EUR-Lex Πρόσβαση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του EUR-Lex

Το έγγραφο αυτό έχει ληφθεί από τον ιστότοπο EUR-Lex

Έγγραφο 02014O0031-20200518

Ενοποιημένο κείμενο: Κατευθυντήρια γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 9ης Ιουλίου 2014, σχετικά με συμπληρωματικά προσωρινά μέτρα όσον αφορά τις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος και την καταλληλότητα των ασφαλειών και σχετικά με την τροποποίηση της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2007/9 (αναδιατύπωση) (ΕΚΤ/2014/31) (2014/528/ΕΕ)

ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2014/528/2020-05-18

02014O0031 — EL — 18.05.2020 — 006.001


Το κείμενο αυτό αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης και δεν έχει καμία νομική ισχύ. Τα θεσμικά όργανα της Ένωσης δεν φέρουν καμία ευθύνη για το περιεχόμενό του. Τα αυθεντικά κείμενα των σχετικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένων των προοιμίων τους, είναι εκείνα που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι διαθέσιμα στο EUR-Lex. Αυτά τα επίσημα κείμενα είναι άμεσα προσβάσιμα μέσω των συνδέσμων που περιέχονται στο παρόν έγγραφο

►B

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

της 9ης Ιουλίου 2014

σχετικά με συμπληρωματικά προσωρινά μέτρα όσον αφορά τις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος και την καταλληλότητα των ασφαλειών και σχετικά με την τροποποίηση της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2007/9

(αναδιατύπωση)

(ΕΚΤ/2014/31)

(2014/528/ΕΕ)

(ΕΕ L 240 της 13.8.2014, σ. 28)

Τροποποιείται από:

 

 

Επίσημη Εφημερίδα

  αριθ.

σελίδα

ημερομηνία

 M1

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 19ης Νοεμβρίου 2014

  L 348

27

4.12.2014

►M2

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ (ΕΕ) 2016/2300 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 2ας Νοεμβρίου 2016

  L 344

123

17.12.2016

►M3

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ (ΕΕ) 2018/572 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 7ης Φεβρουαρίου 2018

  L 95

49

13.4.2018

►M4

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ (ΕΕ) 2019/1034 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 10ης Μαΐου 2019

  L 167

79

24.6.2019

►M5

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ (ΕΕ) 2020/515 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 7ης Απριλίου 2020

  L 110I

26

8.4.2020

►M6

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ (ΕΕ) 2020/634 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ της 7ης Μαΐου 2020

  L 148

10

11.5.2020




▼B

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

της 9ης Ιουλίου 2014

σχετικά με συμπληρωματικά προσωρινά μέτρα όσον αφορά τις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος και την καταλληλότητα των ασφαλειών και σχετικά με την τροποποίηση της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2007/9

(αναδιατύπωση)

(ΕΚΤ/2014/31)

(2014/528/ΕΕ)



Άρθρο 1

Συμπληρωματικά μέτρα όσον αφορά τις πράξεις αναχρηματοδότησης και την καταλληλότητα των ασφαλειών

1.  Οι κανόνες διενέργειας των πράξεων νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και τα κριτήρια καταλληλότητας των ασφαλειών που καθορίζονται στην παρούσα κατευθυντήρια γραμμή εφαρμόζονται σε συνδυασμό με την κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2011/14.

2.  Σε περίπτωση διαφορών μεταξύ της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής και της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, όπως αυτή ενσωματώνεται από τις ΕθνΚΤ σε εθνικό επίπεδο, κατισχύει η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή. Οι ΕθνΚΤ εξακολουθούν να εφαρμόζουν αυτούσιες όλες τις διατάξεις της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, εκτός αν άλλως προβλέπεται στην παρούσα κατευθυντήρια γραμμή.

▼M4 —————

▼B

Άρθρο 2

Δυνατότητα μείωσης του ποσού πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης ή τερματισμού τους

1.  Με απόφασή του το Ευρωσύστημα μπορεί να επιτρέπει υπό όρους σε αντισυμβαλλομένους να μειώνουν το ποσό ορισμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης ή να τερματίζουν τις εν λόγω πράξεις πριν από την προβλεπόμενη λήξη τους (η εν λόγω μείωση του ποσού ή ο τερματισμός στο εξής καλούνται από κοινού και «πρόωρη αποπληρωμή»). Στην ανακοίνωση της σχετικής δημοπρασίας ορίζεται αν εφαρμόζεται η δυνατότητα μείωσης του ποσού των εν λόγω πράξεων ή η δυνατότητα τερματισμού τους πριν από την προβλεπόμενη λήξη τους, καθώς και η ημερομηνία από την οποία μπορεί να ασκηθεί η συγκεκριμένη δυνατότητα. Εναλλακτικά, οι πληροφορίες αυτές μπορούν να προβλέπονται σε άλλη μορφή την οποία κρίνει κατάλληλη το Ευρωσύστημα.

2.  Ορισμένος αντισυμβαλλόμενος μπορεί να ασκήσει τη δυνατότητα μείωσης του ποσού πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης ή τερματισμού αυτών πριν από την προβλεπόμενη λήξη τους κοινοποιώντας στην οικεία ΕθνΚΤ το ποσό που προτίθεται να αποπληρώσει βάσει της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής και την ημερομηνία κατά την οποία προτίθεται να προβεί στην εν λόγω αποπληρωμή τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την ημερομηνία πρόωρης αποπληρωμής. Εκτός αν άλλως ορίζεται από το Ευρωσύστημα, η πρόωρη αποπληρωμή μπορεί να λαμβάνει χώρα οποιαδήποτε ημέρα συμπίπτει με την ημέρα διακανονισμού πράξης κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος, υπό τον όρο ότι ο αντισυμβαλλόμενος προβαίνει στην κοινοποίηση της παρούσας παραγράφου τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την ως άνω ημερομηνία.

3.  Η κοινοποίηση της παραγράφου 2 καθίσταται δεσμευτική για τον αντισυμβαλλόμενο μία εβδομάδα πριν από την ημερομηνία πρόωρης αποπληρωμής την οποία αφορά. Τυχόν αδυναμία του αντισυμβαλλομένου να διακανονίσει εν όλω ή εν μέρει το ποσό που οφείλεται βάσει της διαδικασίας πρόωρης αποπληρωμής ως την ημερομηνία κατά την οποία αυτό καθίσταται απαιτητό μπορεί να συνεπάγεται την επιβολή χρηματικής ποινής κατά τα προβλεπόμενα στην ενότητα 1 του προσαρτήματος 6 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14. Οι διατάξεις της ενότητας 1 του προσαρτήματος 6 που εφαρμόζονται σε περιπτώσεις παράβασης των κανόνων περί δημοπρασιών εφαρμόζονται στις περιπτώσεις στις οποίες ορισμένος αντισυμβαλλόμενος αδυνατεί να διακανονίσει εν όλω ή εν μέρει το οφειλόμενο ποσό κατά την ημερομηνία πρόωρης αποπληρωμής της παραγράφου 2. Η επιβολή χρηματικής ποινής τελεί υπό την επιφύλαξη του δικαιώματος της ΕθνΚΤ να ασκήσει τα δικαιώματα που προβλέπονται σε περίπτωση επέλευσης γεγονότος αθέτησης υποχρέωσης κατά τα οριζόμενα στο παράρτημα II της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14.

Άρθρο 3

Αποδοχή ορισμένων πρόσθετων τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση

1.  Εκτός από τους προερχόμενους από τιτλοποίηση τίτλους που προβλέπονται στο κεφάλαιο 6 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, επιλέξιμοι ως ασφάλειες για πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος είναι και όσοι τέτοιοι τίτλοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης σύμφωνα με την ενότητα 6.3 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, αλλά κατά τα λοιπά πληρούν όλα τα κριτήρια καταλληλότητας που ισχύουν για προερχόμενους από τιτλοποίηση τίτλους σύμφωνα με την ίδια κατευθυντήρια γραμμή, υπό τον όρο ότι έχουν λάβει για την έκδοσή τους δύο αξιολογήσεις επιπέδου τουλάχιστον «ΒΒΒ» ( 1 ) από οποιονδήποτε οίκο εξωτερικής πιστοληπτικής αξιολόγησης. Πρέπει επίσης να πληρούν τους ακόλουθους όρους:

α) 

τα περιουσιακά στοιχεία που εξασφαλίζουν τους εν λόγω τίτλους και παράγουν εισοδηματική ροή να ανήκουν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων: i) ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, ii) δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), ►M3  ————— ◄ iv) δάνεια για αγορά αυτοκινήτου, v) απαιτήσεις από χρηματοδοτική μίσθωση, vi) δάνεια καταναλωτικής πίστης, vii) απαιτήσεις από πιστωτικές κάρτες·

β) 

τα περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισοδηματική ροή να μην ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων·

γ) 

τα περιουσιακά στοιχεία που εξασφαλίζουν τους εν λόγω τίτλους και παράγουν εισοδηματική ροή να μην περιλαμβάνουν δάνεια ως προς τα οποία συντρέχει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

i) 

δεν εξυπηρετούνται κατά τον χρόνο έκδοσης του τίτλου·

ii) 

δεν εξυπηρετούνται κατά τον χρόνο ενσωμάτωσής τους στον τίτλο πριν από τη λήξη του, επί παραδείγματι σε περίπτωση ανταλλαγής ή αντικατάστασης των περιουσιακών στοιχείων που παράγουν εισοδηματική ροή·

iii) 

είναι ή καθίστανται ανά πάσα στιγμή δομημένα, κοινοπρακτικά, ή μοχλευμένα·

δ) 

τα έγγραφα της συναλλαγής με αντικείμενο τους εν λόγω τίτλους να περιέχουν διατάξεις περί αδιάλειπτης εξυπηρέτησης των δανείων.

▼M2

2.  Τίτλοι προερχόμενοι από τιτλοποίηση (τιτλοποιημένες απαιτήσεις) κατά την αναφορά της παραγράφου 1, που δεν διαθέτουν δύο δημόσιες πιστοληπτικές αξιολογήσεις βαθμίδας τουλάχιστον 2 της εναρμονισμένης κλίμακας πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος, σύμφωνα με το άρθρο 82 παράγραφος 1 στοιχείο β) της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ/2014/60) ( 2 ), υπόκεινται σε περικοπή αποτίμησης εξαρτώμενη από τη μεσοσταθμική διάρκεια ζωής τους κατά τα οριζόμενα στο παράρτημα ΙΙα.

▼M2

2α.  Η μεσοσταθμική διάρκεια ζωής της σειράς της τιτλοποίησης που έχει υψηλή εξοφλητική προτεραιότητα υπολογίζεται ως η αναμενόμενη μεσοσταθμική εναπομένουσα διάρκεια μέχρι την εξόφληση της συγκεκριμένης σειράς. Η μεσοσταθμική διάρκεια ζωής των διακρατούμενων τιτλοποιημένων απαιτήσεων που παρέχονται ως ασφάλεια υπολογίζεται με βάση την παραδοχή ότι ο εκδότης δεν θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (call option).

▼M2 —————

▼B

4.  Αντισυμβαλλόμενος δεν μπορεί να παρέχει ως ασφάλεια τίτλο προερχόμενο από τιτλοποίηση ο οποίος είναι επιλέξιμος βάσει της παραγράφου 1, εάν ο ίδιος ή τρίτος με τον οποίο αυτός έχει στενούς δεσμούς ενεργεί ως φορέας που παρέχει αντιστάθμιση του κινδύνου επιτοκίου σε σχέση με τον εν λόγω τίτλο.

▼M2

5.  Ορισμένη ΕθνΚΤ μπορεί να δέχεται ως ασφάλεια για πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος τιτλοποιημένες απαιτήσεις, των οποίων τα υποκείμενα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια ή δάνεια σε ΜΜΕ ή αμφότερα και οι οποίες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης του κεφαλαίου 2 του τίτλου ΙΙ του τέταρτου μέρους της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60) και τους όρους της παραγράφου 1 στοιχεία α) έως δ) και της παραγράφου 4, αλλά κατά τα λοιπά πληρούν όλα τα κριτήρια καταλληλότητας που ισχύουν για τις τιτλοποιημένες απαιτήσεις βάσει της ως άνω κατευθυντήριας γραμμής και έχουν λάβει δύο δημόσιες πιστοδοτικές αξιολογήσεις βαθμίδας τουλάχιστον 3 της εναρμονισμένης κλίμακας πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος. Οι εν λόγω τιτλοποιημένες απαιτήσεις περιλαμβάνουν μόνον όσες έχουν εκδοθεί πριν από τις 20 Ιουνίου 2012 και υπόκεινται σε περικοπή αποτίμησης εξαρτώμενη από τη μεσοσταθμική διάρκεια ζωής τους κατά τα οριζόμενα στο παράρτημα ΙΙα.

▼M2 —————

▼B

7.  Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

α) 

στα «ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια» περιλαμβάνονται, εκτός από τα στεγαστικά δάνεια που εξασφαλίζονται από υποθήκη, και εγγυημένα στεγαστικά δάνεια (χωρίς εγγραφή υποθήκης), εφόσον η εγγύηση καταπίπτει αμέσως σε περίπτωση αθέτησης. Η εν λόγω εγγύηση μπορεί να παρέχεται υπό διάφορες μορφές συμβάσεων, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων ασφάλισης, υπό την προϋπόθεση ότι χορηγείται από οργανισμό του δημόσιου τομέα ή από χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που υπόκειται σε δημόσια εποπτεία. Η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του εγγυητή για τους σκοπούς των ως άνω εγγυήσεων πρέπει να αντιστοιχεί στη βαθμίδα 3 της εναρμονισμένης κλίμακας πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος καθ' όλη τη διάρκεια ισχύος της συναλλαγής·

β) 

ως «μικρή επιχείρηση» και ως «μεσαία επιχείρηση» νοούνται μονάδες, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, ο δε κύκλος εργασιών της μονάδας ή —εφόσον αυτή αποτελεί τμήμα ενοποιημένου ομίλου— του ενοποιημένου ομίλου υπολείπεται των 50 εκατ. ευρώ·

γ) 

ο όρος «δάνειο που δεν εξυπηρετείται» συμπεριλαμβάνει περιπτώσεις δανείων στις οποίες έχουν παρέλθει τουλάχιστον 90 ημέρες από τον χρόνο κατά τον οποίο η απαίτηση για καταβολή κεφαλαίου ή τόκων καθίσταται ληξιπρόθεσμη και ο οφειλέτης βρίσκεται σε «αθέτηση», σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 178 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ( 3 ) ή όταν εύλογα τίθεται εν αμφιβόλω ότι η ολοσχερής καταβολή θα καταστεί δυνατή·

δ) 

ως «δομημένο δάνειο» νοείται ρύθμιση που περιλαμβάνει δανειακές απαιτήσεις μειωμένης εξασφάλισης·

ε) 

ως «κοινοπρακτικό δάνειο» νοείται δάνειο που χορηγείται από ομάδα δανειστών μιας κοινοπραξίας δανεισμού·

στ) 

ως «μοχλευμένο δάνειο» νοείται δάνειο που χορηγείται σε εταιρεία που έχει ήδη σημαντικά χρέη, π.χ. χρηματοδότηση για σκοπούς εξαγοράς, στο πλαίσιο της οποίας το δάνειο χρησιμοποιείται για την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας που αποτελεί και τον οφειλέτη του δανείου·

▼M2

ζ) 

ως «διατάξεις περί αδιάλειπτης εξυπηρέτησης των δανείων» νοούνται διατάξεις που περιλαμβάνονται στη νομική τεκμηρίωση μιας τιτλοποιημένης απαίτησης, είτε πρόκειται για διατάξεις σχετικά με τον ορισμό εφεδρικού διαχειριστή είτε (εφόσον δεν υπάρχουν τέτοιες) για διατάξεις σχετικά με τον ορισμό μεσολαβητή για την παροχή υπηρεσιών εφεδρικού διαχειριστή. Εφόσον υπάρχουν διατάξεις σχετικά με τον ορισμό μεσολαβητή για την παροχή υπηρεσιών εφεδρικού διαχειριστή, θα πρέπει να ορίζεται μεσολαβητής για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών με την εντολή να εντοπίσει κατάλληλο εφεδρικό διαχειριστή εντός 60 ημερών από την επέλευση γεγονότος που προκάλεσε την αντικατάσταση του διαχειριστή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εμπρόθεσμη αποπληρωμή και εξυπηρέτηση της τιτλοποιημένης απαίτησης. Οι εν λόγω διατάξεις περιέχουν επίσης αναφορές σε γεγονότα η επέλευση των οποίων έχει ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση του διαχειριστή και τον διορισμό εφεδρικού διαχειριστή. Τα γεγονότα αυτά είναι δυνατό να βασίζονται σε πιστοληπτική διαβάθμιση ή/και όχι, π.χ. σε περίπτωση μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του υπάρχοντος διαχειριστή. Εφόσον υπάρχουν διατάξεις σχετικά με τον ορισμό εφεδρικού διαχειριστή, αυτός θα πρέπει να μη διατηρεί με τον διαχειριστή στενούς δεσμούς. Εφόσον υπάρχουν διατάξεις σχετικά με τον ορισμό μεσολαβητή για την παροχή υπηρεσιών εφεδρικού διαχειριστή, δεν θα πρέπει να υφίστανται ταυτόχρονα στενοί δεσμοί μεταξύ του διαχειριστή, του μεσολαβητή για την παροχή υπηρεσιών εφεδρικού διαχειριστή και της τράπεζας στην οποία τηρείται ο λογαριασμός του εκδότη·

▼M2

η) 

οι «στενοί δεσμοί» έχουν την έννοια του άρθρου 138 παράγραφος 2 της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (EKT/2014/60)·

θ) 

ως «διακρατούμενες τιτλοποιημένες απαιτήσεις που παρέχονται ως ασφάλεια» νοούνται οι τιτλοποιημένες απαιτήσεις που χρησιμοποιούνται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 75 % του υπολοίπου της ονομαστικής αξίας τους από αντισυμβαλλόμενο ο οποίος είναι αρχικός δικαιούχος της απαίτησης ή από οντότητες που διατηρούν στενούς δεσμούς με αυτόν.

▼B

Άρθρο 4

Αποδοχή ορισμένων πρόσθετων δανειακών απαιτήσεων

1.  Οι ΕθνΚΤ μπορούν να δέχονται ως ασφάλεια για πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος δανειακές απαιτήσεις που δεν πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας του Ευρωσυστήματος.

2.  Οι ΕθνΚΤ που αποφασίζουν να δεχτούν τις δανειακές απαιτήσεις της παραγράφου 1 θεσπίζουν κριτήρια καταλληλότητας και μέτρα ελέγχου κινδύνων για τον σκοπό αυτό, καθορίζοντας παρεκκλίσεις από τους όρους του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14. Στα εν λόγω κριτήρια καταλληλότητας και τα μέτρα ελέγχου κινδύνων συμπεριλαμβάνεται το κριτήριο κατά το οποίο οι δανειακές απαιτήσεις διέπονται από το δίκαιο του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένη η ΕθνΚΤ που θεσπίζει τα ως άνω κριτήρια και μέτρα. Τα κριτήρια καταλληλότητας και τα μέτρα ελέγχου κινδύνων υπόκεινται σε προηγούμενη έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο.

3.  Σε εξαιρετικές περιπτώσεις οι ΕθνΚΤ μπορούν, εφόσον προηγηθεί έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο, να δέχονται δανειακές απαιτήσεις:

α) 

κατ' εφαρμογή των κριτηρίων καταλληλότητας και των μέτρων ελέγχου κινδύνων που θεσπίζει άλλη ΕθνΚΤ δυνάμει των παραγράφων 1 και 2·

β) 

που διέπονται από το δίκαιο κράτους μέλους άλλου από εκείνο στο οποίο οι ίδιες είναι εγκατεστημένες, ή

γ) 

περιλαμβάνονται σε χαρτοφυλάκιο δανειακών απαιτήσεων ή εξασφαλίζονται με ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, εφόσον η δανειακή απαίτηση ή ο αντίστοιχος οφειλέτης (ή, όπου συντρέχει περίπτωση, ο εγγυητής) διέπεται από το δίκαιο κράτους μέλους της ΕΕ άλλου από εκείνο στο οποίο οι ίδιες είναι εγκατεστημένες.

4.  Μια ΕθνΚΤ μπορεί να παρέχει συνδρομή σε ΕθνΚΤ που δέχεται δανειακές απαιτήσεις δυνάμει της παραγράφου 1 μόνο στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας μεταξύ των εν λόγω ΕθνΚΤ και υπό τον όρο ότι έχει ληφθεί προηγουμένως η έγκριση του διοικητικού συμβουλίου.

Άρθρο 5

Αποδοχή ορισμένων βραχυπρόθεσμων χρεογράφων

1.  Οι ΕθνΚΤ μπορούν να δέχονται ως ασφάλεια για πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος ορισμένα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα τα οποία δεν πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας του Ευρωσυστήματος για τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία που καθορίζονται στο παράρτημα I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14.

2.  Οι ΕθνΚΤ που αποφασίζουν να δεχθούν τα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα της παραγράφου 1, θεσπίζουν κριτήρια καταλληλότητας και μέτρα ελέγχου κινδύνων για τον σκοπό αυτό, υπό τον όρο ότι αυτά πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις που καθορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο. Τα εν λόγω κριτήρια καταλληλότητας και τα μέτρα ελέγχου κινδύνων περιλαμβάνουν τα ακόλουθα κριτήρια που ισχύουν για τα βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα:

α) 

Εκδίδονται από μη-χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ( 4 ) που είναι εγκατεστημένες στη ζώνη του ευρώ. Ο εγγυητής του βραχυπρόθεσμου χρεόγραφου (εάν υπάρχει) πρέπει επίσης να είναι μη-χρηματοπιστωτική επιχείρηση εγκατεστημένη στη ζώνη του ευρώ, εκτός εάν για τη συμμόρφωση με τις διατάξεις σχετικά με τον καθορισμό κριτηρίων περί υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης του στοιχείου δ) δεν απαιτείται εγγυητής για το βραχυπρόθεσμο χρεόγραφο.

β) 

Δεν είναι εισηγμένα προς διαπραγμάτευση σε αγορά που θεωρείται αποδεκτή από το Ευρωσύστημα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ενότητα 6.2.1.5 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14.

γ) 

Είναι εκφρασμένα σε ευρώ.

δ) 

Πληρούν τις απαιτήσεις περί υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης που η οικεία ΕθνΚΤ θεσπίζει και εφαρμόζει αντί αυτών που ορίζονται στις ενότητες 6.3.2. και 6.3.3 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14.

ε) 

Εκτός των αναφερόμενων στα στοιχεία α) έως δ), πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας του Ευρωσυστήματος για τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία που προβλέπονται στο παράρτημα I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14.

3.  Εκτός εάν η αποδοχή βασίζεται σε διμερή συμφωνία με άλλη ΕθνΚΤ, ορισμένη ΕθνΚΤ δεν μπορεί να δέχεται βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα βάσει των παραγράφων 1 και 2, τα οποία εκδίδονται στη ζώνη του ευρώ:

α) 

με την εν λόγω άλλη ΕθνΚΤ ή

β) 

με ορισμένο κεντρικό αποθετήριο αξιών το οποίο i) έχει αξιολογηθεί θετικά από το Ευρωσύστημα βάσει των κριτηρίων και διαδικασιών αξιολόγησης που περιγράφονται στο «Πλαίσιο αξιολόγησης συστημάτων διακανονισμού τίτλων και ζεύξεων για τον προσδιορισμό της καταλληλότητάς τους προς χρήση στις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος» ( 5 ) και ii) είναι εγκατεστημένο στο κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ στο οποίο είναι εγκατεστημένη η άλλη ΕθνΚΤ.

4.  Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου «βραχυπρόθεσμα χρεόγραφα» νοούνται τα χρεόγραφα με διάρκεια όχι μεγαλύτερη των 365 ημερών, κατά την έκδοσή τους και ανά πάσα στιγμή κατόπιν αυτής.

▼M4 —————

▼B

Άρθρο 7

Αποδοχή ορισμένων περιουσιακών στοιχείων εκφρασμένων σε λίρες στερλίνες, γιεν ή δολάρια ΗΠΑ ως κατάλληλων ασφαλειών

1.  Εμπορεύσιμα χρεόγραφα, όπως αυτά περιγράφονται στην ενότητα 6.2.1 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, τα οποία είναι εκφρασμένα σε λίρες στερλίνες, γιεν ή δολάρια ΗΠΑ, συνιστούν κατάλληλη ασφάλεια για τις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, εφόσον: α) εκδίδονται και διακρατούνται/διακανονίζονται στη ζώνη του ευρώ, β) ο εκδότης τους είναι εγκατεστημένος στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και γ) πληρούν όλα τα υπόλοιπα κριτήρια καταλληλότητας της ενότητας 6.2.1 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14.

2.  Στα εν λόγω εμπορεύσιμα χρεόγραφα το Ευρωσύστημα εφαρμόζει μειώσεις της θεωρητικής τιμής ως ακολούθως: α) μείωση 16 % σε περιουσιακά στοιχεία εκφρασμένα σε λίρες στερλίνες ή σε δολάρια ΗΠΑ· β) μείωση 26 % σε περιουσιακά στοιχεία εκφρασμένα σε γιεν.

3.  Τα περιγραφόμενα στην παράγραφο 1 εμπορεύσιμα χρεόγραφα, τα τοκομερίδια των οποίων συνδέονται με ένα μόνο επιτόκιο χρηματαγοράς του νομίσματος στο οποίο είναι εκφρασμένα τα εν λόγω χρεόγραφα ή με δείκτη πληθωρισμού και δεν υπολογίζονται με κατά συνθήκη τοκοφορία (discrete range, range accrual), δεν υπόκεινται σε μέγιστο όριο αύξησης μεταξύ δύο διαδοχικών περιόδων τοκοφορίας (ratchet) ούτε περιέχουν παρόμοια σύνθετα χαρακτηριστικά όσον αφορά την οικεία χώρα, συνιστούν επίσης κατάλληλη ασφάλεια για τους σκοπούς των πράξεων νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος.

4.  Κατόπιν έγκρισης του διοικητικού συμβουλίου, η ΕΚΤ μπορεί να δημοσιεύει στον δικτυακό της τόπο (www.ecb.europa.eu) κατάλογο με περαιτέρω αποδεκτά επιτόκια αναφοράς ξένου νομίσματος, πέραν των αναφερομένων στην παράγραφο 3.

5.  Μόνο τα άρθρα 1, 3, 6, 7 και 9 της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής έχουν εφαρμογή στα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία που είναι εκφρασμένα σε ξένο νόμισμα.

Άρθρο 8

Αναστολή των απαιτήσεων όσον αφορά τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης για ορισμένους εμπορεύσιμους τίτλους

1.  Οι απαιτήσεις του Ευρωσυστήματος όσον αφορά τα ελάχιστα όρια πιστοληπτικής διαβάθμισης, όπως περιγράφονται στο πλαίσιο κανόνων του Ευρωσυστήματος για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας για τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία στην ενότητα 6.3.2 του παραρτήματος I της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2011/14, αναστέλλονται σύμφωνα με την παράγραφο 2.

▼M4

2.  Βάσει ειδικής προς τον σκοπό αυτόν απόφασης του διοικητικού συμβουλίου, το ελάχιστο όριο πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος δεν εφαρμόζεται σε εμπορεύσιμα χρεόγραφα τα οποία εκδίδει ή εγγυάται πλήρως κεντρική κυβέρνηση κράτους μέλους της ζώνης του ευρώ βάσει προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης/του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για όσο χρονικό διάστημα το διοικητικό συμβούλιο θεωρεί ότι το εν λόγω κράτος μέλος συμμορφώνεται με τους όρους της οικονομικής στήριξης και/ή του μακροοικονομικού προγράμματος.

▼M4 —————

▼M5

Άρθρο 8α

Αποδοχή εμπορεύσιμων χρεογράφων έκδοσης της κεντρικής κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας

1.  Οι ΕθνΚΤ μπορούν να αποδέχονται ως ασφάλεια για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος εμπορεύσιμα χρεόγραφα έκδοσης της κεντρικής κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας τα οποία δεν πληρούν τις απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων του Ευρωσυστήματος που καθορίζονται στις διατάξεις των άρθρων 59 και 71 και του κεφαλαίου 2 του τίτλου ΙΙ του τέταρτου μέρους της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60), αλλά πληρούν όλα τα λοιπά κριτήρια καταλληλότητας των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων που καθορίζονται στην εν λόγω κατευθυντήρια γραμμή.

2.  Οι τίτλοι της παραγράφου 1, τους οποίους οι ΕθνΚΤ αποδέχονται ως ασφάλεια, υπόκεινται στην εφαρμογή περικοπών αποτίμησης κατά τα οριζόμενα στο παράρτημα ΙΙβ της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής.

▼M6

Άρθρο 8β

Αποδοχή ορισμένων εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων και εκδοτών που πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας την 7η Απριλίου 2020

1.  Οι όροι που χρησιμοποιούνται στο παρόν άρθρο νοούνται όπως στην κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2016/60).

2.  Παρά τις διατάξεις του άρθρου 59 παράγραφος 3, του άρθρου 71 και του άρθρου 82 παράγραφος 1 στοιχείο α) της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60), εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, πλην των τιτλοποιημένων απαιτήσεων, τα οποία έχουν εκδοθεί έως και την 7η Απριλίου 2020 και τα οποία την 7η Απριλίου 2020 διέθεταν δημόσια πιστοληπτική αξιολόγηση από τουλάχιστον ένα αποδεκτό σύστημα ECAI που πληρούσε τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος, συνιστούν κατάλληλη ασφάλεια για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, εφόσον αδιαλείπτως μετά την 7η Απριλίου 2020:

α) 

διαθέτουν δημόσια πιστοληπτική αξιολόγηση τουλάχιστον βαθμίδας 5 της εναρμονισμένης κλίμακας πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος, προερχόμενη από τουλάχιστον ένα αποδεκτό σύστημα ECAI• και

β) 

εξακολουθούν να πληρούν όλα τα υπόλοιπα εφαρμοστέα κριτήρια καταλληλότητας των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων κατά τα οριζόμενα στην κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60).

Προς άρση κάθε αμφιβολίας η καταλληλότητα της δημόσιας πιστοληπτικής αξιολόγησης την 7η Απριλίου 2020 κατά τις αναφορές της παρούσας παραγράφου καθορίζεται από το Ευρωσύστημα βάσει των κανόνων του άρθρου 82, παράγραφος 1 στοιχείο α) και παράγραφος 2, του άρθρου 83, του άρθρου 84 στοιχεία α) και β) και των άρθρων 85 και 86 της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60).

3.  Εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η συμμόρφωση με τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος την 7η Απριλίου καθορίζεται βάσει αξιολόγησης ECAI για τον εκδότη ή τον εγγυητή προερχόμενης από αποδεκτό σύστημα ECAI, συνιστούν κατάλληλη ασφάλεια για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, εφόσον αδιαλείπτως μετά την 7η Απριλίου 2020:

α) 

η αξιολόγηση ECAI για τον εκδότη τους ή, κατά περίπτωση, τον εγγυητή τους αντιστοιχεί τουλάχιστον στη βαθμίδα 5 της εναρμονισμένης κλίμακας πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος• και

β) 

τα ίδια εξακολουθούν να πληρούν όλα τα υπόλοιπα εφαρμοστέα κριτήρια καταλληλότητάς τους κατά τα οριζόμενα στην κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60).

4.  Εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία, πλην των τιτλοποιημένων απαιτήσεων, τα οποία εκδίδονται μετά την 7η Απριλίου 2020 και των οποίων ο εκδότης ή εγγυητής, κατά περίπτωση, διέθετε την 7η Απριλίου 2020 δημόσια πιστοληπτική αξιολόγηση από τουλάχιστον ένα αποδεκτό σύστημα ECAI που πληρούσε τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος, συνιστούν κατάλληλη ασφάλεια για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, εφόσον αδιαλείπτως μετά την 7η Απριλίου 2020:

α) 

τα εμπορεύσιμα αυτά περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν δημόσια πιστοληπτική αξιολόγηση τουλάχιστον βαθμίδας 5 της εναρμονισμένης κλίμακας πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος, προερχόμενη από τουλάχιστον ένα αποδεκτό σύστημα ECAI• και

β) 

τα εμπορεύσιμα αυτά περιουσιακά στοιχεία πληρούν όλα τα υπόλοιπα εφαρμοστέα κριτήρια καταλληλότητάς τους κατά τα οριζόμενα στην κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60).

Προς άρση κάθε αμφιβολίας η καταλληλότητα της δημόσιας πιστοληπτικής αξιολόγησης του ως άνω στοιχείου α) καθορίζεται από το Ευρωσύστημα βάσει των κανόνων του άρθρου 82, παράγραφος 1 στοιχείο α) και παράγραφος 2, του άρθρου 83, του άρθρου 84 στοιχεία α) και β) και των άρθρων 85 και 86 της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60.

5.  Καλυμμένες ομολογίες, οι οποίες εκδίδονται μετά την 7η Απριλίου 2020 βάσει προγράμματος καλυμμένων ομολογιών το οποίο την 7η Απριλίου 2020 διέθετε πιστοληπτική αξιολόγηση από τουλάχιστον ένα αποδεκτό σύστημα ECAI και πληρούσε τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος, συνιστούν κατάλληλη ασφάλεια για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, εφόσον:

α) 

αδιαλείπτως μετά την 7η Απριλίου 2020 το εν λόγω πρόγραμμα καλυμμένων ομολογιών διαθέτει δημόσια πιστοληπτική αξιολόγηση βαθμίδας τουλάχιστον 5 της εναρμονισμένης κλίμακας πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος, προερχόμενη από ένα τουλάχιστον αποδεκτό σύστημα ECAI• και

β) 

οι καλυμμένες αυτές ομολογίες πληρούν όλα τα υπόλοιπα εφαρμοστέα κριτήρια καταλληλότητάς τους κατά τα οριζόμενα στην κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60).

6.  Τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία του άρθρου 87 παράγραφος 2 της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60), τα οποία την 7η Απριλίου 2020 δεν διέθεταν δημόσια πιστοληπτική αξιολόγηση από αποδεκτό σύστημα ECAI, αλλά διέθεταν έμμεση πιστοληπτική αξιολόγηση διενεργηθείσα από το Ευρωσύστημα σύμφωνα με τους κανόνες των παραγράφων 1 και 2 του ως άνω άρθρου 87 που πληρούσε τις απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος, συνιστούν κατάλληλη ασφάλεια για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας έκδοσής τους, εφόσον αδιαλείπτως μετά την 7η Απριλίου 2020:

α) 

ο εκδότης ή, κατά περίπτωση, ο εγγυητής τους πληροί βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στη βαθμίδα 5 της εναρμονισμένης κλίμακας πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος• και

β) 

τα ίδια πληρούν όλα τα υπόλοιπα εφαρμοστέα κριτήρια καταλληλότητας των εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων κατά τα οριζόμενα στην κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60).

7.  Παρά τις διατάξεις του άρθρου 59 παράγραφος 3, του άρθρου 71 και του άρθρου 82 παράγραφος 1 στοιχείο β) της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60), τιτλοποιημένες απαιτήσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί έως και την 7η Απριλίου 2020 και οι οποίες την 7η Απριλίου 2020 διέθεταν δύο τουλάχιστον δημόσιες πιστοληπτικές αξιολογήσεις από διαφορετικά αποδεκτά συστήματα ECAI που πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος βάσει της ως άνω κατευθυντήριας γραμμής, συνιστούν κατάλληλη ασφάλεια για τις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, εφόσον αδιαλείπτως μετά την 7η Απριλίου 2020:

α) 

διαθέτουν δύο τουλάχιστον δημόσιες πιστοληπτικές αξιολογήσεις τουλάχιστον βαθμίδας 4 της εναρμονισμένης κλίμακας πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος, προερχόμενες από διαφορετικά αποδεκτά συστήματα ECAI• και

β) 

εξακολουθούν να πληρούν όλα τα υπόλοιπα εφαρμοστέα κριτήρια καταλληλότητας των τιτλοποιημένων απαιτήσεων κατά τα οριζόμενα στην κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60).

Προς άρση κάθε αμφιβολίας οι απαιτήσεις του άρθρου 3, παράγραφος 1 στοιχεία α) έως δ) και παράγραφος 4, της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής δεν εφαρμόζονται στις τιτλοποιημένες απαιτήσεις της παρούσας παραγράφου.

8.  Τιτλοποιημένες απαιτήσεις που την 7η Απριλίου 2020 ήταν αποδεκτές από το Ευρωσύστημα ως κατάλληλη ασφάλεια βάσει του άρθρου 3 παράγραφος 1 της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής παραμένουν κατάλληλες, εφόσον αδιαλείπτως μετά την 7η Απριλίου 2020:

α) 

διαθέτουν δύο δημόσιες πιστοληπτικές αξιολογήσεις βαθμίδας τουλάχιστον 4 της εναρμονισμένης κλίμακας πιστοληπτικής διαβάθμισης του Ευρωσυστήματος, προερχόμενες από δύο αποδεκτά συστήματα ECAI• και

β) 

εξακολουθούν να πληρούν όλα τα υπόλοιπα εφαρμοστέα κριτήρια καταλληλότητας των τιτλοποιημένων απαιτήσεων κατά το άρθρο 3 παράγραφος 1 (πλην της βαθμίδας), παράγραφος 2α και παράγραφος 4 της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής.

Προς άρση κάθε αμφιβολίας οι διατάξεις των παραγράφων 2 και 5 του άρθρου 3 της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής δεν εφαρμόζονται στις τιτλοποιημένες απαιτήσεις της παρούσας παραγράφου.

9.  Για όσο διάστημα εξακολουθούν να γίνονται δεκτά ως ασφάλεια από το Ευρωσύστημα κατά το παρόν άρθρο, τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία των παραγράφων 2 έως 6, περιλαμβανομένων των καλυμμένων ομολογιών, υπόκεινται στην εφαρμογή των περικοπών αποτίμησης του παραρτήματος ΙΙβ της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής. Οι τιτλοποιημένες απαιτήσεις των παραγράφων 7 και 8 υπόκεινται στην εφαρμογή των περικοπών αποτίμησης του παραρτήματος ΙΙα της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής. Οι περικοπές αποτίμησης υπολογίζονται βάσει της εκάστοτε εφαρμοστέας πιστοληπτικής αξιολόγησης σε δεδομένη ημέρα μετά την 7η Απριλίου 2020 σύμφωνα με τους κανόνες προτεραιότητας των πιστοληπτικών αξιολογήσεων ECAI κατά τα άρθρα 83 ως 88 της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60).

10.  Επιπλέον των περικοπών αποτίμησης της παραγράφου 9 εφαρμόζονται οι ακόλουθες πρόσθετες περικοπές αποτίμησης:

α) 

τιτλοποιημένες απαιτήσεις, καλυμμένες ομολογίες και μη εξασφαλισμένα χρεόγραφα που εκδίδονται από πιστωτικά ιδρύματα και επί των οποίων εφαρμόζεται μείωση αποτίμησης σύμφωνα με τους κανόνες του άρθρου 134 της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60) υπόκεινται σε πρόσθετη περικοπή αποτίμησης υπό τη μορφή μείωσης αποτίμησης (valuation markdown) ίσης προς 4%·

β) 

καλυμμένες ομολογίες ιδίας χρήσης υπόκεινται σε πρόσθετη περικοπή αποτίμησης ίση προς i) 6,4%, εφαρμοζόμενη επί της αξίας των χρεογράφων των πιστοληπτικών βαθμίδων 1 και 2, και ii) 9,6%, εφαρμοζόμενη επί της αξίας των χρεογράφων των πιστοληπτικών βαθμίδων 3, 4 και 5·

γ) 

ως «ίδια χρήση» για τους σκοπούς του ως άνω στοιχείου β) νοείται η παροχή ή χρήση από ορισμένο αντισυμβαλλόμενο καλυμμένων ομολογιών τις οποίες εκδίδει ή για τις οποίες εγγυάται ο ίδιος ή οντότητα που συνδέεται με αυτόν με στενούς δεσμούς κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 138 της κατευθυντήριας γραμμής (ΕΕ) 2015/510 (ΕΚΤ/2014/60)·

δ) 

εάν η εφαρμογή πρόσθετης περικοπής αποτίμησης κατά το ως άνω στοιχείο β) δεν είναι δυνατή στην περίπτωση συστήματος διαχείρισης ασφαλειών ΕθνΚΤ, φορέα τριμερούς διαχείρισης ασφαλειών ή του συστήματος TARGET2-Securities για σκοπούς αυτόματης πίστωσης με ταυτόχρονη παροχή ασφάλειας, η πρόσθετη περικοπή αποτίμησης στα εν λόγω συστήματα ή στην εν λόγω πλατφόρμα εφαρμόζεται επί της συνολικής αξίας έκδοσης των καλυμμένων ομολογιών που μπορούν να υπόκεινται σε ίδια χρήση.

11.  Προς άρση κάθε αμφιβολίας οι διατάξεις του παρόντος άρθρου είναι ανεξάρτητες από τις διατάξεις που διέπουν τις οριστικές αγορές βάσει του προγράμματος αγοράς στοιχείων του ενεργητικού του δημόσιου τομέα στις δευτερογενείς αγορές (PSPP) ( 6 ), του τρίτου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών (CBPP3) ( 7 ), του προγράμματος αγοράς τιτλοποιημένων απαιτήσεων (ABSPP) ( 8 ), του προγράμματος αγοράς ομολόγων του επιχειρηματικού τομέα (CSPP) ( 9 ) και του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (ΡΕΡΡ) ( 10 ), και δεν θα λαμβάνονται υπόψη για σκοπούς αξιολόγησης της καταλληλότητας των εν λόγω οριστικών αγορών.

▼B

Άρθρο 9

Έναρξη παραγωγής αποτελεσμάτων, ενσωμάτωση και εφαρμογή

1.  Η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή αρχίζει να παράγει αποτελέσματα στις 9 Ιουλίου 2014.

2.  Οι ΕθνΚΤ λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να συμμορφωθούν με το άρθρο 1 παράγραφος 3, το άρθρο 3 παράγραφοι 2, 3, 5 και 6, το άρθρο 3 παράγραφος 7 στοιχείο ζ), το άρθρο 4 παράγραφος 3 στοιχείο γ) και το άρθρο 8 παράγραφος 3, εφαρμόζουν δε την παρούσα κατευθυντήρια γραμμή από τις 20 Αυγούστου 2014. Κοινοποιούν στην ΕΚΤ τα κείμενα και τα μέσα τα σχετικά με τα μέτρα που αφορούν το άρθρο 1 παράγραφος 3, το άρθρο 3 παράγραφοι 2, 3, 5 και 6, το άρθρο 3 παράγραφος 7 στοιχείο ζ), το άρθρο 4 παράγραφος 3 στοιχείο γ) και το άρθρο 8 παράγραφος 3 το αργότερο στις 6 Αυγούστου 2014, καθώς και κάθε μέτρο που αφορά το άρθρο 5 σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο.

▼M4 —————

▼B

Άρθρο 10

Τροποποίηση της κατευθυντήριας γραμμής ΕΚΤ/2007/9

Στο μέρος 5 του παραρτήματος III, η παράγραφος που έπεται του πίνακα 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Υπολογισμός εφάπαξ απαλλαγής για σκοπούς ελέγχου (R6):

Εφάπαξ απαλλαγή: Η απαλλαγή εφαρμόζεται σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα. Κάθε πιστωτικό ίδρυμα εκπίπτει ένα μέγιστο εφάπαξ ποσό που προβλέπεται για τη μείωση των διοικητικών δαπανών από τη διαχείριση πολύ μικρού ύψους υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών. Αν το γινόμενο [βάση αποθεματικών × συντελεστή αποθεματικών] είναι μικρότερο των 100 000 ευρώ, τότε η εφάπαξ απαλλαγή ισούται με το γινόμενο [βάση αποθεματικών × συντελεστή αποθεματικών]. Αν το γινόμενο [βάση αποθεματικών × ποσοστό αποθεματικών] είναι μεγαλύτερο από ή ίσο με 100 000 ευρώ, τότε η εφάπαξ απαλλαγή ισούται με 100 000 ευρώ. Τα ιδρύματα, τα οποία επιτρέπεται να παρέχουν στατιστικά στοιχεία για την ενοποιημένη βάση των αποθεματικών τους ως όμιλος [όπως ορίζεται στο παράρτημα III μέρος 2 τμήμα 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 25/2009 (ΕΚΤ/2008/32)], τηρούν υποχρεωτικά ελάχιστα αποθεματικά μέσω ενός από τα ιδρύματα του ομίλου που ενεργεί ως ενδιάμεσος φορέας αποκλειστικά για τα συγκεκριμένα ιδρύματα. Σύμφωνα με το άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1745/2003 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 12ης Σεπτεμβρίου 2003, σχετικά με την εφαρμογή υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών (ECB/2003/9) ( *1 ), στην τελευταία αυτή περίπτωση μόνο ο όμιλος ως σύνολο δικαιούται να εκπέσει την εφάπαξ απαλλαγή.

Τα ελάχιστα (ή “υποχρεωτικά”) αποθεματικά υπολογίζονται ως εξής:

Ελάχιστα (ή “υποχρεωτικά”) αποθεματικά = βάση αποθεματικών × συντελεστή αποθεματικών – εφάπαξ απαλλαγή

Ο συντελεστής αποθεματικών εφαρμόζεται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1745/2003 (ΕΚΤ/2003/9).

Άρθρο 11

Κατάργηση

1.  Η κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2013/4 καταργείται από τις 20 Αυγούστου 2014.

2.  Οι αναφορές στην κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2013/4 νοούνται ως αναφορές στην παρούσα κατευθυντήρια γραμμή και διαβάζονται σύμφωνα με τον πίνακα αντιστοιχίας του παραρτήματος IV.

Άρθρο 12

Αποδέκτες

Η παρούσα κατευθυντήρια γραμμή απευθύνεται σε όλες τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

▼M4 —————

▼M6




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IIα

Περικοπές αποτίμησης (%) αποδεκτών τιτλοποιημένων απαιτήσεων κατά το άρθρο 3 παράγραφος 2 και το άρθρο 8β της παρούσας κατευθυντήριας γραμμής



Πιστοληπτική διαβάθμιση

Μεσοσταθμική διάρκεια ζωής (*1)

Περικοπή αποτίμησης

Βαθμίδα 3

[0,1)

4,8

[1,3)

7,2

[3,5)

10,4

[5,7)

12,0

[7,10)

14,4

[10, ∞)

24,0

Βαθμίδα 4

[0,1)

11,2

[1,3)

15,2

[3,5)

18

[5,7)

24,8

[7,10)

30,4

[10, ∞)

43,2

(*1)   Δηλ. [0,1) μεσοσταθμική διάρκεια ζωής (ΜΔΖ) μικρότερη του έτους, [1,3) ΜΔΖ τουλάχιστον ενός έτους και μικρότερη των τριών ετών κ.λπ.




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙβ

Περικοπές αποτίμησης (%) εμπορεύσιμων περιουσιακών στοιχείων των άρθρων 8α και 8β, πλην των τιτλοποιημένων απαιτήσεων



 

Κατηγορία I

Κατηγορία II

Κατηγορία III

Κατηγορία IV

Πιστο-ληπτι-κή διαβάθ-μιση

Ενα-πομέ-νουσα διάρ-κεια (έτη) (*1)

Στα-θερό και κυμαι-νό-μενο τοκο-μερί-διο

μηδε-νικό τοκο-με-ρίδιο

Σταθερό και κυμαι-νόμενο τοκο-μερίδιο

Μηδε-νικό τοκο-μερίδιο

Σταθερό και κυμαι-νόμενο τοκο-μερίδιο

μηδενικό τοκομερίδιο

Σταθερό και κυμαινόμενο τοκομερίδιο

μηδενικό τοκομερίδιο

Βαθμίδα 4

[0-1)

6,4

6,4

8

8

12,8

12,8

20

20

[1-3)

9,6

10,4

12

15,2

16

18,4

28

30

[3-5)

11,2

12

16

20

19,2

23,6

33,6

37,2

[5-7)

12,4

13,6

20

24,8

22,4

28,4

36,8

40,4

[7-10)

13,2

14,4

21,6

28,4

24,8

32

40

44,8

[10, ∞)

14,4

16,8

23,2

31,6

26,4

34,8

41,6

46,8

Βαθμίδα 5

[0-1)

8

8

12

12

22,4

22,4

24

24

[1-3)

11,2

12

16

19,2

25,6

28

32

34

[3-5)

13,2

14

22,4

26,4

28,8

33,2

38,4

42

[5-7)

14,4

15,6

27,2

32

31,6

37,6

43,2

46,8

[7-10)

15,2

16,4

28,8

35,6

33,2

40,4

46,4

51,2

[10, ∞)

16,4

18,8

30,4

38,8

33,6

42

48

53,2

(*1)   Δηλ. [0,1) εναπομένουσα διάρκεια μικρότερη του έτους, [1,3) εναπομένουσα διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους και μικρότερη των τριών ετών κ.λπ.

▼B




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙΙ

ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ

Κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2013/4 (ΕΕ L 95 της 5.4.2013, σ. 23).

Κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2014/12 (ΕΕ L 166 της 5.6.2014, σ. 42).




ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙV

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑΣ



Κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2013/4

Παρούσα κατευθυντήρια γραμμή

Άρθρα 1 και 2

Άρθρα 1 και 2

Άρθρο 3 παράγραφοι 4 και 5

Άρθρο 3 παράγραφοι 4 και 5

Άρθρο 3 παράγραφος 6

Άρθρο 3 παράγραφος 7

Άρθρο 4

Άρθρο 4

Άρθρο 3 παράγραφος 6 στοιχείο 1)

Άρθρο 3 παράγραφος 7 στοιχείο α)

Άρθρο 3 παράγραφος 6 στοιχείο 2)

Άρθρο 3 παράγραφος 7 στοιχείο β)

Άρθρο 3 παράγραφος 6 στοιχείο 3)

Άρθρο 3 παράγραφος 7 στοιχείο γ)

Άρθρο 3 παράγραφος 6 στοιχείο 4)

Άρθρο 3 παράγραφος 7 στοιχείο δ)

Άρθρο 3 παράγραφος 6 στοιχείο 5)

Άρθρο 3 παράγραφος 7 στοιχείο ε)

Άρθρο 3 παράγραφος 6 στοιχείο 6)

Άρθρο 3 παράγραφος 7 στοιχείο στ)

Άρθρο 5

Άρθρο 5

Άρθρο 6

Άρθρο 6

Άρθρο 7

Άρθρο 7

Άρθρο 8

Άρθρο 8

Άρθρο 9

Άρθρο 9

Άρθρο 10

Άρθρο 11

Άρθρο 11

Άρθρο 12

Κατευθυντήρια γραμμή ΕΚΤ/2014/12

Παρούσα κατευθυντήρια γραμμή

Άρθρο 1 παράγραφος 1

Άρθρο 1 παράγραφος 3

Άρθρο 1 παράγραφος 2

Άρθρο 3 παράγραφος 1

Απόφαση ΕΚΤ/2013/22

Παρούσα κατευθυντήρια γραμμή

Άρθρο 1 παράγραφος 1

Άρθρο 1 παράγραφος 3

Άρθρο 1 παράγραφος 2

Άρθρο 8 παράγραφος 3

Παράρτημα

Παράρτημα II

Απόφαση ΕΚΤ/2013/36

Παρούσα κατευθυντήρια γραμμή

Άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο α)

Άρθρο 3 παράγραφος 2

Άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο β)

Άρθρο 3 παράγραφος 3

Άρθρο 2 παράγραφος 2

Άρθρο 3 παράγραφος 5

Άρθρο 3 παράγραφος 2

Άρθρο 3 παράγραφος 7 στοιχείο ζ)

Άρθρο 3 παράγραφος 3

Άρθρο 3 παράγραφος 6

Άρθρο 4 στοιχείο γ)

Άρθρο 4 παράγραφος 3 στοιχείο γ)



( 1 ) Ως αξιολόγηση «ΒΒΒ» νοείται ελάχιστη αξιολόγηση «Baa3» διενεργούμενη από τον οίκο Moody's, «BBB-» διενεργούμενη από τους οίκους Fitch ή Standard & Poor's ή «BBBL» διενεργούμενη από τον οίκο DBRS.

( 2 ) Κατευθυντήρια γραμμή (ΕΕ) 2015/510 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 19ης Δεκεμβρίου 2014, σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος (ΕΚΤ/2014/60) (κατευθυντήρια γραμμή γενικής τεκμηρίωσης) (ΕΕ L 91 της 2.4.2015, σ. 3).

( 3 ) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 648/2012 (ΕΕ L 176 της 27.6.2013, σ. 1).

( 4 ) Οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ορίζονται όπως στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών του 1995 (ΕΣΛ 95).

( 5 ) Διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ (www.ecb.europa.eu).

( 6 ) Απόφαση (ΕΕ) 2020/188 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 3ης Φεβρουαρίου 2020, σχετικά με πρόγραμμα αγοράς στοιχείων του ενεργητικού του δημόσιου τομέα στις δευτερογενείς αγορές (ΕΚΤ/2020/9) (ΕΕ L 39 της 12.2.2020, σ. 12).

( 7 ) Απόφαση (ΕΕ) 2020/187 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 3ης Φεβρουαρίου 2020, σχετικά με την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος αγοράς καλυμμένων ομολογιών (ΕΚΤ/2020/8) (ΕΕ L 39 της 12.2.2020, σ. 6).

( 8 ) Απόφαση (ΕΕ) 2015/5 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 19ης Νοεμβρίου 2014, σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος αγοράς τιτλοποιημένων απαιτήσεων (ΕΚΤ/2014/45) (ΕΕ L 001 της 6.1.2015, σ. 4).

( 9 ) Απόφαση (ΕΕ) 2016/948 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 1ης Ιουνίου 2016, σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων του επιχειρηματικού τομέα (ΕΚΤ/2016/16) (ΕΕ L 157 της 15.6.2016, σ. 28).

( 10 ) Απόφαση (ΕΕ) 2020/440 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 24ης Μαρτίου 2020, σχετικά με έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (ΕΚΤ/2020/17) (ΕΕ L 91 της 25.3.2020, σ. 1).

( *1 ) ΕΕ L 250 της 2.10.2003, σ. 10.».

Επάνω