în mare măsură consecvente cu SEC 2010. «Reclasificările și alte ajustări» sunt echivalente în mare parte cu «alte modificări ale volumului activelor și pasivelor» (K.1-K.6, a se vedea punctele 6.03-25), în timp ce «reevaluările» pot fi transferate la «câștiguri și pierderi nominale din deținere» (K.7, a se vedea punctele 6.26-64). În cazul statisticilor privind posturile din bilanț, o derogare importantă privește includerea postului «scoateri de credite din evidențele contabile» în «reevaluări» (și anume ca reevaluări datorate modificărilor prețurilor), în timp ce în SEC 2010 acestea sunt în general considerate «alte modificări de volum» (punctul 6.14) – cu excepția pierderilor realizate la vânzarea de credite; aceste pierderi, care sunt egale cu diferența dintre prețul de tranzacție și valoarea bilanțieră a creditelor, ar trebui înregistrate ca o reevaluare (punctul 6.58). Includerea postului «scoateri de credite din evidențele contabile» în «reevaluări» constituie, de asemenea, o derogare de la normele privind poziția investițională internațională (p.i.i.). În cadrul p.i.i., acestea sunt tratate ca «alte ajustări» și nu ca «modificări ale prețului sau cursului de schimb». În cazul statisticilor privind FI, nu sunt solicitate «scoateri din evidențele contabile/reduceri ale valorii contabile» ale creditelor."

    (**********)  Ajustările corespunzătoare bilanțului propriu al BCE se raportează de către Direcția Administrare Generală a BCE.”;"

    (c)

    se adaugă următoarea parte 6:

    „PARTEA 6

    Ajustări ale fluxurilor: elemente speciale în statisticile SA

    Secțiunea 1: Introducere

    1.

    Pentru statisticile privind SA, BCN prezintă ajustări din reevaluare care acoperă atât reevaluările datorate modificărilor prețurilor și cursului de schimb, cât și ajustările din reclasificare pentru toate posturile din bilanțul SA, în conformitate cu articolul 26a. În cadrul acestui proces, este posibil ca BCN să aibă nevoie să calculeze și/sau să estimeze ajustările care nu au fost raportate de către SA. Aceasta include datele în cazul cărora seriile corespunzătoare ale stocurilor sunt raportate pentru fiecare element în parte, datele care nu sunt considerate «cerințe minime» în tabelul 3a și 3b din anexa III la Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50) și datele privind provizioanele tehnice de asigurare.

    Secțiunea 2: Ajustări din reevaluare

    1.

    Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50) este flexibil în ceea ce privește tipul de date necesare pentru calcularea ajustărilor din reevaluare aferente activelor și pasivelor, precum și în ceea ce privește forma în care sunt colectate și compilate aceste date. Rămâne la latitudinea BCN să decidă în privința metodei.

    2.

    Există următoarele două opțiuni pentru derivarea ajustărilor din reevaluare pentru valorile mobiliare colectate titlu-cu-titlu. BCN pot urma o abordare similară pentru alte active decât valorile mobiliare atunci când colectează date pentru fiecare element în parte.

    SA raportează informații titlu-cu-titlu care permit BCN să deducă ajustări din reevaluare: SA raportează către BCN informațiile solicitate de punctele 1, 2 și 4 din tabelele 2.1. și 2.2 din partea 3 a anexei I la Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50) titlu-cu-titlu. Aceste informații permit BCN să obțină informații precise cu privire la «ajustările din reevaluare» care trebuie transmise BCE. În cazul în care este aleasă această variantă, BCN pot obține «ajustările din reevaluare» în conformitate cu metoda comună a Eurosistemului, respectiv «metoda derivării din fluxuri», astfel cum este descrisă în Manualul SA care însoțește regulamentul și prezenta orientare;

    SA raportează direct tranzacțiile la BCN titlu-cu-titlu: SA raportează valorile cumulate ale achizițiilor și vânzărilor de valori mobiliare care au avut loc în cursul perioadei de referință, astfel cum se prevede la punctele 1 și 3 din tabelele 2.1 și 2.2 din partea 3 a anexei I la Regulamentul (UE) nr. 1374/2014 (BCE/2014/50), titlu-cu-titlu. BCN calculează «ajustările din reevaluare» făcând diferența dintre stocurile de la sfârșitul perioadei și eliminând tranzacțiile și prezintă BCE ajustările din reevaluare în conformitate cu prezenta orientare.

    3.

    În cazul provizioanelor tehnice de asigurare administrate de societățile de asiguare, există următoarele două opțiuni pentru derivarea aproximărilor ajustărilor din reevaluare:

    SA raportează ajustări sau tranzacții agregate în conformitate cu instrucțiunile BCN. BCN care aleg această metodă agregă ajustările raportate de SA în vederea prezentării de date la BCE;

    BCN derivă aproximările pe baza datelor furnizate de SA.

    4.

    În cazul elementelor de activ și pasiv, altele decât cele care sunt colectate pentru fiecare instrument în parte și provizioanele tehnice de asigurare administrate de SA, există următoarele trei opțiuni pentru derivarea ajustărilor din reevaluare:

    SA raportează ajustări agregate: SA raportează ajustările aplicabile fiecărui post, reflectând variațiile evaluării datorate modificărilor prețului și cursului de schimb. BCN care aleg această metodă agregă ajustările raportate de SA în vederea prezentării de date la BCE;

    SA raportează tranzacții agregate: SA acumulează tranzacții în cursul trimestrului și transmit BCN valoarea achizițiilor și a vânzărilor. BCN care primesc date privind tranzacțiile calculează «ajustările din reevaluare» ca ceea ce rămâne din diferența între stocuri și tranzacții și prezintă BCE ajustarea din reevaluare în conformitate cu prezenta orientare; sau

    BCN derivă aproximările pe baza datelor furnizate de SA.”

    5.

    Anexa V se înlocuiește cu următorul text:

    „ANEXA V

    LISTA DE UNITĂȚI INSTITUȚIONALE STABILITĂ ÎN SCOPURI STATISTICE

    PARTEA 1

    Corespondența dintre lista de atribute a Registrului Bazei de date a Instituțiilor și Companiilor Afiliate (RIAD) și seturile de date specifice administrate în scopuri statistice

    Attribute name (1)

    Relevant în contextul listei de

    IFM

    FI

    SVI

    IRSP (2)

    SA

    Tip

    Frecvență de actualizare

    Tip

    Frecvență de actualizare

    Tip

    Frecvență de actualizare

    Tip

    Frecvență de actualizare

    Tip

    Frecvență de actualizare

    «Non-industry» IDs

    RIAD code

    M

    d

    M

    q

    M

    q

    M

    a

    M

    q

    Nationals business register

    E

    d

    E

    q

    E

    q

    O

    a

    E

    q

    EGR code

    E

    d

     

     

    E

    q

     

     

     

     

    LEI (după caz)

    M

    d

    M

    q

    M

    q

    M

    a

    M

    q

    «Industry» IDs

    BIC

    E

    d

     

     

     

     

     

     

     

     

    ISINs

    E

    d

    M

    q

    M

    q

     

     

    E

    q

    Name

    M

    d

    M

    q

    M

    q

    M

    a

    M

    q

    Country of residence

    M

    d

    M

    q

    M

    q

    M

    a

    M

    q

    Address

    M

    d

    M

    q

    M

    q

    M

    a

    M

    q

    Area code

    M

    d

    M

    q

    M

    q

    M

    a

    M

    q

    Legal form

    E

    d

    E

    q

    E

    q

    E

    a

    E

    q

    Flag Listed

    M

    d

    M

    q

    M

    q

    O

    a

    M

    q

    Flag Supervised

    M

    d

    M

    q

    M

    q

    M

    a

    M

    q

    Flag Subject to Directive 2009/138/EC

     

     

     

     

     

     

     

     

    M

    q

    Reporting requirements

    E

    d

    E

    q

    E

    q

    E

    a

    E

    q

    Type of licence

    M

    d

    M

    q

    M

    q

    O

    a

    E

    q

    Capital variability

     

     

    M

    q

     

     

     

     

     

     

    UCITS compliance

     

     

    M

    q

     

     

     

     

     

     

    Legal set-up

     

     

    M

    q

     

     

     

     

     

     

    Flag Sub-fund

     

     

    M

    q

     

     

     

     

     

     

    Nature of securitisation

     

     

     

     

    M

    q

     

     

     

     

    Flag E-money issuer – licence

     

     

     

     

     

     

    M

    a

     

     

    Flag E-money issuer – business

     

     

     

     

     

     

    M

    a

     

     

    Flag Payment service provider – licence

     

     

     

     

     

     

    M

    a

     

     

    Flag Payment service provider – business

     

     

     

     

     

     

    M

    a

     

     

    Flag Payment system operator

     

     

     

     

     

     

    M

    a

     

     

    Comment

    O

    d

    O

    q

    O

    q

    O

    a

    O

    q

    NACE code

    M

    d

    M

    q

    M

    q

    E

    a

    M

    q

    Total employment

    E

    a

    O

    a

    E

    a

    O

    a

    E

    a

    Total solo balance sheet (ECB Regulation)

    M

    a

    E

    a

    E

    a

     

     

    E

    a

    Net assets, net asset value

    E

    a

    M

    a

     

     

     

     

     

     

    Gross premiums written

     

     

     

     

     

     

     

     

    M

    a

    ESA 2010

    M

    d

    M

    q

    M

    q

    M

    a

    M

    q

    Sub-sector type

    M

    d

    M

    q

    M

    q

    M

    a

    M

    q

    Birth date

    O

    d

    O

    q

    O

    q

    O

    a

    O

    q

    Closure date

    M

    d

    M

    q

    M

    q

    M

    a

    M

    Q

    Flag Activity status

    M

    d

    M

    q

    M

    q

    M

    a

    M

    Q

    Date de refeință minime (1) solicitate pentru

    Originator of FVC

     

     

     

     

    M

    q

     

     

     

     

    Management company

     

     

    M

    q

    M

    q

     

     

     

     

    Head of branch

    M

    d

     

     

     

     

     

     

    M

    Q

    M (obligatoriu), E (încurajat), O (opțional), blank (neaplicabil)

    Frecvență: a (anuală), q (trimestrială), m (lunară), d (zilnică/imediat ce apare o schimbare).

    Termenele pentru datele anuale sunt (dacă nu se specifică în altă parte) la o lună de la data de referință.

    PARTEA 2

    Tipuri de relații între unitățile organizaționale

     

    Tip

    Frecvență de actualizare

    1.   

    Relații organizaționale într-o întreprindere

    Relație între una sau mai multe unități juridice și o întreprindere

    O

    2.   

    Relații în cadrul unui grup de întreprinderi

    Relație de control

    E (c)

    Q

    Relație de deținere

    E (c)

    Q

    3.   

    Alte relații

    Legătura dintre un «inițiator» și SVI al acestuia

    M

    Q

    Legătura dintre o «societate de administrare» și SVI/FI al acesteia

    M

    Q

    Legătura dintre «o sucursală nerezidentă» și «sediul» rezident al acesteia

    M

    Q

    Legătura dintre «o sucursală rezidentă» și «sediul» nerezident al acesteia

    M

    Q

    Legătura dintre un «subfond» și un «fond umbrelă»

    M

    Q

     

    Legătura cu predecesor/succesor în cazul unei absorbții/divizări

    M

    d/q

    PARTEA 3

    Definiții și detalierea instrucțiunilor de raportare

    RIAD code

    Codul unic de identificare pentru orice unitate organizațională din RIAD este compus din două părți: «host» și «id».

    Valorile pentru cele două părți combinate asigură unicitatea acestei chei primare:

    coduri de țară ISO-3166 din două cifre;

    șir de caractere liber.

    [element obligatoriu pentru crearea unei entități în RIAD]

    Alias identifiers

    Listă deschisă cu mai multe coduri de identificare care constau în identificatori care pot respecta sau nu orice (semi)standard din industrie. Întrucât poate include coduri pur «naționale», nu este obligatorie întreaga listă pentru toate instituțiile care transmit date. Printre exemple se numără codurile registrelor naționale ale comerțului, codul registrului EuroGroups, codul Legal Entity Identifier (dacă este disponibil) și codul «BIC».

    Pentru a fi operațional în schimbul de date dintre o BCN și RIAD, identificatorul trebuie înregistrat într-o listă specifică de coduri a sistemului.

    ISIN

    «Numărul internațional de identificare a valorilor mobiliare» [«International securities identification number (ISIN)»], astfel cum este definit în ISO 6166. În RIAD, codul ISIN apare în două moduri:

    în cazul FI și al SVI, cerințele de raportare includ obligația de a raporta (toate) valorile mobiliare în circulație (nerăscumpărate) emise de o societate financiară;

    întrucât fiecare valoare mobiliară emisă de o societate identifică, de asemenea, entitatea în mod unic, orice cod ISIN unic al acțiunilor emise (și eventual) cotate sau altor valori mobiliare în circulație poate fi utilizat pentru a identifica unitatea organizațională în sine.

     

     

    Name

    Întreaga denumire de înregistrare, incluzând forma sa juridică (de exemplu, Plc, Ltd, SpA, AG etc.).

    Country of residence

    Țara de constituire legală sau de înregistrare.

    [element obligatoriu pentru crearea unei entități în RIAD]

    Address

    Detaliile privind localizarea unei unități organizaționale, după caz, compuse din patru părți:

    City

    localitatea unde este situată;

    Address

    denumirea străzii și numele imobilului;

    Postal code

    codul poștal, folosind convențiile poștale naționale;

    Postal box

    numărul căsuței de la oficiul poștal, folosind convențiile poștale naționale.

    Area code

    Clasificare geografică necesară în scopuri statistice.

    Legal form

    Domeniul formelor juridice aplicabile urmează listele de coduri naționale individuale și trebuie înregistrat în RIAD înainte să poată fi utilizat în transferul de date de către orice BCN care transmit date.

    Flag Listed (d)

    Indicator care arată dacă o unitate organizațională este cotată la orice bursă de valori (națională sau străină); de asemenea, poate fi utilizat în sens opus pentru a indica «delistarea» unei entități.

    Flag Supervised (d)

    Indicator care arată dacă o entitate face obiectul unui regim de supraveghere încredințat autorităților naționale și/sau supranaționale.

    Flag Subject to Directive 2009/138/EC

    Indicator care arată dacă o entitate intră sub incidența Directivei 2009/138/CE sau a unui orice alt regim de supraveghere (valori posibile: «Directiva 2009/138/CE»/«altele»). A se completa numai în cazul în care entitatea este supravegheată.

    Reporting requirements

    Listele de coduri deschise care pot fi utilizate pentru a înregistra într-un registru central obligațiile de raportare naționale și/sau supranaționale ale unei entități; o entitate poate face obiectul unor cerințe multiple.

    Domeniul listelor de coduri naționale individuale aplicabile trebuie înregistrat în RIAD înainte ca acesta să poată fi utilizat în transferul de date de către orice BCN care transmit date.

    Type of licence

    Atribut care indică dacă o entitate deține o licență (specifică) certificată de autoritățile naționale și/sau supranaționale.

    Listele de coduri naționale detaliate pot fi înregistrate în RIAD pentru a permite identificarea regimurilor/cadrelor specifice de licențiere.

     

     

    Capital variability

    Această variabilă specifică orice restricții asupra numărului de acțiuni pe care fondul le poate emite, respectiv dacă este un fond deschis sau închis.

    UCITS compliance

    Indicator care specifică dacă un fond este conform cu «OPCVM».

    Legal set-up

    Această variabilă specifică forma juridică pe care o poate lua un FI.

    Sub-fund

    Această variabilă specifică dacă un FI este un subfond.

    Nature of securitisation

    Această variabilă specifică tipul securitizării realizate de o SVI.

    Flag E-money issuer – licence (d)

    Indicator care arată dacă o entitate deține o licență specifică de «emitent de monedă electronică» (în conformitate cu articolul 2 din Directiva 2009/110/CE a Parlamentului European și a Consiliului) (17).

    Flag E-money issuer – business (d)

    Indicator care arată dacă o entitate desfășoară efectiv activitatea de «emitent de monedă electronică».

    Flag Payment service provider – licence (d)

    Indicator care arată dacă o entitate deține o licență specifică de «emitent de monedă electronică» (în conformitate cu articolul 4 din Directiva 2007/64/CE).

    Flag Payment service provider – business (d)

    Indicator care arată dacă o entitate desfășoară efectiv activitatea de «prestator de servicii de plată».

    Flag Payment system operator (d)

    Indicator care arată dacă o entitate este un «operator de sistem de plăți» în conformitate cu articolul 1 din Regulamentul (UE) nr. 1409/2013 (BCE/2013/43).

    Comment

    Text liber.

     

     

    NACE

    Activitatea principală în conformitate cu NACE Rev. 2 (clasă de 4 cifre).

    Total employment

    Număr de angajați; dacă este posibil, măsurat în «echivalent normă întreagă».

    Total solo balance sheet (ECB Regulation)

    Bilanțul total în conformitate cu regulamentul respectiv privind posturile din bilanț/FI/SVI (exprimat în euro).

    Net assets, NAV

    Pentru FI, valoarea «acțiunilor/unitățilorv» (VAN); pentru instituțiile de credit, aproximate de «capital și rezerve» (exprimate în EUR).

    Gross premiums written

    Pentru SA, valoarea primelor emise brute care cuprinde toate sumele datorate în cursul anului financiar cu privire la contractele de asigurare, indiferent dacă aceste sume pot avea legătură total sau parțial cu un an financiar ulterior.

    ESA 2010

    Sectoare instituționale SEC 2010 (cod de 4 cifre); poate include clasificare public/național privat/cu capital străin.

    Sub-sector type

    Extinderea clasificării SEC 2010, permițând identificarea subcategoriilor defalcării standard a conturilor naționale.

    Pentru SA, indică tipul de societate de asigurare în conformitate cu sectorul său de activitate. Poate lua valorile: asigurare de viață, asigurare generală, asigurare mixtă, reasigurare.

     

     

    Birth date

    Data constituirii legale a unei unități juridice sau a înregistrării unei unități instituționale; în cazul în care aceste informații nu pot fi derivate (cu eforturi rezonabile), trebuie furnizată o aproximare.

    [element obligatoriu pentru crearea unei entități în RIAD; poate fi aproximat]

    Closure date

    Data radierii unei entități. Toate entitățile rămân în RIAD chiar și după data închiderii acestora.

    ad existence

    Interogările referitoare la «existența» (sau nu) a unei unități individuale într-un anumit moment în timp poate pot fi derivate din «data închiderii».

    Activity status (d)

    Indicator care arată dacă o entitate este «activă», «inactivă» sau «în lichidare»;

    acest atribut suplimentează informațiile privind existența (în continuare) a unei entități.

    ad liquidation

    Data de începere a validității valorii «n lichidare» (a se vedea «statutul activității») marchează data începerii procesului de lichidare.

    ad absorption

    În RIAD, operațiunile la nivel de societăți, precum fuziunile și divizările, sunt puse în corespondență prin înregistrarea eliminărilor, modificărilor sau creărilor relevante, plus relațiile predecesor/succesor aferente.

     

     

    Relationship between legal unit(s) and enterprise

    Permite înregistrarea relației dintre o unitate juridică și întreprinderea care o administrează, reflectând conceptul că o întreprindere poate corespunde fie unei singure unități juridice, fie unei combinații de unități juridice.

    Control relationship

    Legătură între unități juridice, bazată pe conceptul de «control» definit în Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului (18) (regula privind deținerea în proprietate > 50 %).

    Ownership relationship

    Legătură între unități juridice, bazată pe conceptul de procentaj de «capital social», «drepturi de vot» etc., reprezentat, de exemplu, de regula > 10 % definită în referința Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică privind investițiile străine directe.

    Link between a «sub-fund» and an «umbrella fund»

    Permite înregistrarea relației respective dacă un fond-umbrelă își separă activele în subfonduri diferite, astfel încât acțiunile/unitățile legate de fiecare subfond sunt acoperite separat de active diferite [a se vedea Regulamentul (UE) nr. 1073/2013 (BCE/2013/38)].

     

     

    Management company

    Descrierea societății de administrare înregistrate a unui fond sau societăți vehicul investițional – denumire, rezidență, codul sectorului instituțional și codul RIAD (pentru unități rezidente în Uniune).

    Trebuie să fie legată de orice FI sau SVI corespunzătoare pe care entitatea le gestionează.

    Head

    Descrierea sediului social al unei sucursale care funcționează într-un stat membru al Uniunii – denumire, rezidență, codul sectorului instituțional și codul RIAD (pentru unități rezidente în Uniune).

    Trebuie legat de sucursala relevantă cu sediul într-un stat membru al Uniunii.

    Originator

    Descrierea societății înregistrate care a înființat SVI în scopul securitizării și care a transferat activele sau un grup de active și/sau riscul de credit al activului sau grupului de active către structura de securitizare – denumire, rezidență, codul sectorului instituțional și codul RIAD (pentru unități rezidente în Uniune).

    Trebuie să fie legat de SVI relevante pe care entitatea le-a înființat.

    Resident branch

    O sucursală care este rezidentă pe teritoriul BCN raportoare și al cărei sediu principal este o entitate nerezidentă, în sensul aticolului 1 din Regulamentul (CE) nr. 2533/98.

    Non-resident branch

    O sucursală care este rezidentă în afara teritoriului BCN raportoare și care are sediul social la o entitate rezidentă, în sensul aticolului 1 din Regulamentul (CE) nr. 2533/98.

    PARTEA 4

    Transmiterea datelor

    BCN pot furniza (actualizări pentru) datele de referință online sau în mod «pachet» prin RIAD, în conformitate cu unul dintre formatele prezentate în documentul intitulat «Specificații pentru Sistemul de schimb de date RIAD». Inserarea de noi entități în RIAD (precum și eliminarea excepțională din baza de date) este, de asemenea, posibilă online sau în mod «pachet».

    RIAD are o abordare economică față de administrarea datelor de referință, ceea ce înseamnă că orice modificare a datelor de referință ale unei entități individuale poate fi aplicată pentru atribute specifice (unice). Cu excepția cazului unei erori semnificative, nu este radiată nicio unitate înregistrată în RIAD; durata sa de viață se determină prin introducerea unei date de înființare sau de închidere. Modificările atributelor individuale sunt realizate prin schimbarea valorilor specifice (sau a intervalului de validitate al acestora).”

    6.

    În glosar, se introduc următorii termeni:

     

    Societăți de asigurare generală: societățile de asigurare care furnizează în primul rând polițe de asigurare generală.

     

    Societăți de asigurare de viață: societățile de asigurare care furnizează în primul rând polițe de asigurare de viață.

     

    Societăți de asigurare mixtă sunt societățile de asigurare care furnizează atât polițe de asigurare de viață, cât și poliție de asigurare generală, fără a exista o politică de favorizare în privința oricăreia dintre acestea.

     

    Societăți de reasigurare: societățile de asigurare care furnizează în primul rând polițe de reasigurare.

     

    Provizioane tehnice de asigurări de viață din care reasigurare acceptată: nivelul de capital deținut de SA pentru a putea onora viitoarele creanțe rezultate din obligațiile sale privind reasigurarea de viață definite în Regulamentul delegat (UE) 2015/35 al Comisiei (***********).

    (***********)  Regulamentul delegat (UE) 2015/35 al Comisiei din 10 octombrie 2014 de completare a Directivei 2009/138/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare (Solvabilitate II) (JO L 12, 17.1.2015, p. 1).”"


    (1)  Acest post poate include provizioane tehnice de asigurări generale (SEC 2010: F.61), drepturi ale societăților de asigurare asupra administratorilor fondurilor. de pensii (SEC 2010: F.64) și provizioane pentru opțiuni de cumpărare în cadrul garanțiilor standard (SEC 2010: F.66)

    (2)  Acest post, inclusiv defalcarea relevantă, poate include drepturile administratorilor fondurilor de pensii asupra fondurilor de pensii (SEC 2010: F.64) și drepturi la prestații, altele decât pensiile (SEC 2010: F.65).

    (3)  Data de referință 1 ianuarie 2016 poate fi utilizată ca substitut.

    (4)  Acest post poate include provizioane tehnice de asigurări generale (SEC 2010: F.61), drepturi ale societăților de asigurare asupra administratorilor fondurilor de pensii (SEC 2010: F.64) și provizioane pentru opțiuni de cumpărare în cadrul garanțiilor standard (SEC 2010: F.66).

    (5)  În cazul statelor membre din afara zonei euro, «IFM» și «non-IFM» se referă la «bănci» și «instituții nebancare».

    (6)  Acest post poate include și drepturi la prestații, altele decât pensiile (SEC 2010: F.65).

    (7)  Poziția relevantă «din care» a acestui post poate include și drepturile administratorilor fondurilor de pensii asupra societăților de asigurare care acționează în calitate de administratori ai fondurilor de pensii (SEC 2010: F.64).

    (8)  Acest post, inclusiv sectorul de activitate relevant, poate include provizioane pentru opțiuni de cumpărare în cadrul garanțiilor standard (SEC 2010: F.66).

    (9)  Structura codurilor și DSD ale statisticilor bancare consolidate internaționale sunt comune tuturor țărilor raportoare și ar trebui să fie aceleași cu cele utilizate pentru a raporta datele corespunzătoare către Banca Reglementelor Internaționale (BRI) (www.bis.org/statistics/dsd_cbs.pdf).

    (10)  Acesta indică numărul de litere/cifre permise pentru fiecare element al listei de coduri (de exemplu, AN..7 înseamnă un șir de caractere alfanumerice de până la 7 caractere, AN1 înseamnă un singur caracter alfanumeric).

    (11)  Noua listă de coduri SDMX DSD.

    (12)  Acesta indică numărul de litere/cifre permis pentru transmiterea fiecărui atribut (de exemplu, AN..1050 înseamnă un șir de caractere alfanumerice de până la 1 050 de caractere, AN1 înseamnă un singur caracter alfanumeric, N1 înseamnă o cifră).

    (**)  În cazul în care o BCN dorește să opereze o modificare, aceasta consultă BCE, care apoi va implementa modificarea.

    (***)  Modificările sunt comunicate serviciului competent al BCE prin e-mail.

    (13)  BCE se referă aici la Direcția Generală Statistică a BCE.

    (14)  BCE recomandă ca BCN să furnizeze aceste valori pentru a asigura o comunicare mai transparentă.

    (15)  Toate atributele menționate în tabel în secțiunea 1, care sunt stabilite de BCE, nu sunt incluse în tabel.

    M

    :

    obligatoriu.

    C

    :

    condițional.

    (16)  Datele privind ratele dobânzilor sunt transmise ca procente.

    (1)  Pentru o descriere suplimentară și pentru metadate, a se vedea partea 3.

    (2)  IRSP: instituții relevante pentru statisticile plăților; a se observa că lista de IRSP se poate suprapune cu lista de IFM.

    (c)  Numai pentru «grupuri bancare mari» cu sediul în zona euro (a se vedea articolul 12).

    (d)  Pentru indicatori simpli poate să nu fie necesară furnizarea de intervale specifice de validitate în prima etapă.

    (17)  Directiva 2009/110/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 16 septembrie 2009 privind accesul la activitate, desfășurarea și supravegherea prudențială a activității instituțiilor emitente de monedă electronică, de modificare a Directivelor 2005/60/CE și 2006/48/CE și de abrogare a Directivei 2000/46/CE (JO L 267, 10.10.2009, p. 7).

    (18)  Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului (JO L 182, 29.6.2013, p. 19).


    Sus