EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document 52009AB0088

Avizul Băncii Centrale Europene din 26 octombrie 2009 cu privire la o propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind supravegherea macroprudențială comunitară a sistemului financiar și de înființare a unui Comitet european pentru riscuri sistemice și cu privire la o propunere de Decizie a Consiliului privind acordarea unor competențe specifice Băncii Centrale Europene referitoare la funcționarea Comitetului european pentru riscuri sistemice (CON/2009/88)

JO C 270, 11.11.2009, p. 1-8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

11.11.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 270/1


AVIZUL BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 26 octombrie 2009

cu privire la o propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind supravegherea macroprudențială comunitară a sistemului financiar și de înființare a unui Comitet european pentru riscuri sistemice și cu privire la o propunere de Decizie a Consiliului privind acordarea unor competențe specifice Băncii Centrale Europene referitoare la funcționarea Comitetului european pentru riscuri sistemice

(CON/2009/88)

2009/C 270/01

Introducere și temei juridic

La 6 octombrie 2009, Banca Centrală Europeană (BCE) a primit din partea Consiliului Uniunii Europene o solicitare de aviz privind: (1) o propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind supravegherea macroprudențială comunitară a sistemului financiar și de înființare a unui Comitet european pentru riscuri sistemice (1) (denumit în continuare „regulamentul propus”); și (2) o propunere de Decizie a Consiliului privind acordarea unor competențe specifice Băncii Centrale Europene referitoare la funcționarea Comitetului european pentru riscuri sistemice (2) (denumită în continuare „decizia propusă”).

Competența BCE de a adopta un aviz cu privire la regulamentul propus se întemeiază pe articolul 105 alineatul (4) din Tratatul de instituire a Comunității Europene deoarece regulamentul propus conține prevederi care au incidență asupra contribuției Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) la buna desfășurare a politicilor în ceea ce privește supravegherea prudențială a instituțiilor de credit și stabilitatea sistemului financiar, așa cum prevede articolul 105 alineatul (5) din Tratat. Cu privire la decizia propusă, competența BCE de a adopta un aviz se întemeiază pe articolul 105 alineatul (6) din Tratat. Având în vedere că ambele texte se referă la înființarea, organizarea și funcționarea Comitetului european pentru riscuri sistemice (CERS), și în pofida procedurilor legislative distincte aplicabile textelor respective, BCE a adoptat, în vederea asigurării clarității, un singur aviz cu privire la cele două propuneri.

Observațiile conținute în prezentul aviz nu aduc atingere avizului BCE viitor cu privire la trei proiecte de propuneri de Regulamente ale Parlamentului European și ale Consiliului de înființare a Autorității Bancare Europene, a Autorității europene pentru asigurări și pensii ocupaționale și a Autorității europene pentru valori mobiliare și piețe (3), care fac parte din pachetul legislativ adoptat de Comisie la 23 septembrie 2009 pentru reformarea supravegherii financiare europene.

În conformitate cu articolul 17.5 teza întâi din Regulamentul de procedură (regulamentul intern) al Băncii Centrale Europene, Consiliul guvernatorilor adoptă prezentul aviz.

Observații cu caracter general

1.

BCE susține în general regulamentul și decizia propuse de Comisie, care au ca scop înființarea unui nou organism responsabil de supravegherea macroprudențială în cadrul UE, respectiv CERS. În opinia BCE, criza financiară recentă a demonstrat necesitatea consolidării abordării macroprudențiale în ceea ce privește reglementarea și supravegherea sistemului financiar ca întreg. A demonstrat, de asemenea, necesitatea evaluării diferitelor surse ale riscului sistemic și consecințele acestora pentru sistemul financiar într-o manieră cuprinzătoare și în timp util. CERS, prin identificarea și evaluarea riscurilor sistemice, prin emiterea din timp a avertismentelor și recomandărilor atunci când astfel de riscuri sunt semnificative și prin monitorizarea evoluției, poate contribui semnificativ la stabilitatea sistemului financiar al UE ca întreg.

2.

Consiliul Ecofin din 9 iunie 2009 a concluzionat că „BCE ar trebui să ofere CERS sprijin analitic, statistic, administrativ și logistic, bazându-se și pe consiliere tehnică din partea băncilor centrale și a autorităților de supraveghere naționale.” Aceasta a urmat recomandărilor din Raportul privind supravegherea financiară în cadrul UE al Grupului la nivel înalt prezidat de Jacques de Larosière din 25 februarie 2009 și Comunicării Comisiei din 27 mai 2009 care sugerează că BCE ar trebui să asigure funcția de secretariat al CERS. La 18-19 iunie, Consiliul European a subliniat că prin comunicarea și concluziile Ecofin a fost deschisă calea în vederea instituirii unui nou cadru pentru supravegherea macro și microprudențială și a susținut crearea CERS.

3.

BCE a decis că este pregătită să asigure funcția de secretariat al CERS și să susțină CERS și propune să se menționeze acest lucru în cuprinsul unui considerent din regulamentul propus. BCE este gata să își aducă aportul la CERS, prin participarea tuturor membrilor Consiliului general al BCE și prin expertiza macroeconomică, financiară și monetară a tuturor băncilor centrale din UE. Această contribuție va fi susținută de activitățile BCE și SEBC în domeniile monitorizării stabilității financiare, analizelor macroeconomice, colectării informațiilor statistice, precum și de sinergiile globale reprezentate de expertiză, resurse și infrastructură, în contextul activităților actuale ale băncii centrale în cadrul UE.

4.

Implicarea BCE și SEBC în CERS nu va afecta obiectivul principal al SEBC în temeiul articolului 105 alineatul (1) din Tratat, care este de a menține stabilitatea prețurilor. În această privință, BCE subliniază că activitățile sale de susținere a CERS nu vor afecta independența instituțională, funcțională și financiară a BCE și îndeplinirea de către SEBC a misiunilor sale în temeiul Tratatului și Statutului Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene (denumit în continuare „Statutul SEBC”), și în special stabilitatea sa financiară și misiunile de supraveghere (4).

5.

În domeniul statisticii, BCE este pregătită să furnizeze CERS informațiile necesare referitoare la mediul macroeconomic și macrofinanciar și are expertiza necesară în acest sens. Aceasta include în special informații cu privire la condițiile piețelor și infrastructurile piețelor. Informațiile microprudențiale vor fi furnizate de cele trei noi autorități europene de supraveghere.

Observații specifice

6.

În ceea ce privește procedura pentru emiterea și monitorizarea avertismentelor privind riscurile și a recomandărilor, BCE susține pe deplin regulamentul propus (5), care prevede că avertismentele privind riscurile și recomandările CERS vor fi transmise direct destinatarilor respectivi, cu transmiterea în paralel Consiliului Ecofin. Modificările acestor prevederi care ar conduce la o „cale indirectă” pentru transmiterea avertismentelor privind riscurile și a recomandărilor ar submina eficacitatea și respectarea termenelor recomandărilor, precum și independența și credibilitatea CERS. În plus, este important ca procedurile referitoare la comunicarea CERS cu alte instituții UE și comitete să nu împiedice îndeplinirea eficientă și la timp a atribuțiilor CERS.

7.

În ceea ce privește aspectele organizaționale ale CERS, BCE consideră a prezenta o importanță deosebită ca, componența Comitetului director al CERS, să o reflecte în mod adecvat pe aceea a Consiliului general al CERS. În cazul celui din urmă, douăzeci și nouă de membri cu drept de vot vor fi reprezentanții băncilor centrale, în timp ce ceilalți patru membri cu drept de vot vor fi un membru al Comisiei și președinții celor trei noi autorități europene de supraveghere. Este esențial să fie reflectată componența Consiliului general de către aceea a Comitetului director pentru a garanta reprezentativitatea comitetului pentru consiliu, ale cărui reuniuni trebuie să le pregătească. Prin urmare, includerea celor cinci membri ai băncilor centrale (în plus față de președintele și vicepreședintele CERS) alături de ceilalți patru membri cu drept de vot sus-menționați reprezintă un prag minim în vederea asigurării unui echilibru corespunzător, concomitent cu reprezentarea satisfăcătoare a băncilor centrale naționale din zona euro și din afara zonei euro. Prin urmare, BCE susține ferm propunerea Comisiei ca șapte dintre membrii Comitetului director să fie selectați din cadrul Consiliului general al BCE (6). Cu toate acestea, având în vedere că, în timp, componența zonei euro se va modifica, nu este recomandabil să se prevadă într-un act juridic o distribuire a locurilor specifică și permanentă între băncile centrale din zona euro și din afara zonei euro. În cele din urmă, BCE susține abordarea Comisiei conform căreia numai președintele CERS transmite instrucțiuni șefului secretariatului (7).

8.

Președintele și vicepreședintele Consiliului general al CERS ar trebui să fie aleși pe baza acelorași proceduri și de către același grup format din membri cu drept de vot, iar vicepreședintele ar trebui să îl poată reprezenta pe președinte în cazul în care este necesar. Prin urmare, vicepreședintele ar trebui să fie, de asemenea, ales, așa cum se menționează în propunerea Comisiei, de către și dintre membrii Consiliului general care sunt și membri ai Consiliului general al BCE. Diferitele proceduri pentru alegerea președintelui și vicepreședintelui ar determina complicații inutile și ar crea impresia nejustificată că reprezintă diferitele grupuri din cadrul CERS.

9.

În ceea ce privește componența Consiliului general al CERS, BCE susține propunerea Comisiei ca președintele și vicepreședintele BCE să fie membri cu drept de vot ai Consiliului general al CERS. Aceasta este în concordanță cu principiul conform căruia Consiliul general al BCE asigură fundamentul pentru membrii cu drept de vot ai Consiliului general (8). În plus, includerea vicepreședintelui BCE ar fi în conformitate cu concluziile Președinției Consiliului European din 18 și 19 iunie 2009 potrivit cărora vicepreședintele poate vota pentru alegerea președintelui CERS în calitate de membru al Consiliului general al BCE. Într-adevăr, dacă acesta nu era membru al Consiliului general al CERS, vicepreședintele ar fi fost împiedicat să voteze în cadrul acestor alegeri.

10.

CERS este un organism comunitar, ale cărui atribuții privesc sistemul financiar al UE și includ formularea de recomandări și adoptarea acțiunilor corespunzătoare pentru abordarea riscurilor sistemice și salvgardarea stabilității sistemului și ai cărui membri sunt selectați din cadrul tuturor statelor membre ale UE. Cu toate acestea, având în vedere importanța sistemică pentru sistemul financiar al UE a anumitor țări europene care nu sunt membre UE, poate fi considerată necesară invitarea reprezentanților țărilor respective pentru a participa la unele dintre reuniunile CERS și/sau la comitetele tehnice în calitate de observatori, atunci când sunt discutate chestiuni relevante.

BCE recomandă ca următoarele articole din regulamentul propus și din decizia propusă să fie modificate. Propuneri de redactare specifice sunt oferite și sunt explicate în anexă.

Adoptat la Frankfurt pe Main, 26 octombrie 2009.

Președintele BCE

Jean-Claude TRICHET


(1)  COM(2009) 499 final.

(2)  COM(2009) 500 final.

(3)  COM(2009) 501 final, COM(2009) 502 final și COM(2009) 503 final.

(4)  Articolul 105 alineatul (2) a patra liniuță și articolul 105 alineatele (4) și (5) din Tratat, articolul 3.1 a patra liniuță, articolul 3.3, articolele 4 și 22 și articolul 25.1 din Statutul SEBC.

(5)  Articolele 16, 17 și 18 din regulamentul propus.

(6)  Articolul 11 alineatul (1) din regulamentul propus.

(7)  Articolul 4 alineatul (1) din decizia propusă. Președintele CERS prezidează atât Consiliul general, cât și Comitetul director.

(8)  Consiliul general al BCE este format din președintele BCE, vicepreședintele și guvernatorii băncilor centrale naționale din UE.


ANEXĂ

Propuneri de redactare

Textul propus de Comisie

Modificările propuse de BCE (1)

Modificarea 1

Considerentul 5 din regulamentul propus

Considerentul 5

„În comunicarea sa intitulată «Supravegherea financiară europeană» […] În conformitate cu opiniile Comisiei, printre altele, Consiliul a concluzionat că BCE «ar trebui să ofere CERS sprijin analitic, statistic, administrativ și logistic, bazându-se și pe consiliere tehnică din partea băncilor centrale și a autorităților de supraveghere naționale».”

Considerentul 5

„În comunicarea sa intitulată «Supravegherea financiară europeană» […] În conformitate cu opiniile Comisiei, printre altele, Consiliul a concluzionat că BCE «ar trebui să ofere CERS sprijin analitic, statistic, administrativ și logistic, bazându-se și pe consiliere tehnică din partea băncilor centrale și a autorităților de supraveghere naționale». BCE a decis că este pregătită să asigure funcția de secretariat al CERS și să sprijine CERS. Sprijinul acordat CERS de BCE, precum și atribuțiile conferite CERS nu trebuie să aducă atingere principiului independenței BCE în îndeplinirea misiunilor sale în conformitate cu Tratatul.”

Explicație:

Consiliul guvernatorilor BCE a decis că BCE este pregătită să asigure funcția de secretariat al CERS și să sprijine CERS și consideră că este potrivit să se menționeze acest fapt în cuprinsul considerentului 5 din regulamentul propus.

Ultima teză a considerentului 5 din regulamentul propus clarifică că îndeplinirea misiunilor BCE nu va fi îngreunată de sprijinul pe care aceasta îl acordă CERS, nici de atribuțiile CERS, având în vedere că, spre deosebire de CERS, BCE este instituită prin Tratat. Aceasta prezintă o importanță deosebită în lumina principiului independenței băncii centrale.

Modificarea 2

Articolul 3 alineatul (1) din regulamentul propus

Articolul 3

„(1)   CERS răspunde de supravegherea macroprudențială a sistemului financiar în Comunitate, în vederea prevenirii sau reducerii riscurilor sistemice din sistemul financiar, pentru evitarea episoadelor de dificultăți financiare de amploare, contribuie la funcționarea armonioasă a pieței interne și garantează o contribuție sustenabilă a sectorului financiar la creșterea economică.”

Articolul 3

„(1)   CERS răspunde de supravegherea macroprudențială a sistemului financiar în Comunitate, în vederea prevenirii sau reducerii riscurilor sistemice din sistemul financiar, pentru evitarea episoadelor de dificultăți financiare de amploare, și contribuie la funcționarea armonioasă a pieței interne. Și garantează o contribuție sustenabilă a sectorului financiar la creșterea economică.

Explicație:

BCE consideră că asigurarea unei contribuții susținute la creșterea economică nu reprezintă motivația aflată în spatele supravegherii macroprudențiale. Prin urmare, trimiterea la această noțiune ar trebui să fie eliminată din articolul de mai sus.

Modificarea 3

Articolul 4 alineatul (1) din regulamentul propus

Articolul 4

„(1)   CERS are un consiliu general, un comitet director și un secretariat.”

Articolul 4

„(1)   CERS are un consiliu general, un comitet director, și un secretariat și un comitet tehnic consultativ.”

Explicație:

Regulamentul și decizia propuse trebuie să introducă aspectele instituționale cheie ale CERS, inclusiv comitetul tehnic consultativ (CTC). Atât regulamentul propus, cât și decizia propusă subliniază rolul diriguitor al BCE și al băncilor centrale naționale în supravegherea macroprudențială  (2). Articolul respectiv din regulamentul propus ar trebui să fie modificat pentru a clarifica că CTC face parte din structura organizațională a CERS (a se vedea, de asemenea, mai jos modificările 5 și 7).

Modificarea 4

Articolul 4 alineatul (4) din regulamentul propus

Articolul 4

„(4)   Secretariatul asigură sprijin analitic, statistic, administrativ și logistic pentru CERS, sub conducerea președintelui consiliului general, în conformitate cu Decizia XXXX/CE/2009 a Consiliului.”

Articolul 4

„(4)   Î în conformitate cu Decizia XXXX/CE/2009 a Consiliului care conferă BCE atribuții specifice privind funcționarea CERS, s Secretariatul va fi asigurat de către BCE, care va asiguraă sprijin analitic, statistic, administrativ și logistic pentru CERS, bazându-se și pe consiliere tehnică din partea băncilor centrale și a autorităților de supraveghere naționale sub conducerea președintelui consiliului general.”

Explicație:

Modificarea este necesară pentru a asigura conformitatea regulamentului propus cu concluziile Consiliului Ecofin din 9 iunie 2009 și cu decizia propusă. Fără aceasta, rolul BCE în susținerea CERS ar fi omis din textul regulamentului propus. Acest lucru nu ar fi în conformitate cu ultimele declarații și decizii, inclusiv în special:

raportul de Larosière care prevedea că „în cadrul UE, BCE, ca nucleu al SEBC, este în mod unic plasată în scopul îndeplinirii acestei misiuni, respectiv aceea de identificare a riscurilor macroprudențiale”;

Comunicarea Comisiei din 27 mai 2009;

concluziile Consiliului Ecofin din 9 iunie 2009 care au prevăzut că „BCE ar trebui să ofere CERS sprijin analitic, statistic, administrativ și logistic, bazându-se și pe consiliere tehnică din partea băncilor centrale și a autorităților de supraveghere naționale ”; și

aprobarea concluziilor sus-menționate de Consiliul European din 18 și 19 iunie 2009.

Modificarea 5

Articolul 4 alineatul (5) din regulamentul propus

Articolul 4

„(5)   CERS este asistat de comitetul consultativ tehnic menționat la articolul 12, care oferă consultanță și asistență la cerere cu privire la aspecte relevante pentru lucrările CERS.”

Articolul 4

„(5)   CERS este asistat de C comitetul consultativ tehnic menționat la articolul 12, care oferă consultanță și asistență la cerere cu privire la aspecte relevante pentru lucrările CERS.”

Explicație:

Acest articol din regulamentul propus ar trebui să fie modificat pentru a clarifica că CTC oferă asistență CERS cu caracter permanent. Regulamentul de procedură al CERS va include dispoziții aplicabile rolului consultativ al CTC (a se vedea, de asemenea, modificările 3 și 7 cu privire la CTC).

Modificarea 6

Articolul 7 din regulamentul propus

„Articolul 7

Imparțialitate

(1)   Când participă la activitățile consiliului general și la cele ale comitetului director sau când desfășoară orice altă activitate legată de CERS, membrii CERS își îndeplinesc atribuțiile cu imparțialitate, nu solicită și nici nu acceptă instrucțiuni din partea statelor membre.

(2)   Statele membre nu încearcă să influențeze membrii CERS în îndeplinirea atribuțiilor acestora.”

„Articolul 7

Imparțialitate și independență

(1)   Când participă la activitățile consiliului general și la cele ale comitetului director sau când desfășoară orice altă activitate legată de CERS, membrii CERS își îndeplinesc atribuțiile cu imparțialitate și exclusiv în interesul Comunității ca întreg. Aceștia nu solicită și nici nu acceptă instrucțiuni din partea statelor membre, a instituțiilor comunitare sau a altor organisme de drept public sau privat.

(2)   Statele membre, instituțiile comunitare sau alte organisme de drept public sau privat nu încearcă să influențeze membrii CERS în îndeplinirea atribuțiilor acestora.”

Explicație:

Acest articol ar trebui să fie modificat pentru a asigura independența membrilor CERS în fața imixtiunilor altor organisme comunitare sau ale oricăror alte organisme. Prevederea nu aduce atingere exercitării de către BCE a atribuțiilor, încredințate acesteia, prin care oferă sprijin CERS și care nu pot fi calificate drept instrucțiuni.

Modificarea 7

Articolul 12 alineatul (3) din regulamentul propus

Articolul 12

„(3)   Comitetul îndeplinește atribuțiile menționate la articolul 4 alineatul (5) la cererea președintelui consiliului general.”

Articolul 12

„(3)   Comitetul îndeplinește atribuțiile menționate la articolul 4 alineatul (5) la cererea președintelui consiliului general.”

Explicație:

Scopul modificării este de a clarifica că CTC oferă asistență CERS cu caracter permanent, nu numai atunci când aceasta este solicitată, în conformitate cu regulamentul de procedură al CERS (a se vedea, de asemenea, modificările 3 și 5 cu privire la CTC).

Modificarea 8

Articolul 13 din regulamentul propus

„Articolul 13

La îndeplinirea atribuțiilor sale, CERS solicită, dacă este cazul, consultanță din partea sectorului privat relevant.”

„Articolul 13

La îndeplinirea atribuțiilor sale, CERS solicită, dacă este cazul, consultanță opinii din partea sectorului privat relevant.”

Explicație:

Terminologia propusă reflectă mai bine natura rolului sectorului privat.

Modificarea 9

Considerentul 8 din decizia propusă

Considerentul 8

„La 9 iunie 2009, Consiliul a decis că BCE trebuie să furnizeze suport analitic, statistic, administrativ și logistic pentru CERS. Opțiunea prevăzută în Tratat de a atribui BCE misiuni specifice referitoare la politicile privind supravegherea prudențială trebuie, prin urmare, exercitată prin acordarea BCE a funcției de secretariat al CERS.”

Considerentul 8

„La 9 iunie 2009, Consiliul a decis că BCE trebuie să furnizeze suport analitic, statistic, administrativ și logistic pentru CERS. Opțiunea prevăzută în Tratat de a atribui BCE misiuni specifice referitoare la politicile privind supravegherea prudențială trebuie, prin urmare, exercitată prin acordarea BCE a funcției de secretariat al CERS. Suportul furnizat CERS de BCE, precum și atribuțiile conferite CERS nu trebuie să aducă atingere principiului independenței BCE în îndeplinirea misiunilor sale în temeiul Tratatului.”

Explicație:

Modificarea în cuprinsul considerentului propus clarifică că îndeplinirea de către BCE a misiunilor sale nu va fi îngreunată de suportul pe care aceasta îl oferă CERS, nici de atribuțiile CERS, având în vedere că, spre deosebire de CERS, BCE este instituită prin Tratat. Aceasta prezintă o importanță deosebită în lumina principiului independenței.

Modificarea 10

Noul considerent 8 din decizia propusă

„Nu există text”

Considerentul 8a

„(8a)

Misiunile CERS de supraveghere macroprudențială au ca obiectiv să prevină sau cel puțin să atenueze riscurile sistemice în cadrul sistemului financiar. Cu toate că CERS nu răspunde de supravegherea unor întreprinderi individuale specifice care furnizează servicii financiare, atribuțiile de supraveghere ale CERS și sprijinul acordat de BCE au legătură cu sistemul financiar ca întreg, cu accentuarea conexiunilor cu diferitele sectoare ale sistemului financiar.”

Explicație:

Luând în considerare natura și obiectivele funcțiilor de supraveghere macroprudențială atribuite CERS și sprijinul acordat CERS de BCE, noul considerent propus clarifică, în contextul aplicării articolului 105 alineatul (6) din Tratat, că supravegherea macroprudențială acoperă sistemul financiar ca întreg.

Modificarea 11

Articolul 2 din decizia propusă

Articolul 2

„Banca Centrală Europeană îndeplinește funcția de secretariat al CERS și, prin urmare, acordă acestuia sprijin analitic, statistic, logistic și administrativ.

[…]

(b)

în conformitate cu articolul 5 din prezenta decizie, colectarea și procesarea de informații, inclusiv informații statistice, în numele CERS și în vederea îndeplinirii atribuțiilor acestuia;”

Articolul 2

„Banca Centrală Europeană îndeplinește funcția de secretariat al CERS și, prin urmare, acordă acestuia sprijin analitic, statistic, logistic și administrativ.

[…]

(b)

în conformitate cu articolul 5 din Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale și al Băncii Centrale Europene și cu articolul 5 din prezenta decizie, colectarea și procesarea de informații, inclusiv informații statistice, în numele CERS și în vederea îndeplinirii atribuțiilor acestuia;”

Explicație:

Eliminarea termenilor „prin urmare” asigură conformitatea textului cu concluziile Consiliului Ecofin din 9 iunie 2009.

Articolul 2 litera (b) din decizia propusă privește suportul statistic pe care BCE trebuie să îl furnizeze CERS. Modificarea propusă va permite secretariatului să obțină date confidențiale colectate de BCE/SEBC în numele și în beneficiul CERS.

Modificarea 12

Articolul 4 din decizia propusă

„Articolul 4

Management

[…]”

„Articolul 4

Management Funcționarea secretariatului

[…]”

Explicație:

Titlul propus reflectă cu mai mare acuratețe conținutul articolului 4 din decizia propusă și utilizează terminologia care ține seama de competențele administrative interne ale BCE.

Modificarea 13

Articolul 4 alineatul (2) din decizia propusă

Articolul 4

„(2)   Șeful secretariatului sau reprezentantul său participă la reuniunile consiliului general și ale comitetului director al CERS.”

Articolul 4

„(2)   Șeful secretariatului sau reprezentantul său participă la reuniunile consiliului general, și ale comitetului director al CERS și ale comitetului tehnic consultativ.”

Explicație:

Modificarea propusă urmărește să reflecte structura propusă pentru CERS așa cum este definită în articolul 4 alineatul (1) din regulamentul propus.


(1)  Scrisul cu caractere aldine în cuprinsul textului arată că BCE propune inserarea unui text nou. Pasajele tăiate în cuprinsul textului arată că BCE propune eliminarea textului.

(2)  A se vedea considerentul 13 din regulamentul propus și considerentul 7 din decizia propusă.


Sus