EUR-Lex Πρόσβαση στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επιστροφή στην αρχική σελίδα του EUR-Lex

Το έγγραφο αυτό έχει ληφθεί από τον ιστότοπο EUR-Lex

Έγγραφο 52007AB0030

Γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της 5ης Οκτωβρίου 2007 , σχετικά με πρόταση κανονισμού για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1749/96 της Επιτροπής επί των αρχικών μέτρων για την υλοποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2494/95 του Συμβουλίου για τους εναρμονισμένους δείκτες τιμών καταναλωτή (CON/2007/30)

ΕΕ C 248 της 23.10.2007, σ. 1 έως 2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

23.10.2007   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 248/1


ΓΝΏΜΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΉΣ ΚΕΝΤΡΙΚΉΣ ΤΡΆΠΕΖΑΣ

της 5ης Οκτωβρίου 2007

σχετικά με πρόταση κανονισμού για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1749/96 της Επιτροπής επί των αρχικών μέτρων για την υλοποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2494/95 του Συμβουλίου για τους εναρμονισμένους δείκτες τιμών καταναλωτή

(CON/2007/30)

(2007/C 248/01)

Εισαγωγή και νομική βάση

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2007 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έλαβε αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διατύπωση γνώμης σχετικά με πρόταση κανονισμού της τελευταίας για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1749/96 της Επιτροπής, της 9ης Σεπτεμβρίου 1996, επί των αρχικών μέτρων για την υλοποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2494/95 του Συμβουλίου για τους εναρμονισμένους δείκτες τιμών καταναλωτή (εφεξής «προτεινόμενος κανονισμός»).

Η αρμοδιότητα της ΕΚΤ για τη διατύπωση γνώμης βασίζεται στο άρθρο 105 παράγραφος 4, πρώτη περίπτωση της συνθήκης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Η παρούσα γνώμη εκδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο, σύμφωνα με το άρθρο 17.5, πρώτη περίοδος του εσωτερικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

1.   Γενικές παρατηρήσεις

1.1

Η ΕΚΤ επικροτεί τις διατάξεις του προτεινόμενου κανονισμού, καθώς αποσαφηνίζουν και επιρρώνουν τις αρχές που διέπουν τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) και τις σχετικές διαδικασίες δειγματοληψίας, αντικατάστασης και διόρθωσης της ποιότητας, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη συγκρισιμότητα και την ακρίβειά του. Ο προτεινόμενος κανονισμός αποσαφηνίζει το εννοιολογικό υπόβαθρο του ΕνΔΤΚ, εισάγοντας την έννοια μιας καθορισμένης δέσμης συναλλαγών επί προϊόντων που λόγω της μεταξύ τους συνάφειας θεωρείται ότι εξυπηρετούν κοινούς σκοπούς («consumption segment by purpose») και τις οποίες παρακολουθεί ο δείκτης τιμών. Εξάλλου, εξασφαλίζοντας συγκεκριμένο πλαίσιο και κοινή ορολογία σε θέματα δειγματοληψίας, αντικατάστασης προϊόντων και διόρθωσης της ποιότητας, ο προτεινόμενος κανονισμός μπορεί να διευκολύνει την περαιτέρω εναρμόνιση στα εν λόγω θέματα.

1.2

Η εκπόνηση συγκεκριμένων, κατά προϊόντα, προτύπων για τους σκοπούς της εφαρμογής μεθόδων διόρθωσης της ποιότητας προοιωνίζει σημαντικές βελτιώσεις. Η ΕΚΤ επικροτεί την προσέγγιση που υιοθετεί ο προτεινόμενος κανονισμός αναφορικά με τη θέσπιση προτύπων για την κατά περίπτωση διόρθωση της ποιότητας και με την ταξινόμηση των εναλλακτικών μεθόδων διόρθωσης της ποιότητας βάσει της καταλληλότητάς τους. Πάντως, καθώς η θέσπιση των εν λόγω προτύπων ενδέχεται να μην εξαλείψει πλήρως τις διαφοροποιήσεις των ακολουθούμενων σε εθνικό επίπεδο πρακτικών όσον αφορά τους ΕνΔΤΚ, απώτατος σκοπός θα πρέπει να είναι η πλήρης εναρμόνιση των μεθόδων διόρθωσης της ποιότητας. Επίσης, λόγω της ουσιώδους σημασίας της εφαρμογής συμπεφωνημένων και αποτελεσματικών προτύπων, η ΕΚΤ συστήνει, η υλοποίηση των ρυθμίσεων του προτεινόμενου κανονισμού να συνοδευτεί από τακτική ενημέρωση επί της προόδου της εν λόγω υλοποίησης εκ μέρους των κρατών μελών και από αυστηρή παρακολούθηση της συμμόρφωσής τους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός της παρακολούθησης αυτής θα πρέπει να είναι η παρότρυνση των κρατών μελών προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής εφαρμογής των «μεθόδων Α» όσον αφορά τις διορθώσεις της ποιότητας, δεδομένου ότι πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο ενίσχυσης της ακρίβειας και συγκρισιμότητας του ΕνΔΤΚ στα διάφορα κράτη μέλη. Σε περίπτωση που διαπιστωνόταν η ανεπάρκεια των εν λόγω μέτρων για την επίτευξη του απαιτούμενου βαθμού συγκρισιμότητας, η ΕΚΤ θα επικροτούσε τη λήψη μέτρων, κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 1 παράγραφος 3 του προτεινομένου κανονισμού, τα οποία θα καθιστούσαν νομικά δεσμευτικά τα συγκεκριμένα, κατά προϊόντα, πρότυπα ενόψει της διόρθωσης της ποιότητας.

1.3

Η ΕΚΤ επικροτεί επίσης τους ειδικούς κανόνες του προτεινόμενου κανονισμού όσον αφορά τη διόρθωση της ποιότητας και τις συναφείς πρακτικές ενημέρωσης του δείγματος. Πάντως, λόγω των αποκλίσεων που παρατηρούνται σήμερα στις εφαρμοζόμενες σε εθνικό επίπεδο πρακτικές ενημέρωσης των δειγμάτων του ΕνΔΤΚ, ενδέχεται να αποβεί δύσκολη η επίτευξη πλήρους συγκρισιμότητας των ΕνΔΤΚ όσον αφορά την αντιπροσωπευτικότητα και τη διόρθωση της ποιότητας. Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει το έργο της προς την κατεύθυνση της θέσπισης συγκρίσιμων προτύπων ενημέρωσης των δειγμάτων του ΕνΔΤΚ.

Φρανκφούρτη, 5 Οκτωβρίου 2007.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ

Jean-Claude TRICHET


Επάνω