EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Document 52008AB0022

Avizul Băncii Centrale Europene din 23 mai 2008 privind două regulamente ale Comisiei propuse pentru punerea în aplicare a regulamentului Parlamentului European și al Consiliului referitor la statisticile trimestriale privind posturile vacante în Comunitate (CON/2008/22)

JO C 134, 31.5.2008, p. 10-11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

31.5.2008   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 134/10


AVIZUL BĂNCII CENTRALE EUROPENE

din 23 mai 2008

privind două regulamente ale Comisiei propuse pentru punerea în aplicare a regulamentului Parlamentului European și al Consiliului referitor la statisticile trimestriale privind posturile vacante în Comunitate

(CON/2008/22)

(2008/C 134/03)

Introducere și temei juridic

La 13 mai 2008, Banca Centrală Europeană (BCE) a primit o solicitare din partea Comisiei Comunităților Europene în vederea emiterii unui aviz privind două regulamente ale Comisiei propuse pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. …/2008 al Parlamentului European și al Consiliului (1) referitor la statisticile trimestriale privind posturile vacante în Comunitate; unul din cele două se referă la procedurile de ajustare sezonieră și la rapoartele privind calitatea (denumit în continuare „regulamentul propus 1”), iar celălalt se referă la definirea unui post vacant, la datele de referință pentru colectarea datelor statistice, la specificațiile privind transmiterea de date statistice și la studiile de fezabilitate (denumit în continuare „regulament propus 2”).

Competența BCE de a adopta un aviz se întemeiază pe articolul 105 alineatul (4) prima liniuță din Tratatul de instituire a Comunității Europene. În conformitate cu articolul 17.5 teza întâi din Regulamentul de procedură (regulamentul intern) al Băncii Centrale Europene, Consiliul guvernatorilor adoptă prezentul aviz.

Observații cu caracter general

1.

Datele privind posturile vacante în Comunitate, la care se referă ambele regulamente propuse, sunt importante pentru BCE. BCE a publicat cerințele sale privind statisticile pe termen scurt necesare pentru realizarea politicii monetare (2), care includ date privind posturile vacante. În plus, necesitatea de a avea statistici privind posturile vacante decurge din Planul de acțiune privind cerințele de raportare statistică în Uniunea economică și monetară (UEM) [Action Plan on Economic and Monetary Union (EMU) Statistical Requirements], stabilit la solicitarea Consiliului Ecofin de către Comisia Europeană (Eurostat), în strânsă colaborare cu BCE; acest plan este, de asemenea, la originea principalilor indicatori economici europeni (PIEE), care includ statisticile privind posturile vacante și care au fost adoptați de către Consiliul Ecofin la 18 februarie 2003.

Regulamentul propus 1

2.

În contextul datelor privind posturile vacante utilizate în analizele economice infraanuale, este importantă elaborarea de serii ajustate sezonier, astfel cum se prevede în regulamentul propus 1. În mod asemănător, redactarea și publicarea de rapoarte privind calitatea datelor face parte integrantă dintr-un cadru general de asigurare a calității.

3.

BCE apreciază favorabil disponibilitatea datelor privind posturile vacante, ajustate sezonier sau pe baza numărului de zile lucrătoare, de îndată ce vor fi fost publicate date acoperind 16 semestre. În plus, ar fi util dacă metodologia prevăzută în Orientările Sistemelor Statistice Europene privind ajustarea sezonieră (3) ar fi utilizate pentru a susține această muncă.

4.

Rapoartele privind calitatea, astfel cum sunt reglementate în anexa la regulamentul propus 1, sunt manuale valoroase pentru ghidarea utilizatorilor de date în privința calității specifice a statisticilor. BCE ar aprecia favorabil dacă ar exista o circulație mai largă a rapoartelor naționale destinate utilizatorilor de date.

Regulamentul propus 2

5.

BCE sprijină scopul regulamentului propus 2 de a introduce definiții și date de referință care să permită obținerea unui echilibru adecvat între ceea ce utilizatorii au nevoie și sarcina raportării pe care o suportă respondenții.

6.

BCE apreciază favorabil faptul că perioada de referință preferată pentru colectarea datelor este o medie a perioadei, în timp ce continuă să existe posibilitatea utilizării unei estimări punctuale, atât timp cât aceasta este considerată reprezentativă pentru perioada în discuție. Studiile au demonstrat că momentul colectării datelor poate avea un efect important asupra datelor. Prin urmare, BCE sugerează acordarea unei atenții deosebite acestui aspect în rapoartele privind calitatea prevăzute în regulamentul propus 1.

7.

BCE dorește să evidențieze importanța celor două studii de fezabilitate menționate în anexa la regulamentul propus 2:

(a)

Studiul de fezabilitate pentru evaluarea modului în care pot fi obținute statisticile trimestriale privind posturile vacante pentru secțiunile O, P, Q, R și/sau S din NACE Rev. 2 este important, deoarece populația ocupată acoperită prin aceste secțiuni din NACE reprezintă peste 35 % din populația ocupată din zona euro.

(b)

Studiul de fezabilitate pentru evaluarea modului în care pot fi obținute statisticile trimestriale privind posturile vacante de la unitățile economice având mai puțin de 10 salariați este important, deoarece populația ocupată din aceste unități economice constituie marea majoritate a populației ocupate din multe state membre. În plus, studiile demonstrează că aceste întreprinderi tind să creeze un număr mai mare de noi posturi vacante decât unitățile economice mari.

Adoptat la Frankfurt pe Main, 23 mai 2008.

Președintele BCE

Jean-Claude TRICHET


(1)  Cosemnarea actului juridic de către președinții Parlamentului European și Consiliului a avut loc la 23 aprilie 2008, însă actul juridic nu a fost încă publicat și, din acest motiv, numărul oficial nu este încă disponibil.

(2)  „Cerințele de raportare statistică ale Băncii Centrale Europene în domeniul statisticii economice generale” (Statistical requirements of the European Central Bank in the field of general economic statistics) din august 2000 (reexaminate în decembrie 2004), document disponibil pe site-ul BCE: www.ecb.europa.eu

(3)  A se vedea „Orientările SSE privind ajustarea sezonieră” („ESS guidelines on seasonal adjustment”), aprilie 2008, disponibile pe site-ul Comitetului pentru statistici monetare, financiare și ale balanței de plăți la adresa: http://www.cmfb.org


Sus